Když dochází zelenina jako mrkev, vznikají nové recepty. Dnes jsem zaimprovizovala s řepou a cizrnou a rodina byla velmi spokojená. Markétka sice hlásila, že řepu nejí, ale červenou omáčku z ní si nechala třikrát přidat :-)
- 1 hrnek cizrny
- 1 cibule
- 1 malá červená řepa
- 1/2 kořenu petržele
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- špetka rozmarýnu
- 2 stroužky česneku
- vývar z cizrny/zeleninový vývar/voda
- 1 lžíce tahini
- umeocet
Jak připravit řepový hummus
- Cibuli, řepu a petržel nakrájíme na větší kostky.
- Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli spolu se solí.
- Chvíli restujeme a po chvíli přidáme červenou řepu a petržel.
- Společně ještě restujeme, občas promícháme, aby se zelenina nepřipekla a po pár minutách přidáme vařenou cizrnu a rozmarýn.
- Podlijeme a dusíme pod pokličkou 15 až 25 minut do změknutí řepy. Na podlití použijeme vodu, ve které se cizrna vařila, horký vývar nebo vodu. Vody dáme jen tolik, aby nepřesáhla zeleninu s cizrnou.
- Vypneme a ponorným mixérem rozmixujeme obsah hrnce dohladka spolu s tahini a rozmačkaným česnekem.
- Podle potřeby dochutíme, třeba lžičkou umeocta.
Praktické
- Chceme získat konzistenci spíše kašovitou, proto vody dáma raději méně a podle potřeby doředíme. Pokud použijeme pasírovač, dostaneme příjemně hrubou kaši.
- Kdo má rád omáčky, dá více vývaru a mixuje více dohladka. Při ještě větším množství vody dostanete polévku.
Obměna
- Kombinace řepy a petržele vznikla proto, že už mi ostatní zelenina došla a řepy nebylo dost. Klidně vyzkoušejte jiné varianty zelenin nebo jiné koření. Určitě dobře pochodíte, pokud dochutíte majoránkou.
Kombinujeme
- Tento hummus z cizrny a zeleniny stačí doplnit obilím a krátce tepelně upravenou zeleninou a máme kompletní talíř. Pro dokonalost přidáme čerstvé zelené natě jako posypky, kvašenou zeleninu a můžeme i malý kousek syrové zeleniny.
- Pomazánku můžeme dát na pufované chlebíčky, knäckebroty, palačinky, placky, slané krekry i na kváskové pečivo.
Děti
- Pokud chceme tuto omáčku připravit i pro děti do 1 roka, uvaříme zeleninu a cizrnu ve vodě bez oleje, koření, česneku a soli (do jednoho roku nesolíme vůbec, pak malinko), dítěti odebereme a sobě dochutíme. Můžeme si pomoci i sojovou omáčkou, kdyby nám dospělým slanost umeocta nestačila.
- Dětem od 1,5 roku můžeme připravit již podle tohoto receptu, ale soli a oleje bude malinko, nebudeme kořenit.
- Starším dětem kolem 2 let můžeme vařit stejně jako pro nás, ale budeme úměrně méně solit a dochucovat.
- Malým a neprospívajícím dětem raději pasírujeme než mixujeme.
PS: V pondělí 13.2. startujeme Jarní očistu!
Pokud zažíváte stres, únavu, necítíte se dobře nebo máte pár kil navíc, pojďte s tím zatočit. Začínáme
8 týdenní Jarní očistu.
Pročistíme tělo,
zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊
Komentáře
Znovu objevený recept, zjišťuji, podle svých komentářů, že jsem z něj byla nadšená už před lety😁
Oblíbené jídlo dnes s výraznou česnekovou chutí 😀
Červený hummus z řepy s rozmarýnem na lůžku z baby špenátu, napařená mrkev, pickles, posypka naklíčené mungo fazolky. Příloha bude domácí kváskový chléb.