Domů > Jak začít > Základní suroviny > Divoká zelenina, byliny, čaje

Levandule nejen jako medicína

Květy levandule vždy dodají pokrmům ten správný šmrnc. Nebojte se s nimi v kuchyni experimentovat .

Historie levandule

Historie levandule sahá více než 2 500 let do starověkého Egypta, kdy se levandulový olej používal jako olej, zejména při mumifikaci. Staří Řekové a Římané se koupali v levandulové vodě, ale později ve středověku se začala levandule používat i v kuchyni. 

Levandule pravá

Stále zelená rostlina pocházející ze Středozemí. Předmětem sběru je květ, který se sbírá v červenci, před úplným rozvinutím. Nať sbíráme v době květu, obvykle v srpnu. Pěstuje se v teplejších oblastech. 

Co obsahuje

Květy levandule obsahují silici s lynalylacetátem, lonalolem, borneolem, isoborneolem, cineolem, geraniolem, kafrem, a dalšími terpeny. Dále se v květech nachází třísloviny, antokyany a hořčiny

Léčivé účinky

  • protiplísňové účinky.
  • Pomáhá při nespavosti, úzkostech, depresích, demenci.
  • Masáž levandulovým olejem pomáhá při menstruačních křečích.
  • Pomáhá snížit bolesti po operaci.
  • Uvolňuje křeče hladkého svalstva trávicího traktu.
  • Povzbuzuje slinivku břišní k vyšší tvorbě enzymů.
  • Působí mírně močopudně.
  • Při senné rýmě působí květy blahodárně na podrážděné sliznice.
  • Pomáhá při léčbě revmatických potíží.

Co byste měli vědět, než začnete levanduli v kuchyni používat

Každou část této rostliny lze při vaření využít. Zatímco květy a listy se používají čerstvé, stonky a poupata je možno použít sušené. Vzhledem k tomu, že sušením zesílí aroma bylinky, by se měly květy používat střídmě. Nadměrné použití levandule by mohlo mít za následek hořkou chuť. 

Využití v kuchyni

Květy levandule se přidávají do dezertů, zmrzlin, sušenek, do krémů či salátů, džemů, limonád, ale také do marinád a všude tam, kde byste přidali rozmarýn. Vyrábí se z ní likéry, sirupy, tinktury, bylinkové octy a mnoho dalších úžasně voňavých a chutných výrobků.
Levandule se v kuchyni dobře kombinuje s bylinkami jako je oregano, rozmarýn, tymián, šalvěj a saturejka.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

a taková káva s levandulí, to je dobrota! :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

6

Maca – léčivý kořen pro ženy

Kořen maca se k léčebným účelům používá již tisíce let.  Nyní je populární po celém světě. Proč je tato superpotravina oblíbená především mezi ženamí?
25

Libeček – chutná i léčí

Aromatická bylina, která pochází z Iránu a Afganistánu, ale pěstuje se v mírných oblastech po celém světě.
25

Jaké bylinky můžeme sbírat na podzim

Na podzim se nabízí více možností ke sběru v přírodě. Můžeme sbírat plody trnky obecné, bezinky, hlohy, dřínky, jeřabiny i šípky. Také kořeny bylin a stále...
12
3

Řebříček pomáhá, jak může. Dejte ho na rány, do čaje nebo na talíř!

Myší chvost, žebříček, tisíclistník, myší ocásek, husí jazýček, ovčí žebro, zaječí chléb nebo krupička. Zkrátka řebříček – půvabný pomocník s neobyčejně ši...

Sluncovka kalifornská

Sluncovka neboli kalifornský mák, je státní květinou Kalifornie. Je to nádherná divoká květina. Indiáni kalifornským mákem uspávali děti, dělali z něj nále...
11
3

Malý průvodce dobrými čaji

Příroda nabízí pestré možnosti, když se venku ochladí a my dostaneme chuť na čaj. Každý má svá specifika a my vás jimi ve zkratce provedeme, abyste věděli,...