Voňavá japonská polévka ramen dobývá naše talíře, respektive hluboké misky! Je skvělá na snídani, oběd i večeři nebo jen tak jako lehká svačina. Zkuste ji v této zdravé verzi bez vajec a masa.

Ingredience
na 4 porce
  • pórek
  • 2 mrkve
  • kus dýně
  • 3 žampiony nebo shitake hříbky
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • pak choi (není nutné)
  • natural tempeh nebo tofu
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1 lžíce miso pasty
  • 4 porce ramen nudlí
  • sůl

Jak připravit polévku s ramen nudlemi

  1. Do hrnce nalijeme vývar se špetkou soli a přivedeme k varu.
  2. Přidáme na půlkolečka nakrájený pórek, na šikmá kolečka nakrájenou mrkev, na kostičky dýni, tempeh nebo tofu a na kousky nakrájené houby a pak choi.
  3. Ochutíme kurkumou.
  4. Ztlumíme plamen a vaříme na nejnižším plameni cca 12 minut, do změknutí zeleniny.
  5. Během vaření polévky uvaříme nudle dle návodu.
  6. V misce v trošce horké vody rozmícháme miso.
  7. Vypneme polévku a vlijeme miso pastu.
  8. Do misek nachystáme nudle, nalijeme polévku a podáváme.

Praktické

  • Pokud bychom chtěli polévku hustější, tak ještě do horké nebo vařící polévky vmícháme rozemletá lněná semínka (v mlýnku na kávu nebo mixéru). Lněná semínka polévku krásně zahustí a navíc dodají tolik potřebné omega 3 kyseliny.
  • V případě bezlepkové diety sáhněte po rýžové miso pastě a ramen nudle nahraďte bezlepkovými rýžovými, pohankovými aj.

Obměna

  • Polévku můžeme ještě posypat výhonky nebo klíčky (např. mungo) nebo ozdobíme nasekanou petrželkou či jarní cibulkou. Skvělá je také posypaná opraženými arašídy nebo jinými semínky či oříšky.
  • Zeleninu v polévce můžeme měnit dle chuti.
  • Místo šikmých koleček můžeme mrkev nakrájet na sirčičky, anebo ji nastrouhat či naspiralizovat.
  • Nemusíte kupovat speciální ramen nudle, vystačíte si i se špagetami, rýžovými nudlemi nebo soba nudlemi.
  • Můžete použít také sušené shitake, jen je potřeba je předtím namočit nebo povařit tak, aby byly měkké.
  • Zeleninu můžete také připravit na sezamovém oleji. Polévka získá zase jinou chuť. Vhodné zejména pokud si ji chcete dát na oběd nebo na večeři.

Děti

  • Tato polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, ale je třeba použít mnohem méně dochucovadel, aby nebyla tak slaná.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Jako bych měla tak trochu křídla :-) (Hana)

Hana: Po dvanáctém dni opravdu skvělý pocit, energie a...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Hubnu a přitom nemám pocit, že se v něčem omezuji (Andrea)

Andrea: Jsem v kurzu Hubneme do plavek už dva...

Zbavila jsem se závislosti na kávě (Dana)

Dana: Ahoj všem. Tak se mi zdá, že se...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Konečně po všech nezdarech našla (Veronika)

Veronika: Na luštěniny jsem si zvykla téměř hned, ty...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Manžel ochutnal a jaksi nezbylo (Marie)

Marie: Dobrý den, Evo. Děkuji, že jsem díky Jíme...

Jste pro mě životní inspirací

Alena: moc děkuji za super stránky a za to,...

Po 5 dnech 3,5 kg dole (Mirka)

Mirka: Krásný den všem:-)...tak po pěti dnech v kurzu...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

I okolí si všimlo (Sylva)

Sylva: Přeji krásný den všem, protože já krásný den...

Moja rodina je novou kuchyňou nadšená (Petra)

Petra: S Jíme Jinak jem už takmer tri mesiace...
  1. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFazolová kaše
Další článekTrendy ve stravování Čechů. 5 % preferuje stravu bez masa.