Všestranný pomocník
Afrikán neboli aksamitník je nenáročný, krásný, léčivý, kvete až do prvních mrazíků a ještě svými kořeny zlepšuje půdu a svou specifickou vůní odpuzuje škůdce (mšice, molice, háďátka). Věděli jste, že se tenhle krasavec a ochránce sousedních plodin dá použít i v kuchyni?
Afrikán a léčivé účinky
Aksamitníky obsahují poměrně velké množství luteinu, který se používá na ochranu a zlepšení zraku. Afrikány mají dále významné antivirotické a antibakteriální účinky.
Afrikán také pomáhá při průjmu, bolestech žaludku a zvracení, podporuje chuť k jídlu a trávení, usnadňuje odchod plynů, má močopudný účinek, podporuje vykašlávání, zvyšuje tvorbu a vylučování žluči a uvolňuje křeče svalů.
Použití afrikánu
Kromě vysazování v blízkosti rajčat, dýní a dalších rostlin, které chrání před škůdci, můžeme aksamitník použít také na čaj, koupel nebo při přípravě pokrmů.
Dezinfekce místnosti: Jak už bylo zmíněno, silice aksamitníku mají antivirotické a antibakteriální účinky, proto se využívají pro dezinfekci místnosti, kde se mohou vyskytovat lidé s virózou. Dobře slouží esenciální oleje rozptýlené v místnosti, ale i spalování sušených květin.
Čaj z květů: Pomáhá rychleji odstranit alkohol z těla, působí proti bolestem břicha a průjmům a přináší úlevu po nadměrné konzumaci jídla.
Koupel z květů: Květy namočíme přes noc ve studené vodě, druhý den vše přivedeme k varu, necháme vychladnout a scedíme. Odvar vlijeme do koupele, ve které při revmatických onemocněních strávíme minimálně čtvrt hodiny.
Olej: 1 díl květů a 3 díly oleje necháme 3 týdny macerovat, poté scedíme. Používá se jak na masáže těla proti bolestem kloubů, tak na dochucování pokrmů.
Afrikán v kuchyni
Afrikán má příjemnou nasládlou chuť, trochu připomíná anýz. Můžeme ho přidávat do zeleninových polévek, salátů nebo omáček, využijeme ho i při přípravě moučníků. Květy této rostliny vnáší do pokrmů zajímavou obměnu chutí a struktur, nebojte se je přidat do svých oblíbených receptů. Ocení je vaše chuťové pohárky i tělo jako takové.
Už zmíněný afrikánový olej je možné použít na dochucování pokrmů, například zeleninových salátů – dodá jim netradiční aroma.
Připadá vám zvláštní donést si květ afrikánu na kuchyňskou linku? Vězte, že lutein obsažený v afrikánech jsme pravděpodobně všichni už někdy ochutnali – používá se jako barvivo v cukrářských výrobcích, majonézách nebo jogurtech.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
I pro mě jsou Afrikány v kuchyni novinkou. Mám jich plnou zahrádku a jeden květ jsem dala jako ozdobu na talíř návštěvě a pak jsem se lekla, abych neublížila, tak jsem rychle guglila a k mému údivu, super bylina.
Děkuji, pro mne naprostá novinka, že afrikány je možné jíst a že jsou tak zdravé 🙂👍👌🌹🌻 Přeji, ať se daří! 🌞🍀