Pokud vám chutná klasický šoulet, zkuste ho někdy zapéct. Je to bezvadná verze pro chladnější dny nebo když už chcete do něčeho kousnout a nemít na talíři stále jen kopečky a zrníčka.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek krup
  • 1/2 hrnku celého hrachu
  • 1 lžička majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • 2 cibule
  • 4 lžíce pohankové mouky
  • olej
  • sůl
  • voda na namáčení a vaření

Postup

  1. Kroupy omyjeme a namočíme do tlakového hrnce s 2,5 hrnky vody na pár hodin nebo přes noc.
  2. Hrách omyjeme a namočíme do jiného hrnce s větším množstvím vody.
  3. Po namáčení vodu z hrachu slijeme, hrách přidáme ke kroupám a vaříme společně v namáčecí vodě z krup.
  4. Vaříme společně v tlakovém hrnci 50 minut bez soli.
  5. Oloupeme cibuli, nakrájíme na kostičky a dáme orestovat spolu se solí do většího množství oleje na mírný plamen, abychom dostali zlatavou sladkou cibulku.
  6. Předehřejeme troubu na 180°C.
  7. Odklopíme tlakový hrnce, ke kroupám a hrachu přidáme orestovanou cibuli, prolisovaný česnek, majoránku, sojovou omáčku a pohankovou mouku.
  8. Řádně promícháme a dáme do zapékací mísy.
  9. Pečeme cca 40 minut, dokud se nezačnou kraje oddělovat a neudělá se zlatavá kůrka.

Praktické

  • Když budete mít zvlášť předem uvařené kroupy a hrách, budete mít toto jídlo mnohem rychleji připravené.
  • Pokud máte rádi česnek a majoránku, dejte klidně víc, pečením se část chuti ztratí.

Obměna

  • V zimě můžete místo mouky přidat jeden našlehaný bílek, šoulet bude nadýchanější. Veganská verze je namočené a rozmixované lněné semínko.
  • Místo krup můžete použít také špaldové kernotto.

Kombinujeme

  • Pečený šoulet už obsahuje obilí i luštěninu, takže zbývá doplnit jen tepelně upravenou zeleninu.
  • My si rádi dáváme se zeleninovými omáčkami nebo zeleninovými pyré.
  • K pečenému šouletu se hodí kvašené zelí.

Děti

  • Jídlo je vhodné pro děti od 2 let, menším dětem nezapékáme a šetříme s kořením, sojovou omáčkou a solí.

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Každý, kdo mě potká, obdivuje mou pevnou štíhlejší postavu (Andrea)

Andrea: Ahoj všem. S Jíme Jinak jím 8. týden...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Nehoní mě „mlsná“ a nějaké kilčo je dole (Iva)

Iva: Ahoj Evi, mám za sebou 14 dní a...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Teším sa z každého vydareného jedla (Elen)

Elen: Som už na dôchodku a k tejto super...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Jsem šťastná, že jsem členkou klubu (Nada)

Nada: Jsem šťastná, že jsem členkou klubu! Se zdravým...
  1. Tak nevim, co dělám špatně…postupovala jsem dle receptu a mám cosi konzistence kaše s křupavým povrchem. Jist se to da, ale manžela, který statečně jí se mnou, tim neuchvatim 😢Jestli mi malo peče trouba nebo se málo vypařila voda v papinaku? Adzuki nákyp 🤦‍♂️mi dopadl stejně jak konzistencí tak chutí 🤦‍♀️

    • Michaelo, tak to nevím, podle reakcí tady pod receptem vidíš, jak to ostatním chutná, takže těžko říct. Možná zkus déle péct, prostě experimentuj a zkoušej. Nebo nech tenhle recept být a zkus nějaký jiný a k tomuhle se vrať až časem. Třeba ti to už bude chutnat, jak se běžně stává. 😉

  2. Tak za mě vynikající. Nevěřila bych co se dá z takto jednoduchých ingrediencí vykouzlit. Vůbec poprvé, co jsem kdy šoulet dělala. Už slovo šoulet ve mě vyvolává odpor – buď si představím část těla (kterou nechci jíst:-) nebo mi to evokuje, že budu prdět dalších několik měsíců:-)

  3. Tak se mi podařilo šoulet přesolit :-(. Nicméně je velmi jedlý, protože i přes to přesolení (vyvažovali jsme to větším množstvím napařené a syrové zeleniny) si všichni přidali.

    • Je tam té sojovky moc? Že bych recept upravila? No hlavně, že jste si poradili a doplnili k tomu tu zeleninu :-)

  4. My soulet milujeme. Kroupy jsou u nás naprosto nejoblíbenější obilovina. Dcerka už jako malý batole, sotva uměla mluvit, když viděla hrnec uvařených krup začala se hlasitě smát a volat „kloupicky, kloupicky“ a okolí naprosto nechápalo :-D Vždycky jsem to zapekala jen tak bez mouky i bez vajíčka a divila jsem se, že to nedrží. Tak už aspoň vím, jak na to. Ovšem nám to dost chutná i nezapecene :-)

  5. Ta osmažená cibulka se dává pak na hotový šoulet, nebo se přimíchává před zapečením? V receptu už se pak nezmiňuje.

    • Já ji dávám dovnitř (vypadlo mi to z receptu, ale už je to tam, díky za upozornění) , udělá to dobrou chuť, ale může se dát samozřejmě i navrch, to je taky dobrota.

  6. Zobrazit všech 29 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZeleninová polévka s pórkem a batáty
Další článekRodina