Když dochází zelenina jako mrkev, vznikají nové recepty. Dnes jsem zaimprovizovala s řepou a cizrnou a rodina byla velmi spokojená. Markétka sice hlásila, že řepu nejí, ale červenou omáčku z ní si nechala třikrát přidat :-)

Ingredience
  • 1 hrnek cizrny
  • 1 cibule
  • 1 malá červená řepa
  • 1/2 kořenu petržele
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • špetka rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • vývar z cizrny/zeleninový vývar/voda
  • 1 lžíce tahini
  • umeocet

Jak připravit řepový hummus

  1. Cibuli, řepu a petržel nakrájíme na větší kostky.
  2. Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli spolu se solí.
  3. Chvíli restujeme a po chvíli přidáme červenou řepu a petržel.
  4. Společně ještě restujeme, občas promícháme, aby se zelenina nepřipekla a po pár minutách přidáme vařenou cizrnu a rozmarýn.
  5. Podlijeme a dusíme pod pokličkou 15 až 25 minut do změknutí řepy. Na podlití použijeme vodu, ve které se cizrna vařila, horký vývar nebo vodu. Vody dáme jen tolik, aby nepřesáhla zeleninu s cizrnou.
  6. Vypneme a ponorným mixérem rozmixujeme obsah hrnce dohladka spolu s tahini a rozmačkaným česnekem.
  7. Podle potřeby dochutíme, třeba lžičkou umeocta.

Praktické

  • Chceme získat konzistenci spíše kašovitou, proto vody dáma raději méně a podle potřeby doředíme. Pokud použijeme pasírovač, dostaneme příjemně hrubou kaši.
  • Kdo má rád omáčky, dá více vývaru a mixuje více dohladka. Při ještě větším množství vody dostanete polévku.

Obměna

  • Kombinace řepy a petržele vznikla proto, že už mi ostatní zelenina došla a řepy nebylo dost. Klidně vyzkoušejte jiné varianty zelenin nebo jiné koření. Určitě dobře pochodíte, pokud dochutíte majoránkou.

Kombinujeme

  • Tento hummus z cizrny a zeleniny stačí doplnit obilím a krátce tepelně upravenou zeleninou a máme kompletní talíř. Pro dokonalost přidáme čerstvé zelené natě jako posypky, kvašenou zeleninu a můžeme i malý kousek syrové zeleniny.
  • Pomazánku můžeme dát na pufované chlebíčky, knäckebroty, palačinky, placky, slané krekry i na kváskové pečivo.

Děti

  • Pokud chceme tuto omáčku připravit i pro děti do 1 roka, uvaříme zeleninu a cizrnu ve vodě bez oleje, koření, česneku a soli (do jednoho roku nesolíme vůbec, pak malinko), dítěti odebereme a sobě dochutíme. Můžeme si pomoci i sojovou omáčkou, kdyby nám dospělým slanost umeocta nestačila.
  • Dětem od 1,5 roku můžeme připravit již podle tohoto receptu, ale soli a oleje bude malinko, nebudeme kořenit.
  • Starším dětem kolem 2 let můžeme vařit stejně jako pro nás, ale budeme úměrně méně solit a dochucovat.
  • Malým a neprospívajícím dětem raději pasírujeme než mixujeme.

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Toto jídlo se stalo mou oblíbenou, často vařenou rychlovkou. Dnes jsem místo petržele použila mrkev, celer a řapíkatý celer, všechno jsem nastrouhala na hrubo – i řepu (nechce se mi mixovat), neměla jsem cizrnu, proto jsem zkusila nastrouhaný uzený tempeh – výsledek mňam.

  2. Výborná záležitost! 😀 Místo petržele zbytek dýně, bez rozmarýnu a česneku (který moc nemusím). Jak příloha byl jahelný knedlík se špetkou kurkumy a petrželky. No sumasumárum, požitek pro oči i bříško 😀

  3. Výborná, právě jsem ji dojedla, má jen jednu chybu, nedokázala jsem přestat a přecpala jsem se – a můj nepřecpávací očistný závazek je fuč.

  4. Na tuhle omáčku jsme přesně měli zbytky v lednici a obecně máme tyhle omáčky moc rádi. Jen jsem k tomu potřebovala vymyslet něco rychlého kousavého a nic mě zrovna nenapadalo, tak jsem nakonec tu cizrnu nedala do omáčky, ale opekla jsem ji na pánvi zakápnutou shoyu a kořeněnou troškou kurkumy. A mělo to velký úspěch, syn se od té doby už několikrát ptal, kdy zase budou kousavé kuličky 🙂

  5. Včera jsme měli humus na oběd a recept opět nezklamal. Musím napsat, že kromě mě a dvouletého syna si pochutnala i „normálně“ jedící babička. Píšu to hlavně kvůli té babičce, protože mě chutná všechno 🙂

    • Takové babičky jsou nejlepší reference a mám vždycky velikou radost, když jim zachutná, tomu rozumím 🙂

  6. Taková kombinace by mě vůbec nenapadla, v lednici mám uvařenou cizrnu tak zítra vyzkouším. Evi copak je to na obrázku za ten plátek sekaný? Vypadá to jako z čočky. ale další luštěnina?

    • Mě k tomu přivedla nouzová zásoba v lednici 🙂 A ta sekačka to je takový pel mel ze zbytků obilí, ovesných vloček, koření a zeleniny, rozmixováno a upečeno. Moc to nedrželo pohromadě, ale úspěch byl. Až to vychytám do napodobitelné verze, udělám recept 🙂

  7. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVaše stránky mě nadchly
Další článekAdventní půst dneska začíná, kdo ho drží s námi?