Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Japonská polévka Ramen

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro

Voňavá japonská polévka ramen dobývá naše talíře, respektive hluboké misky! Je skvělá na snídani, oběd i večeři nebo jen tak jako lehká svačina. Zkuste ji v této zdravé verzi bez vajec a masa.

Ingredience
na 4 porce
  • pórek
  • 2 mrkve
  • kus dýně
  • 3 žampiony nebo shitake hříbky
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • pak choi (není nutné)
  • natural tempeh nebo tofu
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1 lžíce miso pasty
  • 4 porce ramen nudlí
  • sůl

Jak připravit polévku s ramen nudlemi

  1. Do hrnce nalijeme vývar se špetkou soli a přivedeme k varu.
  2. Přidáme na půlkolečka nakrájený pórek, na šikmá kolečka nakrájenou mrkev, na kostičky dýni, tempeh nebo tofu a na kousky nakrájené houby a pak choi.
  3. Ochutíme kurkumou.
  4. Ztlumíme plamen a vaříme na nejnižším plameni cca 12 minut, do změknutí zeleniny.
  5. Během vaření polévky uvaříme nudle dle návodu.
  6. V misce v trošce horké vody rozmícháme miso.
  7. Vypneme polévku a vlijeme miso pastu.
  8. Do misek nachystáme nudle, nalijeme polévku a podáváme.

Praktické

  • Pokud bychom chtěli polévku hustější, tak ještě do horké nebo vařící polévky vmícháme rozemletá lněná semínka (v mlýnku na kávu nebo mixéru). Lněná semínka polévku krásně zahustí a navíc dodají tolik potřebné omega 3 kyseliny.
  • V případě bezlepkové diety sáhněte po rýžové miso pastě a ramen nudle nahraďte bezlepkovými rýžovými, pohankovými aj.

Obměna

  • Polévku můžeme ještě posypat výhonky nebo klíčky (např. mungo) nebo ozdobíme nasekanou petrželkou či jarní cibulkou. Skvělá je také posypaná opraženými arašídy nebo jinými semínky či oříšky.
  • Zeleninu v polévce můžeme měnit dle chuti.
  • Místo šikmých koleček můžeme mrkev nakrájet na sirčičky, anebo ji nastrouhat či naspiralizovat.
  • Nemusíte kupovat speciální ramen nudle, vystačíte si i se špagetami, rýžovými nudlemi nebo soba nudlemi.
  • Můžete použít také sušené shitake, jen je potřeba je předtím namočit nebo povařit tak, aby byly měkké.
  • Zeleninu můžete také připravit na sezamovém oleji. Polévka získá zase jinou chuť. Vhodné zejména pokud si ji chcete dát na oběd nebo na večeři.

Děti

  • Tato polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, ale je třeba použít mnohem méně dochucovadel, aby nebyla tak slaná.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
7. 6. 2021

V neděli ráno krátký výlet do Japonska 😀 Výborná, rychlá a jednoduchá polévka, kterou se přeneseme až do země vycházejícího slunce 🙏

Mila Beata
10. 2. 2021

Mnaaaaaam ♥️ Děkujeme 🍲

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Špičková polévka ze špiček

Tyhle malé voňavé houbičky na zahradě či na poli kdekdo přejde, protože je považuje za prašivky. Jaká škoda! Krásně voní, jsou lehce stravitelné a z obyčej...
9
18

Houbová polévka

Máte čerstvé nebo sušené houby a nevíte co s nimi? Zkuste tuto naši oblíbenou houbovou polévku. Když ji ještě posypete chlebovými krutony, bude se oblizova...

Zelený Ramen

Polévka Ramen je požitek. Dá se krásně obměňovat a tudíž není nikdy nudný.