Střeva mají mnohem větší význam, než si myslíte. Neřídí pouze trávení potraviny, ale také vaši imunitu, hubnutí, myšlení, náladu i spánek. Proto je třeba jim věnovat pozornost a pečovat o ně potravinami, které je posilňují a naopak se vyhýbat těm, která střeva ničí. Jíte některé z nich?

Probiotika vs prebiotika

Probiotika jsou živé bakterie přidávané do potravin, které příznivě ovlivňují zdraví člověka zlepšením jeho rovnováhy střevní mikroflóry. Nejčastěji se používají bakterie rodu Lactobacillus a Bifidobacterium. Termínem prebiotika se označují potraviny, které jsou potravou pro probiotika. Jedná se o těžce stravitelné nebo nestravitelné oligosacharidy – např. inulin obsažený v kořenu čekanky, jakonu, pórku, česneku, topinamburu nebo cibuli.

1Kvašená zelenina

Asi nejpřirozenější, nejstarší a nejcennější zdroj probiotik je právě v kvašené zelenině (pickles), kimchi a našem tradičním kysaném zelí. Naši předci velmi dobře věděli, že je neuvěřitelně prospěšným pokrmem i všestrannou přílohou. Pokud budete kysané zelí kupovat v obchodě, nezapomeňte zkontrolovat, aby se nejednalo o pasterizovaný výrobek. Pasterizace veškerá probiotika zničí. Také je třeba zkontrolovat, aby zelí neobsahovalo benzoan sodný (E211).

2Miso pasta

Jedná se o fermentovanou pastu ze sójových bobů, soli, případně i rýže a ječmene naočkovanou fermentační kulturou aspergillus oryzae (koji). Pochází z Japonska, kde se využívá pro přípravu tradiční miso polévky. Miso se vkládá do polévky až po vypnutí plamene, jinak by se zničily přátelské bakterie, které obsahuje.

3Rostlinný kefír

Zatím se většinou nedá koupit, ale můžete si ho snadno vyrobit doma. Stačí do domácího nebo kupovaného rostlinného mléka (mandlové, makové, kokosové) vmíchat probiotika a nechat 1 den fermentovat. Výborné je vzniklý kefír rozmixovat s ovocem.

4Tibi krystaly

Tibi je název pro mikrobiální kulturu, která se používá pro přípravu fermentované perlivé sladké vody. Velmi snadno se množí a lze je získat například na facebookvých skupinách zaměřených na toto téma. Tibi krystaly se živí cukrem – třtinovým, kokosovým nebo i čerstvým a sušeným ovocem. Voda se dá ochutit například zázvorem, skořicí, vanilkou nebo různými bylinkami (máta).

5Rostlinné jogurty

Tím samozřejmě myslíme ten, který obsahuje živá probiotika. Dá se koupit ve zdravých výživách i větších supermarketech (například z kokosu, kešu, mandlí), ale velmi jednoduché a levné je si ho vyrobit doma. Na výrobu jogurtu můžete použít třeba dužinu z mladého kokosu, kokosové mléko nebo strouhaný kokos a probiotika z lékárny.

6Rostlinný sýr

Zrající sýry už se dají koupit i v rostlinných variantách (Brno, Praha). Vyrábí se z kešu ořechů. Takový sýr si ale můžete snadno vyrobit i doma – například roztíratelný rostlinný sýr nebo mandlový sýr ricotta.

7Kombucha

Jedná se o houbu (symbiotická kolonie bakterií a kvasinek tzv. SCOBY) produkující lehce perlivý fermentovaný nápoj vzniklý z oslazeného černého nebo zeleného čaje. Kombuchu lze získat například na facebookvých skupinách zaměřených na toto téma. 

