Experimentovala jsem s chia semínky a vznikl tenhle dezert. Moc nám chutnalo, že ač pečený, byl vlastně velmi šťavnatý. Suché buchty už nám nic neříkají :-)
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek jahel
  • 4 hrnky vody
  • 1 hrnek sušeného ovoce (rozinky, švestky, meruňky)
  • 3 lžíce chia semínek
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
  • špetka soli
  • olej a mouka na vysypání plechu

Postup

Propláchneme jáhly ve studené vodě a dáme do hrnce. Pokrájíme ovoce na menší kousky (při vaření nabude). Přidáme 4 hrnky vody, 3 lžíce chia semínek, špetku soli a nastrouhanou mrkev. Necháme na mírném plameni pod pokličkou bez míchání vařit asi 20 minut, dokud se voda nevstřebá. Pak teprve promícháme a tuhou jáhlovou hmotu vyklopíme na vymazaný a vysypaný plech. Rozprostřeme hmotu rovnoměrně po plechu a dáme na cca 20 minut péct do trouby na 180 °C.

Vychladlý jahelník polijeme karobovou čokoládou a ihned posypeme kokosem.

 

 

Děti

Pečené dezerty dáváme dětem ideálně kolem 2 let, menším dětem stačí dát uvařenou směs do misky a počkat až vychladne. I tak bude dobře držet tvar a bude to pro dítě lépe stravitelné.

ZDARMA: Seriál "Hubneme do plavek"

Měníme jídelníček a hubneme do plavek

➠ Jak na léto zhubnout bez dřiny
➠ Jak upravit jídelníček
➠ Nejčastější letní chyby
➠VIDEO:Jak zhubnout do plavek
(vidělo už 3 000 lidí)

 

Zjistit více

10 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Moc dobré. Poleva je skvělá, to jsem nečekala 🙂 Protože by se neměla kombinovat obilovina s ovocem (alespoň dle snídaňové kaše), je to u dezertu jinak? Tolik to nevadí, protože ho jíme jen pro chuť a není hlavním jídlem?

    • Občas kousek zkombinovaného ovoce s obilím nevadí, dezert je dezert a nejí se pravidelně jako třeba snídaně.

  2. Dnes jsem jahelník vyzkoušela a moc nám chutnal. Karobovou polevu jsem dělala z karobových penízků, ovesného mléka a kukuřičného škrobu. Podle JJ už nějakou dobou občas vařím, ale s moučníky teprve začínám.

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.