Nakládané ředkvičky jsou rychlým a skvělým slaným kondimentem, který chuťově i barevně oživí každý oběd nebo večeři.
Ingredience
na 1 sklenici

- 2 svazky ředkviček
- 1 l vody
- 1 lžíce soli
Jak připravit ředkvičky ve slaném nálevu
- Ředkvičky si omyjeme a buď necháme v celku nebo na mandolíně nakrájíme na tenké plátky.
- Ředkvičky přemístíme do čisté sklenice.
- Do hrnce nalijeme vodu a přidáme zarovnanou lžíci soli.
- Přivedeme k varu, zamícháme a vypneme.
- Vodu necháme trochu zchladnout, abychom ředkvičky neuvařili. Můžeme zalít i zcela vychladlou vodou.
- Zalijeme ředkvičky.
- Na ředkvičky do sklenice položíme list zelí, kapusty nebo salátu, aby nevyplavaly na hladinu.
- Zatížíme například další sklenicí, aby obsah byl pod tekutinou.
- Přikryjeme víčkem a necháme 5-7 dní fermentovat.
- Poté zašroubujeme víčko a přemístíme do lednice.
Praktické
- Skladujeme v lednici.
- Přidáváme jako doplněk talíře.
- Slaný nálev lze použít k dalšímu kvašení, anebo do jídel či salátů.
Obměna
- Místo vody se solí můžete použít i umeocet.
- Ředkvičky můžete vyměnit za jakoukoliv jinou zeleninu (např. ředkve, květák, tuřín aj.).
Děti
- Dětem podáváme až od 2. roku.
šel by prosím stejný postup použít i na kedlubnu gigant?
Ředkvičky se zalévají vychladlou nebo horkou vodou? Díky.
My dáváme relativně horkou, ono to pak rychleji kvasí, ale nesmí být vroucí, aby se hned neuvařili. Takže uvařit, vypnout a po chvíli zalít.
Na tohle se chystám a musím to vyzkoušet, ředkvičky miluji a tyhle musí být výborné.
To jsou 😉