Pokud vám chutná klasický šoulet, zkuste ho někdy zapéct. Je to bezvadná verze pro chladnější dny nebo když už chcete do něčeho kousnout a nemít na talíři stále jen kopečky a zrníčka.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek krup
  • 1/2 hrnku celého hrachu
  • 1 lžička majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • 2 cibule
  • 4 lžíce pohankové mouky
  • olej
  • sůl
  • voda na namáčení a vaření

Postup

  1. Kroupy omyjeme a namočíme do tlakového hrnce s 2,5 hrnky vody na pár hodin nebo přes noc.
  2. Hrách omyjeme a namočíme do jiného hrnce s větším množstvím vody.
  3. Po namáčení vodu z hrachu slijeme, hrách přidáme ke kroupám a vaříme společně v namáčecí vodě z krup.
  4. Vaříme společně v tlakovém hrnci 50 minut bez soli.
  5. Oloupeme cibuli, nakrájíme na kostičky a dáme orestovat spolu se solí do většího množství oleje na mírný plamen, abychom dostali zlatavou sladkou cibulku.
  6. Předehřejeme troubu na 180°C.
  7. Odklopíme tlakový hrnce, ke kroupám a hrachu přidáme orestovanou cibuli, prolisovaný česnek, majoránku, sojovou omáčku a pohankovou mouku.
  8. Řádně promícháme a dáme do zapékací mísy.
  9. Pečeme cca 40 minut, dokud se nezačnou kraje oddělovat a neudělá se zlatavá kůrka.

Praktické

  • Když budete mít zvlášť předem uvařené kroupy a hrách, budete mít toto jídlo mnohem rychleji připravené.
  • Pokud máte rádi česnek a majoránku, dejte klidně víc, pečením se část chuti ztratí.

Obměna

  • V zimě můžete místo mouky přidat jeden našlehaný bílek, šoulet bude nadýchanější. Veganská verze je namočené a rozmixované lněné semínko.
  • Místo krup můžete použít také špaldové kernotto.

Kombinujeme

  • Pečený šoulet už obsahuje obilí i luštěninu, takže zbývá doplnit jen tepelně upravenou zeleninu.
  • My si rádi dáváme se zeleninovými omáčkami nebo zeleninovými pyré.
  • K pečenému šouletu se hodí kvašené zelí.

Děti

  • Jídlo je vhodné pro děti od 2 let, menším dětem nezapékáme a šetříme s kořením, sojovou omáčkou a solí.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Vaše vedení je úžasné – kila jdou dolů a nemám chuť na sladké

Marie: děkuji za další přísun informací. Už podle vás...

Otoky pryč a cholesterol v normě (Jitka)

Jitka: Posílám pozdní gratulaci k výročí skvělých stránek. Jsem...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Žádné pálení žáhy a v bříšku krásně. (Kateřina)

Kateřina: Ahoj všichni. Jsem tu absolutní nováček a už...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Jako bych měla tak trochu křídla :-) (Hana)

Hana: Po dvanáctém dni opravdu skvělý pocit, energie a...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Manželovi se lépe spí a já mám 2 kila dole (Martina)

Martina: Z kurzu jsem nadšená, "jinak" už vaříme pár...

18 kg dole a energie tolik, že se nepoznávám (Lenka)

Lenka: Já se nepoznávám, jsou čtyři hodiny odpoledne a...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Vaření mě začalo bavit (Klára)

Klára: Po prvních dvou dnech vaření, musím říct, že...

Po letech mi nebylo na Vánoce zle (Jaroslav)

Jaroslav: V rádiu hrají Everybody hurts od R.E.M. a...

5 kg pryč a výsledky krve perfektní (Ivana)

Ivana: Udělala jsem si s vámi podzimní detox, zhubla...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...
  1. Tyjo! Nemůžu uvěřit, jak dobrý to je! Chtěla jsem jen ochutnat lžičku a nemohla jsem se zastavit :)

  2. Tak nevim, co dělám špatně…postupovala jsem dle receptu a mám cosi konzistence kaše s křupavým povrchem. Jist se to da, ale manžela, který statečně jí se mnou, tim neuchvatim 😢Jestli mi malo peče trouba nebo se málo vypařila voda v papinaku? Adzuki nákyp 🤦‍♂️mi dopadl stejně jak konzistencí tak chutí 🤦‍♀️

    • Michaelo, tak to nevím, podle reakcí tady pod receptem vidíš, jak to ostatním chutná, takže těžko říct. Možná zkus déle péct, prostě experimentuj a zkoušej. Nebo nech tenhle recept být a zkus nějaký jiný a k tomuhle se vrať až časem. Třeba ti to už bude chutnat, jak se běžně stává. 😉

  3. Tak za mě vynikající. Nevěřila bych co se dá z takto jednoduchých ingrediencí vykouzlit. Vůbec poprvé, co jsem kdy šoulet dělala. Už slovo šoulet ve mě vyvolává odpor – buď si představím část těla (kterou nechci jíst:-) nebo mi to evokuje, že budu prdět dalších několik měsíců:-)

  4. Tak se mi podařilo šoulet přesolit :-(. Nicméně je velmi jedlý, protože i přes to přesolení (vyvažovali jsme to větším množstvím napařené a syrové zeleniny) si všichni přidali.

    • Je tam té sojovky moc? Že bych recept upravila? No hlavně, že jste si poradili a doplnili k tomu tu zeleninu :-)

  5. My soulet milujeme. Kroupy jsou u nás naprosto nejoblíbenější obilovina. Dcerka už jako malý batole, sotva uměla mluvit, když viděla hrnec uvařených krup začala se hlasitě smát a volat „kloupicky, kloupicky“ a okolí naprosto nechápalo :-D Vždycky jsem to zapekala jen tak bez mouky i bez vajíčka a divila jsem se, že to nedrží. Tak už aspoň vím, jak na to. Ovšem nám to dost chutná i nezapecene :-)

  6. Ta osmažená cibulka se dává pak na hotový šoulet, nebo se přimíchává před zapečením? V receptu už se pak nezmiňuje.

    • Já ji dávám dovnitř (vypadlo mi to z receptu, ale už je to tam, díky za upozornění) , udělá to dobrou chuť, ale může se dát samozřejmě i navrch, to je taky dobrota.

  7. Zobrazit všech 32 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZeleninová polévka s pórkem a batáty
Další článekHubnu moc