Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Těmto potravinám lednice škodí. Skladujete je správně?

Myslíte si, že když dáte jakékoliv potraviny do lednice, tak vám vydrží všechny déle čerstvé? Omyl. Některé potraviny nemají chlad rády a lednice jim vyloženě nesvědčí.

Cibule, šalotka, česnek a zázvor

Lednice je pro tyto zeleniny příliš vlhká a začnou brzy gumovatět a plesnivět. Navíc na ostatní potraviny mohou přenášet svůj pach. Lépe se jim bude dařit v košíku v temném a suchém koutě kuchyně nebo spíže.

Olivový olej

Pokud se olivový olej skladuje v lednici, zakalí se, kondenzuje a houstne, někdy až do konzistence másla. Uchovávejte ho v temnu v neprůsvitné sklenici při pokojové teplotě ne vyšší než 25°C.

Batáty

Ani batáty (a brambory) není třeba skladovat v lednici. V suchém koutě kuchyně vydrží dlouhou dobu čerstvé.

Jablka a hrušky

Je jim mnohem lépe mimo lednici, v košíku nebo míse na dobře větraném místě. Pokud je chcete skladovat delší dobu, teplota by neměla překročit 12°C. Skladováním v lednici ztrácejí svoji chuť. Toto ovoce můžete do lednice umístit v případě, když je již velmi zralé nebo potlučené a budete jej brzy konzumovat.

Citrusy

V lednici vysychají, ztrácejí chuť i vůni. Raději je skladujte v míse, například spolu s jablky a hruškami. To samé melouny, ananas, mango, banány, kiwi a jiné exotické ovoce.

Avokádo

Pokud jsou avokáda ještě nezralá, nechejte je při pokojové teplotě (jen pozor, aby na nich neleželo něco těžkého a nepomačkaly se), potřebují ještě “dojít”. Pokud jste si vybrali již hodně zralá avokáda, mohou na pár dní do lednice, kde se jejich další zrání zastaví.

Chleba

Chléb do lednice nepatří. Vyschne, ztvrdne a začne brzy plesnivět. Skladujte ho jako naše babičky – v utěrce, chlebníku nebo speciálním pytlíku na chléb.

Rajčata a okurky

Tuto zeleninu je lépe skladovat mimo lednici, v košíku nebo v míse v kuchyni. V lednici moučnatí, gumovatí a ztrácí svoji chuť. Pokud je i přes to chcete v lednici skladovat, tak v dobře uzavřené nádobě.

Dýně

Ani dýně není potřeba skladovat v lednici. Skladujte je na studeném, dobře ventilovaném a tmavém místě. Vydrží i 3 měsíce.

Bylinky

Svazky bylinek dejte do sklenice s vodou, kterou pravidelně vyměňujte. Bylinky vydrží krásně svěží a čerstvé. V lednici uvadnou, ztratí barvu, chuť i vůni.

PS: V pondělí 13.2. startujeme Jarní očistu!

Pokud zažíváte stres, únavu, necítíte se dobře nebo máte pár kil navíc, pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

alena.brunova
14. 4. 2019

K bylinkám – na jiném místě jsem tu vloni vyčetla tip ze zkušenosti z restaurace – zabalit do vlhkého ubrousku na tácek (otevřenou krabičku) do lednice a kontrolovat, ubrousek má zůstat vlhký. Ozkoušeno, osvědčeno.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Vyzkoušejte také

4

Na podzim přidejte pikantní chuť

Plíce a tlusté střevo jsou na řadě právě na podzim. Můžeme si je posílit, vyčistit nebo pěkně zaneřádit. Záleží, jak se o ně postaráme. Podpořit tento okru...
14

Dalmácký salát

Křehký a křupavý salát příjemné sladkokyselé chuti s nádechem italských bylinek a perfektní bylinkovou granolou. je vhodný jako příloha k jakémukoliv jídlu...
3
11

Fenomén dnešní doby: nízkosacharidová lowcarb strava

Žádné nebo minimum sacharidů ve stravě. Raději maso a tuky. To je fenomén dnešní doby. Slyšeli jste již o low carb způsobu stravování? Pojďme si ho předsta...
2

Kváskový chléb bude i ten, který obsahuje přídatné látky. Říká nová vyhláška

Ministerstvo zemědělství přišlo s novou vyhláškou týkající se požadavků na obilné výrobky, těstoviny, pekařské a cukrářské výrobky a těsta. Kromě dobré zpr...
8
4

4 tipy, jak si naplno užít podzim

Máme tu podzim. Hojnost ovoce a zeleniny, kouzlo vínové a zlatavé barvy, šustící listí lákající k procházkám a pochmurné počasí. Jak si ho užít a naplno vy...
7
2

Jak přirozeně posílit imunitu – svou i dětí (6 praktických tipů)

Po létě, kdy jsme si dali tam nějakou zmrzlinu, občas zákusek, jinde něco grilovaného, je třeba změnit své návyky tak, abychom se vyhnuli podzimním chřipká...