Když dochází zelenina jako mrkev, vznikají nové recepty. Dnes jsem zaimprovizovala s řepou a cizrnou a rodina byla velmi spokojená. Markétka sice hlásila, že řepu nejí, ale červenou omáčku z ní si nechala třikrát přidat :-)

Ingredience
  • 1 hrnek cizrny
  • 1 cibule
  • 1 malá červená řepa
  • 1/2 kořenu petržele
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • špetka rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • vývar z cizrny/zeleninový vývar/voda
  • 1 lžíce tahini
  • umeocet

Jak připravit řepový hummus

  1. Cibuli, řepu a petržel nakrájíme na větší kostky.
  2. Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli spolu se solí.
  3. Chvíli restujeme a po chvíli přidáme červenou řepu a petržel.
  4. Společně ještě restujeme, občas promícháme, aby se zelenina nepřipekla a po pár minutách přidáme vařenou cizrnu a rozmarýn.
  5. Podlijeme a dusíme pod pokličkou 15 až 25 minut do změknutí řepy. Na podlití použijeme vodu, ve které se cizrna vařila, horký vývar nebo vodu. Vody dáme jen tolik, aby nepřesáhla zeleninu s cizrnou.
  6. Vypneme a ponorným mixérem rozmixujeme obsah hrnce dohladka spolu s tahini a rozmačkaným česnekem.
  7. Podle potřeby dochutíme, třeba lžičkou umeocta.

Praktické

  • Chceme získat konzistenci spíše kašovitou, proto vody dáma raději méně a podle potřeby doředíme. Pokud použijeme pasírovač, dostaneme příjemně hrubou kaši.
  • Kdo má rád omáčky, dá více vývaru a mixuje více dohladka. Při ještě větším množství vody dostanete polévku.

Obměna

  • Kombinace řepy a petržele vznikla proto, že už mi ostatní zelenina došla a řepy nebylo dost. Klidně vyzkoušejte jiné varianty zelenin nebo jiné koření. Určitě dobře pochodíte, pokud dochutíte majoránkou.

Kombinujeme

  • Tento hummus z cizrny a zeleniny stačí doplnit obilím a krátce tepelně upravenou zeleninou a máme kompletní talíř. Pro dokonalost přidáme čerstvé zelené natě jako posypky, kvašenou zeleninu a můžeme i malý kousek syrové zeleniny.
  • Pomazánku můžeme dát na pufované chlebíčky, knäckebroty, palačinky, placky, slané krekry i na kváskové pečivo.

Děti

  • Pokud chceme tuto omáčku připravit i pro děti do 1 roka, uvaříme zeleninu a cizrnu ve vodě bez oleje, koření, česneku a soli (do jednoho roku nesolíme vůbec, pak malinko), dítěti odebereme a sobě dochutíme. Můžeme si pomoci i sojovou omáčkou, kdyby nám dospělým slanost umeocta nestačila.
  • Dětem od 1,5 roku můžeme připravit již podle tohoto receptu, ale soli a oleje bude malinko, nebudeme kořenit.
  • Starším dětem kolem 2 let můžeme vařit stejně jako pro nás, ale budeme úměrně méně solit a dochucovat.
  • Malým a neprospívajícím dětem raději pasírujeme než mixujeme.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky 🙂 ), líbí se...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...
  1. Toto jídlo se stalo mou oblíbenou, často vařenou rychlovkou. Dnes jsem místo petržele použila mrkev, celer a řapíkatý celer, všechno jsem nastrouhala na hrubo – i řepu (nechce se mi mixovat), neměla jsem cizrnu, proto jsem zkusila nastrouhaný uzený tempeh – výsledek mňam.

  2. Výborná záležitost! 😀 Místo petržele zbytek dýně, bez rozmarýnu a česneku (který moc nemusím). Jak příloha byl jahelný knedlík se špetkou kurkumy a petrželky. No sumasumárum, požitek pro oči i bříško 😀

  3. Na tuhle omáčku jsme přesně měli zbytky v lednici a obecně máme tyhle omáčky moc rádi. Jen jsem k tomu potřebovala vymyslet něco rychlého kousavého a nic mě zrovna nenapadalo, tak jsem nakonec tu cizrnu nedala do omáčky, ale opekla jsem ji na pánvi zakápnutou shoyu a kořeněnou troškou kurkumy. A mělo to velký úspěch, syn se od té doby už několikrát ptal, kdy zase budou kousavé kuličky 🙂

  4. Včera jsme měli humus na oběd a recept opět nezklamal. Musím napsat, že kromě mě a dvouletého syna si pochutnala i „normálně“ jedící babička. Píšu to hlavně kvůli té babičce, protože mě chutná všechno 🙂

    • Takové babičky jsou nejlepší reference a mám vždycky velikou radost, když jim zachutná, tomu rozumím 🙂

  5. Taková kombinace by mě vůbec nenapadla, v lednici mám uvařenou cizrnu tak zítra vyzkouším. Evi copak je to na obrázku za ten plátek sekaný? Vypadá to jako z čočky. ale další luštěnina?

    • Mě k tomu přivedla nouzová zásoba v lednici 🙂 A ta sekačka to je takový pel mel ze zbytků obilí, ovesných vloček, koření a zeleniny, rozmixováno a upečeno. Moc to nedrželo pohromadě, ale úspěch byl. Až to vychytám do napodobitelné verze, udělám recept 🙂

  6. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVaše stránky mě nadchly
Další článekAdventní půst dneska začíná, kdo ho drží s námi?