Voňavá a lahodná zelenina, která vás na podzim krásně prohřeje a díky své oranžové barvě bude skvěle vypadat i na talíři.

Ingredience

  • 2 střední cibule
  • 2 střední červené řepy nebo jedna větší
  • stejné množství dýně (asi 2 hrnky)
  • 2 střední mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • kousek (asi 50g) celeru – není nutný
  • několik lžic oleje (sezamový, slunečnicový)
  • půl lžičky soli
  • můžete přidat i trochu tymiánu, bazalky nebo jiné bylinky

Postup

Očistěte zeleninu, mrkev nakrájejte na malá půlkolečka, cibuli na proužky, červenou řepu na malé kostičky, dýni na trochu větší kostičky, česnek nasekejte na jemno a celer na malé kostičky. Zeleninu promíchejte v pekáčku, přidejte několik lžic oleje, pár lžic vody, sůl a pokud chcete, tak přidejte i bylinky, které máte rádi.

Dejte péct do předem rozpálené trouby na 180`C a pečte do měkka, což je 35-45 minut. Během pečení zeleninu občas promíchejte, aby se vám na okrajích nepřipalovala.

Servírujte

Tato pečená zelenina se hodí jako příloha k většině jídel, báječná je s nějakou luštěninou a obilovinou. Dá se jíst i samotná.

Obměna

Pečená zelenina je lahodná v jakékoliv kombinaci. Výborná je s kořenovou zeleninou, péct se dá i tuřín, batát, petržel…

Děti

Takto upravenou zeleninu bych dala dítěti asi od 2 let. Záleží jak se stravuje. Pokud jí vše, klidně ji můžete dát dříve.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Přestalo mi pískat v uchu (Lenka)

Lenka: Chtěla jsem jet dvě kola Jarní očisty, ale...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Dostala jsem pochvalu za skvělý krevní obraz (díky JJ stravě)

Hankaj: Včera jsem byla darovat krev a dostala jsem...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Zvažuji členství

Dobrý den, stránky jsem objevila náhodou a stále přemýšlím...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Na miso polévku už nedám dopustit (Dana)

Dana: Milá Evičko a celý týme Jíme Jinak, děkuji,...

Počáteční panika odpadla a já vařím ráda, stále a s chutí (Cačenka)

Cačenka: Ahoj všem, Jíme Jinak miluju, počáteční panika odpadla...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Za 14 dnů jsem shodila 3 kg a 5 cm v pase (Lenka)

Lenka: Dobrý den Evo, absolvovala jsem právě kurz Hubněte...
  1. Dobrý den,
    prosím Vás, je zdravá zelenina Ačokča? Mamka ji vypěstovala na zahradě, máme jí hodně a nevím co s tím. Kdyby byla v rámci jíme jinak OK, tak bych ji zkusila zkvasit. Díky moc za rady. Poklidnou neděli přeje Siska

  2. Do pečené zeleniny přidávám ještě pórek a nedávám tam vodu. Mám ji ráda jen tak
    s domácí sojanézou (tofunézou). Nebo ji zamíchám přímo do obiloviny a vznikne salát.

  3. Právě jsem šoupla zeleninu do trouby, tak jsem zvědavá :o) Ale je to přesně něco takového, na co jsem asi měla chuť

  4. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKurz pro začátečníky
Další článekAdventní půst