Tyto běžné emulgátory v potravinách poškozují naše střevo

Možná to znáte. Trpíte nadýmáním, plynatostí a dalšími nepříjemnými střevními problémy a nevíte proč. Vyřadili jste mléčné výrobky, lepek a další dráždivé látky, ale bez úspěchu. Zkuste ze své stravy vyloučit také tyto emulgátory a zahušťovadla!

Co jsou to emulgátory
Emulgátory se často používají k zahušťování potravin. Některé jsou syntetické, jiné přírodní. Přidávají se do zdravých produktů, zejména těch bez lepku, laktózy a živočišných bílkovin. Většina z těchto emulgátorů jsou obecně považovány za bezpečné, to však neznamená, že s nimi nejsou spojeny vedlejší účinky. Jako třeba tyto!

U zdravých pokrmů je najdete nejčastěji v:

  • ořechových a obilných nápojích (mléka),
  • pečivu (hlavně v bezlepkovém),
  • mléčných alternativách (rostlinné jogurty, smetany),
  • zdravých zmrzlinách,
  • proteinových prášcích,
  • tyčinkách,
  • pomazánkách aj.

Karagenan (E407)

Karagenan je přírodní želírující látka a zahušťovadlo, které se získává z mořských řas (alternativa živočišné želatiny pro vegany a vegetariány). V potravinářství se používá do pečiva (zlepšuje těsto, zvětšuje objem), do smažených pokrmů (redukuje množství vstřebatelného oleje), pudinků, pomazánek a zdravých paštik (i veganských), zmrzlin, sladkostí, čokolády, džemů, zálivek, polévek, dětské výživy, smetany aj. Zatímco některé studie ukazují, že je bezpečný, jiné zjistily opak. Podle vědců karagenan může způsobit zánět střev a dokonce negativně ovlivňuje inzulín (1, 2, 3). V rámci je EU povolen pro široký okruh potravin v částečně omezeném množství (byla provedena revize, že by se karagenan neměl používat pro počáteční kojeneckou výživu a potravin pro speciální lékařské účely).

Celulózová guma (E466)

Celulózová guma pochází z buněk rostlin a používá se k zahušťování nízkotučných potravin (vytváří krémovou strukturu). S růstem zdravých potravin s použitím tohoto éčka vzrostly také zánětlivé onemocnění střev (syndrom dráždivého tračníku). Odborníci se domnívají, že existuje souvislost. Studie na zvířatech naznačují, že může způsobit obezitu a zánět, a to i při nízkých dávkách. Rovněž narušuje ochrannou výstelku střeva a mění bakteriální osazení střeva. (4)

Polysorbát 80 (E433)

Polysorbát pomáhá spojit ingredience dohromady. Používá se například ve zmrzlině, kterou dělá krémovou a nadýchanou, namísto zmrzlé cihly nebo v pečivu, aby se zpevnilo těsto a pečivo zůstalo déle čerstvé. Ačkoli se považuje za bezpečnou, může způsobit zažívací problémy. Studie na zvířatech ukázaly, že způsobuje imunitní reakci, jako je tomu u lidí s kolitidou a zánětem střev, a také zkracuje tlusté střevo myší a narušuje střevní rovnováhu. (5)

Xantanová guma (E415)

Je to látka přírodního původu, získaná fermentací glukózy nebo sacharózy. Obvykle se jako surovina pro výrobu xanthanu používá kukuřice nebo sója (mohou být geneticky modifikované). Využívá se jako zahušťovadlo či stabilizátor. Pokud jste si někdy koupili bezlepkové pečivo, pravděpodobně jste na ni narazili ve složení. Dokonce si ji můžete i koupit a do bezlepkového těsta na pečivo, které doma pečete, přidat, aby získalo nadýchanou strukturu jako má klasické lepkové pečivo. U některých dětí se kvůli konzumaci potravin s xantan gumou objevily vážné střevní problémy. (6)

Souhrnem

I když v obchodě aktivně vyhledáváte zdravé možnosti, balené a zpracované potraviny (i když se tváří zdravě) mohou stále obsahovat přísady, které způsobují zažívací potíže a další zdravotní problémy. Sledujte proto dobře složení. A třeba je právě teď ten čas, abyste si tyto produkty začali vyrábět sami doma.

  • Například ořechová mléka a smetany jdou překvapivě snadno udělat doma téměř bez práce – zkuste třeba oblíbené mandlové mléko a mandlovou smetanu.
  • Také nejrůznější pomazánky můžete během chvilky vykouzlit ze zbytků luštěnin, zeleniny a obilovin.
  • Bezlepkový chleba si můžete také upéct doma.
  • Zdravá a výborná majonéza se dá rychle vyrobit z tofu nebo čočky.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)

Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Zhubla jsem a nejspíš se zbavím i cukrovky (Milena, 70 let)

Milena: Ahoj Evi, když tady čtu ostatní, připadám si tady...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Nejdřív jsem byla za exota, ale teď se ke mně přidávají další (Zuzana, 57 let)

Zuzana: Když jsem před lety přestala jíst maso, protože...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Som plná energie (Viera)

Viera: Jedlo mi veľmi chutí, som plná energie, je...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Hubnu a přitom nemám pocit, že se v něčem omezuji (Andrea)

Andrea: Jsem v kurzu Hubneme do plavek už dva...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Za 4 týdny mám 4 kg dole (Sylva)

Sylva: Krásný den, děvčata:-) Jsem s vámi už 4....

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekThajské Satay stir-fry s arašídovou omáčkou
Další článekEconea – přírodní kosmetika a eko drogerie na jednom místě