Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Těmto potravinám lednice škodí. Skladujete je správně?

Myslíte si, že když dáte jakékoliv potraviny do lednice, tak vám vydrží všechny déle čerstvé? Omyl. Některé potraviny nemají chlad rády a lednice jim vyloženě nesvědčí.

Cibule, šalotka, česnek a zázvor

Lednice je pro tyto zeleniny příliš vlhká a začnou brzy gumovatět a plesnivět. Navíc na ostatní potraviny mohou přenášet svůj pach. Lépe se jim bude dařit v košíku v temném a suchém koutě kuchyně nebo spíže.

Olivový olej

Pokud se olivový olej skladuje v lednici, zakalí se, kondenzuje a houstne, někdy až do konzistence másla. Uchovávejte ho v temnu v neprůsvitné sklenici při pokojové teplotě ne vyšší než 25°C.

Batáty

Ani batáty (a brambory) není třeba skladovat v lednici. V suchém koutě kuchyně vydrží dlouhou dobu čerstvé.

Jablka a hrušky

Je jim mnohem lépe mimo lednici, v košíku nebo míse na dobře větraném místě. Pokud je chcete skladovat delší dobu, teplota by neměla překročit 12°C. Skladováním v lednici ztrácejí svoji chuť. Toto ovoce můžete do lednice umístit v případě, když je již velmi zralé nebo potlučené a budete jej brzy konzumovat.

Citrusy

V lednici vysychají, ztrácejí chuť i vůni. Raději je skladujte v míse, například spolu s jablky a hruškami. To samé melouny, ananas, mango, banány, kiwi a jiné exotické ovoce.

Avokádo

Pokud jsou avokáda ještě nezralá, nechejte je při pokojové teplotě (jen pozor, aby na nich neleželo něco těžkého a nepomačkaly se), potřebují ještě “dojít”. Pokud jste si vybrali již hodně zralá avokáda, mohou na pár dní do lednice, kde se jejich další zrání zastaví.

Chleba

Chléb do lednice nepatří. Vyschne, ztvrdne a začne brzy plesnivět. Skladujte ho jako naše babičky – v utěrce, chlebníku nebo speciálním pytlíku na chléb.

Rajčata a okurky

Tuto zeleninu je lépe skladovat mimo lednici, v košíku nebo v míse v kuchyni. V lednici moučnatí, gumovatí a ztrácí svoji chuť. Pokud je i přes to chcete v lednici skladovat, tak v dobře uzavřené nádobě.

Dýně

Ani dýně není potřeba skladovat v lednici. Skladujte je na studeném, dobře ventilovaném a tmavém místě. Vydrží i 3 měsíce.

Bylinky

Svazky bylinek dejte do sklenice s vodou, kterou pravidelně vyměňujte. Bylinky vydrží krásně svěží a čerstvé. V lednici uvadnou, ztratí barvu, chuť i vůni.

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

25 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

alena.brunova
14. 4. 2019

K bylinkám – na jiném místě jsem tu vloni vyčetla tip ze zkušenosti z restaurace – zabalit do vlhkého ubrousku na tácek (otevřenou krabičku) do lednice a kontrolovat, ubrousek má zůstat vlhký. Ozkoušeno, osvědčeno.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

11
4

4 tipy, jak si naplno užít podzim

Máme tu podzim. Hojnost ovoce a zeleniny, kouzlo vínové a zlatavé barvy, šustící listí lákající k procházkám a pochmurné počasí. Jak si ho užít a naplno vy...