Vždycky mi chutnala v italských restauracích minestrone. A tak jsem si vymyslela vlastní verzi - bez rajčat, bez cukru, bez parmazánu. A jsem z ní nadšená. Kdo má taky rád italskou minestrone, toho jistě potěší tento recept.
Ingredience
pro 4 porce
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 mrkev
- 1/4 řepy
- 2 listy kapusty
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 stonek libečku
- 1 snítka čerstvého tymiánu
- 1 stonek čerstvého oregána
- 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
- koření: 1 lžička sušeného oregána, 2 bobkové listy, špetka pepře
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- umeocet podle chuti
- 2 lžíce rostlinné smetany
Postup
- Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli a omyjeme zeleninu.
- Celer pokrájíme na tenké půlměsíčky, cibuli na kostičky, mrkev na kolečka, řepu a kapustu na proužky.
- Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, sůl a krátce orestujeme.
- Přidáme zbylou zeleninu a koření a opět krátce společně orestujeme.
- Zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme cca 20 minut.
- Na závěr přidáme prolisovaný česnek a nasekané čerstvé bylinky.
- Odstavíme, přidáme 2 lžíce rostlinné smetany a podle chuti přidáme umeocet.
Obměna
- Pokud nemáte čerstvé bylinky, použijte sušené.
- Smetanu můžeme vynechat nebo místo ní dát bílou miso pastu.
- Můžeme přidat fazole, které se do toskánské minestrone dávají.
- Pokud postrádáte tradiční parmazán, nastrouhejte navrch uzené tofu – dokonalá veganská verze.
Děti
- Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl a umeocet, smetanu a koření, do 2 let všechny tyto ingredience mírně. Od 2 let mohou jíst děti stejnou polévku s námi.
Také jsem prisypala bilou fazolkou a kousek cukety a květáku a jen se po ní zaprasilo 😀
Mnaaaaam ♥️Luxusní děkujeme
Zdravím všechny a klobouk dolů jak stíháte vše udělat. Polívka výborná -nejen polívka- pochutnala jsem si ta kombinace a dala jsem si navrch pár opražených dýn. semínek, děkuji, Evi děkuji za to jak je vše zpracované. Velké díky.
To jsem ráda, Ivo, že se ti s námi líbí 😍 Děkuju ❤ Pamatuj, že kurz nejsou závody a není cílem všechno stíhat. Každý máme jiné úkoly toto jaro a každý máme jiné priority 😉
Dobrý den, mám dotaz – mohu něčím v polévce nahradit řapíkatý celer? Opravdu dost mi nechutná…
Děkuji.
Taky mi řapíkatý celer nechutná, takže ho buďto úplně vynechám, myslím, že není potřeba nutně každou zeleninu nahrazovat, nebo jsem se naučila zeleninu kterou nemám ráda, krájet na tenoučké tvary, řapíkatý celer na tenká kolečka a musím říct, že takto nakrájená se v jídle ztratí :-)
To je dobrá poznámka, takhle jsem začala jíst kdeco, asi i ten celer já, na mikro plátečky díky takové té „lopatičce“, co plátkuje zeleninu. Takhle mi i cizí děti jedí mrkev, dýni apod. Ale přesně, Ivko, není třeba všechno nahrazovat :-)
Tak nám doma řapíkatý celer moc nechutná, dali jsme tam 1 stonek a vůbec jsme to v polévce nepoznali. Naopak byla fakt výborná!:)
Takhle jsem se ho naučila jíst já :-)) Po kouskách :-))
Jasně, normálně vynechat :-)
Já ji vařívám v létě, i z rajčat od farmáře. Obvykle s řapíkatým celerem, zelím, nastrouhanou kořenovou zeleninou a cuketou. A s bílými fazolemi a kukuřičnými těstovinami. Jedna z nejlepších polévek jakou znám.
Však jo, v létě se i rajče hodí :-) Mňam
Ty bylinky! Já chci libeček! :) to je tak krásná podívaná! Máš Evi z domácích zásob v truhlíku?
Měla jsem takového chcípáčka v květináči a krasavce na záhonu. Z toho jsem si část nasušila a část namrazila, takže mám po čem sáhnout :-)
Tak polévka je hotová – dala jsem tam i fazole,trochu jsem vše mixla tyčákem,aby se to zahustilo,nastrouhala uzené tofu a ještě posypala veganským parmazánem z kešu oříšků. Měla jsem uvařenou pohanku s hnědou rýží,takže jsem si ji přidala do polévky a nic jiného jsem k obědu nepotřebovala.Ještě mi zbylo v termosce k večeři.
Mňam!
Krásná varianta, Hani!
Přesně tyhle poslední kousky zeleniny potřebuji spotřebovat,takže zítra bude tahle polévka určitě k obědu! Už se moc těším!