Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Ratatouille špagety z jednoho hrnce

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna podzim

Potřebujete uvařit rychle, levně, chutně, téměř bez práce a špinavého nádobí? Tento recept je pro všechny, kteří mají málo času nebo hrnců – pro studenty, pracující, maminky i lenochy. Stačí jeden hrnec nebo pánev, pár ingrediencí a vznikne výborná dobrota – zeleninové Ratatouille po našem.

Ingredience
2 porce
  • 200 g celozrnných špaget
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 2 rajčata
  • 1/2 červené kápie
  • kus červeného zelí
  • kus cukety
  • větší hrst uvařené cizrny
  • 3 stroužky česneku
  • 1/4 lžičky kari pasty (nebo víc dle ostrosti a chuti)
  • 1 lžíce rajčatové pasty
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • zeleninový vývar
  • sůl

O Jíme Jinak vím už několik let, ale až letos jsem se konečně rozhodla poctivě začít. Od kurzu jsem si slibovala, že ...

Jak připravit zeleninové Ratatouille se špagetami

  1. Na dno hrnce nebo woku dáme olej a na něj na kostky nakrájenou cibuli.
  2. Osolíme a restujeme dozlatova.
  3. Přidáme na širší proužky nakrájené zelí, cuketu a papriku a na kolečka česnek a opět orestujeme.
  4. Nasypeme na kousky nakrájená rajčata, přidáme kari pastu, rajčatovou pastu, cizrnu, sojovou omáčku, zamícháme a po minutě přilijeme vývar (množství, aby byly těstoviny pod vodou) a vmícháme přelámané špagety.
  5. Přivedeme k varu, ztlumíme plamen a vaříme do změknutí špaget a vstřebání většiny tekutiny.
  6. Posypeme petrželku a podáváme.

Praktické

  • Pokud by bylo tekutiny málo a těstoviny pořád tvrdé, přilijeme ještě vývar. V opačném případě můžeme tekutinu slít nebo zahustit škrobem.
  • V případě bezlepkové diety volíme bezlepkové špagety.

Obměna

  • Zeleninu můžeme měnit dle chuti.
  • Kari pastu můžeme vynechat.
  • Výborné je do špaget i kokosové mléko spolu s vývarem.
  • Můžeme dochutit a zjemnit ještě smetanou.
  • Lze posypat opraženými oříšky (arašídy, kešu, mandle) nebo semínky, gomasiem, nebo ochutit oříškovým máslem (třeba tahini, arašídové, mandlové aj.).
  • Skvělou chuť jídlu dodá i dýňový olej.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Testoviny vcetne omacky z jednoho hrnce – to bych teda nikdy nerekla, ze muze dopadnout tak dobre :-) :-)

Klub

Tak tohle je mňamka. Ráno jsem uvařila a dala do termosky na teď si pochutnávám. Rozhodně to není naposledy.

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Pochero – pokrm z Filipín (bez masa)

Rychlý zeleninový pokrm s tempehem přímo z Filipín. S rýží nebo těstovinami snadná a chutná večeře pro celou rodinu.

Spaghetti Alla Vecchia Bettola (Italské špagety v krémové rajčátkové omáčce)

Také máte úrodu domácích rajčátek, případně i paprik a nevíte co s nimi? Pak zkuste tuto luxusní italskou krémovou omáčku. Díky jednoduchému triku použitém...

Francouzské zeleninové Ratatouille

Toto jídlo je lehoučké, téměř bez práce, ze základních surovin a velice chutné. Dá se jíst jako příloha téměř k čemukoliv. Tato specialita pochází z Nice z...

Cuketové lečo bez vajec

Začala sezóna cuket. Už vám dochází nápady? Zkuste je použít do tohoto lehkého, rychlého a zdravého zeleninového leča bez vajec! Chutná jak malým, tak velk...

Restované nudle na tymiánu se zeleninou a fazolemi

Přebytek cuket a dýní krásně zužitkujete v tomto receptu. Hodí se jako rychlovka k večeři a chutná malým i velkým.

Krémové tahini těstoviny s batátem a kadeřávkem

Naše oblíbené krémové “smetanové” těstoviny s tahini omáčkou, sladkými batáty, kadeřávkem a uzeným tofu. Toto jídlo bychom mohli jíst denně. Ta...