Pokud vám chutná klasický šoulet, zkuste ho někdy zapéct. Je to bezvadná verze pro chladnější dny nebo když už chcete do něčeho kousnout a nemít na talíři stále jen kopečky a zrníčka.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek krup
  • 1/2 hrnku celého hrachu
  • 1 lžička majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • 2 cibule
  • 4 lžíce pohankové mouky
  • olej
  • sůl
  • voda na namáčení a vaření

Postup

  1. Kroupy omyjeme a namočíme do tlakového hrnce s 2,5 hrnky vody na pár hodin nebo přes noc.
  2. Hrách omyjeme a namočíme do jiného hrnce s větším množstvím vody.
  3. Po namáčení vodu z hrachu slijeme, hrách přidáme ke kroupám a vaříme společně v namáčecí vodě z krup.
  4. Vaříme společně v tlakovém hrnci 50 minut bez soli.
  5. Oloupeme cibuli, nakrájíme na kostičky a dáme orestovat spolu se solí do většího množství oleje na mírný plamen, abychom dostali zlatavou sladkou cibulku.
  6. Předehřejeme troubu na 180°C.
  7. Odklopíme tlakový hrnce, ke kroupám a hrachu přidáme orestovanou cibuli, prolisovaný česnek, majoránku, sojovou omáčku a pohankovou mouku.
  8. Řádně promícháme a dáme do zapékací mísy.
  9. Pečeme cca 40 minut, dokud se nezačnou kraje oddělovat a neudělá se zlatavá kůrka.

Praktické

  • Když budete mít zvlášť předem uvařené kroupy a hrách, budete mít toto jídlo mnohem rychleji připravené.
  • Pokud máte rádi česnek a majoránku, dejte klidně víc, pečením se část chuti ztratí.

Obměna

  • V zimě můžete místo mouky přidat jeden našlehaný bílek, šoulet bude nadýchanější. Veganská verze je namočené a rozmixované lněné semínko.
  • Místo krup můžete použít také špaldové kernotto.

Kombinujeme

  • Pečený šoulet už obsahuje obilí i luštěninu, takže zbývá doplnit jen tepelně upravenou zeleninu.
  • My si rádi dáváme se zeleninovými omáčkami nebo zeleninovými pyré.
  • K pečenému šouletu se hodí kvašené zelí.

Děti

  • Jídlo je vhodné pro děti od 2 let, menším dětem nezapékáme a šetříme s kořením, sojovou omáčkou a solí.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

16 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tak se mi podařilo šoulet přesolit :-(. Nicméně je velmi jedlý, protože i přes to přesolení (vyvažovali jsme to větším množstvím napařené a syrové zeleniny) si všichni přidali.

    • Je tam té sojovky moc? Že bych recept upravila? No hlavně, že jste si poradili a doplnili k tomu tu zeleninu 🙂

      • Spíš to bylo tím, že jsem dala víc soli k cibuli. Použila jsem tu hrubozrnnou a asi jí dýl trvá, než se zabuduje nebo jsem špatně odhadla množství.

        • Já u hrubozrné taky snadno přeslím, raději kupuji jemnou přesně z tohohle důvodu.

      • Šoulet jsem dělala prvně a moc mi chutná, sojovky v receptu není moc, já jsem přidávala, překvapila mě strouhaná mrkvička s citrónem, skvělá chuť, skvělé recepty…

  2. My soulet milujeme. Kroupy jsou u nás naprosto nejoblíbenější obilovina. Dcerka už jako malý batole, sotva uměla mluvit, když viděla hrnec uvařených krup začala se hlasitě smát a volat “kloupicky, kloupicky” a okolí naprosto nechápalo 😀 Vždycky jsem to zapekala jen tak bez mouky i bez vajíčka a divila jsem se, že to nedrží. Tak už aspoň vím, jak na to. Ovšem nám to dost chutná i nezapecene 🙂

  3. Ta osmažená cibulka se dává pak na hotový šoulet, nebo se přimíchává před zapečením? V receptu už se pak nezmiňuje.

    • Já ji dávám dovnitř (vypadlo mi to z receptu, ale už je to tam, díky za upozornění) , udělá to dobrou chuť, ale může se dát samozřejmě i navrch, to je taky dobrota.

  4. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZeleninová polévka s pórkem a batáty
Další článekEliminace