8Rejuvelac

Jedná se o živinovou a enzymatickou bombu, kvašený nápoj chutí podobnou kefíru. Lze jej vyrobit z naklíčených obilovin – ze žita, ječmene, pšenice, ovsa, ale i jáhel, pohanky, quinoi a rýže. Naklíčené obiloviny se rozmixují s čerstvou vodou na kaši a nalijí se do sklenice s čistou vodou. Nechají se kvasit 2-3 dny. Lze ho popíjet samotný nebo rozmixovat například s ovocem na smoothie.

9Jablečný ocet a umeocet

Jedná se o fermentované tekutiny kyselé chuti. Jablečný ocet se vyrábí fermentací jablek, umeocet zase fermentací švestiček umeboši. Jsou výborné do salátů, zálivek, na ochucení jídel a polévek. Octem ochucujte jídla až po jejich dovaření. Pokud budete ocet používat v průběhu varu, zničí se všechny prospěšné bakterie.

Jaké probiotické potraviny máte nejraději vy?

Které z nich používáte a jak?

 

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Moje okolie si hneď všimlo, že som sa nejak „zmenšila“ (Adriana)
Adriana: Milá Evka, chcela by som ti v prvom...
Letos úspěch na entou
Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...
Jídleníček, recepty, nákupní seznam – vše je super (Jana)
Jana: Přiznám se, svíčkovou (byť od maminky) nemusím. Dvacet...
Kurz pro začátečníky
Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...
Jak krásný je svět, když máte zdraví
Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...
Mám o 9 kg méně, přestaly zdravotní potíže (Milu)
Milu: Chtěla bych moc poděkovat za výborný kurz a...
Děkuji za to, co děláte a šíříte
Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...
Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec
Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...
Mám víc energie a čistší hlavu
Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...
Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista
Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...
Vaše stránky mě nadchly
Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...
Jste pro mě životní inspirací
Alena: moc děkuji za super stránky a za to,...
Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)
Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...
Hubnutí přišlo tak nějak samo
Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...
Lepší než doktor
Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...
Moje hmotnost je konečně stabilní
Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...
  1. S medem jeto takhle. Na výrobu medoviny se používají speciální hlubokoprokvašující kvasinky, protože normální kvasinky roztok medu a vody neprokvasí dostatečně, nemají na to sílu. Vyzkoušejte a uvidíme.

  2. Zdravím Evi, dnes jsem si koupila kombuchu. Je to výborné, ale zjistila jsem, že je v tom cukr… Vadí to? nenašla jsem variantu bez cukru, ale ono je to asi i potřeba pro ty kvasné bakterie? teď když se snažím cukru vyhnout tak mi to vrtá hlavou… Děkuji :-)

    • Bez nějakého cukru se prý nedá kombucha pěstovat, jsou to kvasinky, krmí se tím 😉 Já ji nemám, takže víc neporadím.

      • Taky jsem to slyšela. Říkala jsem si, že to zkusím s medem, tam je taky cukr, ale chci se zeptat, ty bys tedy nápoje s kombuchou, byť s medem nedoporučovala?

        • Asi ne pro denní pití, Dášo. Podle některých zdrojů ochlazuje, podle jiných je to moc kvasinek, jinde opěvovaný nápoj – všelék. Já ho pila naposledy někdy v pubertě. Přijde mi to super v létě místo limči.

  3. Krásný den, Evi, :-) přidávám se, mám od práce kousek Billu a vždy mě potěší, že jsem čím dál rychlejší v nakupování. Opravdu – jen regály se zeleninou a pak regál s obilím, luštěninami apod. :-) Dášenka

    • Že jo? A to já už si to nechávám všechno posílat, takže do sámošky skočím třeba jen pro cibuli nebo toaleťák, fakt bleskové nákupy :-)))

  4. Dovolím si zareagovat, tibi krystalky se nezivi medem. Med pro sve antibakteriální vlastnosti krystalky časem zabije. Ve článku je zavádějící.

