Jedna z doposud největších a nejvíce fascinujících studií zaměřená na střevní mikrobiom Projekt Americké střevo přinesla první výsledky v oblasti lidského zdraví a střevního mikrobiomu. Zapojilo se do ní více než 10 000 lidí, kteří poslali vzorek své stolice a vyplnili dotazníky. Zjistily se zajímavé závěry, které lze zobecnit i na nás.

Jak probíhal Projekt Americké střevo

Střevní mikrobiom ovlivňuje celý náš život
Střevní mikrobiom je vcelku nová oblast zkoumání, už teď se ale ví, že bakterie v našich střevech ovlivňují celý náš život od trávení, zdraví (např. Alzheimer nebo cukrovku), spánek, tělesnou hmotnost, imunitu, až po náladu a chuť na určité potraviny. Můžeme ho ovlivnit konzumací správných potravin (aditiva střevní mikrobiom poškozují), přirozeným porodem a kojením, omezením antibiotik, stresu a naopak zařazením cvičení, procházek v přírodě a relaxace.

Projekt American Gut Project začal koncem roku 2012 a shromažďoval vzorky stolice od účastníků z celého světa. Spolu s každým vzorkem byli účastníci požádáni o vyplnění obsáhlého dotazníku, aby vědci získali přehled o jejich životním stylu, stravě a celkovém zdraví.

„Je opravdu úžasné, že více než 10 000 lidí – členů veřejnosti, kteří se chtějí zapojit do vědy, ať už pracují v laboratoři, nebo mají PhD – poslali svou stolici do naší laboratoře, abychom mohli zjistit, co způsobuje  rozdíl v našem střevním mikrobiomu,“ říká Rob Knight, jeden ze spoluzakladatelů projektu.

Vzorky od každého účastníka byly analyzovány pomocí různých technik k vytvoření širokého obrazu o tom, jaké bakterie byly přítomny v každém mikrobiomu konkrétního člověka.

Závěry ze studie

  • Lidé, kteří během týdne jedí více než 30 druhů ovoce a zeleniny týdně, mají výrazně vyšší diverzitu mikrobioty (vyšší pestrost koreluje s pevnějším zdravím), než lidé, kteří jedí týdně 10 druhů či méně – a to bez ohledu na to, jakou individuální stravu člověk konzumuje (vegan, vegetarián, masojedlík).
  • Antibiotika vedou ke zhoršení diverzity mikrobioty a k nárůstu počtu rezistentních bakterií. Účastníci konzumující velké množství druhů rostlin týdně vykazovali méně rezistentní bakterie než ti, kteří konzumovali méně než 10 typů týdně.
  • Existuje silná souvislost mezi duševními poruchami a skladbou mikrobioty. Lidé trpící posttraumatickou stresovou poruchou, bipolární poruchou, depresí či schizofrenií, měli podobnou bakteriální skladbu, a navíc se u lidí s depresí vyskytovaly konkrétní „typické“ bakteriální kmeny.

Co si z toho odnést?

  • Jezte dostatečné množství rostlinné stravy – celozrnných obilovin, luštěnin, zeleniny, ovoce, ořechů a semen. Inspirujte se našimi recepty. Pokud nevíte, jak na to, přihlaste se do Klubu Jíme Jinak, kde se to krok po kroku vše naučíte.
  • Základem je pestrost – střídejte různé (i ty méně známé) druhy zeleniny a ovoce, luštěnin a obilovin (vytiskněte si tento seznam na lednici).
  • Jezte podle sezóny.
  • Zařaďte divoké byliny a květy.
  • Používejte různé druhy koření a sušených bylinek.

zdroj: newatlas.com

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKaštanová nutella bez cukru ve 2 verzích
Další článekJak jsme začínali jíst jinak