Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Dýňovo-špenátové kari s čočkou

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna podzim

Tyhle dvě zeleniny spolu v jednom jídle, to je prostě dokonalost sama. Vždycky dělám trochu větší porci, protože nám nesmírně chutná. Je to jedno z těch rychlých jídel, které dělám, když přijdou sousedi nebo nečekaná návštěva, co není zvyklá na zeleninu. A vždycky chutná. I těm, kdo neradi špenát!

Ingredience
4 porce
  • 1/3 menší dýně hokkaido
  • svazek špenátu (4 hrstě listů)
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 6 lžic loupané červené čočky
  • 1 lžička sladkého kari (nebo kari pasta)
  • 4 lžíce kokosového mléka
  • cca 300 ml vývaru/vody
  • umeocet/limetka
  • olej
  • sůl

Jak připravit kari s dýní a špenátem

  1. Dáme ohřát vývar/vodu a připravíme zeleninu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno, česnek oloupeme, dýni omyjeme a nakrájíme (neloupeme) na velké kostky, špenát omyjeme a nakrájíme na proužky.
  2. V hrnci rozpálíme na dně olej, přidáme cibuli a osolíme. Orestujeme do sklovata a přidáme dýni a červenou čočku.
  3. Zalijeme vývarem nebo vodou (raději méně a dolijeme, aby nebylo jídlo příliš řídké), přidáme koření a dusíme pod pokličkou cca 15 minut do změknutí dýně.
  4. Píchneme do ní vidličkou a když je měkká, přidáme špenát a prolisovaný česnek. Necháme krátce prohřát a změknout špenát. Vypneme.
  5. Dochutíme přidáním kokosového mléka a případně umeoctem (je slaný a kyselý, takže opatrně) nebo limetkovou šťávou.

Praktické

  • Kari dávám sladké kvůli dětem, ale můžete dát ostré nebo je nakombinovat.
  • Kari můžete použít jako kořenící směs nebo použít pastu.
  • Pokud bychom to přehnali s ostrým kari, můžeme jídlo zjemnit přidáním kokosového mléka.

Obměna

  • Místo kokosového mléka můžeme použít na zjemnění rostlinnou smetanu nebo ji zcela vynechat, i tak je omáčka moc dobrá.
  • Můžeme přidat i jinou zeleninu – skvěle se hodí cuketa, brokolice, hrášek, mrkev nebo místo dýně batát.
  • Červenou čočku můžete nahradit jinou luštěninou – nejvíce se jí strukturou podobá žlutá loupaná čočka, loupané mungo fazolky, ale můžete použít i fazole nebo cizrnu, které však musí být už uvařené.
  • Místo česneku můžete dát zázvorovou šťávu.
  • Místo ume octa můžete dát jablečný ocet, rýžový ocet, šťávu z citrónu apod. a slanou chuť případně přidat troškou sojové omáčky.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 1 roku, ale vynecháme koření, budeme velmi decentně solit a šetřit s olejem.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Moje chuťově buňky tančí a zpívají 😆
Tohle je naprosta bomba! 😋
Dala jsem masala koření a pouzila i cervenou cibuli ke klasicke a vytecna chut👌

Jíte samotné nebo s nějakou přílohou?

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

140
67

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Cizrnové kari pro chladné dny

Cizrnové kari patří k oblíbeným jídlům a v rodinách, kde zdravá výživa zrovna nefrčí. My v něm máme hodně zeleniny, takže je lehoučké a velmi chutné.

Tofu na kari

Toto jídlo je hotové do 10 minut. Skvělé, když potřebujete uvařit opravdu něco rychlého. Recept je velmi snadný, sytý a dobrý. Zejména v kombinaci s basmat...

Květák v indické čočkové omáčce

Indickou kuchyni mám moc ráda. Tu dokonalou souhru chutí. Pokud to máte také tak, zkuste tuto kořeněnou a šťavnatou indickou omáčku. Doporučuji podávat s p...

Cizrna se zeleninou v kokosu

Cizrna s barevnými druhy zelenin nejen dobře vypadá, ale i senzačně chutná. A díky kokosovému mléku je to skutečné pohlazení pro mlsné jazýčky.

Sladká zelenina s kokosovým mlékem na způsob Nishime

Rychlé a výborné zeleninové jídlo v léčebném a lahodném japonském stylu nishime. Jako stvořené do chladnějších dnů. Zahřeje, zasytí a pohladí :-)

Červená čočka se sladkou zeleninou a quinoa se lněným semínkem

Když si uděláte sladce upravené hlavní jídlo, sníží se potřeba mlsat sladkosti přes den a večer.