Aromatická bylina, která pochází z Iránu a Afganistánu, ale pěstuje se v mírných oblastech po celém světě.

Libeček lékařský

Rostlina se dá zpracovat celá, oddenek s kořeny, nať i plod (semena). Tradičně se nálev používal k oplachu vlasů, aby ženy zaujaly muže kořenitou vůní. Středověcí cestovatelé si listy strkaly do bot, kvůli jejich antiseptickým a deodoračním vlastnostem. Používá se jako vůně při výrobě mýdel a kosmetiky.

Co obsahuje

Libeček obsahuje přibližně 2% těkavého oleje odpovědného za jeho charakteristickou vůni a chuť. K chuti extraktu přispívá také omezené množství určitých sloučenin, jako jsou terpenoidy, těkavé kyseliny a furokumariny.

Léčivé účinky

  • Je antimikrobiální.
  • Působí jako diuretikum.
  • Podporuje vylučování nežádoucí soli z těla.
  • Zlepšuje vylučování žluči.
  • Pomáhá při nachlazení, rozpouští hlen.
  • Snižuje zánět, zmírňuje bolest.
  • Zlepšuje zdraví ústní dutiny.
  • Pomáhá při nechutenství.
  • Prospívá trávicímu traktu.
  • Je užitečný při léčbě nespavosti.
  • Je prospěšný při dně, revmatismu a dalších zánětlivých onemocněních kloubů.
  • Ulevuje od nadýmání, při potížích popíjíme čaj ze semen po hlavním jídle.

Libeček by neměly užívat děti ani těhotné a kojící matky.

Využití v kuchyni

V Nizozemsku se listy tradičně vaří s chřestem a solí. Sušené listy a semena se přidávají do nakládaného zelí, aby se napomohlo konzervaci a pro lepší chuť. Libeček se používá do likérů a zimních nápojů. Skvěle dochutí vývary a polévky. Listy a semena se používají do salátů a jako koření. Kořeny lze strouhat do salátů a používat jako zeleninu. Dříve se s oblibou používal kandovaný oddenek při dýchacích potížích. Slouží k výrobě tinktur a čajů.

Kdy sbírat

Oddenek sklízíme třetím rokem na podzim, nať sbíráme v průběhu celého roku, semena na podzim, jakmile dozrají.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLetní koláč s fíky a ostružinami
Další článekCuketové sabdží