Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Tyto běžné emulgátory v potravinách poškozují naše střevo

Možná to znáte. Trpíte nadýmáním, plynatostí a dalšími nepříjemnými střevními problémy a nevíte proč. Vyřadili jste mléčné výrobky, lepek a další dráždivé látky, ale bez úspěchu. Zkuste ze své stravy vyloučit také tyto emulgátory a zahušťovadla!

Co jsou to emulgátory
Emulgátory se často používají k zahušťování potravin. Některé jsou syntetické, jiné přírodní. Přidávají se do zdravých produktů, zejména těch bez lepku, laktózy a živočišných bílkovin. Většina z těchto emulgátorů jsou obecně považovány za bezpečné, to však neznamená, že s nimi nejsou spojeny vedlejší účinky. Jako třeba tyto!

U zdravých pokrmů je najdete nejčastěji v:

  • ořechových a obilných nápojích (mléka),
  • pečivu (hlavně v bezlepkovém),
  • mléčných alternativách (rostlinné jogurty, smetany),
  • zdravých zmrzlinách,
  • proteinových prášcích,
  • tyčinkách,
  • pomazánkách aj.

Karagenan (E407)

Karagenan je přírodní želírující látka a zahušťovadlo, které se získává z mořských řas (alternativa živočišné želatiny pro vegany a vegetariány). V potravinářství se používá do pečiva (zlepšuje těsto, zvětšuje objem), do smažených pokrmů (redukuje množství vstřebatelného oleje), pudinků, pomazánek a zdravých paštik (i veganských), zmrzlin, sladkostí, čokolády, džemů, zálivek, polévek, dětské výživy, smetany aj. Zatímco některé studie ukazují, že je bezpečný, jiné zjistily opak. Podle vědců karagenan může způsobit zánět střev a dokonce negativně ovlivňuje inzulín (1, 2, 3). V rámci je EU povolen pro široký okruh potravin v částečně omezeném množství (byla provedena revize, že by se karagenan neměl používat pro počáteční kojeneckou výživu a potravin pro speciální lékařské účely).

Celulózová guma (E466)

Celulózová guma pochází z buněk rostlin a používá se k zahušťování nízkotučných potravin (vytváří krémovou strukturu). S růstem zdravých potravin s použitím tohoto éčka vzrostly také zánětlivé onemocnění střev (syndrom dráždivého tračníku). Odborníci se domnívají, že existuje souvislost. Studie na zvířatech naznačují, že může způsobit obezitu a zánět, a to i při nízkých dávkách. Rovněž narušuje ochrannou výstelku střeva a mění bakteriální osazení střeva. (4)

Polysorbát 80 (E433)

Polysorbát pomáhá spojit ingredience dohromady. Používá se například ve zmrzlině, kterou dělá krémovou a nadýchanou, namísto zmrzlé cihly nebo v pečivu, aby se zpevnilo těsto a pečivo zůstalo déle čerstvé. Ačkoli se považuje za bezpečnou, může způsobit zažívací problémy. Studie na zvířatech ukázaly, že způsobuje imunitní reakci, jako je tomu u lidí s kolitidou a zánětem střev, a také zkracuje tlusté střevo myší a narušuje střevní rovnováhu. (5)

Xantanová guma (E415)

Je to látka přírodního původu, získaná fermentací glukózy nebo sacharózy. Obvykle se jako surovina pro výrobu xanthanu používá kukuřice nebo sója (mohou být geneticky modifikované). Využívá se jako zahušťovadlo či stabilizátor. Pokud jste si někdy koupili bezlepkové pečivo, pravděpodobně jste na ni narazili ve složení. Dokonce si ji můžete i koupit a do bezlepkového těsta na pečivo, které doma pečete, přidat, aby získalo nadýchanou strukturu jako má klasické lepkové pečivo. U některých dětí se kvůli konzumaci potravin s xantan gumou objevily vážné střevní problémy. (6)

Souhrnem

I když v obchodě aktivně vyhledáváte zdravé možnosti, balené a zpracované potraviny (i když se tváří zdravě) mohou stále obsahovat přísady, které způsobují zažívací potíže a další zdravotní problémy. Sledujte proto dobře složení. A třeba je právě teď ten čas, abyste si tyto produkty začali vyrábět sami doma.

  • Například ořechová mléka a smetany jdou překvapivě snadno udělat doma téměř bez práce – zkuste třeba oblíbené mandlové mléko a mandlovou smetanu.
  • Také nejrůznější pomazánky můžete během chvilky vykouzlit ze zbytků luštěnin, zeleniny a obilovin.
  • Bezlepkový chleba si můžete také upéct doma.
  • Zdravá a výborná majonéza se dá rychle vyrobit z tofu nebo čočky.

PS: V pondělí 13.2. startujeme Jarní očistu!

Pokud zažíváte stres, únavu, necítíte se dobře nebo máte pár kil navíc, pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Anna H.
9. 8. 2019

Ďakujem za článok Ajka. Napadá ma k tomu, či majú negatívny dopad na zdravie i sójový či slnečnicový lecitín.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Nápoj ze lněných semínek – detoxikuje tělo a léčí trávení

Lněný čaj je výborným pomocníkem při detoxikaci těla, hubnutí a jakýchkoliv trávicích potížích od nadýmání, plynatosti, až přes zácpu. Jedinečný je také v ...
klub
9
10

Jak vyléčit problémy se střevy? (dráždivý tračník, Crohnova choroba, ulcerózní kolitida)

Jak postavit jídelníček, když nefunguje dobře trávení? Co pomáhá při nadýmání a plynatosti? Jak upravit stravu při Crohnově chorobě, ulcerózní kolitidě a d...
klub
11

Zjistěte, jak jste na tom se zdravím. Nakoukněte do záchodu

Musíme tam všichni. I přes to ale o stolici nemluvíme. Je to tabu, za které se stydíme. Vylučování je ale nezbytná funkce těla, která nám může prozradit mn...
86
5

5 způsobů, jakým stres způsobuje tuk na břiše a co s tím

Asi to známe všichni: jíme zdravě, hýbeme se, ale i přes se nás tuk okolo břicha drží jako klíště a ne a ne dolů. Proč? Tělo nás tímto upozorňuje, že naše ...
klub
5
4

Jak upravit stravu na jaře

Jaro je výborné období pro očistu našeho trávení. Máme šanci se zbavit všeho starého a nepotřebného, zároveň máme dost síly postavit se čelem k novým výzvá...
12
4

TOP 7 druhů koření: dodají nejen chuť, ale také léčí

Koření by v našich kuchyních mělo mít nezastupitelné místo. Nejen že dodává chuť a vůni pokrmům, umožňuje méně solit, ale také bojuje proti řadě nemocí ...