Domů > Jak začít > Základní suroviny > Divoká zelenina, byliny, čaje

Libeček – chutná i léčí

Aromatická bylina, která pochází z Iránu a Afganistánu, ale pěstuje se v mírných oblastech po celém světě.

Libeček lékařský

Rostlina se dá zpracovat celá, oddenek s kořeny, nať i plod (semena). Tradičně se nálev používal k oplachu vlasů, aby ženy zaujaly muže kořenitou vůní. Středověcí cestovatelé si listy strkaly do bot, kvůli jejich antiseptickým a deodoračním vlastnostem. Používá se jako vůně při výrobě mýdel a kosmetiky.

Co obsahuje

Libeček obsahuje přibližně 2% těkavého oleje odpovědného za jeho charakteristickou vůni a chuť. K chuti extraktu přispívá také omezené množství určitých sloučenin, jako jsou terpenoidy, těkavé kyseliny a furokumariny.

Léčivé účinky

  • Je antimikrobiální.
  • Působí jako diuretikum.
  • Podporuje vylučování nežádoucí soli z těla.
  • Zlepšuje vylučování žluči.
  • Pomáhá při nachlazení, rozpouští hlen.
  • Snižuje zánět, zmírňuje bolest.
  • Zlepšuje zdraví ústní dutiny.
  • Pomáhá při nechutenství.
  • Prospívá trávicímu traktu.
  • Je užitečný při léčbě nespavosti.
  • Je prospěšný při dně, revmatismu a dalších zánětlivých onemocněních kloubů.
  • Ulevuje od nadýmání, při potížích popíjíme čaj ze semen po hlavním jídle.

Libeček by neměly užívat nejmenší děti (cca do 9 měsíců věkju), ani těhotné a kojící matky.

Využití v kuchyni

V Nizozemsku se listy tradičně vaří s chřestem a solí. Sušené listy a semena se přidávají do nakládaného zelí, aby se napomohlo konzervaci a pro lepší chuť. Libeček se používá do likérů a zimních nápojů. Skvěle dochutí vývary a polévky. Listy a semena se používají do salátů a jako koření. Kořeny lze strouhat do salátů a používat jako zeleninu. Dříve se s oblibou používal kandovaný oddenek při dýchacích potížích. Slouží k výrobě tinktur a čajů.

Kdy sbírat

Oddenek sklízíme třetím rokem na podzim, nať sbíráme v průběhu celého roku, semena na podzim, jakmile dozrají.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

25 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

12
3

Řebříček pomáhá, jak může. Dejte ho na rány, do čaje nebo na talíř!

Myší chvost, žebříček, tisíclistník, myší ocásek, husí jazýček, ovčí žebro, zaječí chléb nebo krupička. Zkrátka řebříček – půvabný pomocník s neobyčejně ši...
10

Divizna: jednička nejen v boji proti suchému kašli

Statné krásky, které jen tak nepřehlédnete. Dříve se jejich květy používaly na barvení látek a vlasů, jak nám může divizna pomoci dnes?
11

Popenec – poklad jarní přírody

Víte, co je to konrábek, koudelík či vopuňka? Představují lidové názvy popence, bylinky, která se dříve těšila značné oblibě. Popenec obohatí jarní jídelní...
17
3

Znáte galgán?

Seznamte se s rostlinou příbuznou zázvoru a kurkumě, používanou po staletí v v ájurvédské a tradiční čínské medicíně.

Jarní bylinkové oleje 4x jinak

Jakmile se ukážou první jarní bylinky, ihned je nadšeně sbíráme a zpracováváme všemi možnými způsoby a připravujeme si tak vlastní zásoby léčivých domácích...
15
6

Lék nejen na plíce – plicník lékařský

Věděli jste, že tato bylinka léčí nejen plíce, ale i trávicí ústrojí? Na jaře a v létě si můžeme nasbírat zásoby na podzim, kdy nejvíce trpíme na kašel.