Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Cizrnovo-batátové pyré s pažitkou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna jaro

Jednoduché pyré z batátů a cizrny je raz dva hotové. Chutí připomíná bramborovou kaši, ale můžete si ho udělat ostřejší nebo dochutit jako hummus. Perfektně se hodí ke kváskovému pečivu, jako dip k zelenině nebo k obilovinám místo omáčky či kaše. Můžete takhle snadno zamaskovat luštěniny tam, kde by vcelku neprošly.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 1,5 hrnku vařené cizrny
  • 1 batát
  • hrnek vody
  • 1 stroužek česneku
  • hrst pažitky
  • umeocet
  • sůl

Mám transplantované obě ledviny a potíží s věkem jen přibývalo – nabrala jsem 30 kg, bolely mě kolena, klouby, ...

Jak připravit pyré z batátu a cizrny

  1. Oloupeme batát a dáme ho vařit do hrnku vody se špetkou soli.
  2. Vaříme cca 10 minut, dokud není měkký. Píchneme do něj vidličkou, abychom to otestovali.
  3. Než se batát uvaří, nasekáme na drobno pažitku.
  4. Do mixéru dáme batát, cizrnu (část si odložíme na ozdobení) a česnek.
  5. Rozmixujeme na pyré.
  6. Ochutnáme a podle potřeby přidáme umeocet. Pyré je slaďoučké, umeocet ho osolí a okyselí.
  7. Do hotového pyré zamícháme nasekanou pažitku, ozdobíme několika kuličkami vařené cizrny a podáváme.

Praktické

  • Pyré má přirozeně sladkou chuť, můžeme si přisolit přidáním sojové omáčky.
  • Pyré dáváme k obilovinám či ke kváskovému pečivu.
  • Můžeme podávat s pečenou cizrnou.

Obměna

  • Pyré je jemné a sladké, můžeme si do něj přidat koření podle fantazie (hodí se kurkuma, majoránka, tymián) a můžeme přidat tahiny či jiné oříškové máslo nebo třeba hořčici.
  • Místo batátu můžeme dát mrkev.
  • Česnek lze vynechat nebo dát zázvorovou šťávu.
  • Místo cizrny můžeme použít fazole nebo čočku.

Děti

  • Pyré je vhodné pro děti od 1,5 roku, menším nedáváme česnek, pažitku a umeocet.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

29 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

JitkaMarie
5. 4. 2024

Výborné a rychlé… díky Evi!❤️🤗🍀 Kombinovala jsem se zbytkem bulguru, pórkem a tofu naturel, dochutila tymiánem, kurkumou, sójovou omáčkou, posypala pažitkou a přidala fermentovanou řepu s křenem, mňam, mňam!💐😃

Daniela Kuželová
8. 1. 2023

Mňam, vychytaná rychlovka 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Těstoviny s chřestem a bílými fazolemi v česnekové omáčce

Vypadá to všedně, ale chutná to italsky a luxusně díky vzácnému chřestu a česnekové omáčce. Tenhle pokrm je raz dva hotový, i když se zvlášť vaří těstoviny...

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Fazolový citrónový krém

Velmi rychlý recept na dip nebo pomazánku, která voní citrusem. Perfektní k zelenině nebo i do placek a na chleba.

Hummus Malaga

Možná znáte zmrzlinu chuti Malaga, jejíž název pochází ze stejnojmenné rozinky pěstované v oblastech obklopujících teplé andaluské město Malaga. Zmrzlina s...

Pomazánka z fazolí a škumpy

Lahodný fazolový krém, kterému dává šmrnc koření sumah. Abyste dosáhli správné chuti, určitě ho z receptu nevynechávejte.