Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Polévka à la minestrone

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Vždycky mi chutnala v italských restauracích minestrone. A tak jsem si vymyslela vlastní verzi – bez rajčat, bez cukru, bez parmazánu. A jsem z ní nadšená. Kdo má taky rád italskou minestrone, toho jistě potěší tento recept.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 mrkev
  • 1/4 řepy
  • 2 listy kapusty
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 stonek libečku
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 stonek čerstvého oregána
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • koření: 1 lžička sušeného oregána, 2 bobkové listy, špetka pepře
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • umeocet podle chuti
  • 2 lžíce rostlinné smetany

Žil a jedl jsem dle mého uvážení normálně. Jenže pak mi tělo začalo dávat zřetelné signály, že něco není v pořádku a ...

Postup
  1. Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli a omyjeme zeleninu.
  2. Celer pokrájíme na tenké půlměsíčky, cibuli na kostičky, mrkev na kolečka, řepu a kapustu na proužky.
  3. Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, sůl a krátce orestujeme.
  4. Přidáme zbylou zeleninu a koření a opět krátce společně orestujeme.
  5. Zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme cca 20 minut.
  6. Na závěr přidáme prolisovaný česnek a nasekané čerstvé bylinky.
  7. Odstavíme, přidáme 2 lžíce rostlinné smetany a podle chuti přidáme umeocet.

Obměna

  • Pokud nemáte čerstvé bylinky, použijte sušené.
  • Smetanu můžeme vynechat nebo místo ní dát bílou miso pastu.
  • Můžeme přidat fazole, které se do toskánské minestrone dávají.
  • Pokud postrádáte tradiční parmazán, nastrouhejte navrch uzené tofu – dokonalá veganská verze.

Děti

  • Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl a umeocet, smetanu a koření, do 2 let všechny tyto ingredience mírně. Od 2 let mohou jíst děti stejnou polévku s námi.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborná polévka i když jsem ke konci zapomněla na česnek 😀🙈🙈🙈 Děkujeme 😊

Také jsem prisypala bilou fazolkou a kousek cukety a květáku a jen se po ní zaprasilo 😀

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Posilující polévka s hokkaido adzuki a kořenem lopuchu

Lopuchový kořen je zdrojem slizů, tříslovin, inulinu, silicí, hořčin, minerálních látek a solí. Podporuje látkovou výměnu, má čistící a močopudné účinky, p...

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...
5

Fazolový boršč

Naše milovaná verze ruského boršče vám určitě zachutná.