Pokud vám chutná klasický šoulet, zkuste ho někdy zapéct. Je to bezvadná verze pro chladnější dny nebo když už chcete do něčeho kousnout a nemít na talíři stále jen kopečky a zrníčka.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek krup
  • 1/2 hrnku celého hrachu
  • 1 lžička majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • 2 cibule
  • 4 lžíce pohankové mouky
  • olej
  • sůl
  • voda na namáčení a vaření

Postup

  1. Kroupy omyjeme a namočíme do tlakového hrnce s 2,5 hrnky vody na pár hodin nebo přes noc.
  2. Hrách omyjeme a namočíme do jiného hrnce s větším množstvím vody.
  3. Po namáčení vodu z hrachu slijeme, hrách přidáme ke kroupám a vaříme společně v namáčecí vodě z krup.
  4. Vaříme společně v tlakovém hrnci 50 minut bez soli.
  5. Oloupeme cibuli, nakrájíme na kostičky a dáme orestovat spolu se solí do většího množství oleje na mírný plamen, abychom dostali zlatavou sladkou cibulku.
  6. Předehřejeme troubu na 180°C.
  7. Odklopíme tlakový hrnce, ke kroupám a hrachu přidáme orestovanou cibuli, prolisovaný česnek, majoránku, sojovou omáčku a pohankovou mouku.
  8. Řádně promícháme a dáme do zapékací mísy.
  9. Pečeme cca 40 minut, dokud se nezačnou kraje oddělovat a neudělá se zlatavá kůrka.

Praktické

  • Když budete mít zvlášť předem uvařené kroupy a hrách, budete mít toto jídlo mnohem rychleji připravené.
  • Pokud máte rádi česnek a majoránku, dejte klidně víc, pečením se část chuti ztratí.

Obměna

  • V zimě můžete místo mouky přidat jeden našlehaný bílek, šoulet bude nadýchanější. Veganská verze je namočené a rozmixované lněné semínko.
  • Místo krup můžete použít také špaldové kernotto.

Kombinujeme

  • Pečený šoulet už obsahuje obilí i luštěninu, takže zbývá doplnit jen tepelně upravenou zeleninu.
  • My si rádi dáváme se zeleninovými omáčkami nebo zeleninovými pyré.
  • K pečenému šouletu se hodí kvašené zelí.

Děti

  • Jídlo je vhodné pro děti od 2 let, menším dětem nezapékáme a šetříme s kořením, sojovou omáčkou a solí.

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Uzdravila jsem se z těžké nemoci a energii bych mohla rozdávat (Božena)

Božena: Skončila jsem kurs Hubneme do plavek. Míry...

Aj okolie si všimlo (Eva)

Eva: Srdečne ďakujem, že som mohla absolvovať tento kurz....

Po 6 dnech 2 kila pryč a jako bonus spousty energie (Radka)

Radka: Díky rýžovému dni jsem si vyzkoušela a uvědomila,...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Moc nám chutná. I můj masožravec je nadšený (Lebell)

Lebell: Vaše recepty jsou Super! Super! Super! Nečekala jsem,...

Nejde jen o kila, i nálada je o hodně lepší (Veve)

Veve: Zdravím všechny a hlavně Naši Evičku :-) Dnes byl...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Po 3 týdnech detoxu se cítím báječně (Věra)

Věra: Evi, opět naprosto úžasný oběd. Dcera se cpala...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...
  1. Tak se mi podařilo šoulet přesolit :-(. Nicméně je velmi jedlý, protože i přes to přesolení (vyvažovali jsme to větším množstvím napařené a syrové zeleniny) si všichni přidali.

    • Je tam té sojovky moc? Že bych recept upravila? No hlavně, že jste si poradili a doplnili k tomu tu zeleninu :-)

  2. My soulet milujeme. Kroupy jsou u nás naprosto nejoblíbenější obilovina. Dcerka už jako malý batole, sotva uměla mluvit, když viděla hrnec uvařených krup začala se hlasitě smát a volat „kloupicky, kloupicky“ a okolí naprosto nechápalo :-D Vždycky jsem to zapekala jen tak bez mouky i bez vajíčka a divila jsem se, že to nedrží. Tak už aspoň vím, jak na to. Ovšem nám to dost chutná i nezapecene :-)

  3. Ta osmažená cibulka se dává pak na hotový šoulet, nebo se přimíchává před zapečením? V receptu už se pak nezmiňuje.

    • Já ji dávám dovnitř (vypadlo mi to z receptu, ale už je to tam, díky za upozornění) , udělá to dobrou chuť, ale může se dát samozřejmě i navrch, to je taky dobrota.

  4. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZeleninová polévka s pórkem a batáty
Další článekRodina