Experimentovala jsem s chia semínky a vznikl tenhle dezert. Moc nám chutnalo, že ač pečený, byl vlastně velmi šťavnatý. Suché buchty už nám nic neříkají :-)

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek jahel
  • 4 hrnky vody
  • 1 hrnek sušeného ovoce (rozinky, švestky, meruňky)
  • 3 lžíce chia semínek
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
  • špetka soli
  • olej a mouka na vysypání plechu

Postup

Propláchneme jáhly ve studené vodě a dáme do hrnce. Pokrájíme ovoce na menší kousky (při vaření nabude). Přidáme 4 hrnky vody, 3 lžíce chia semínek, špetku soli a nastrouhanou mrkev. Necháme na mírném plameni pod pokličkou bez míchání vařit asi 20 minut, dokud se voda nevstřebá. Pak teprve promícháme a tuhou jáhlovou hmotu vyklopíme na vymazaný a vysypaný plech. Rozprostřeme hmotu rovnoměrně po plechu a dáme na cca 20 minut péct do trouby na 180 °C.

Vychladlý jahelník polijeme karobovou čokoládou a ihned posypeme kokosem.

 

 

Děti

Pečené dezerty dáváme dětem ideálně kolem 2 let, menším dětem stačí dát uvařenou směs do misky a počkat až vychladne. I tak bude dobře držet tvar a bude to pro dítě lépe stravitelné.

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Díky JJ se nám změnil život

Lenka W.: DĚKUJI DĚKUJI DĚKUJI - změnil se nám...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...
  1. Moc dobré. Poleva je skvělá, to jsem nečekala 🙂 Protože by se neměla kombinovat obilovina s ovocem (alespoň dle snídaňové kaše), je to u dezertu jinak? Tolik to nevadí, protože ho jíme jen pro chuť a není hlavním jídlem?

    • Občas kousek zkombinovaného ovoce s obilím nevadí, dezert je dezert a nejí se pravidelně jako třeba snídaně.

  2. Dnes jsem jahelník vyzkoušela a moc nám chutnal. Karobovou polevu jsem dělala z karobových penízků, ovesného mléka a kukuřičného škrobu. Podle JJ už nějakou dobou občas vařím, ale s moučníky teprve začínám.

  3. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPředstavujeme Yodu – domácí lis na olej
Další článekSleva na nákup od firmy Danfood