Jedna z doposud největších a nejvíce fascinujících studií zaměřená na střevní mikrobiom Projekt Americké střevo přinesla první výsledky v oblasti lidského zdraví a střevního mikrobiomu. Zapojilo se do ní více než 10 000 lidí, kteří poslali vzorek své stolice a vyplnili dotazníky. Zjistily se zajímavé závěry, které lze zobecnit i na nás.

Jak probíhal Projekt Americké střevo

Střevní mikrobiom ovlivňuje celý náš život
Střevní mikrobiom je vcelku nová oblast zkoumání, už teď se ale ví, že bakterie v našich střevech ovlivňují celý náš život od trávení, zdraví (např. Alzheimer nebo cukrovku), spánek, tělesnou hmotnost, imunitu, až po náladu a chuť na určité potraviny. Můžeme ho ovlivnit konzumací správných potravin (aditiva střevní mikrobiom poškozují), přirozeným porodem a kojením, omezením antibiotik, stresu a naopak zařazením cvičení, procházek v přírodě a relaxace.

Projekt American Gut Project začal koncem roku 2012 a shromažďoval vzorky stolice od účastníků z celého světa. Spolu s každým vzorkem byli účastníci požádáni o vyplnění obsáhlého dotazníku, aby vědci získali přehled o jejich životním stylu, stravě a celkovém zdraví.

“Je opravdu úžasné, že více než 10 000 lidí – členů veřejnosti, kteří se chtějí zapojit do vědy, ať už pracují v laboratoři, nebo mají PhD – poslali svou stolici do naší laboratoře, abychom mohli zjistit, co způsobuje  rozdíl v našem střevním mikrobiomu,” říká Rob Knight, jeden ze spoluzakladatelů projektu.

Vzorky od každého účastníka byly analyzovány pomocí různých technik k vytvoření širokého obrazu o tom, jaké bakterie byly přítomny v každém mikrobiomu konkrétního člověka.

Závěry ze studie

  • Lidé, kteří během týdne jedí více než 30 druhů ovoce a zeleniny týdně, mají výrazně vyšší diverzitu mikrobioty (vyšší pestrost koreluje s pevnějším zdravím), než lidé, kteří jedí týdně 10 druhů či méně – a to bez ohledu na to, jakou individuální stravu člověk konzumuje (vegan, vegetarián, masojedlík).
  • Antibiotika vedou ke zhoršení diverzity mikrobioty a k nárůstu počtu rezistentních bakterií. Účastníci konzumující velké množství druhů rostlin týdně vykazovali méně rezistentní bakterie než ti, kteří konzumovali méně než 10 typů týdně.
  • Existuje silná souvislost mezi duševními poruchami a skladbou mikrobioty. Lidé trpící posttraumatickou stresovou poruchou, bipolární poruchou, depresí či schizofrenií, měli podobnou bakteriální skladbu, a navíc se u lidí s depresí vyskytovaly konkrétní „typické“ bakteriální kmeny.

Co si z toho odnést?

  • Jezte dostatečné množství rostlinné stravy – celozrnných obilovin, luštěnin, zeleniny, ovoce, ořechů a semen. Inspirujte se našimi recepty. Pokud nevíte, jak na to, přihlaste se do Klubu Jíme Jinak, kde se to krok po kroku vše naučíte.
  • Základem je pestrost – střídejte různé (i ty méně známé) druhy zeleniny a ovoce, luštěnin a obilovin (vytiskněte si tento seznam na lednici).
  • Jezte podle sezóny.
  • Zařaďte divoké byliny a květy.
  • Používejte různé druhy koření a sušených bylinek.

zdroj: newatlas.com

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Martina: Výborné! A muž pochválil: “Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKaštanová nutella bez cukru ve 2 verzích
Další článekJak jsme začínali jíst jinak