Domů > Magazín > Blog

Střevo – střed našeho života

Zdravé střevo je základem našeho zdraví. Je klíčovým orgánem pro zpracování a vstřebávání látek z potravy a tato činnost je zásadně ovlivňována jejím složením. Na zdravotní potíže a nemoci střev, potažmo trávení, lze použít trefné rčení: “Co kdo zaseje, to také sklidí.” Neboť důležitou součástí našeho života je jídlo a trávení a ten, kdo nekonzumuje kvalitní jídlo, zvyšuje riziko zdravotních potíží. 

Střevo rozhoduje o našem osudu

Naše střevo potřebuje láskyplnou péči, aby setrvalo v dobré kondici. Selhává-li střevo, trpí celý organismus, jsme unavení a nemocní. Vědecké výzkumy posledních desítek let naznačují, že složení střevní mikroflóry, tedy střevní mikrobiom, přímo určuje stav naší imunity a tím ovlivňuje odolnost proti nemocem. Nerovnováha střevní mikroflóry je dávána do spojitosti i s takzvaným syndromem zvýšené propustnosti střev, který je spouštěčem chronického zánětu. Právě zánět může být důvodem rozvoje celé řady chronických onemocnění.

Střevu nezůstane nic utajené

Ve střevě člověka se nacházejí biliony mikroorganismů (bakterií, virů, kvasinek…), které vytvářejí střevní mikrobiom. Jedná se o soubor zdraví prospěšných i patogenních mikroorganismů, které nás v případě rovnováhy nejen neohrožují, ale dokonce jsou nezbytné pro naše zdraví. Složení střevního mikrobimu je u každého z nás zcela specifické a unikátní a úzce souvisí s tím, co jíme a spolurozhoduje o tom, jak potravu náš organismus využije. Když jíme špatné, posilujeme špatné kolonie střevních mikroorganismů a jsme na cestě k onemocnění. Prospěšným mikroorganismům nesvědčí některé léky a chemické látky v průmyslově zpracovaných potravinách. Naopak obiloviny, luštěniny, zelenina a ovoce podporují trávicí proces a vytvářejí bariéru proti škodlivým bakteriím a virům, které nás ohrožují.

Více informací o mikrobiomu se dozvíte v článku Největší studie mikrobiomu: nový pohled na střevo a zdraví lidí.

Střevní mír

„Střevní mír“ může být ohrožen nesprávným stravováním, antibiotiky a dalšími léky, ale také chronickým onemocněním či stresem. Vážným rizikem je nesprávné stravování – potraviny bohaté na cukr, živočišné tuky a bílkoviny a látky, které se přidávají do potravin – konzervační látky, emulgátory, barviva, glutamáty, umělá sladidla… Jejich častý příjem mění složení střevního mikrobiomu, což vede ke střevním zánětům a onemocněním. Mezi nejčastější patří Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, alergie, celiakie, atopický ekzém, ale i psychické nemoci, jako jsou deprese. Na osídlení trávicího traktu přátelskými mikroorganismy závisí tvorba vitaminů, zejména vitaminu K a vitaminů skupiny B a vstřebávání vápníku. Velkým problémem je, že masivně užíváme léky při každé, i sebemenší zdravotní indispozici a neuvědomujeme si, že tím ničíme svojí „zdravotní policii“. Každý lék, který užíváme, narušuje koexistenci střevního mikrobiomu. Z toho pramení nespočet chronických onemocnění, ztráta samoléčebné síly a ochabnutí imunity. Také stres negativně ovlivňuje zdraví našich střev, což přispívá k celé řadě onemocnění. 

Chraňte si centrum svého zdraví

Základem zdravého střevního mikrobiomu je vyvážená strava, pravidelný pohyb a pobyt na čerstvém vzduchu. Stres a život pod tlakem by měl být vyvažován dostatkem odpočinku. Střevní mikrobiom ovlivňuje stav naší imunity, která rozhoduje o našem zdraví. A jak posílit imunitu se dozvíte v článku Jak přirozeně posílit imunitu – svou i dětí (6 praktických tipů).

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zaměřuji se na zdravý životní styl, výživu a kvalitu potravin. Také se věnuji zdravotní problematice a alternativním metodám léčby. Jsem autorkou řady knih, které se zabývají tím, jak zdravě a spokojeně žít.

16 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

klub
34

Kváskové pečivo – kdy ano, kdy ne

Je lepší kváskové pečivo nebo to klasické? Kdy kváskové pečivo není vhodné? Jak je to s konzumací pečiva a jaký vliv má na naše zdraví. Proč jsme na pečivu...
klub
20
4

Pečivo při celiakii, HITu a intoleranci lepku

Jaké pečivo je vhodné pro celiaky a lidí, kteří nemohou lepek? A jak je to s pečivem při histaminové toleranci? Jaký typ kvásku použít při různých zdravotn...