Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Japonská polévka Ramen

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro

Voňavá japonská polévka ramen dobývá naše talíře, respektive hluboké misky! Je skvělá na snídani, oběd i večeři nebo jen tak jako lehká svačina. Zkuste ji v této zdravé verzi bez vajec a masa.

Ingredience
na 4 porce
  • pórek
  • 2 mrkve
  • kus dýně
  • 3 žampiony nebo shitake hříbky
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • pak choi (není nutné)
  • natural tempeh nebo tofu
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1 lžíce miso pasty
  • 4 porce ramen nudlí
  • sůl

Marek je kamarád z party našich „zdravých kluků“, o které se často zmiňujeme ve článcích i na webu. Je to třicetilet...

Jak připravit polévku s ramen nudlemi

  1. Do hrnce nalijeme vývar se špetkou soli a přivedeme k varu.
  2. Přidáme na půlkolečka nakrájený pórek, na šikmá kolečka nakrájenou mrkev, na kostičky dýni, tempeh nebo tofu a na kousky nakrájené houby a pak choi.
  3. Ochutíme kurkumou.
  4. Ztlumíme plamen a vaříme na nejnižším plameni cca 12 minut, do změknutí zeleniny.
  5. Během vaření polévky uvaříme nudle dle návodu.
  6. V misce v trošce horké vody rozmícháme miso.
  7. Vypneme polévku a vlijeme miso pastu.
  8. Do misek nachystáme nudle, nalijeme polévku a podáváme.

Praktické

  • Pokud bychom chtěli polévku hustější, tak ještě do horké nebo vařící polévky vmícháme rozemletá lněná semínka (v mlýnku na kávu nebo mixéru). Lněná semínka polévku krásně zahustí a navíc dodají tolik potřebné omega 3 kyseliny.
  • V případě bezlepkové diety sáhněte po rýžové miso pastě a ramen nudle nahraďte bezlepkovými rýžovými, pohankovými aj.

Obměna

  • Polévku můžeme ještě posypat výhonky nebo klíčky (např. mungo) nebo ozdobíme nasekanou petrželkou či jarní cibulkou. Skvělá je také posypaná opraženými arašídy nebo jinými semínky či oříšky.
  • Zeleninu v polévce můžeme měnit dle chuti.
  • Místo šikmých koleček můžeme mrkev nakrájet na sirčičky, anebo ji nastrouhat či naspiralizovat.
  • Nemusíte kupovat speciální ramen nudle, vystačíte si i se špagetami, rýžovými nudlemi nebo soba nudlemi.
  • Můžete použít také sušené shitake, jen je potřeba je předtím namočit nebo povařit tak, aby byly měkké.
  • Zeleninu můžete také připravit na sezamovém oleji. Polévka získá zase jinou chuť. Vhodné zejména pokud si ji chcete dát na oběd nebo na večeři.

Děti

  • Tato polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, ale je třeba použít mnohem méně dochucovadel, aby nebyla tak slaná.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
Jaroslav Hlávka
7. 6. 2021

V neděli ráno krátký výlet do Japonska 😀 Výborná, rychlá a jednoduchá polévka, kterou se přeneseme až do země vycházejícího slunce 🙏

Klub
Mila Beata
10. 2. 2021

Mnaaaaaam ♥️ Děkujeme 🍲

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Nekynutá batátová pizza se “sýrovou” omáčkou. Chutná celé rodině!

Že je pizza nezdravá? Jak která… Na této si můžete pošmáknout bez obav o svou linii a zdraví :-) Je bez lepku, mléka, vejce, droždí i tuku. Těsto je ...

Nudlová miso polévka Husťačka. Nabitá omega3 mastnými kyselinami

Máte rádi husté omáčky? Pak budete stejně jako my nadšení z této husté nudlové polévky. Navíc je plná tolik potřebných omega 3 mastných kyselin.

Spaghetti carbonara vegetariana

Zdravá verze na italskou klasiku, na které si pochutná celá rodina. Špagety Carbonara – bez masa a mléčných výrobků.

Špičková polévka ze špiček

Tyhle malé voňavé houbičky na zahradě či na poli kdekdo přejde, protože je považuje za prašivky. Jaká škoda! Krásně voní, jsou lehce stravitelné a z obyčej...

Těstovinová miso polévka s omega 3 mastnými kyselinami

Luxusní podzimní polévka, která pohladí, zasytí a zahřeje. A navíc dodá tolik potřebné omega 3 mastné kyseliny.

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...