Voňavá a lahodná zelenina, která vás na podzim krásně prohřeje a díky své oranžové barvě bude skvěle vypadat i na talíři.
Ingredience
- 2 střední cibule
- 2 střední červené řepy nebo jedna větší
- stejné množství dýně (asi 2 hrnky)
- 2 střední mrkve
- 2 stroužky česneku
- kousek (asi 50g) celeru – není nutný
- několik lžic oleje (sezamový, slunečnicový)
- půl lžičky soli
- můžete přidat i trochu tymiánu, bazalky nebo jiné bylinky
Postup
Očistěte zeleninu, mrkev nakrájejte na malá půlkolečka, cibuli na proužky, červenou řepu na malé kostičky, dýni na trochu větší kostičky, česnek nasekejte na jemno a celer na malé kostičky. Zeleninu promíchejte v pekáčku, přidejte několik lžic oleje, pár lžic vody, sůl a pokud chcete, tak přidejte i bylinky, které máte rádi.
Dejte péct do předem rozpálené trouby na 180`C a pečte do měkka, což je 35-45 minut. Během pečení zeleninu občas promíchejte, aby se vám na okrajích nepřipalovala.
Servírujte
Tato pečená zelenina se hodí jako příloha k většině jídel, báječná je s nějakou luštěninou a obilovinou. Dá se jíst i samotná.
Obměna
Pečená zelenina je lahodná v jakékoliv kombinaci. Výborná je s kořenovou zeleninou, péct se dá i tuřín, batát, petržel…
Děti
Takto upravenou zeleninu bych dala dítěti asi od 2 let. Záleží jak se stravuje. Pokud jí vše, klidně ji můžete dát dříve.
MŇÁÁÁAM ♥️♥️♥️
Dávám do pečené zeleniny květák a žampiony. Pečený květák je lepší než smažený. Je to můj oblíbený recept.
Prosím, pečete přikryté? Děkuji
Dobrý den,
prosím Vás, je zdravá zelenina Ačokča? Mamka ji vypěstovala na zahradě, máme jí hodně a nevím co s tím. Kdyby byla v rámci jíme jinak OK, tak bych ji zkusila zkvasit. Díky moc za rady. Poklidnou neděli přeje Siska
Do pečené zeleniny přidávám ještě pórek a nedávám tam vodu. Mám ji ráda jen tak
s domácí sojanézou (tofunézou). Nebo ji zamíchám přímo do obiloviny a vznikne salát.
Právě jsem šoupla zeleninu do trouby, tak jsem zvědavá :o) Ale je to přesně něco takového, na co jsem asi měla chuť
Tak na vodu jsem taky zapomněla. Bylo to výborné a také jsem dala trochu tofunézy. Měli jsme to s rýží a pohankou.
Voda není nutná, záleží jak máte šťavnatou zeleninu…