Tuřín má blahodárné účinky na močové cesty, dýchací cesty, pleť i potíže s dnou, protože krom všech vitamínů, vlákniny a vitamínů, které obsahuje, zbavuje naše tělo účinně i kyseliny močové. Brambory ho v minulosti vytlačily na okraj zájmu, což je velká škoda. Uvařte si z něj super polévku a budete zdraví jako tuřín, jak se dříve říkalo.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/2 tuřínu
  • 2 listy kapusty
  • 1  mrkev
  • 1 cibule
  • hrnek sušených hub
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 3/4 litru zeleninového vývaru/vody
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • 0,5 lžíce umeocta
  • koření: 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička mleté hořčice, 2 bobkové listy, 2 kuličky pepře
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • jako posypka: jarní cibulka

Jak uvařit bramboračku z tuřínu

  1. Houby zalijeme horkou vodou nebo vývarem a necháme asi 20 minut nasáknout.
  2. Dáme ohřát zeleninový vývar a očistíme zeleninu. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, mrkev na menší a tuřín na větší kostičky, kapustu na proužky.
  3. Na dno hrnce dáme olej, přidáme nakrájenou cibuli, lehce posolíme a krátce orestujeme.
  4. Po chvíli přidáme mrkev, tuřín, kapustu a koření. Za občasného míchání zeleninu orestujeme.
  5. Přidáme namočené houby a vývar/vodu,
  6. Vaříme cca 20 minut do změknutí zeleniny a hub.
  7. Když je zelenina měkká, přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Necháme ještě lehounce povařit a vypneme.
  8. Do polévky rozmícháme bílou miso pastu a pokud je potřeba, přidáme umeocet, aby polévka dostala říz.
  9. Podáváme s čerstvou jarní cibulkou nasekanou na drobno.

Praktické

  • Tuřín jsou ty žluté kostičky na fotce. Chutná podobně jako kedluben, možná jemněji. Návštěvy obvykle myslí, že se jedná o brambory. Aby tuřín chutnal jako brambory, je potřeba ho uvařit do měkka – píchněte do něj vidličkou pro kontrolu.
  • Pokud by byla polévka pro vás příliš sladká, přidejte na konci ještě trochu sójové omáčky.
  • Polévka je přirozeně bezlepková, v případě použití sójové omáčky volíme tamari.
  • Pro verzi bez sóji vynecháme sójovou miso pastu a omáčku, dochutíme solí, případně nahradíme hrachovou či jinou bezsójovou verzi omáčky a pasty.
  • Máme-li potřebu polévku zahustit, přidáme ke konci lžíci ovesných vloček (pro bezlepkovou verzi bezlepkové vločky) nebo zavaříme lžičku kukuřičného škrobu předem rozmíchaného ve studené vodě. Pokud nám nevadí nakyslá chuť, můžeme zavařit rozmíchaný kvásek.

Obměna

  • Místo tuřínu můžete dát kedluben, topinambur nebo taro bramboru, případně batát, který je ale hodně sladký.
  • Koření dejte, jaké máte rádi, můžete vyměnit to moje za klasiku jako je jalovec a nové koření.

Děti

  • S ohledem na použité koření a houby doporučujeme zařadit polévku cca od 1,5 roku, budeme šetřit s olejem a se solí.
  • Pro konvenčně se stravující děti není problém podávat polévku již od 1 roku.

    • Vy jste ale pozorná čtenářka 😉👍 ..a to je super, moc díky, doplněno 😍😉

      • :D :D :D ono mne to trklp, ja si pripravim ingredience a pak varim a tak jsem na to prisla, musim pochvalit vsechny vase recepty, co jsme dosud varili, a ze jich teda nebylo malo, byly vynikajici, dekujeme moc a uz se tesime na ten jarni kurzik :)))))))))))

  1. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak se zbavit akné
Další článekJak upravit kohoutkovou vodu