Říká se, že voní po citronu víc než samotný citron. K čemu je citronová verbena dobrá a kde všude vynikne její úžasné aroma?

Co je citronová verbena

Citronová verbena (aloisie citronová) je subtropická keřovitá trvalka vyznačující se, jak název napovídá, výrazným citronovým aroma. To je při správném pěstování silnější než u meduňky nebo citronové trávy. Citronová verbena pochází z Jižní Ameriky a v Evropě se pěstuje už po staletí.

Účinky citronové verbeny

Rostlina se tradičně používá k léčbě nachlazení, horečky, úzkosti, zažívacích problémůkřečí v břiše, nespavosti a dále pro posílení imunitního systému nebo jako podpůrný prostředek při hubnutí. Působí antibakteriálně.

Použití citronové verbeny

V dnešní době je využívána hlavně její silice, a to k výrobě kosmetiky a svíček (přidává se do parfémů, deodorantů, toaletních vod a masážních nebo vonných olejů). Aromatické listy se používají na přípravu čaje, pro dochucení nápojů a pokrmů, ale i jako obklady na rány.

Čaj: pár lístků zalijeme vodou o teplotě asi 85°C, necháme 10 minut vylouhovat a můžeme pít. Na větší hrnek použijeme zhruba dva čerstvé lístky nebo tři sušené. Čaj působí uklidňujícím dojmem, zlepšuje trávení, odstraňuje žaludeční křeče, pomáhá při astmatu, migréně a nadýmání. V menších dávkách je vhodný i pro děti. Používá se také na proplachování nosu při akutní nebo chronické rýmě nebo na vyplachování ústní dutiny při bolestech zubů. Je oblíbený u Španělů a Francouzů.

Čaj proti migréně: připravuje se z lístků citronové verbeny, majoránky a lipového květu.  

Obklady: čerstvé listy verbeny je možné přikládat na špatně se hojící nebo zanícené rány.

Citronová verbena v kuchyni

Pojďme se teď podívat na širokou škálu využití citronové verbeny v kuchyni. Voňavé lístky skvěle vyniknou v lahodných nápojích, uplatní se ale i v pokrmech. Ledové čaje z citronové verbeny jsou velmi populární na Krétě.

    Lahodné nápoje

    Mátový čaj s citronovou verbenou: 1/2 šálku čerstvých lístků máty a 1/2 šálku čerstvých listů verbeny opláchneme a lehce zabalíme. 2 šálky vody přivedeme téměř, ale ne úplně k varu. Zalijeme lístky máty a verbeny a necháme asi 3–5 min vylouhovat, poté scedíme. Čaj můžeme popíjet teplý nebo vychlazený.

    Voda s lístky citronové verbeny: pomocí aromatických lístků verbeny vytvoříme jednoduché a přitom neotřelé letní osvěžení – stačí přidat pár čerstvých lístků (třeba spolu s mátou) do vody a nápoj plný zdraví a chuti je na světě.

    Podívejte se taky na vynikající čaj s citronovými bylinkami.

    Vaření s citronovou verbenou

    Nejen do nápojů se hodí lístky citronové verbeny. Skvěle se uplatní ve studené i teplé kuchyni. Neváhejte přidat pár lístků do oblíbeného zeleninového nebo ovocného salátu (případně dresingu), získáte tak novou svěží chuť a jednoduchou obměnu. Podobnou parádu nadělá pár lístečků verbeny i v omáčce, polévce nebo zeleninové směsi.

    Zkuste třeba tuhle úžasnou krémovou polévku.

    Jak pěstovat a sklízet citronovou verbenu

    Verbenu pěstujeme jako přenosnou rostlinu – od jara do podzimu jí bude svědčit slunné místo na zahradě. Je náročná na vodu i na živiny, proto je vhodné vydatně zalévat a pravidelně (asi jednou týdně) přihnojovat. Na zimu ji přesuneme do světlých vnitřních prostor. Při teplotě vyšší než 15°C pokračuje v růstu, při teplotě 5-10°C je schopná přezimovat (opadají listy a při velmi omezené zálivce u rostliny probíhá vegetační klid).

    Rostlině vyhovuje dobře propustná hlinito-písčitá zemina s drenážní vrstvou na dně květináče. Snáší zpětný řez, který podporuje rozvětvení. Lze ji pěstovat v keřovém i stromkovém tvaru.

    Rostlinu sklízíme nejlépe během jarního a letního vegetačního období. Citronová chuť je na vrcholu, když se začínají otevírat květy. Dobrá zpráva – verbena kvete několikrát během sezóny!

    ⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

    Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekCheese ball (pečený rostlinný sýr)
    Další článekBroskve bez kadeřavosti – jde to vůbec bez chemie?