Jak probíhal Projekt Americké střevo
Střevní mikrobiom ovlivňuje celý náš život
Střevní mikrobiom je vcelku nová oblast zkoumání, už teď se ale ví, že bakterie v našich střevech ovlivňují celý náš život od trávení, zdraví (např. Alzheimer nebo cukrovku), spánek, tělesnou hmotnost, imunitu, až po náladu a chuť na určité potraviny. Můžeme ho ovlivnit konzumací správných potravin (aditiva střevní mikrobiom poškozují), přirozeným porodem a kojením, omezením antibiotik, stresu a naopak zařazením cvičení, procházek v přírodě a relaxace.
Projekt American Gut Project začal koncem roku 2012 a shromažďoval vzorky stolice od účastníků z celého světa. Spolu s každým vzorkem byli účastníci požádáni o vyplnění obsáhlého dotazníku, aby vědci získali přehled o jejich životním stylu, stravě a celkovém zdraví.

Uteklo ti vysílání? Do 17.2. si je můžeš přehrát a probudit svou energii! Pak začínáme Jarní očistu.
3 VYSÍLÁNÍ ZDARMA

“Je opravdu úžasné, že více než 10 000 lidí – členů veřejnosti, kteří se chtějí zapojit do vědy, ať už pracují v laboratoři, nebo mají PhD – poslali svou stolici do naší laboratoře, abychom mohli zjistit, co způsobuje rozdíl v našem střevním mikrobiomu,” říká Rob Knight, jeden ze spoluzakladatelů projektu.
Vzorky od každého účastníka byly analyzovány pomocí různých technik k vytvoření širokého obrazu o tom, jaké bakterie byly přítomny v každém mikrobiomu konkrétního člověka.
Závěry ze studie
- Lidé, kteří během týdne jedí více než 30 druhů ovoce a zeleniny týdně, mají výrazně vyšší diverzitu mikrobioty (vyšší pestrost koreluje s pevnějším zdravím), než lidé, kteří jedí týdně 10 druhů či méně – a to bez ohledu na to, jakou individuální stravu člověk konzumuje (vegan, vegetarián, masojedlík).
- Antibiotika vedou ke zhoršení diverzity mikrobioty a k nárůstu počtu rezistentních bakterií. Účastníci konzumující velké množství druhů rostlin týdně vykazovali méně rezistentní bakterie než ti, kteří konzumovali méně než 10 typů týdně.
- Existuje silná souvislost mezi duševními poruchami a skladbou mikrobioty. Lidé trpící posttraumatickou stresovou poruchou, bipolární poruchou, depresí či schizofrenií, měli podobnou bakteriální skladbu, a navíc se u lidí s depresí vyskytovaly konkrétní „typické“ bakteriální kmeny.
Co si z toho odnést?
- Jezte dostatečné množství rostlinné stravy – celozrnných obilovin, luštěnin, zeleniny, ovoce, ořechů a semen. Inspirujte se našimi recepty. Pokud nevíte, jak na to, přihlaste se do Klubu Jíme Jinak, kde se to krok po kroku vše naučíte.
- Základem je pestrost – střídejte různé (i ty méně známé) druhy zeleniny a ovoce, luštěnin a obilovin (vytiskněte si tento seznam na lednici).
- Jezte podle sezóny.
- Zařaďte divoké byliny a květy.
- Používejte různé druhy koření a sušených bylinek.
zdroj: newatlas.com
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Buďte první, kdo napíše komentář