Domů > Magazín > Blog

Citronová verbena: voní a léčí už po staletí

Říká se, že voní po citronu víc než samotný citron. K čemu je citronová verbena dobrá a kde všude vynikne její úžasné aroma?

Co je citronová verbena

Citronová verbena (aloisie citronová) je subtropická keřovitá trvalka vyznačující se, jak název napovídá, výrazným citronovým aroma. To je při správném pěstování silnější než u meduňky nebo citronové trávy. Citronová verbena pochází z Jižní Ameriky a v Evropě se pěstuje už po staletí.

Účinky citronové verbeny

Rostlina se tradičně používá k léčbě nachlazení, horečky, úzkosti, zažívacích problémůkřečí v břiše, nespavosti a dále pro posílení imunitního systému nebo jako podpůrný prostředek při hubnutí. Působí antibakteriálně.

Použití citronové verbeny

V dnešní době je využívána hlavně její silice, a to k výrobě kosmetiky a svíček (přidává se do parfémů, deodorantů, toaletních vod a masážních nebo vonných olejů). Aromatické listy se používají na přípravu čaje, pro dochucení nápojů a pokrmů, ale i jako obklady na rány.

Čaj: pár lístků zalijeme vodou o teplotě asi 85°C, necháme 10 minut vylouhovat a můžeme pít. Na větší hrnek použijeme zhruba dva čerstvé lístky nebo tři sušené. Čaj působí uklidňujícím dojmem, zlepšuje trávení, odstraňuje žaludeční křeče, pomáhá při astmatu, migréně a nadýmání. V menších dávkách je vhodný i pro děti. Používá se také na proplachování nosu při akutní nebo chronické rýmě nebo na vyplachování ústní dutiny při bolestech zubů. Je oblíbený u Španělů a Francouzů.

Čaj proti migréně: připravuje se z lístků citronové verbeny, majoránky a lipového květu.  

Obklady: čerstvé listy verbeny je možné přikládat na špatně se hojící nebo zanícené rány.

Citronová verbena v kuchyni

Pojďme se teď podívat na širokou škálu využití citronové verbeny v kuchyni. Voňavé lístky skvěle vyniknou v lahodných nápojích, uplatní se ale i v pokrmech. Ledové čaje z citronové verbeny jsou velmi populární na Krétě.

    Lahodné nápoje

    Mátový čaj s citronovou verbenou: 1/2 šálku čerstvých lístků máty a 1/2 šálku čerstvých listů verbeny opláchneme a lehce zabalíme. 2 šálky vody přivedeme téměř, ale ne úplně k varu. Zalijeme lístky máty a verbeny a necháme asi 3–5 min vylouhovat, poté scedíme. Čaj můžeme popíjet teplý nebo vychlazený.

    Voda s lístky citronové verbeny: pomocí aromatických lístků verbeny vytvoříme jednoduché a přitom neotřelé letní osvěžení – stačí přidat pár čerstvých lístků (třeba spolu s mátou) do vody a nápoj plný zdraví a chuti je na světě.

    Podívejte se taky na vynikající čaj s citronovými bylinkami.

    Vaření s citronovou verbenou

    Nejen do nápojů se hodí lístky citronové verbeny. Skvěle se uplatní ve studené i teplé kuchyni. Neváhejte přidat pár lístků do oblíbeného zeleninového nebo ovocného salátu (případně dresingu), získáte tak novou svěží chuť a jednoduchou obměnu. Podobnou parádu nadělá pár lístečků verbeny i v omáčce, polévce nebo zeleninové směsi.

    Zkuste třeba tuhle úžasnou krémovou polévku.

    Jak pěstovat a sklízet citronovou verbenu

    Verbenu pěstujeme jako přenosnou rostlinu – od jara do podzimu jí bude svědčit slunné místo na zahradě. Je náročná na vodu i na živiny, proto je vhodné vydatně zalévat a pravidelně (asi jednou týdně) přihnojovat. Na zimu ji přesuneme do světlých vnitřních prostor. Při teplotě vyšší než 15°C pokračuje v růstu, při teplotě 5-10°C je schopná přezimovat (opadají listy a při velmi omezené zálivce u rostliny probíhá vegetační klid).

    Rostlině vyhovuje dobře propustná hlinito-písčitá zemina s drenážní vrstvou na dně květináče. Snáší zpětný řez, který podporuje rozvětvení. Lze ji pěstovat v keřovém i stromkovém tvaru.

    Rostlinu sklízíme nejlépe během jarního a letního vegetačního období. Citronová chuť je na vrcholu, když se začínají otevírat květy. Dobrá zpráva – verbena kvete několikrát během sezóny!

    PS: Začínáme Jarní očistu!

    Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

    Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

    1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

    Buďte první, kdo napíše komentář

    Mohlo by se vám líbit

    144
    70

    Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

    Čtěte více na toho téma

    Vyzkoušejte také

    29
    22

    12 signálů, že vaše tělo potřebuje podzimní detox

    Cítíte u sebe změny nálad, málo energie, zažívací potíže, zácpu, nepříjemný tělesný pach, problémy se spánkem nebo přibýváte na váze? To všechno jsou signá...
    1
    2

    Vilcacora – Kočičí dráp – mocný bojovník proti zdravotním neduhům

    Braňte se virům a nemocem  zuby nehty… a nebo drápem… kočičím.
    12
    4

    TOP 7 druhů koření: dodají nejen chuť, ale také léčí

    Koření by v našich kuchyních mělo mít nezastupitelné místo. Nejen že dodává chuť a vůni pokrmům, umožňuje méně solit, ale také bojuje proti řadě nemocí ...
    9
    8

    Máte trávicí problémy? Možná trpíte syndromem dráždivého tračníku (IBS)

    Syndrom dráždivého tračníku je nejčastější zažívací poruchou dnešního světa.
    4
    1

    Vitamín C – podzimní nezbytnost nebo přeceňovaný vitamín?

    Začíná období chřipek, viróz a nachlazení. Ze všech stran se na nás hrnou informace, že jedině díky vitamínu C nebudeme nemocní, anebo když už nějakou tu n...
    4
    3

    Za měsíc 8 kg dole a nebolí mě záda (Míša, 35 let)

    Na první pokus jsem s Jíme Jinak sekla po týdnu. Ale po pěti letech jsem zjistila, že se z postele ráno hrabu jako stařena, bolí mě v bedrech, teče mi z no...