Tyto běžné emulgátory v potravinách poškozují naše střevo

1

Možná to znáte. Trpíte nadýmáním, plynatostí a dalšími nepříjemnými střevními problémy a nevíte proč. Vyřadili jste mléčné výrobky, lepek a další dráždivé látky, ale bez úspěchu. Zkuste ze své stravy vyloučit také tyto emulgátory a zahušťovadla!

Co jsou to emulgátory
Emulgátory se často používají k zahušťování potravin. Některé jsou syntetické, jiné přírodní. Přidávají se do zdravých produktů, zejména těch bez lepku, laktózy a živočišných bílkovin. Většina z těchto emulgátorů jsou obecně považovány za bezpečné, to však neznamená, že s nimi nejsou spojeny vedlejší účinky. Jako třeba tyto!

U zdravých pokrmů je najdete nejčastěji v:

  • ořechových a obilných nápojích (mléka),
  • pečivu (hlavně v bezlepkovém),
  • mléčných alternativách (rostlinné jogurty, smetany),
  • zdravých zmrzlinách,
  • proteinových prášcích,
  • tyčinkách,
  • pomazánkách aj.

Karagenan (E407)

Karagenan je přírodní želírující látka a zahušťovadlo, které se získává z mořských řas (alternativa živočišné želatiny pro vegany a vegetariány). V potravinářství se používá do pečiva (zlepšuje těsto, zvětšuje objem), do smažených pokrmů (redukuje množství vstřebatelného oleje), pudinků, pomazánek a zdravých paštik (i veganských), zmrzlin, sladkostí, čokolády, džemů, zálivek, polévek, dětské výživy, smetany aj. Zatímco některé studie ukazují, že je bezpečný, jiné zjistily opak. Podle vědců karagenan může způsobit zánět střev a dokonce negativně ovlivňuje inzulín (1, 2, 3). V rámci je EU povolen pro široký okruh potravin v částečně omezeném množství (byla provedena revize, že by se karagenan neměl používat pro počáteční kojeneckou výživu a potravin pro speciální lékařské účely).

Celulózová guma (E466)

Celulózová guma pochází z buněk rostlin a používá se k zahušťování nízkotučných potravin (vytváří krémovou strukturu). S růstem zdravých potravin s použitím tohoto éčka vzrostly také zánětlivé onemocnění střev (syndrom dráždivého tračníku). Odborníci se domnívají, že existuje souvislost. Studie na zvířatech naznačují, že může způsobit obezitu a zánět, a to i při nízkých dávkách. Rovněž narušuje ochrannou výstelku střeva a mění bakteriální osazení střeva. (4)

Polysorbát 80 (E433)

Polysorbát pomáhá spojit ingredience dohromady. Používá se například ve zmrzlině, kterou dělá krémovou a nadýchanou, namísto zmrzlé cihly nebo v pečivu, aby se zpevnilo těsto a pečivo zůstalo déle čerstvé. Ačkoli se považuje za bezpečnou, může způsobit zažívací problémy. Studie na zvířatech ukázaly, že způsobuje imunitní reakci, jako je tomu u lidí s kolitidou a zánětem střev, a také zkracuje tlusté střevo myší a narušuje střevní rovnováhu. (5)

Xantanová guma (E415)

Je to látka přírodního původu, získaná fermentací glukózy nebo sacharózy. Obvykle se jako surovina pro výrobu xanthanu používá kukuřice nebo sója (mohou být geneticky modifikované). Využívá se jako zahušťovadlo či stabilizátor. Pokud jste si někdy koupili bezlepkové pečivo, pravděpodobně jste na ni narazili ve složení. Dokonce si ji můžete i koupit a do bezlepkového těsta na pečivo, které doma pečete, přidat, aby získalo nadýchanou strukturu jako má klasické lepkové pečivo. U některých dětí se kvůli konzumaci potravin s xantan gumou objevily vážné střevní problémy. (6)

Souhrnem

I když v obchodě aktivně vyhledáváte zdravé možnosti, balené a zpracované potraviny (i když se tváří zdravě) mohou stále obsahovat přísady, které způsobují zažívací potíže a další zdravotní problémy. Sledujte proto dobře složení. A třeba je právě teď ten čas, abyste si tyto produkty začali vyrábět sami doma.

  • Například ořechová mléka a smetany jdou překvapivě snadno udělat doma téměř bez práce – zkuste třeba oblíbené mandlové mléko a mandlovou smetanu.
  • Také nejrůznější pomazánky můžete během chvilky vykouzlit ze zbytků luštěnin, zeleniny a obilovin.
  • Bezlepkový chleba si můžete také upéct doma.
  • Zdravá a výborná majonéza se dá rychle vyrobit z tofu nebo čočky.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Břicho se mi zploštilo a já si pyšně vykračuji městem (Hana, 56 let)

Hana: Chci moc moc poděkovat za Vaše stránky a...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Dostala jsem pochvalu za skvělý krevní obraz (díky JJ stravě)

Hankaj: Včera jsem byla darovat krev a dostala jsem...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Zlepšily se mi vlasy, nehty i kůže (Lidka)

Lidka: Kila dole jsou super, ale víc se mi...

Váha mi ukazuje o 3,4 kg méně, nemohu tomu uvěřit (Monika)

Monika: Krásné ráno, váha mi ukazuje o 3,4 kg...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekThajské Satay stir-fry s arašídovou omáčkou
Další článekEconea – přírodní kosmetika a eko drogerie na jednom místě