Vždycky mi chutnala v italských restauracích minestrone. A tak jsem si vymyslela vlastní verzi - bez rajčat, bez cukru, bez parmazánu. A jsem z ní nadšená. Kdo má taky rád italskou minestrone, toho jistě potěší tento recept.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 mrkev
  • 1/4 řepy
  • 2 listy kapusty
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 stonek libečku
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 stonek čerstvého oregána
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • koření: 1 lžička sušeného oregána, 2 bobkové listy, špetka pepře
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • umeocet podle chuti
  • 2 lžíce rostlinné smetany

Postup

  1. Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli a omyjeme zeleninu.
  2. Celer pokrájíme na tenké půlměsíčky, cibuli na kostičky, mrkev na kolečka, řepu a kapustu na proužky.
  3. Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, sůl a krátce orestujeme.
  4. Přidáme zbylou zeleninu a koření a opět krátce společně orestujeme.
  5. Zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme cca 20 minut.
  6. Na závěr přidáme prolisovaný česnek a nasekané čerstvé bylinky.
  7. Odstavíme, přidáme 2 lžíce rostlinné smetany a podle chuti přidáme umeocet.

Obměna

  • Pokud nemáte čerstvé bylinky, použijte sušené.
  • Smetanu můžeme vynechat nebo místo ní dát bílou miso pastu.
  • Můžeme přidat fazole, které se do toskánské minestrone dávají.
  • Pokud postrádáte tradiční parmazán, nastrouhejte navrch uzené tofu – dokonalá veganská verze.

Děti

  • Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl a umeocet, smetanu a koření, do 2 let všechny tyto ingredience mírně. Od 2 let mohou jíst děti stejnou polévku s námi.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme Jinak velmi pomohla (Dagmar)

Dagmar: Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Díky vašim receptům nemám chuť ani na brambůrky

Inka: Teda...Pár dní s vámi baštím (zatím jako začátečník), ale...

Aj okolie si všimlo (Eva)

Eva: Srdečne ďakujem, že som mohla absolvovať tento kurz....

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...
  1. Zdravím všechny a klobouk dolů jak stíháte vše udělat. Polívka výborná -nejen polívka- pochutnala jsem si ta kombinace a dala jsem si navrch pár opražených dýn. semínek, děkuji, Evi děkuji za to jak je vše zpracované. Velké díky.

    • To jsem ráda, Ivo, že se ti s námi líbí 😍 Děkuju ❤ Pamatuj, že kurz nejsou závody a není cílem všechno stíhat. Každý máme jiné úkoly toto jaro a každý máme jiné priority 😉

    • Taky mi řapíkatý celer nechutná, takže ho buďto úplně vynechám, myslím, že není potřeba nutně každou zeleninu nahrazovat, nebo jsem se naučila zeleninu kterou nemám ráda, krájet na tenoučké tvary, řapíkatý celer na tenká kolečka a musím říct, že takto nakrájená se v jídle ztratí :-)

      • To je dobrá poznámka, takhle jsem začala jíst kdeco, asi i ten celer já, na mikro plátečky díky takové té „lopatičce“, co plátkuje zeleninu. Takhle mi i cizí děti jedí mrkev, dýni apod. Ale přesně, Ivko, není třeba všechno nahrazovat :-)

  2. Já ji vařívám v létě, i z rajčat od farmáře. Obvykle s řapíkatým celerem, zelím, nastrouhanou kořenovou zeleninou a cuketou. A s bílými fazolemi a kukuřičnými těstovinami. Jedna z nejlepších polévek jakou znám.

    • Měla jsem takového chcípáčka v květináči a krasavce na záhonu. Z toho jsem si část nasušila a část namrazila, takže mám po čem sáhnout :-)

  3. Tak polévka je hotová – dala jsem tam i fazole,trochu jsem vše mixla tyčákem,aby se to zahustilo,nastrouhala uzené tofu a ještě posypala veganským parmazánem z kešu oříšků. Měla jsem uvařenou pohanku s hnědou rýží,takže jsem si ji přidala do polévky a nic jiného jsem k obědu nepotřebovala.Ještě mi zbylo v termosce k večeři.
    Mňam!

  4. Zobrazit všech 15 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJemná zeleninová polévka
Další článekZeleninová polévka s pórkem a batáty