Těmto potravinám lednice škodí. Skladujete je správně?

Myslíte si, že když dáte jakékoliv potraviny do lednice, tak vám vydrží všechny déle čerstvé? Omyl. Některé potraviny nemají chlad rády a lednice jim vyloženě nesvědčí.

1Cibule, šalotka, česnek a zázvor

Lednice je pro tyto zeleniny příliš vlhká a začnou brzy gumovatět a plesnivět. Navíc na ostatní potraviny mohou přenášet svůj pach. Lépe se jim bude dařit v košíku v temném a suchém koutě kuchyně nebo spíže.

2Olivový olej

Pokud se olivový olej skladuje v lednici, zakalí se, kondenzuje a houstne, někdy až do konzistence másla. Uchovávejte ho v temnu v neprůsvitné sklenici při pokojové teplotě ne vyšší než 25°C.

3Batáty

Ani batáty (a brambory) není třeba skladovat v lednici. V suchém koutě kuchyně vydrží dlouhou dobu čerstvé.

4Jablka a hrušky

Je jim mnohem lépe mimo lednici, v košíku nebo míse na dobře větraném místě. Pokud je chcete skladovat delší dobu, teplota by neměla překročit 12°C. Skladováním v lednici ztrácejí svoji chuť. Toto ovoce můžete do lednice umístit v případě, když je již velmi zralé nebo potlučené a budete jej brzy konzumovat.

5Citrusy

V lednici vysychají, ztrácejí chuť i vůni. Raději je skladujte v míse, například spolu s jablky a hruškami. To samé melouny, ananas, mango, banány, kiwi a jiné exotické ovoce.

6Avokádo

Pokud jsou avokáda ještě nezralá, nechejte je při pokojové teplotě (jen pozor, aby na nich neleželo něco těžkého a nepomačkaly se), potřebují ještě „dojít“. Pokud jste si vybrali již hodně zralá avokáda, mohou na pár dní do lednice, kde se jejich další zrání zastaví.

7Chleba

Chléb do lednice nepatří. Vyschne, ztvrdne a začne brzy plesnivět. Skladujte ho jako naše babičky – v utěrce, chlebníku nebo speciálním pytlíku na chléb.

8Rajčata a okurky

Tuto zeleninu je lépe skladovat mimo lednici, v košíku nebo v míse v kuchyni. V lednici moučnatí, gumovatí a ztrácí svoji chuť. Pokud je i přes to chcete v lednici skladovat, tak v dobře uzavřené nádobě.

9Dýně

Ani dýně není potřeba skladovat v lednici. Skladujte je na studeném, dobře ventilovaném a tmavém místě. Vydrží i 3 měsíce.

10Bylinky

Svazky bylinek dejte do sklenice s vodou, kterou pravidelně vyměňujte. Bylinky vydrží krásně svěží a čerstvé. V lednici uvadnou, ztratí barvu, chuť i vůni.

 

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Přestalo mi pískat v uchu (Lenka)
Lenka: Chtěla jsem jet dvě kola Jarní očisty, ale...
Operace žíly není třeba a menstruační bolesti jsou pryč (Jana)
Jana: Milá, nejmilejší Evi, má žíla je ve velice...
Zhubla jsem 10 kg a zbavila se chuti na sladké (Eva)
Eva: Ahoj Evi. Stravuji se přes dva roky vegetariánsky...
Všechny vaše recepty jsou úžasné
Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...
Domácí chléb
Dobrý večer, hledám nějaký osvědčený recept na domácí chléb....
Mé tělo i duše blahem si vrní (Petra)
Petra: Moji milí, jsem nesmírně šťastná, že jsem s...
Anna: Objevila jsem vás díky České televizi
Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...
Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky
Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...
Po letech omylů mám v hlavě i těle jasno (Radka)
Radka: Moc děkuji za úžasný kurz, jsem šťastná, že...
Jde z vás nakažlivá energie
Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...
Na oslavě se po mých „JJ dobrotách“ jen zaprášilo (Adriana)
Adriana: Dobré ráno dievčatá. Ako tak čítam, celkom dobre...
Postupně se přidává celá rodina (Katarina)
Katarina: Ďakujem za tuto úžasnú skúsenosť. Páči sa mi...
Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu
Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...
Za 16 dní mám v pase o 5 cm míň (Jana)
Jana: Zdravím všechny, dnes je to 16 dní, co...
Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)
Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...
Zhubla jsem 3 kilča a budu pokračovat dále (Radka)
Radka: Zdravím, jsem na konci, ale pro mě to...
  1. K bylinkám – na jiném místě jsem tu vloni vyčetla tip ze zkušenosti z restaurace – zabalit do vlhkého ubrousku na tácek (otevřenou krabičku) do lednice a kontrolovat, ubrousek má zůstat vlhký. Ozkoušeno, osvědčeno.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNepečený makový dortík s karamelem a švestkami
Další článekNadýchané špaldové rohlíky z LM kvásku