Jednoduché pyré z batátů a cizrny je raz dva hotové. Chutí připomíná bramborovou kaši, ale můžete si ho udělat ostřejší nebo dochutit jako hummus. Perfektně se hodí ke kváskovému pečivu, jako dip k zelenině nebo k obilovinám místo omáčky či kaše. Můžete takhle snadno zamaskovat luštěniny tam, kde by vcelku neprošly.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 1,5 hrnku vařené cizrny
  • 1 batát
  • hrnek vody
  • 1 stroužek česneku
  • hrst pažitky
  • umeocet
  • sůl

Jak připravit pyré z batátu a cizrny

  1. Oloupeme batát a dáme ho vařit do hrnku vody se špetkou soli.
  2. Vaříme cca 10 minut, dokud není měkký. Píchneme do něj vidličkou, abychom to otestovali.
  3. Než se batát uvaří, nasekáme na drobno pažitku.
  4. Do mixéru dáme batát, cizrnu (část si odložíme na ozdobení) a česnek.
  5. Rozmixujeme na pyré.
  6. Ochutnáme a podle potřeby přidáme umeocet. Pyré je slaďoučké, umeocet ho osolí a okyselí.
  7. Do hotového pyré zamícháme nasekanou pažitku, ozdobíme několika kuličkami vařené cizrny a podáváme.

Praktické

  • Pyré má přirozeně sladkou chuť, můžeme si přisolit přidáním sojové omáčky.
  • Pyré dáváme k obilovinám či ke kváskovému pečivu.
  • Můžeme podávat s pečenou cizrnou.

Obměna

  • Pyré je jemné a sladké, můžeme si do něj přidat koření podle fantazie (hodí se kurkuma, majoránka, tymián) a můžeme přidat tahiny či jiné oříškové máslo nebo třeba hořčici.
  • Místo batátu můžeme dát mrkev.
  • Česnek lze vynechat nebo dát zázvorovou šťávu.
  • Místo cizrny můžeme použít fazole nebo čočku.

Děti

  • Pyré je vhodné pro děti od 1,5 roku, menším nedáváme česnek, pažitku a umeocet.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Dostala jsem pochvalu za skvělý krevní obraz (díky JJ stravě)

Hankaj: Včera jsem byla darovat krev a dostala jsem...

Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)

Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Dosud vyzkoušené recepty všem chutnaly (Monika)

Monika: Zdravím všechny z Jíme Jinak :) Jsem tady...

Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)

Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....

Cítím se mnohem líp a lehčeji (Michala)

Michala: Ahoj Evi, jsem dnes v 9. dnu kurzu...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Jste pro mě životní inspirací

Alena: moc děkuji za super stránky a za to,...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...
  1. Super rychlovka! Dovnitr jsem si dala ghi, aby tam byl taky nejaky tuk, batat jsem naparila a az pri mixovani naredila vodou. Navrch gomasio a kokos.krem. 😋

    • Vypadá to skvěle, Ivano. Moc děkujeme 👍😍 Jen dle principů JJ bychom použili rostlinné máslo 😉

  2. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDomácí sýr z rostlinného mléka
Další článekPřesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele