Experimentovala jsem s chia semínky a vznikl tenhle dezert. Moc nám chutnalo, že ač pečený, byl vlastně velmi šťavnatý. Suché buchty už nám nic neříkají :-)
- 1 hrnek jahel
- 4 hrnky vody
- 1 hrnek sušeného ovoce (rozinky, švestky, meruňky)
- 3 lžíce chia semínek
- 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
- špetka soli
- olej a mouka na vysypání plechu
Postup
Propláchneme jáhly ve studené vodě a dáme do hrnce. Pokrájíme ovoce na menší kousky (při vaření nabude). Přidáme 4 hrnky vody, 3 lžíce chia semínek, špetku soli a nastrouhanou mrkev. Necháme na mírném plameni pod pokličkou bez míchání vařit asi 20 minut, dokud se voda nevstřebá. Pak teprve promícháme a tuhou jáhlovou hmotu vyklopíme na vymazaný a vysypaný plech. Rozprostřeme hmotu rovnoměrně po plechu a dáme na cca 20 minut péct do trouby na 180 °C.
Vychladlý jahelník polijeme karobovou čokoládou a ihned posypeme kokosem.
Děti
Pečené dezerty dáváme dětem ideálně kolem 2 let, menším dětem stačí dát uvařenou směs do misky a počkat až vychladne. I tak bude dobře držet tvar a bude to pro dítě lépe stravitelné.
chtěla bych se zeptat, ty jáhly jsou už vařené nebo ne?
Na začátku jsou syrové, pak se vaří a nakonec se to zapeče :-)
Ten je výborný a hlavně jednoduchý 😜
Moc dobré. Poleva je skvělá, to jsem nečekala :) Protože by se neměla kombinovat obilovina s ovocem (alespoň dle snídaňové kaše), je to u dezertu jinak? Tolik to nevadí, protože ho jíme jen pro chuť a není hlavním jídlem?
Občas kousek zkombinovaného ovoce s obilím nevadí, dezert je dezert a nejí se pravidelně jako třeba snídaně.
Dnes jsem jahelník vyzkoušela a moc nám chutnal. Karobovou polevu jsem dělala z karobových penízků, ovesného mléka a kukuřičného škrobu. Podle JJ už nějakou dobou občas vařím, ale s moučníky teprve začínám.
S těmi my začínaly :-)
Mohu poprosit v jakém poměru jste dávala jednotlivé ingredience na karobovou polevu?
Teprve začínám a zatím nemám zkušenosti :-(
Díky.
já už dávám všechno od oka, ale na webu je recept na polevu a čokoládu, mrkněte
Dekuji, tesim se!! Zdravim Vas! Dekujeme ze skvele recepty!
Krasnu den!
Děkuji za odesílání.S pozdravem Tumova