Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Krém z červené čočky, špalda a zelenina

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna jaro
sezóna léto

I oko žádá své a proto si vždycky v kuchyni ráda hraji. Prášek z červené řepy zaručí wow efekt na talíři. Toto lahodné a jednoduché jídlo je nejen krásné na pohled, ale potěší i chuťové buňky.

Ingredience
2 porce
  • 120 g špaldy
  • 100 g červené čočky loupané
  • 1 mrkev
  • kus batátu
  • česnek
  • sůl
  • cuketa
  • ředkvičky
  • pepř
  • olivový olej
  • prášek ze sušené červené řepy

„Ale to je abnormálně zdravé dítě, toho si važte,“ pronesla logopedka po sérii mých odpovědí týkajících se mladší dce...

Jak připravit špaldu s krémem z červené čočky a zeleninou

  1. Namočte špaldu a nechte jí přes noc ve vodě. Následující den jí uvařte. Po uvaření dejte stranou, posolte a zakápněte troškou olivového oleje.
  2. Dejte do hrnce vodu, přidejte česnek, kousek batátu, větší mrkev, nakrájenou na malé kousky a červenou čočku. Vařte, dokud zelenina nezměkne. Pak rozmixujte na hladký krém.
  3. Do pánve nalijte olej, přidejte nakrájenou cuketu a ředkvičky. Orestujte.
  4. Když jsou všechny ingredience hotové, nalijte krém na talíř a kolem dokola posypejte práškem z řepy. Díky teplu se roztaví do krásného efektu, obarví i ochutí. 
  5. Doprostřed krému položte špaldu a na ní zeleninu.
  6. Posypejte gomasiem a čerstvou petrželkou.

Praktické

  • Pokud nepoužíváte často sušenou řepu, můžete koupit už hotový prášek v obchodech se zdravou výživou.
  • Kdo, jako já, holduje vlastní výrobě, může si prášek připravit v sušičce. Stačí nakrájet řepu na plátky, usušit a v mlýnku na koření rozemlít na jemný prášek. Prášek se dá použít jako barvivo, ochucovadlo, dekorace a na různé přípravy jídel.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkovou obilovinu.

Obměna

  • Místo špaldy můžete použít jinou obilovinu.
  • Lze samozřejmě použít jakoukoliv sezonní zeleninu.

Děti

  • Bez soli a pepře vhodné pro děti od 2 let.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

44 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Andrea K.
7. 4. 2024

Dokonalý recept od Vierky 😘 Pohladenie v bruchu Mnaaam 🥰

Andrea K.
20. 1. 2024

Obľúbený recept keď nemáte k dispozícii vela zeleniny 😘dnes s quinou a opecenou bielou redkovkou ❤️ pohladenie na duši 👍kde sa na toto hrabe nejaký rezeň …😂😃

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.

Tempeh s pomerančovou glazurou

Vyzkoušejte tento recept na tempeh ovoněný omáčkou z pomerančové a citrónové šťávy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a v kombinaci s opečeným fenyklem bud...

Etiopská žlutá čočka

Velmi rychlý a praktický recept, kořeněné voňavé jídlo, které budete mít na stole během 15 minut.

Špalda a čočka na celerovém krému

Typický podzimní a zimní recept, který dovede zahřát. Krémová konzistence a křupavá zelenina vám bude zaručeně chutnat.

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...