Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Řapíkatý celer – superpotravina pro naši pleť a zdraví

Šťáva z řapíkatého celeru je ”wellness trendem”, který za poslední roky ovládl sociální sítě. Jeho léčivé vlastnosti z něj dělají novou superpotravinu. Ale proč je tato zelenina tak léčivá? A jaký význam má pro naši pokožku?

Zázračná léčivá šťáva

Šťávu z řapíkatého celeru miluje nejedna celebrita, zastánkyně zdravé stravy jako Gwyneth Paltrow nebo Miranda Kerr si bez tohoto zeleného drinku nedovedou představit své ráno. Ale komu vděčíme za tento trend? Za vše může Anthony William, přezdívaný také jako “Medical Medium”. Ten označil šťávu z řapíkatého celeru za zázračný a nejúčinnější lék na vše už v r. 1975.  Mimo to, řecký lékař Hippokrates už roku 370 před naším letopočtem předepisoval celerovou šťávu k léčbě nervových poruch. Spousta soudobých studií také potvrzuje léčivé vlastnosti této zeleniny.

Řapíkatý celer a jeho účinky

A proč je vlastně tato zelenina tak opěvována? Řapíkatý celer je tvořen především z 95% vody, je bohatý na vlákninu, enzymy, minerální soli, významné minerály, jako hořčík, vápník, křemík, zinek, draslík, sodík, železo a vitamíny A, B ( B6, biotin B7, folát B9), C, K. Díky vysokému množství antioxidantů má velmi výrazné protizánětlivé účinky. Také je velmi zásaditý pro naše tělo. Specifická, mírně slaná, chuť celeru je způsobena éterickými oleji, které mají antibakteriální účinky.

Mezi hlavní léčivé vlastnosti patří:

  • Je léčivý pro naše střeva a a podporuje zdravé zažívání a zdravé zažívání = zdravá pokožka. Může pomoci s trávicími obtížemi jako je nadýmáním nebo SIBO (syndrom bakteriálního přerůstání v tenkém střevě).
  • Ničí viry, bakterie, kvasinky, plísně. Naopak podporuje zdraví prospěšné bakterie.
  • Vyplavuje toxiny z těla – čistí naše játra a zbavuje je toxinů a toxického tepla, také čistí krev.
  • Je to přírodní diuretikum – zbavuje nás nechtěné vody a celulitidy.
  • Podporuje hubnutí.
  • Léčí kožní onemocnění, jako je akné, růžovka, ekzémy.
  • Celkově zlepšuje stav naší pleti, zlepšuje tón pleti a dělá pokožku zářivou.
  • Díky vysokému obsahu vody hydratuje naši pleť zevnitř.
  • Vysoký obsah antioxidantů pomáhá zase chránit pokožku před stárnutím.
  • afrodiziakální účinky a posiluje libido – mimo to také podporuje zdraví spermií.
  • Pomáhá proti tělesnému zápachu a zápachu z úst.
  • Podporuje růst a kvalitu vlasů.
  • Pomáhá s autoimunitními onemocněními, jako je například revma.
  • Posiluje naše ledviny.
  • Léčí vysoký krevní tlak.

A proč je šťáva lepší než samotný celer v jídle? Podle Anthonyho je šťáva daleko víc účinnější a silnější, dostanete do těla více léčivých látek, které celer obsahuje. Pro co nejvýraznější účinky Anthony doporučuje vypít šťávu z celého jednoho řapíkatého celeru na lačný žaludek 15 minut před snídaní.

Řapíkatý celer v kuchyni

Nemusíte ale zůstat jen u zeleninových šťáv. Já osobně miluji řapíkatý celer nakrájený v salátu. Můžete ho také nakrájet spolu s mrkví a nabírat jimi hummus nebo jinou vaši oblíbenou pomazánku – skvělé ke svačině nebo k posezení s přáteli. Celer můžete také tepelně upravit jako jinou zeleninou, je skvělý v polévce nebo v jiných zeleninových jídlech, jako je rizoto, těstoviny a jiné.

Ať už pijete šťávu z řapíkatého celeru nebo ho přidáváte do vašeho oblíbeného jídla, v obou případech tato zelenina přináší velké množství léčivých účinků.

A co vy, propadli jste také trendu celerové šťávy nebo máte nějaký svůj oblíbený recept?

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Je mi 27 let a jsem studentkou dějin umění. Zdravá strava je mým koníčkem již několik let - ráda vařím zdravá jídla a peču, je to pro mě skvělý způsob meditace. Mezi mé další koníčky patří umění, cestování, pilates a jóga.

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Já jsem si řapíkatý celer velmi oblíbila, je velmi dobrý v polévce, ale nejvíc ho miluji když si peču kuře s cibulkou , máslem a kolem dokola si dám špalíčky celeru, a popravdě , vždy sním první celer, nebo má velmi dobrou chuť kterou získá konsistenci masa a cibule. Jinak nejsem masový člověk

Řapíkatý celer mám moc ráda, jen tak jako přílohu, do salátu, polévky…, ale šťávu jsem ještě neměla. Díky za skvělý článek :-)

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

142
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

7

Znáte muchovník?

Malé černé bobule, ale borůvky to nejsou. Věděli jste, že už indiánské kmeny užívaly muchovník jako lék?
1
3

Jujuba aneb čínské datle

Plody jujuby jsou známé jako čínské datle a pochází z Asie, ale rozšířené jsou po celém světě.
2
1

Akébie pětičetná a její jedlé plody

Nejen, že krásně kvete a ozdobí tak vaší zahradu, ale ještě poskytuje chutné plody, které pomohou zpomalit stárnutí.
4
3

Čekanka – superpotravina z louky

Hledáte zdravou alternativu za vaši oblíbenou kávu? A už jste slyšeli o čekance? Čekanka je léčivá rostlina plná vlákniny a antioxidantů, která má spoustu ...

Josta a její benefity

Josta je povedený kříženec rybízu a angreštu. Tento ovocný keřík, jehož lahodné plody jsou nabité zdraví prospěšnými látkami, by na zahrádce určitě neměl c...
1
3

Řeřicha – lahodná cesta ke zdraví

Na drobnou řeřichu si většinou vzpomeneme jen jednou do roka, a to zpravidla před Velikonocemi, když podle tradice nemáme na stůl „nic zeleného“. Zachrání ...