Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Dýňovo-špenátové kari s čočkou

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna podzim

Tyhle dvě zeleniny spolu v jednom jídle, to je prostě dokonalost sama. Vždycky dělám trochu větší porci, protože nám nesmírně chutná. Je to jedno z těch rychlých jídel, které dělám, když přijdou sousedi nebo nečekaná návštěva, co není zvyklá na zeleninu. A vždycky chutná. I těm, kdo neradi špenát!

Ingredience
4 porce
  • 1/3 menší dýně hokkaido
  • svazek špenátu (4 hrstě listů)
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 6 lžic loupané červené čočky
  • 1 lžička sladkého kari (nebo kari pasta)
  • 4 lžíce kokosového mléka
  • cca 300 ml vývaru/vody
  • umeocet/limetka
  • olej
  • sůl

Dříve jsem váhu nemusela řešit, pak přišel přechod, změna zaměstnání, stres a váha rostla. Zkoušela jsem různé diety,...

Jak připravit kari s dýní a špenátem

  1. Dáme ohřát vývar/vodu a připravíme zeleninu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno, česnek oloupeme, dýni omyjeme a nakrájíme (neloupeme) na velké kostky, špenát omyjeme a nakrájíme na proužky.
  2. V hrnci rozpálíme na dně olej, přidáme cibuli a osolíme. Orestujeme do sklovata a přidáme dýni a červenou čočku.
  3. Zalijeme vývarem nebo vodou (raději méně a dolijeme, aby nebylo jídlo příliš řídké), přidáme koření a dusíme pod pokličkou cca 15 minut do změknutí dýně.
  4. Píchneme do ní vidličkou a když je měkká, přidáme špenát a prolisovaný česnek. Necháme krátce prohřát a změknout špenát. Vypneme.
  5. Dochutíme přidáním kokosového mléka a případně umeoctem (je slaný a kyselý, takže opatrně) nebo limetkovou šťávou.

Praktické

  • Kari dávám sladké kvůli dětem, ale můžete dát ostré nebo je nakombinovat.
  • Kari můžete použít jako kořenící směs nebo použít pastu.
  • Pokud bychom to přehnali s ostrým kari, můžeme jídlo zjemnit přidáním kokosového mléka.

Obměna

  • Místo kokosového mléka můžeme použít na zjemnění rostlinnou smetanu nebo ji zcela vynechat, i tak je omáčka moc dobrá.
  • Můžeme přidat i jinou zeleninu – skvěle se hodí cuketa, brokolice, hrášek, mrkev nebo místo dýně batát.
  • Červenou čočku můžete nahradit jinou luštěninou – nejvíce se jí strukturou podobá žlutá loupaná čočka, loupané mungo fazolky, ale můžete použít i fazole nebo cizrnu, které však musí být už uvařené.
  • Místo česneku můžete dát zázvorovou šťávu.
  • Místo ume octa můžete dát jablečný ocet, rýžový ocet, šťávu z citrónu apod. a slanou chuť případně přidat troškou sojové omáčky.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 1 roku, ale vynecháme koření, budeme velmi decentně solit a šetřit s olejem.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

22 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vybirne

Vynikající! Děkuji. Chutnalo i pubertální slečně, která miluje českou klasiku.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Dal makhani – černé fazole s batátem a špenátem

V klasickém indickém receptu se používá máslo a kombinace čočky a černých fazolí. Nám moc chutná tahle zjednodušená rychlovka – velmi chutná omáčka s...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Červená čočka se sladkou zeleninou a quinoa se lněným semínkem

Když si uděláte sladce upravené hlavní jídlo, sníží se potřeba mlsat sladkosti přes den a večer.

Kari smažená rýže s hráškem

Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou kari smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!