Jednoduché pyré z batátů a cizrny je raz dva hotové. Chutí připomíná bramborovou kaši, ale můžete si ho udělat ostřejší nebo dochutit jako hummus. Perfektně se hodí ke kváskovému pečivu, jako dip k zelenině nebo k obilovinám místo omáčky či kaše. Můžete takhle snadno zamaskovat luštěniny tam, kde by vcelku neprošly.
pro 4 osoby
- 1,5 hrnku vařené cizrny
- 1 batát
- hrnek vody
- 1 stroužek česneku
- hrst pažitky
- umeocet
- sůl
Jak připravit pyré z batátu a cizrny
- Oloupeme batát a dáme ho vařit do hrnku vody se špetkou soli.
- Vaříme cca 10 minut, dokud není měkký. Píchneme do něj vidličkou, abychom to otestovali.
- Než se batát uvaří, nasekáme na drobno pažitku.
- Do mixéru dáme batát, cizrnu (část si odložíme na ozdobení) a česnek.
- Rozmixujeme na pyré.
- Ochutnáme a podle potřeby přidáme umeocet. Pyré je slaďoučké, umeocet ho osolí a okyselí.
- Do hotového pyré zamícháme nasekanou pažitku, ozdobíme několika kuličkami vařené cizrny a podáváme.
Praktické
- Pyré má přirozeně sladkou chuť, můžeme si přisolit přidáním sojové omáčky.
- Pyré dáváme k obilovinám či ke kváskovému pečivu.
- Můžeme podávat s pečenou cizrnou.
Obměna
- Pyré je jemné a sladké, můžeme si do něj přidat koření podle fantazie (hodí se kurkuma, majoránka, tymián) a můžeme přidat tahiny či jiné oříškové máslo nebo třeba hořčici.
- Místo batátu můžeme dát mrkev.
- Česnek lze vynechat nebo dát zázvorovou šťávu.
- Místo cizrny můžeme použít fazole nebo čočku.
Děti
- Pyré je vhodné pro děti od 1,5 roku, menším nedáváme česnek, pažitku a umeocet.
A co dále? Blíží se čas na jarní detox!
Pokud vám po zimě
chybí energie, trápí vás
únava nebo máte
kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme
8 týdenní Jarní očistu.
Pročistíme tělo,
zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Komentáře
Mňam, vychytaná rychlovka 😊
Super rychlovka! Dovnitr jsem si dala ghi, aby tam byl taky nejaky tuk, batat jsem naparila a az pri mixovani naredila vodou. Navrch gomasio a kokos.krem. 😋