Voňavá a lahodná zelenina, která vás na podzim krásně prohřeje a díky své oranžové barvě bude skvěle vypadat i na talíři.

Ingredience

  • 2 střední cibule
  • 2 střední červené řepy nebo jedna větší
  • stejné množství dýně (asi 2 hrnky)
  • 2 střední mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • kousek (asi 50g) celeru – není nutný
  • několik lžic oleje (sezamový, slunečnicový)
  • půl lžičky soli
  • můžete přidat i trochu tymiánu, bazalky nebo jiné bylinky

Postup

Očistěte zeleninu, mrkev nakrájejte na malá půlkolečka, cibuli na proužky, červenou řepu na malé kostičky, dýni na trochu větší kostičky, česnek nasekejte na jemno a celer na malé kostičky. Zeleninu promíchejte v pekáčku, přidejte několik lžic oleje, pár lžic vody, sůl a pokud chcete, tak přidejte i bylinky, které máte rádi.

Dejte péct do předem rozpálené trouby na 180`C a pečte do měkka, což je 35-45 minut. Během pečení zeleninu občas promíchejte, aby se vám na okrajích nepřipalovala.

Servírujte

Tato pečená zelenina se hodí jako příloha k většině jídel, báječná je s nějakou luštěninou a obilovinou. Dá se jíst i samotná.

Obměna

Pečená zelenina je lahodná v jakékoliv kombinaci. Výborná je s kořenovou zeleninou, péct se dá i tuřín, batát, petržel…

Děti

Takto upravenou zeleninu bych dala dítěti asi od 2 let. Záleží jak se stravuje. Pokud jí vše, klidně ji můžete dát dříve.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Jsem tady moc ráda (Lenka)

Lenka: Za týden bohužel končíme Jarní očistu, chtěla bych...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Konečně po všech nezdarech našla (Veronika)

Veronika: Na luštěniny jsem si zvykla téměř hned, ty...

Kaše na snídani byla výborná!! (Ivana)

Ivana: Tak jsem po roce dala šanci kaši místo...

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Vše je teď snazší a pořád se usmívám (Petra)

Petra: Krásnou první adventní neděli :) Jak mi to...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept :-) Dnes upečeno a...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...
  1. Dobrý den,
    prosím Vás, je zdravá zelenina Ačokča? Mamka ji vypěstovala na zahradě, máme jí hodně a nevím co s tím. Kdyby byla v rámci jíme jinak OK, tak bych ji zkusila zkvasit. Díky moc za rady. Poklidnou neděli přeje Siska

  2. Do pečené zeleniny přidávám ještě pórek a nedávám tam vodu. Mám ji ráda jen tak
    s domácí sojanézou (tofunézou). Nebo ji zamíchám přímo do obiloviny a vznikne salát.

  3. Právě jsem šoupla zeleninu do trouby, tak jsem zvědavá :o) Ale je to přesně něco takového, na co jsem asi měla chuť

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNová inspirace
Další článekAdventní půst