Chia semínka jsou oblíbeným moderním superfoods celého světa. Jsou výborným zdrojem omega3 mastných kyselin a díky svým pojivovým schopnostem se používají na výrobu pudinků nebo místo vajec. Jak jsou na tom ale co se týče pesticidů a nežádoucích látek? Máme čerstvé výsledky testů z laboratoře! A taky tipy na jejich využití při zdravém vaření.

Přínosné látky chia semínek převýšily očekávání

V laboratoři bylo testováno 14 vzorků chia semínek od různých značek. Jak ze supermarketů, tak ze zdravých výživ (5 z nich v BIO kvalitě). Testovalo se množství a kvalita tuků, bílkovin a přítomnost pesticidů a mykotoxinů. „Náš nezávislý test ukázal, že ať si dáte jakákoliv z testovaných chia semínek, svému zdraví prospějete. Pátrali jsme po mykotoxinech a pesticidech, ale neúspěšně. Naopak, výskyt přínosných látek převýšil naše očekávání. Relativně vysoký průměrný obsah bílkovin (okolo 22 %) nás mile překvapil. Evidentně s tak vysokým obsahem bílkovin nepočítali ani výrobci, protože údaj na obalech byl v mnoha případech podhodnocený,“ shrnuje zjištění Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Proč jsou chia semínka hitem?

  • Drobná černá nebo bílá semínka s lehce oříškovou chutí v sobě skrývají významné množství kvalitních bílkovin.
  • Obsahují také důležité omega 3 mastné kyseliny, které se v nich nacházejí ve formě ALA (kyseliny alfa-linolenové). Omega 3 mají protizánětlivé účinky. Také snižují hladinu špatného LDL cholesterolu a působí pro dobrý vývoj a fungování mozku. Náš organismus si je nemůže vytvořit, musíme je proto přijímat ve stravě. Většinou jich míváme nedostatek.
  • Další předností chia je obsah vlákniny. Nachází se tu jak rozpustná, tak nerozpustná vláknina.
  • Chia obsahují hodně vápníku a ve významném množství se tu nacházejí i další minerály, např. hořčík a železo.
  • Chia je také bohaté na antioxidanty.
  • Jsou vhodná pro všechny věkové kategorie. Pro děti na podporu činnosti mozkové tkáně, pro osoby středního věku na dobrou funkčnost kardiovaskulárního aparátu a starším lidem k udržení dobré funkce mozku.

Tip od Jíme Jinak

Chia semínka jsou u nás poměrně nová. Náš jídelníček na nich rozhodně nestojí. Ale jsou příjemnou změnou a zpestřením jídelníčku. Dají se skvěle použít v receptech, kde chceme vynechat vajíčko, protože gelují a spojují mouku (v plackách, knedlících, moučnících apod.), snadno se z nich připravují dezerty a pudinky.

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Ajka
Strava pro mne vždy byla a bude středem zájmu. Dává mi možnost žít, poznávat lépe sama sebe, učit se, rozvíjet se a růst. Mou vášní je studium, jak strava ovlivňuje, mění a uzdravuje mé tělo a následné tvoření v kuchyni. To vše budu s vámi ráda sdílet.
Předchozí článekŠvestková povidla bez cukru pečená v troubě
Další článekMoje babička a moje veganství aneb jak jsme společně pekly dort