Libeček lékařský
Rostlina se dá zpracovat celá, oddenek s kořeny, nať i plod (semena). Tradičně se nálev používal k oplachu vlasů, aby ženy zaujaly muže kořenitou vůní. Středověcí cestovatelé si listy strkaly do bot, kvůli jejich antiseptickým a deodoračním vlastnostem. Používá se jako vůně při výrobě mýdel a kosmetiky.
Co obsahuje
Libeček obsahuje přibližně 2% těkavého oleje odpovědného za jeho charakteristickou vůni a chuť. K chuti extraktu přispívá také omezené množství určitých sloučenin, jako jsou terpenoidy, těkavé kyseliny a furokumariny.
Léčivé účinky
- Je antimikrobiální.
- Působí jako diuretikum.
- Podporuje vylučování nežádoucí soli z těla.
- Zlepšuje vylučování žluči.
- Pomáhá při nachlazení, rozpouští hlen.
- Snižuje zánět, zmírňuje bolest.
- Zlepšuje zdraví ústní dutiny.
- Pomáhá při nechutenství.
- Prospívá trávicímu traktu.
- Je užitečný při léčbě nespavosti.
- Je prospěšný při dně, revmatismu a dalších zánětlivých onemocněních kloubů.
- Ulevuje od nadýmání, při potížích popíjíme čaj ze semen po hlavním jídle.
Libeček by neměly užívat nejmenší děti (cca do 9 měsíců věkju), ani těhotné a kojící matky.
Využití v kuchyni
V Nizozemsku se listy tradičně vaří s chřestem a solí. Sušené listy a semena se přidávají do nakládaného zelí, aby se napomohlo konzervaci a pro lepší chuť. Libeček se používá do likérů a zimních nápojů. Skvěle dochutí vývary a polévky. Listy a semena se používají do salátů a jako koření. Kořeny lze strouhat do salátů a používat jako zeleninu. Dříve se s oblibou používal kandovaný oddenek při dýchacích potížích. Slouží k výrobě tinktur a čajů.
Kdy sbírat
Oddenek sklízíme třetím rokem na podzim, nať sbíráme v průběhu celého roku, semena na podzim, jakmile dozrají.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Buďte první, kdo napíše komentář