Jemně kořeněná krémová indická omáčka speciální chuti s kari pastou, kořením, zázvorem a spoustou výborné zeleniny.

Ingredience
na 2 porce
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kus dýně
  • 1 petržel
  • 1 cm zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky kari pasty (středně pálivé)
  • špetka mletého koriandru
  • pár semínek fenyklu
  • pár semínek anýzu
  • 1/2 lžičky mletého kari
  • menší hrst kešu ořechů
  • 2 lžíce oleje
  • 2-3 lžíce rostlinné smetany
  • zelenina: brokolice, kapustičky, fazolky, mrkev
  • zeleninový vývar dle chuti
  • k dochucení: sůl, umeocet, jablečný ocet

Jak připravit indickou kormu

  1. Na lžíci oleje orestujeme najemno nakrájenou cibuli se solí.
  2. Přidáme nasekaný česnek a zázvor a orestujeme.
  3. Nasypeme najemno nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, dýni), kešu a všechno koření včetně kari pasty a vše minutu restujeme.
  4. Zalijeme vývarem a dusíme cca 5 minut doměkka.
  5. Rozmixujeme na jemnou omáčku (přiléváme vývar).
  6. Zjemníme smetanou, dochutíme (umeocet, jablečný ocet) a odložíme.
  7. Nakrájíme zbylou zeleninu: menší mrkve pouze na půlky podélně, kapustičky na polovinu, brokolici nakrájíme na 0,5 cm plátky a fazolky necháme vcelku.
  8. Na pánvičku dáme lžíci oleje a naskládáme zeleninu.
  9. Osolíme, přikryjeme pokličkou a jakmile začne „prskat“, zalijeme vodou a necháme pod pokličkou na mírněém plameni dusit – změknout.
  10. Ozdobíme například petrželkou a dýňovým olejem.

Praktické

  • Pro kompletní talíř podáváme s vařenou obilovinou (např. basmati rýže) a luštěninou nebo tofu/tempehem.
  • Pokud bychom měli omáčku moc hustou, můžeme ji zředit kokosovým mlékem, smetanou nebo vývarem, pokud by byla až moc řídká, lze ji zahustit škrobem (rozmíchat v trošce studené vody a s omáčkou povařit).

Obměna

  • Do omáčky můžeme dát i jinou sladkou zeleninu – celer, batát, cuketu aj.
  • Místo kešu a smetany můžeme do receptu použít kokosové mléko nebo kešu mléko.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 3 let. Pro ty mladší uděláme omáčku bez koření, méně pikantní.

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...

Moje okolie si hneď všimlo, že som sa nejak „zmenšila“ (Adriana)

Adriana: Milá Evka, chcela by som ti v prvom...

Vyčistilo se nám nejen tělo, ale i mozek (Inesinka)

Inesinka: Když si vzpomenu, jak jsme s manželem před...

Kamarádka jde do toho se mnou (Růžena)

Růžena: Ahoj mlsné hubičky ( jako já :-) )...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Včera jsem zvládla první den a super (Gabriela)

Gabriela: Dobrý den, chci vám moc poděkovat za úžasná...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZuby z pohledu psychosomatiky
Další článekBezlepkový jídelníček při celiakii