Pokud vám chutná klasický šoulet, zkuste ho někdy zapéct. Je to bezvadná verze pro chladnější dny nebo když už chcete do něčeho kousnout a nemít na talíři stále jen kopečky a zrníčka.
Ingredience
pro 4 porce

- 1 hrnek krup
- 1/2 hrnku celého hrachu
- 1 lžička majoránky
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce sojové omáčky
- 2 cibule
- 4 lžíce pohankové mouky
- olej
- sůl
- voda na namáčení a vaření
Postup
- Kroupy omyjeme a namočíme do tlakového hrnce s 2,5 hrnky vody na pár hodin nebo přes noc.
- Hrách omyjeme a namočíme do jiného hrnce s větším množstvím vody.
- Po namáčení vodu z hrachu slijeme, hrách přidáme ke kroupám a vaříme společně v namáčecí vodě z krup.
- Vaříme společně v tlakovém hrnci 50 minut bez soli.
- Oloupeme cibuli, nakrájíme na kostičky a dáme orestovat spolu se solí do většího množství oleje na mírný plamen, abychom dostali zlatavou sladkou cibulku.
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Odklopíme tlakový hrnce, ke kroupám a hrachu přidáme orestovanou cibuli, prolisovaný česnek, majoránku, sojovou omáčku a pohankovou mouku.
- Řádně promícháme a dáme do zapékací mísy.
- Pečeme cca 40 minut, dokud se nezačnou kraje oddělovat a neudělá se zlatavá kůrka.
Praktické
- Když budete mít zvlášť předem uvařené kroupy a hrách, budete mít toto jídlo mnohem rychleji připravené.
- Pokud máte rádi česnek a majoránku, dejte klidně víc, pečením se část chuti ztratí.
Obměna
- V zimě můžete místo mouky přidat jeden našlehaný bílek, šoulet bude nadýchanější. Veganská verze je namočené a rozmixované lněné semínko.
- Místo krup můžete použít také špaldové kernotto.
Kombinujeme
- Pečený šoulet už obsahuje obilí i luštěninu, takže zbývá doplnit jen tepelně upravenou zeleninu.
- My si rádi dáváme se zeleninovými omáčkami nebo zeleninovými pyré.
- K pečenému šouletu se hodí kvašené zelí.
Děti
- Jídlo je vhodné pro děti od 2 let, menším dětem nezapékáme a šetříme s kořením, sojovou omáčkou a solí.
Tak nevim, co dělám špatně…postupovala jsem dle receptu a mám cosi konzistence kaše s křupavým povrchem. Jist se to da, ale manžela, který statečně jí se mnou, tim neuchvatim 😢Jestli mi malo peče trouba nebo se málo vypařila voda v papinaku? Adzuki nákyp 🤦♂️mi dopadl stejně jak konzistencí tak chutí 🤦♀️
Michaelo, tak to nevím, podle reakcí tady pod receptem vidíš, jak to ostatním chutná, takže těžko říct. Možná zkus déle péct, prostě experimentuj a zkoušej. Nebo nech tenhle recept být a zkus nějaký jiný a k tomuhle se vrať až časem. Třeba ti to už bude chutnat, jak se běžně stává. 😉
Tak za mě vynikající. Nevěřila bych co se dá z takto jednoduchých ingrediencí vykouzlit. Vůbec poprvé, co jsem kdy šoulet dělala. Už slovo šoulet ve mě vyvolává odpor – buď si představím část těla (kterou nechci jíst:-) nebo mi to evokuje, že budu prdět dalších několik měsíců:-)
😂😂😂😂 Lucko, tys mě teda rozesmála z plna hrdla 👍 TAk hlavně, že se představa nenaplnila 😃
Evi, to jsem ráda. Přece se tu nebudu smát sama pod fousy:-)) Naplnila, ale nic abnormálního oproti ostatním jídlům, takže cajk;-)
Makropes nápodobně :-)! :-)
Skoro jsem nemohla přestat jíst. 🤭
Přidávala bych si, až bych snědla celý ten pekáček sama. 😈
Bezva 😃👍
Ahoj evi,pls cim je naj nahrasit krouoy pre bezlepkacov? Dik
Já bych dala rýži nebo slzovku, Veru.
výborné jedlíčko, tlieskam :). mňam :)
Díky :-)
Tak se mi podařilo šoulet přesolit :-(. Nicméně je velmi jedlý, protože i přes to přesolení (vyvažovali jsme to větším množstvím napařené a syrové zeleniny) si všichni přidali.
Je tam té sojovky moc? Že bych recept upravila? No hlavně, že jste si poradili a doplnili k tomu tu zeleninu :-)
Spíš to bylo tím, že jsem dala víc soli k cibuli. Použila jsem tu hrubozrnnou a asi jí dýl trvá, než se zabuduje nebo jsem špatně odhadla množství.
Já u hrubozrné taky snadno přeslím, raději kupuji jemnou přesně z tohohle důvodu.
Šoulet jsem dělala prvně a moc mi chutná, sojovky v receptu není moc, já jsem přidávala, překvapila mě strouhaná mrkvička s citrónem, skvělá chuť, skvělé recepty…
Tak to je príma, díky za zpětnou vazbu ;-)
My soulet milujeme. Kroupy jsou u nás naprosto nejoblíbenější obilovina. Dcerka už jako malý batole, sotva uměla mluvit, když viděla hrnec uvařených krup začala se hlasitě smát a volat „kloupicky, kloupicky“ a okolí naprosto nechápalo :-D Vždycky jsem to zapekala jen tak bez mouky i bez vajíčka a divila jsem se, že to nedrží. Tak už aspoň vím, jak na to. Ovšem nám to dost chutná i nezapecene :-)
KDyž se kroupy trochu namelou, tak to drží i bez mouky/vajíčka :-)
A nebo je s nima potřeba pracovat hned, dokud jsou uvaření, teplé a lepí. Kamarádka takhle dělá placky.
přesně tak, Bugino, díky za doplnění
Ahoj Heluš, tu cibulku jsem zamíchala dovnitř před pečením i s našlehaným bílkem místo té mouky.
Přesně tak, Hani A chutnalo?
Jj, Evi,chutnalo. Dala jsem si navrch trochu sojanézy,k tomu napařenou brokolici, kvašené zelí a bylo to moc dobrý,až mně to překvapilo!
Taková překvapení jsou fajn :-)
Ta osmažená cibulka se dává pak na hotový šoulet, nebo se přimíchává před zapečením? V receptu už se pak nezmiňuje.
Já ji dávám dovnitř (vypadlo mi to z receptu, ale už je to tam, díky za upozornění) , udělá to dobrou chuť, ale může se dát samozřejmě i navrch, to je taky dobrota.