Dokážete si pestrého ochránce před škůdci představit na stole? Přečtěte si, proč by tam rozhodně neměl chybět!

Všestranný pomocník

Afrikán neboli aksamitník je nenáročný, krásný, léčivý, kvete až do prvních mrazíků a ještě svými kořeny zlepšuje půdu a svou specifickou vůní odpuzuje škůdce (mšice, molice, háďátka). Věděli jste, že se tenhle krasavec a ochránce sousedních plodin dá použít i v kuchyni?

Afrikán a léčivé účinky

Aksamitníky obsahují poměrně velké množství luteinu, který se používá na ochranu a zlepšení zraku. Afrikány mají dále významné antivirotické a antibakteriální účinky.

Afrikán také pomáhá při průjmu, bolestech žaludku a zvracení, podporuje chuť k jídlu a trávení, usnadňuje odchod plynů, má močopudný účinek, podporuje vykašlávání, zvyšuje tvorbu a vylučování žluči a uvolňuje křeče svalů.

Použití afrikánu

Kromě vysazování v blízkosti rajčat, dýní a dalších rostlin, které chrání před škůdci, můžeme aksamitník použít také na čaj, koupel nebo při přípravě pokrmů.

Dezinfekce místnosti: Jak už bylo zmíněno, silice aksamitníku mají antivirotické a antibakteriální účinky, proto se využívají pro dezinfekci místnosti, kde se mohou vyskytovat lidé s virózou. Dobře slouží esenciální oleje rozptýlené v místnosti, ale i spalování sušených květin.

Čaj z květů: Pomáhá rychleji odstranit alkohol z těla, působí proti bolestem břicha a průjmům a přináší úlevu po nadměrné konzumaci jídla.

Koupel z květů: Květy namočíme přes noc ve studené vodě, druhý den vše přivedeme k varu, necháme vychladnout a scedíme. Odvar vlijeme do koupele, ve které při revmatických onemocněních strávíme minimálně čtvrt hodiny.

Olej: 1 díl květů a 3 díly oleje necháme 3 týdny macerovat, poté scedíme. Používá se jak na masáže těla proti bolestem kloubů, tak na dochucování pokrmů. 

Afrikán v kuchyni

Afrikán má příjemnou nasládlou chuť, trochu připomíná anýz. Můžeme ho přidávat do zeleninových polévek, salátů nebo omáček, využijeme ho i při přípravě moučníků. Květy této rostliny vnáší do pokrmů zajímavou obměnu chutí a struktur, nebojte se je přidat do svých oblíbených receptů. Ocení je vaše chuťové pohárky i tělo jako takové.

Už zmíněný afrikánový olej je možné použít na dochucování pokrmů, například zeleninových salátů – dodá jim netradiční aroma.

Připadá vám zvláštní donést si květ afrikánu na kuchyňskou linku? Vězte, že lutein obsažený v afrikánech jsme pravděpodobně všichni už někdy ochutnali – používá se jako barvivo v cukrářských výrobcích, majonézách nebo jogurtech.

 

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSuperrychlé nakládané okurky
Další článekNepečené „tvarohovo-pudingové“ řezy s ovocem