Domů > Jak začít > Základní suroviny > Divoká zelenina, byliny, čaje

Libeček – chutná i léčí

Aromatická bylina, která pochází z Iránu a Afganistánu, ale pěstuje se v mírných oblastech po celém světě.

Libeček lékařský

Rostlina se dá zpracovat celá, oddenek s kořeny, nať i plod (semena). Tradičně se nálev používal k oplachu vlasů, aby ženy zaujaly muže kořenitou vůní. Středověcí cestovatelé si listy strkaly do bot, kvůli jejich antiseptickým a deodoračním vlastnostem. Používá se jako vůně při výrobě mýdel a kosmetiky.

Co obsahuje

Libeček obsahuje přibližně 2% těkavého oleje odpovědného za jeho charakteristickou vůni a chuť. K chuti extraktu přispívá také omezené množství určitých sloučenin, jako jsou terpenoidy, těkavé kyseliny a furokumariny.

Léčivé účinky

  • Je antimikrobiální.
  • Působí jako diuretikum.
  • Podporuje vylučování nežádoucí soli z těla.
  • Zlepšuje vylučování žluči.
  • Pomáhá při nachlazení, rozpouští hlen.
  • Snižuje zánět, zmírňuje bolest.
  • Zlepšuje zdraví ústní dutiny.
  • Pomáhá při nechutenství.
  • Prospívá trávicímu traktu.
  • Je užitečný při léčbě nespavosti.
  • Je prospěšný při dně, revmatismu a dalších zánětlivých onemocněních kloubů.
  • Ulevuje od nadýmání, při potížích popíjíme čaj ze semen po hlavním jídle.

Libeček by neměly užívat děti ani těhotné a kojící matky.

Využití v kuchyni

V Nizozemsku se listy tradičně vaří s chřestem a solí. Sušené listy a semena se přidávají do nakládaného zelí, aby se napomohlo konzervaci a pro lepší chuť. Libeček se používá do likérů a zimních nápojů. Skvěle dochutí vývary a polévky. Listy a semena se používají do salátů a jako koření. Kořeny lze strouhat do salátů a používat jako zeleninu. Dříve se s oblibou používal kandovaný oddenek při dýchacích potížích. Slouží k výrobě tinktur a čajů.

Kdy sbírat

Oddenek sklízíme třetím rokem na podzim, nať sbíráme v průběhu celého roku, semena na podzim, jakmile dozrají.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

139
66

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Vyzkoušejte také

1
2

Řebříček pomáhá, jak může. Dejte ho na rány, do čaje nebo na talíř!

Myší chvost, žebříček, tisíclistník, myší ocásek, husí jazýček, ovčí žebro, zaječí chléb nebo krupička. Zkrátka řebříček – půvabný pomocník s neobyčejně ši...

Divizna: jednička nejen v boji proti suchému kašli

Statné krásky, které jen tak nepřehlédnete. Dříve se jejich květy používaly na barvení látek a vlasů, jak nám může divizna pomoci dnes?

Popenec – poklad jarní přírody

Víte, co je to konrábek, koudelík či vopuňka? Představují lidové názvy popence, bylinky, která se dříve těšila značné oblibě. Popenec obohatí jarní jídelní...
1

Znáte galgán?

Seznamte se s rostlinou příbuznou zázvoru a kurkumě, používanou po staletí v v ájurvédské a tradiční čínské medicíně.

Jarní bylinkové oleje 4x jinak

Jakmile se ukážou první jarní bylinky, ihned je nadšeně sbíráme a zpracováváme všemi možnými způsoby a připravujeme si tak vlastní zásoby léčivých domácích...
1

Lék nejen na plíce – plicník lékařský

Věděli jste, že tato bylinka léčí nejen plíce, ale i trávicí ústrojí? Na jaře a v létě si můžeme nasbírat zásoby na podzim, kdy nejvíce trpíme na kašel.