Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Pečené křupky z cizrny – milují i ti, kteří jinak cizrnu nejedí

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Extra křupavé křupky z pečené cizrny. Luxusní slané občerstvení, které okouzlí každého (včetně dětí!), kdo rád křoupe.

Ingredience
  • 450 g uvařené cizrny
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • libovolně: 1 lžička koření dle chuti (kari, lahůdkové droždí, paprika aj.)

Před třiceti lety měla dcera divný kašel. Byly jí dva roky a čekala nás drsná diagnóza – bronchiální astma. Pro...

Jak připravit pečenou cizrnu

  1. Uvařenou cizrnu propláchneme vodou a necháme odkapat 5 minut.
  2. Přemístíme na čistou utěrku a promneme, aby se zbavila části slupek a vysušila se.
  3. Cizrnu přendáme do misky, promícháme s olejem a solí a dáme péct na 180°C.
  4. Pečeme cca 30-45 minut do křupava.
  5. Párkrát při pečení promícháme.
  6. Vyndáme a zasypeme a promícháme s kořením (tady lahůdkové droždí), pokud ho chceme použít (dá se i bez koření).
  7. Necháme 10 minut vychladnout a podáváme.

 

Praktické

  • Pečená cizrna je výborné slané křoupání jako svačinka, na silvestra, pro návštěvy, pro děti, dá se také použít jako krutony do polévky, do buddha bowl, na posyp jídel, salátů aj.
  • Nejlépe chutnají první den, ale v pokojové teplotě bez problémů vydrží 4-5 dní.
  • nemíchejte koření ihned před pečením s cizrnou, jinak nedocílíte takové křupavosti.
  • Pokud nechcete použít sůl, vynechte ji a po vytažení cizrny z trouby v kroku 6 ji postříkejte sojovou omáčkou nebo umeoctem.

Obměna

  • Podobně můžete připravit i uvařené sojové boby nebo hrách či jinou luštěninu.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let. Šetříme ale se solí, tukem a kořením.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Adriána
18. 2. 2022

Úplně super, ale teda odslupkovat je hodně pracné. Nejde mně to teda nějako rychle a každou zvlášť je docela masakr 🤭 máte ještě nějaký typ?

Super nápad. Určitě neděláme naposledy :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Vánoční pomerančový adzuki krém

Pokud vám z Mikuláše zbudou pomeranče, udělejte z nich tento sladký krém plný bílkovin. Můžete ho vrstvit do pohárků třeba se sušenkami a amasaké a udělat ...