Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Pečené křupky z cizrny – milují i ti, kteří jinak cizrnu nejedí

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Extra křupavé křupky z pečené cizrny. Luxusní slané občerstvení, které okouzlí každého (včetně dětí!), kdo rád křoupe.

Ingredience
  • 450 g uvařené cizrny
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • libovolně: 1 lžička koření dle chuti (kari, lahůdkové droždí, paprika aj.)

Mám rada stránku Jíme Jinak. Bola som na něj závislá, bola ňou posadnutá, upla som sa na ňu. Teraz po 4,5 rok...

Jak připravit pečenou cizrnu

  1. Uvařenou cizrnu propláchneme vodou a necháme odkapat 5 minut.
  2. Přemístíme na čistou utěrku a promneme, aby se zbavila části slupek a vysušila se.
  3. Cizrnu přendáme do misky, promícháme s olejem a solí a dáme péct na 180°C.
  4. Pečeme cca 30-45 minut do křupava.
  5. Párkrát při pečení promícháme.
  6. Vyndáme a zasypeme a promícháme s kořením (tady lahůdkové droždí), pokud ho chceme použít (dá se i bez koření).
  7. Necháme 10 minut vychladnout a podáváme.

 

Praktické

  • Pečená cizrna je výborné slané křoupání jako svačinka, na silvestra, pro návštěvy, pro děti, dá se také použít jako krutony do polévky, do buddha bowl, na posyp jídel, salátů aj.
  • Nejlépe chutnají první den, ale v pokojové teplotě bez problémů vydrží 4-5 dní.
  • nemíchejte koření ihned před pečením s cizrnou, jinak nedocílíte takové křupavosti.
  • Pokud nechcete použít sůl, vynechte ji a po vytažení cizrny z trouby v kroku 6 ji postříkejte sojovou omáčkou nebo umeoctem.

Obměna

  • Podobně můžete připravit i uvařené sojové boby nebo hrách či jinou luštěninu.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let. Šetříme ale se solí, tukem a kořením.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Adriána
18. 2. 2022

Úplně super, ale teda odslupkovat je hodně pracné. Nejde mně to teda nějako rychle a každou zvlášť je docela masakr 🤭 máte ještě nějaký typ?

Super nápad. Určitě neděláme naposledy :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Vánoční pomerančový adzuki krém

Pokud vám z Mikuláše zbudou pomeranče, udělejte z nich tento sladký krém plný bílkovin. Můžete ho vrstvit do pohárků třeba se sušenkami a amasaké a udělat ...