    • Dobrý den, děkuji za komentář. Já jim dávala i med i slad a žily mi bez problémů, i krásně rostly, ale raději jsem tuto informaci tedy smazala, pokud s tím více lidí nemá dobrou zkušenost :)

  5. Mili kolem JJ, zdravim a stojim na startovni care uz z peknym vysledkem, jako nektere z nas, co male postupne zmeny zacaly jeste pred zacatkem kurzu jarni ocisty! I ja stravila 3x 2 hodiny v obchodech a hledala zdrave potraviny, mam to jeste ztizene tim, ze neziji v CR a nekdy ne a ne si vzpomenout nektera slovicka tech „specialit“, ale zaklad uz je doma a nektere veci urcite na delsi dobu, tak nakup na sobotnim trhu byl uz bleskovka. A ve spajzu mam prehledno. Jen manzela jsem zatim nepremluvila ani na 10 dni bez masa a uzenin, ani sladkosti a sladkeho peciva denne se vzdat nechce, ale ja uz mam prvni uspech,ktery sice neni viditelny pri me postave: dnes uz 4kg za 2 tydny pripravy!, ale povzbudil a potesil. ADIE ODPADUM! Dnes k obedu Hlivovy gulas,fazole,… a manzelovi do toho pridam maso, kdyz chce zahnivat, chichi!

    • To je krásné čtení, moc děkujeme za dobré zprávy. Manžela nechte v klidu, ono to bude k nepřehlédnutí a nakažlivé, když s námi projdete Jarní očistou :-) Třeba se časem sám přidá. Mě se vyplatilo vůbec ho neřešit. Řešila jsem stravu dítěte a pak svoje zdraví a vůbec jsem ani neuvažovala, že by takhle jedl. A podívejte dnes, vede tyhle stránky a sem tam přidá recept, vaří jako bůh a to nikdy nečetl žádnou z těch tun knížek, co já. Přijde mu to jasné a není nad čím dumat :-))) Takže adie odpadům, budu z nás krásné jarní holky! A dobrou chuť k dnešnímu obědu, taky jdu vařit ;-)

    • moc jsem se nasmála tomu zahnívání… můj můž taky zahnívá. Jak ho znám, dodal by že zahnívá rád :-))

  6. Dobrý den, tento komentář asi nebude reklama na vaší skvělou práci. Jen jsem chtěla potvrdit, že záněty ve střevech mohou hodně ovlivnit prožívání a vystupování člověka. Posledních pět let jsem byla hodně přecitlivělá, náladová, hysterická. Časem se to stupňovalo a manžel mi už říkal, že to není normální, že bych se měla jít léčit. Myslela jsem, že jsem ovlivněná kojícími hormonama jak to u matek bývá. Poslední dva roky se to hodně zhoršilo a do toho všeho se přidala neschopnost cokoliv dotáhnout dokonce, únava a těžké nohy. Neustálá podrážděnost…už jsem nevěděla jak dál. No a v třetím těhotenství ve 25. týdnu mi vyoperovali slepé střevo (které bylo hodně nafouklé a zanícené) aniž by krevní testy v předoperačním vyšetření cokoliv ukázaly. Jediným signálem byla velká bolest břicha. A světe div se. Můj psychický stav se hodně zlepšil. A tak jsem se rozhodla, že prostě nechci už dojít do stejného stavu. Teď si pročítám váš web, zkouším potraviny a některé recepty a počítám s tím, že na tento styl brzy nastoupím.

    • Mirisedo, moc díky za tuhle zkušenost a že jste se o to podělila. Setkáváme se s tím velmi často a zažili jsme to i u sebe. Dodnes mám před očima mého muže, Romana, jak pochoduje po obýváku v tehdejším bytě a směje se, že ještě nemá infarkt ze své firmy a z těch potíží, co tam řeší (bylo to extrémně náročné období, ten den zrovna jeden zaměstnanec kvůli dluhům skočil pod vlak, hrůza, navíc jeden z mála schopných…), snad jen díky tomu mému jídlu. Že co jí takhle, nic ho nerozhodí, co by ho předtím zabilo. A jak čtu příběhy čtenářek a komentáře ženských v kurzu, tak se to tam stále opakuje – jak se psychika změní, když se změní strava a tedy osazení střeva. Většina lidí je „jeden velký chodící zánět!. Ať už ve střevech nebo v gynekologické či urologické oblasti, na průduškách, v dutinách, na štítné žláze, žaludku….Jsme zanícení, pokažení a podle toho se cítíme a chováme. Málokdo si uvědomuje, jak to uvnitř souvisí s naší psychikou :-) Ve zkratce je to předvedeno zde: https://www.jimejinak.cz/jaro-je-tu-jak-zacit-jist-zdrave/

