Zdravé střevo je základem našeho zdraví. Je klíčovým orgánem pro zpracování a vstřebávání látek z potravy a tato činnost je zásadně ovlivňována jejím složením. Na zdravotní potíže a nemoci střev, potažmo trávení, lze použít trefné rčení: "Co kdo zaseje, to také sklidí." Neboť důležitou součástí našeho života je jídlo a trávení a ten, kdo nekonzumuje kvalitní jídlo, zvyšuje riziko zdravotních potíží. 

Střevo rozhoduje o našem osudu

Naše střevo potřebuje láskyplnou péči, aby setrvalo v dobré kondici. Selhává-li střevo, trpí celý organismus, jsme unavení a nemocní. Vědecké výzkumy posledních desítek let naznačují, že složení střevní mikroflóry, tedy střevní mikrobiom, přímo určuje stav naší imunity a tím ovlivňuje odolnost proti nemocem. Nerovnováha střevní mikroflóry je dávána do spojitosti i s takzvaným syndromem zvýšené propustnosti střev, který je spouštěčem chronického zánětu. Právě zánět může být důvodem rozvoje celé řady chronických onemocnění.

Střevu nezůstane nic utajené

Ve střevě člověka se nacházejí biliony mikroorganismů (bakterií, virů, kvasinek…), které vytvářejí střevní mikrobiom. Jedná se o soubor zdraví prospěšných i patogenních mikroorganismů, které nás v případě rovnováhy nejen neohrožují, ale dokonce jsou nezbytné pro naše zdraví. Složení střevního mikrobimu je u každého z nás zcela specifické a unikátní a úzce souvisí s tím, co jíme a spolurozhoduje o tom, jak potravu náš organismus využije. Když jíme špatné, posilujeme špatné kolonie střevních mikroorganismů a jsme na cestě k onemocnění. Prospěšným mikroorganismům nesvědčí některé léky a chemické látky v průmyslově zpracovaných potravinách. Naopak obiloviny, luštěniny, zelenina a ovoce podporují trávicí proces a vytvářejí bariéru proti škodlivým bakteriím a virům, které nás ohrožují.

Více informací o mikrobiomu se dozvíte v článku Největší studie mikrobiomu: nový pohled na střevo a zdraví lidí.

Střevní mír

„Střevní mír“ může být ohrožen nesprávným stravováním, antibiotiky a dalšími léky, ale také chronickým onemocněním či stresem. Vážným rizikem je nesprávné stravování – potraviny bohaté na cukr, živočišné tuky a bílkoviny a látky, které se přidávají do potravin – konzervační látky, emulgátory, barviva, glutamáty, umělá sladidla… Jejich častý příjem mění složení střevního mikrobiomu, což vede ke střevním zánětům a onemocněním. Mezi nejčastější patří Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, alergie, celiakie, atopický ekzém, ale i psychické nemoci, jako jsou deprese. Na osídlení trávicího traktu přátelskými mikroorganismy závisí tvorba vitaminů, zejména vitaminu K a vitaminů skupiny B a vstřebávání vápníku. Velkým problémem je, že masivně užíváme léky při každé, i sebemenší zdravotní indispozici a neuvědomujeme si, že tím ničíme svojí „zdravotní policii“. Každý lék, který užíváme, narušuje koexistenci střevního mikrobiomu. Z toho pramení nespočet chronických onemocnění, ztráta samoléčebné síly a ochabnutí imunity. Také stres negativně ovlivňuje zdraví našich střev, což přispívá k celé řadě onemocnění. 

Chraňte si centrum svého zdraví

Základem zdravého střevního mikrobiomu je vyvážená strava, pravidelný pohyb a pobyt na čerstvém vzduchu. Stres a život pod tlakem by měl být vyvažován dostatkem odpočinku. Střevní mikrobiom ovlivňuje stav naší imunity, která rozhoduje o našem zdraví. A jak posílit imunitu se dozvíte v článku Jak přirozeně posílit imunitu – svou i dětí (6 praktických tipů).

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVelikonoční kraslice ze šnečích ulit
Další článekJak využít první jarní rostlinky