Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Krémová mírně pikantní kari korma

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna zima

Jemně kořeněná krémová indická omáčka speciální chuti s kari pastou, kořením, zázvorem a spoustou výborné zeleniny.

Ingredience
na 2 porce
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kus dýně
  • 1 petržel
  • 1 cm zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky kari pasty (středně pálivé)
  • špetka mletého koriandru
  • pár semínek fenyklu
  • pár semínek anýzu
  • 1/2 lžičky mletého kari
  • menší hrst kešu ořechů
  • 2 lžíce oleje
  • 2-3 lžíce rostlinné smetany
  • zelenina: brokolice, kapustičky, fazolky, mrkev
  • zeleninový vývar dle chuti
  • k dochucení: sůl, umeocet, jablečný ocet

Minulý rok byl pro mě rokem plným dramatických změn, ale protože můj život stále provází Jíme Jinak, ráda bych se s v...

Jak připravit indickou kormu

  1. Na lžíci oleje orestujeme najemno nakrájenou cibuli se solí.
  2. Přidáme nasekaný česnek a zázvor a orestujeme.
  3. Nasypeme najemno nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, dýni), kešu a všechno koření včetně kari pasty a vše minutu restujeme.
  4. Zalijeme vývarem a dusíme cca 5 minut doměkka.
  5. Rozmixujeme na jemnou omáčku (přiléváme vývar).
  6. Zjemníme smetanou, dochutíme (umeocet, jablečný ocet) a odložíme.
  7. Nakrájíme zbylou zeleninu: menší mrkve pouze na půlky podélně, kapustičky na polovinu, brokolici nakrájíme na 0,5 cm plátky a fazolky necháme vcelku.
  8. Na pánvičku dáme lžíci oleje a naskládáme zeleninu.
  9. Osolíme, přikryjeme pokličkou a jakmile začne “prskat”, zalijeme vodou a necháme pod pokličkou na mírněém plameni dusit – změknout.
  10. Ozdobíme například petrželkou a dýňovým olejem.

Praktické

  • Pro kompletní talíř podáváme s vařenou obilovinou (např. basmati rýže) a luštěninou nebo tofu/tempehem.
  • Pokud bychom měli omáčku moc hustou, můžeme ji zředit kokosovým mlékem, smetanou nebo vývarem, pokud by byla až moc řídká, lze ji zahustit škrobem (rozmíchat v trošce studené vody a s omáčkou povařit).

Obměna

  • Do omáčky můžeme dát i jinou sladkou zeleninu – celer, batát, cuketu aj.
  • Místo kešu a smetany můžeme do receptu použít kokosové mléko nebo kešu mléko.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 3 let. Pro ty mladší uděláme omáčku bez koření, méně pikantní.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

23 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak tohle je velká bomba. Moc děkuji❤️

Vynikající. I manžel a syn, kteří se stravují konvenčně, si moc pochutnali.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Dýňovo-špenátové kari s čočkou

Tyhle dvě zeleniny spolu v jednom jídle, to je prostě dokonalost sama. Vždycky dělám trochu větší porci, protože nám nesmírně chutná. Je to jedno z těch ry...

Dal makhani – černé fazole s batátem a špenátem

V klasickém indickém receptu se používá máslo a kombinace čočky a černých fazolí. Nám moc chutná tahle zjednodušená rychlovka – velmi chutná omáčka s...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Luxusní podzimní zelenina s pekany na sladu a skořici

Tato lahůdka je výtečným jídlem do sychravých dnů. Potěší mlsný jazýček dospělých i dětí. Měkkoučká dýně, křupavé kapustičky a oříšky a to vše ve sladko-ko...

Pečená glazovaná zelenina

Potěšte svoje chuťové buňky slaďoučkou zeleninou. Takto upravenou ji vezmou na milost i zarytí odpůrci zeleniny.

Černé rýžové nudle s thajskou zeleninou

Tyhle rychlovky v thajském stylu milujeme. Stihneme tak práci na zahradě i výbornou večeři. Tahle verze je mírně pikantní, ale můžete si udělat i jemnou.