  7. Jste úžasní, jen maly problém v těchto radách je ten, ze pouze sháněním surovin, přípravou a stálým doplňováním, stráví normální člověk tolik času, ktery většinou nemá. Pokud není v důchodě nebo nema stejně zaměřeného nepracujiciho partnera. Jinak vše pravda, žijí podobný osud zdravého životního stylu a je to úžasné.

    • Petře, díky za vaše uznání i podělení se o podobný osud. Ovšem mám jinou zkušenost s tím časem a když mrknete do příběhů, tak uvidíte, že nejsem sama. Jsem si jistá, že vařit zdravě není náročnější časově ani finančně ani jinak, než vařit běžně českou klasiku. Kdo si vařil maso s bramborem, knedlík s omáčkou a masem, ten vám potvrdí, že to je po „zapracování se“ časově méně náročné než tato běžná jídla. My si umíme dobré jídlo udělat během 20 až 30 minut a to klidně polévku a hlavní jídlo složené ze třech čtyřech věcí na jednom talíři (knedlík, omáčka, luštěninová příloha, napařená zelenina apod.) Já osobně nakupuji jednou za kvartál v eshopu, protože u náš široko daleko není zdravá výživa. Tady dokupuji jen čerstvou zeleninu a tím moje shánění hasne :-) Suché věci mám doma v zásobě a čerstvé kupuji průběžně. Stejně do města musím na kroužky a za prací, takže cestou koupím zeleninu na trhu apod. V sezóně mi ji pak vozí farmář až domů. Myslím, že náročné mohou být začátky, když člověk neumí vařit vůbec, což byl můj případ. Každé jídlo jsem vyráběla hodinu a nadělala nepořádek.Ne všechno se pak taky dalo jíst :-) Ale je to jen otázka praxe. Tehdy nebylo žádné Jíme Jinak a video recepty, podle kterých bych se to mohla naučit. V Klubu a v kurzech všechny ty vychytávky lidi učíme, takže dnes už to nováčkové s námi zvládnou během pár týdnů tak, jak nám trvalo několik let (protože byla jen metoda pokus-omyl). Valná většina z nás tady žije aktivní život, rodina, děti, práce, škola, školka, kroužky,…ale stojí nám za to si večer připravit věci, ze kterých ráno obratem vykouzlíme snídani a třeba i oběd s sebou. Většina z nás ještě není v důchodu, ani nemá partnera, který by mu doma vařil a podívejte, jak to tu frčí, kolik už nás je, co takhle zdravě jíme. Lidé se prostě vracejí k základům, vracejí se k prvopotravinám a do kuchyně.

    • Nestravuji se podle JJ na 100%, ale z velké části ano a většinu surovin kupuji normálně v Albertu. Jednou za čas ve zdravé výživě ty speciální jako miso pasta a podobně, ale to pak vydrží na dlouho. Jinak je to jen o tom, naložit si do košíku ty správné věci. Já se ve vaření zrovna moc nevyžívám a tenhle styl se mi líbí právě i proto, že když se člověk zorientuje, je to jednoduché a rychlé :)

      • Že jo, Dášo? Zrovna dneska si kamarádka z Brna chválila, jak má vždycky nákup v obchodě raz dva hotový, protože jí zajímá jen regál se zeleninou a obilím :-)

  8. Zobrazit všech 25 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVeganský marcipán – bonbony bez cukru
Další článek22 tipů, jak si ušetřit čas v kuchyni + recepty