8 tipů, jak se konečně zbavit nadýmání

4

Trápí vás nadýmání a trávicí problémy, i když jíte zdravě? Mrkněte na tyto tipy, jestli neděláte některou z následujících častých chyb...

1Naučte se správně vařit luštěniny

Nejčastější problém, proč lidé trápí nadýmání, je nesprávné vaření luštěnin. Je třeba je vždy předem namočit a správně uvařit – nejlépe spolu s bylinkami – viz Jak uvařit luštěniny, aby nenadýmaly a dobře kombinovat s dalšími potravinami (rozhodně ne s ovocem!).

2Dobře žvýkejte každé sousto

Trávení začíná už v ústech. V našich slinách jsou obsaženy enzymy amylázy (zejména ptyalin), které rozkládají složité cukry na jednodušší a potravu dalším orgánům pěkně předtráví. Nikdo, ani nic jiného už to za nás v trávicí soustavě nedožene. Není třeba u jídla sedět hodinu, ani počítat, kolikrát sousto pokoušeme. Důležité je naučit se potravu kousat tak, aby byla tekutá. Dá se kousat i rychle, ale kvalitně.

3Jezte probiotické i prebiotické potraviny

Těmi jsou například pickles (kvašená zelenina), kimchi, kysané zelí, probiotické jogurty, sýry a kefíry, miso pasta, sojová omáčka, jablečný a ume ocet, kombucha, tibi nápoje a další (seznam potravin pro zdravá střeva). Krom mnoha dalších výhod, které nabízí přináší prospěšné bakterie do trávicího systému. Tyto potraviny tak pomáhají vyvážit bakterie v trávicím systému, a tím zlepšit zdraví střev, trávicího systému a imunity.

4Nejezte mezi jídly

Pro naše střevo je peklem, když musí celý systém aktivovat kvůli sebemenšímu soustu (tzv. uzobávání mezi jídly). Na trávení potravy se spotřebuje až třetina naší celkové energie. Střevo si libuje, když může být v nasazení pouze 2-3x denně. Proto jezte jen, když máte opravdu hlad.

5Nepřehánějte to s vlákninou

Všeho moc škodí. A to platí i o tom zdravém. Naše střeva jsou zatížena (aditiva, zpracovaná potrava, pesticidy, znečištěná voda) a nejsou tak kvalitní jako za našich předků. Proto pokud jíme dlouhodobě extrémní množství vlákniny, nemusí to zvládat zpracovat. Jíst obrovská kvanta zeleniny není to pravé ořechové. Je třeba to vyvážit obilovinami (nebojte se zařazovat i čas od času bílou rýži, těstoviny a obiloviny s menším množstvím vlákniny jako jsou třeba jáhly), luštěninami, příp. tofu a tempehem.

6Dávejte si pozor na množství luštěnin

Luštěniny jsou plné oligosacharidů, které mohou některým z nás způsobovat trávicí problémy. Záleží na tom, jaké a kolik máme ve střevech bakterie. Proto je vhodné to s luštěninami nepřehánět, bohatě vám stačí 3 lžíce uvařených luštěnin na den. Miska hrachové kaše nebo čočky nakyselo není příliš vhodnou variantou.

7Vhodně potraviny kombinujte

Některé kombinace potravin mohou velmi zatížit trávení. Jsou jimi například luštěniny + ovoce nebo obiloviny + ovoce (každodenní kaše s ovocem na snídani). Tyto kombinace u mnoha lidí vyvolávají trávicí problémy viz Experiment: co se mnou udělaly 3 týdny na kaších s ovocem, proto se jim snažte vyhnout nebo si je nechejte jen na speciální události (dezert) a jezte je jen v malém množství.

8Zkuste lowfod map

Některé druhy zeleniny, ovoce, luštěnin a obilovin obsahují fermetovatelné oligo-, di- a monosacharidy a polyoly, které trávicí systém mnoha z nás není schopen zpracovat a strávit a způsobuje nadýmání, plynatost, bolesti břicha, průjem či zácpu. Tyto sacharidy se nachází např. v pšenici, žitu, luštěninách, česneku, cibuli, švestkách a mnohých dalších potravinách. Lowfod map je dieta (věnovalo se jí mnoho studií), která se zaměřuje na omezení těchto potravin, což velmi pomáhá například lidem s Crohnovou chorobou nebo syndromem dráždivého tračníku. Pokud trpíte trávicími problémy, zkuste omezit a ubrat nebo úplně vyloučit potraviny, které jsou na tyto sacharidy bohaté. Vytvořte si deník a experimentujte s různými druhy potravin a jejich množství. Nejde o to je všechny vyloučit, ale najít potraviny, které vám dělají problém nebo množství, které ještě snesete.

 
Ještě, že tento web existuje!
Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...
Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!
Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...
Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle
Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...
Jíme Jinak působí na všech úrovních
Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...
Poděkování
Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....
Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá
Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...
Lepší než doktor
Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...
Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu
Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...
Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!
Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...
Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu
Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...
Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých
Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...
Jíme jinak je fantastický web
Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...
Moc děkuji za recepty
Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...
Jsem nadšená a hubnu
Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...
Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla
Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...
Jsem vděčná za tuto stravu
Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...
  1. Milá Evo a Ajko, budu moc ráda za více informací k bodu 8 lowfoog map. Metoda pokus / omyl je pro mě někdy dost náročná. Nemůžu moc syrovou zeleninu, luštěniny namáčím vždy přes noc a vařím vždy v papiňáu, hrách a cizrnu téměř nemůžu, jen některé fazole a čočku, soja dobrý ale mléko jen domácí, roli hraje i histamin, snažím se hodně dle jj, ale nikdy nemám v restauraci problém s tatarákem, protože u ostatnícho obvykle nevím, co to udělá. Kysané výrobky nemůžu a kvašené jen ve velmi malém množství. Takže budu ráda, když bod 8 ještě rozepíšete, na co kdo kde přišel. Děkuji.

    • Ahoj Jančo, děkuji za tip na další téma. Určitě se tomu budu brzy věnovat a sepíšu o tom článeček. Lidem s dráždivým tračníkem to dle studií velmi pomáhá 😉

  2. Nedávno jsem měla zdravotní problémy a brala nekolikatery antibiotika. Potíže s nadýmání mám velké, měla jsem je í dříve. Např. i pár švestek mi dělá problém a to švestky miluji. Jak pomoci strevu osidlit jej těmi správnými bakteriemi, aby mi většina potravin nedelala problémy?

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKrémové fazole s pečeným česnekem
Další článekMíchaná tofíčka (tofu jako míchaná vejce)