Vždycky mi chutnala v italských restauracích minestrone. A tak jsem si vymyslela vlastní verzi - bez rajčat, bez cukru, bez parmazánu. A jsem z ní nadšená. Kdo má taky rád italskou minestrone, toho jistě potěší tento recept.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 mrkev
  • 1/4 řepy
  • 2 listy kapusty
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 stonek libečku
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 stonek čerstvého oregána
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • koření: 1 lžička sušeného oregána, 2 bobkové listy, špetka pepře
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • umeocet podle chuti
  • 2 lžíce rostlinné smetany

Postup

  1. Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli a omyjeme zeleninu.
  2. Celer pokrájíme na tenké půlměsíčky, cibuli na kostičky, mrkev na kolečka, řepu a kapustu na proužky.
  3. Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, sůl a krátce orestujeme.
  4. Přidáme zbylou zeleninu a koření a opět krátce společně orestujeme.
  5. Zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme cca 20 minut.
  6. Na závěr přidáme prolisovaný česnek a nasekané čerstvé bylinky.
  7. Odstavíme, přidáme 2 lžíce rostlinné smetany a podle chuti přidáme umeocet.

Obměna

  • Pokud nemáte čerstvé bylinky, použijte sušené.
  • Smetanu můžeme vynechat nebo místo ní dát bílou miso pastu.
  • Můžeme přidat fazole, které se do toskánské minestrone dávají.
  • Pokud postrádáte tradiční parmazán, nastrouhejte navrch uzené tofu – dokonalá veganská verze.

Děti

  • Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl a umeocet, smetanu a koření, do 2 let všechny tyto ingredience mírně. Od 2 let mohou jíst děti stejnou polévku s námi.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Cítím, jak moje tělo jásá (Monika)

Monika: Díky Evi, že jste vymyslela klub Jíme Jinak....

Byla jsem překvapená, jak dobře jsou jídla ochucená (Jarmila)

Jarmila: Nejsem zvyklá psát komentáře, ale musím udělat výjimku....

Dva týdny jsou pryč a s nimi i 3,2 kg (Jana)

Jana: Zdravím, dva týdny Hubneme do plavek jsou pryč...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Mám takovou radost a takový příval energie, že si to nemohu nechat pro sebe (Jana)

Jana: Ahoj Evi, mám takovou radost a takový příval...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená :-D Kvôli svojím zdravotným...

Začít se dá vždycky (Hanka)

Hanka: Jsem na konci kurzu Hubneme do plavek. Chci...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Jíme vaše jídla s chutí celá rodina včetně mého 86 letého tatínka (Ingrid)

Ingrid: Evi, moc se mi líbil článek o nakupování....

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Vánoce jinak

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli nebude nějaká...

Už žádná alergie ani pálení žáhy (Dita)

Dita: Ahoj všem, ráda bych s vámi sdílela radost...

Počáteční panika odpadla a já vařím ráda, stále a s chutí (Cačenka)

Cačenka: Ahoj všem, Jíme Jinak miluju, počáteční panika odpadla...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Jídlo je perfektní, i děti uždibují (Lada)

Lada: Dneska třetí den a jídlo za mě perfektní....
  1. Zdravím všechny a klobouk dolů jak stíháte vše udělat. Polívka výborná -nejen polívka- pochutnala jsem si ta kombinace a dala jsem si navrch pár opražených dýn. semínek, děkuji, Evi děkuji za to jak je vše zpracované. Velké díky.

    • To jsem ráda, Ivo, že se ti s námi líbí 😍 Děkuju ❤ Pamatuj, že kurz nejsou závody a není cílem všechno stíhat. Každý máme jiné úkoly toto jaro a každý máme jiné priority 😉

    • Taky mi řapíkatý celer nechutná, takže ho buďto úplně vynechám, myslím, že není potřeba nutně každou zeleninu nahrazovat, nebo jsem se naučila zeleninu kterou nemám ráda, krájet na tenoučké tvary, řapíkatý celer na tenká kolečka a musím říct, že takto nakrájená se v jídle ztratí :-)

      • To je dobrá poznámka, takhle jsem začala jíst kdeco, asi i ten celer já, na mikro plátečky díky takové té „lopatičce“, co plátkuje zeleninu. Takhle mi i cizí děti jedí mrkev, dýni apod. Ale přesně, Ivko, není třeba všechno nahrazovat :-)

      • Tak nám doma řapíkatý celer moc nechutná, dali jsme tam 1 stonek a vůbec jsme to v polévce nepoznali. Naopak byla fakt výborná!:)

  2. Já ji vařívám v létě, i z rajčat od farmáře. Obvykle s řapíkatým celerem, zelím, nastrouhanou kořenovou zeleninou a cuketou. A s bílými fazolemi a kukuřičnými těstovinami. Jedna z nejlepších polévek jakou znám.

    • Měla jsem takového chcípáčka v květináči a krasavce na záhonu. Z toho jsem si část nasušila a část namrazila, takže mám po čem sáhnout :-)

  3. Tak polévka je hotová – dala jsem tam i fazole,trochu jsem vše mixla tyčákem,aby se to zahustilo,nastrouhala uzené tofu a ještě posypala veganským parmazánem z kešu oříšků. Měla jsem uvařenou pohanku s hnědou rýží,takže jsem si ji přidala do polévky a nic jiného jsem k obědu nepotřebovala.Ještě mi zbylo v termosce k večeři.
    Mňam!

  4. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJemná zeleninová polévka
Další článekZeleninová polévka s pórkem a batáty