Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Krém z červené čočky, špalda a zelenina

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna jaro
sezóna léto

I oko žádá své a proto si vždycky v kuchyni ráda hraji. Prášek z červené řepy zaručí wow efekt na talíři. Toto lahodné a jednoduché jídlo je nejen krásné na pohled, ale potěší i chuťové buňky.

Ingredience
2 porce
  • 120 g špaldy
  • 100 g červené čočky loupané
  • 1 mrkev
  • kus batátu
  • česnek
  • sůl
  • cuketa
  • ředkvičky
  • pepř
  • olivový olej
  • prášek ze sušené červené řepy

Od narození jsem měla ekzém, v 17 letech mi pak zjistili hypofunkci štítné žlázy. Byla jsem s tím smířená, ale věděla...

Jak připravit špaldu s krémem z červené čočky a zeleninou

  1. Namočte špaldu a nechte jí přes noc ve vodě. Následující den jí uvařte. Po uvaření dejte stranou, posolte a zakápněte troškou olivového oleje.
  2. Dejte do hrnce vodu, přidejte česnek, kousek batátu, větší mrkev, nakrájenou na malé kousky a červenou čočku. Vařte, dokud zelenina nezměkne. Pak rozmixujte na hladký krém.
  3. Do pánve nalijte olej, přidejte nakrájenou cuketu a ředkvičky. Orestujte.
  4. Když jsou všechny ingredience hotové, nalijte krém na talíř a kolem dokola posypejte práškem z řepy. Díky teplu se roztaví do krásného efektu, obarví i ochutí. 
  5. Doprostřed krému položte špaldu a na ní zeleninu.
  6. Posypejte gomasiem a čerstvou petrželkou.

Praktické

  • Pokud nepoužíváte často sušenou řepu, můžete koupit už hotový prášek v obchodech se zdravou výživou.
  • Kdo, jako já, holduje vlastní výrobě, může si prášek připravit v sušičce. Stačí nakrájet řepu na plátky, usušit a v mlýnku na koření rozemlít na jemný prášek. Prášek se dá použít jako barvivo, ochucovadlo, dekorace a na různé přípravy jídel.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkovou obilovinu.

Obměna

  • Místo špaldy můžete použít jinou obilovinu.
  • Lze samozřejmě použít jakoukoliv sezonní zeleninu.

Děti

  • Bez soli a pepře vhodné pro děti od 2 let.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

38 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Díky moc za další skvělý recept.

Další nádherné jídlo, jako všechny Tvé recepty 🙂.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.

Tempeh s pomerančovou glazurou

Vyzkoušejte tento recept na tempeh ovoněný omáčkou z pomerančové a citrónové šťávy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a v kombinaci s opečeným fenyklem bud...

Etiopská žlutá čočka

Velmi rychlý a praktický recept, kořeněné voňavé jídlo, které budete mít na stole během 15 minut.

Špalda a čočka na celerovém krému

Typický podzimní a zimní recept, který dovede zahřát. Krémová konzistence a křupavá zelenina vám bude zaručeně chutnat.

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...