Jemně kořeněná krémová indická omáčka speciální chuti s kari pastou, kořením, zázvorem a spoustou výborné zeleniny.

Ingredience
na 2 porce
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kus dýně
  • 1 petržel
  • 1 cm zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky kari pasty (středně pálivé)
  • špetka mletého koriandru
  • pár semínek fenyklu
  • pár semínek anýzu
  • 1/2 lžičky mletého kari
  • menší hrst kešu ořechů
  • 2 lžíce oleje
  • 2-3 lžíce rostlinné smetany
  • zelenina: brokolice, kapustičky, fazolky, mrkev
  • zeleninový vývar dle chuti
  • k dochucení: sůl, umeocet, jablečný ocet

Jak připravit indickou kormu

  1. Na lžíci oleje orestujeme najemno nakrájenou cibuli se solí.
  2. Přidáme nasekaný česnek a zázvor a orestujeme.
  3. Nasypeme najemno nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, dýni), kešu a všechno koření včetně kari pasty a vše minutu restujeme.
  4. Zalijeme vývarem a dusíme cca 5 minut doměkka.
  5. Rozmixujeme na jemnou omáčku (přiléváme vývar).
  6. Zjemníme smetanou, dochutíme (umeocet, jablečný ocet) a odložíme.
  7. Nakrájíme zbylou zeleninu: menší mrkve pouze na půlky podélně, kapustičky na polovinu, brokolici nakrájíme na 0,5 cm plátky a fazolky necháme vcelku.
  8. Na pánvičku dáme lžíci oleje a naskládáme zeleninu.
  9. Osolíme, přikryjeme pokličkou a jakmile začne „prskat“, zalijeme vodou a necháme pod pokličkou na mírněém plameni dusit – změknout.
  10. Ozdobíme například petrželkou a dýňovým olejem.

Praktické

  • Pro kompletní talíř podáváme s vařenou obilovinou (např. basmati rýže) a luštěninou nebo tofu/tempehem.
  • Pokud bychom měli omáčku moc hustou, můžeme ji zředit kokosovým mlékem, smetanou nebo vývarem, pokud by byla až moc řídká, lze ji zahustit škrobem (rozmíchat v trošce studené vody a s omáčkou povařit).

Obměna

  • Do omáčky můžeme dát i jinou sladkou zeleninu – celer, batát, cuketu aj.
  • Místo kešu a smetany můžeme do receptu použít kokosové mléko nebo kešu mléko.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 3 let. Pro ty mladší uděláme omáčku bez koření, méně pikantní.

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Dole 2 kg a spoustu cm a pokračuji dál

Ivana L.: Mám dole 2 kg. Ale zato těch...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZuby z pohledu psychosomatiky
Další článekBezlepkový jídelníček při celiakii