Když dochází zelenina jako mrkev, vznikají nové recepty. Dnes jsem zaimprovizovala s řepou a cizrnou a rodina byla velmi spokojená. Markétka sice hlásila, že řepu nejí, ale červenou omáčku z ní si nechala třikrát přidat :-)

Ingredience
  • 1 hrnek cizrny
  • 1 cibule
  • 1 malá červená řepa
  • 1/2 kořenu petržele
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • špetka rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • vývar z cizrny/zeleninový vývar/voda
  • 1 lžíce tahini
  • umeocet

Jak připravit řepový hummus

  1. Cibuli, řepu a petržel nakrájíme na větší kostky.
  2. Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli spolu se solí.
  3. Chvíli restujeme a po chvíli přidáme červenou řepu a petržel.
  4. Společně ještě restujeme, občas promícháme, aby se zelenina nepřipekla a po pár minutách přidáme vařenou cizrnu a rozmarýn.
  5. Podlijeme a dusíme pod pokličkou 15 až 25 minut do změknutí řepy. Na podlití použijeme vodu, ve které se cizrna vařila, horký vývar nebo vodu. Vody dáme jen tolik, aby nepřesáhla zeleninu s cizrnou.
  6. Vypneme a ponorným mixérem rozmixujeme obsah hrnce dohladka spolu s tahini a rozmačkaným česnekem.
  7. Podle potřeby dochutíme, třeba lžičkou umeocta.

Praktické

  • Chceme získat konzistenci spíše kašovitou, proto vody dáma raději méně a podle potřeby doředíme. Pokud použijeme pasírovač, dostaneme příjemně hrubou kaši.
  • Kdo má rád omáčky, dá více vývaru a mixuje více dohladka. Při ještě větším množství vody dostanete polévku.

Obměna

  • Kombinace řepy a petržele vznikla proto, že už mi ostatní zelenina došla a řepy nebylo dost. Klidně vyzkoušejte jiné varianty zelenin nebo jiné koření. Určitě dobře pochodíte, pokud dochutíte majoránkou.

Kombinujeme

  • Tento hummus z cizrny a zeleniny stačí doplnit obilím a krátce tepelně upravenou zeleninou a máme kompletní talíř. Pro dokonalost přidáme čerstvé zelené natě jako posypky, kvašenou zeleninu a můžeme i malý kousek syrové zeleniny.
  • Pomazánku můžeme dát na pufované chlebíčky, knäckebroty, palačinky, placky, slané krekry i na kváskové pečivo.

Děti

  • Pokud chceme tuto omáčku připravit i pro děti do 1 roka, uvaříme zeleninu a cizrnu ve vodě bez oleje, koření, česneku a soli (do jednoho roku nesolíme vůbec, pak malinko), dítěti odebereme a sobě dochutíme. Můžeme si pomoci i sojovou omáčkou, kdyby nám dospělým slanost umeocta nestačila.
  • Dětem od 1,5 roku můžeme připravit již podle tohoto receptu, ale soli a oleje bude malinko, nebudeme kořenit.
  • Starším dětem kolem 2 let můžeme vařit stejně jako pro nás, ale budeme úměrně méně solit a dochucovat.
  • Malým a neprospívajícím dětem raději pasírujeme než mixujeme.

Věřím, že to půjde (Olga)

Olga: Zdravím a připojuji se ke všem, co děkují,...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Konečně po všech nezdarech našla (Veronika)

Veronika: Na luštěniny jsem si zvykla téměř hned, ty...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...
  1. Toto jídlo se stalo mou oblíbenou, často vařenou rychlovkou. Dnes jsem místo petržele použila mrkev, celer a řapíkatý celer, všechno jsem nastrouhala na hrubo – i řepu (nechce se mi mixovat), neměla jsem cizrnu, proto jsem zkusila nastrouhaný uzený tempeh – výsledek mňam.

  2. Výborná záležitost! :-D Místo petržele zbytek dýně, bez rozmarýnu a česneku (který moc nemusím). Jak příloha byl jahelný knedlík se špetkou kurkumy a petrželky. No sumasumárum, požitek pro oči i bříško :-D

  3. Na tuhle omáčku jsme přesně měli zbytky v lednici a obecně máme tyhle omáčky moc rádi. Jen jsem k tomu potřebovala vymyslet něco rychlého kousavého a nic mě zrovna nenapadalo, tak jsem nakonec tu cizrnu nedala do omáčky, ale opekla jsem ji na pánvi zakápnutou shoyu a kořeněnou troškou kurkumy. A mělo to velký úspěch, syn se od té doby už několikrát ptal, kdy zase budou kousavé kuličky :-)

  4. Včera jsme měli humus na oběd a recept opět nezklamal. Musím napsat, že kromě mě a dvouletého syna si pochutnala i „normálně“ jedící babička. Píšu to hlavně kvůli té babičce, protože mě chutná všechno :-)

    • Takové babičky jsou nejlepší reference a mám vždycky velikou radost, když jim zachutná, tomu rozumím :-)

  5. Taková kombinace by mě vůbec nenapadla, v lednici mám uvařenou cizrnu tak zítra vyzkouším. Evi copak je to na obrázku za ten plátek sekaný? Vypadá to jako z čočky. ale další luštěnina?

    • Mě k tomu přivedla nouzová zásoba v lednici :-) A ta sekačka to je takový pel mel ze zbytků obilí, ovesných vloček, koření a zeleniny, rozmixováno a upečeno. Moc to nedrželo pohromadě, ale úspěch byl. Až to vychytám do napodobitelné verze, udělám recept :-)

  6. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVaše stránky mě nadchly
Další článekAdventní půst dneska začíná, kdo ho drží s námi?