Rychlá a snadná výroba skvělého kondimentu z přebytků listů vás mile překvapí. Využít můžete všechny listy a natě zdravé zeleniny. Nejen hlávkový a jiné saláty jako římský, endivii, radichio, polníček, rukola, ale i ředkvičkové listy, listy kedlubnů, mangold, lebedu nebo mladý brutnák, Všechny listy se zužitkují!

Ingredience
na 300ml sklenici
  • 300 g listů
  • 15 g soli
  • 3 stroužky česneku
  • 1 feferonka
  • 15 g mleté papriky (můžete dát sladkou, pálivou i uzenou)
  • 2 bobkové listy

Jak připravit kimchi z listů a natí

  1. Všechny saláty rozebereme na jednotlivé listy a pečlivě propereme ve vodě. Všechny nahnilé či jinak poškozené listy vyhodíme. Pozor na zvířátka, která se v listech schovávají. Slimáky ani molice nakládat nechceme. Listy necháme okapat a dáme do velké mísy. Velké můžete pokrájet, jinak necháváme celé.
  2. Do mísy přidáme sůl, koření, česnek utřený nožem na pastu a feferonku nasekanou na co nejmenší kousíčky. Velikost feferonky dejte podle toho, zda chcete hodně ostré kimči či nikoli. Zrovna tak mletou papriku dejte sladkou nebo ostrou podle toho, jaký výsledek chcete dosáhnout. Uzená verze udělá z kimči ještě zajímavější doplněk talíře, ale není podmínkou.
  3. Čistýma rukama promačkáme v míse všechny ingredience. Listy začnou pouštět šťávu a směs se obarví paprikou do červena.
  4. Řádně promíchanou směs napěchujeme do skleničky tak, aby šťáva zůstala na vrchu a zelenina byla pod ní. Navrch dáme bobkové listy.
  5. Necháme asi 1 cm mezi víčkem a vrškem zeleniny. Zavřeme víčkem, ale neutahujeme a necháme kvasit při pokojové teplotě 3 dny a ochutnáme. Pokud už nám vyhovuje, přendáme do ledničky. Pokud ještě není hotové, necháme dál fermentovat až týden podle teploty v místnosti. Hotové kimči přendáme do lednice a zavřeme řádně víčko.

Praktické

  • Saláty jsou plné vody, takže při promačkání zbude jen malá hromádka z původně velkého množství viz fotografie původní hromady listí a výsledné skleničky.
  • Kimči skladujte v lednici nebo velmi chladném sklepě, aby vám dlouho vydrželo.
  • Všechny pomůcky, lahvičky i ruce musejí být čisté, abychom si do kimči nezanesli nežádoucí bakterie a nepokazili si výsledek. Není však potřeba nic sterilovat, prostě si umyjte ruce, vypláchněte skleničky horkou a mísu horkou vodou, používejte čistý příbor a je to.
  • Kimchi uchováváme v lednici. Vydrží opravdu dlouho.
  • Při odebírání kimchi je nutné používat pouze čistý příbor (nesahat do něj špinavým příborem nebo rukama).
  • Pokud si jako já vyrábíte větší množství naráz, je praktické rozdělit ho do menších sklenic a spotřebovávat je průběžně.
  • Kimči je přirozeně bezlepkové a nesójové.

Obměna

  • V našem kimči na fotce jsou dva druhy salátů, brutnákové listy, ředkvičkové listy, kedlubnové listy a červená lebeda. Místo této kombinace můžete použít jakékoli jiné natě a saláty, nebojte se experimentovat a vyrobit si svojí vlastní verzi kimči podle toho, co vám zahrada zrovna nabízí.
  • Místo feferonky můžete dát chilli papričku, chilli pastu, kari pastu apod.
  • Místo česneku můžete dát na maličké kostičky nakrájený oloupaný zázvor.

Děti

  • Kimchi je vhodné pro děti až od 2 let výše. Pokud už mají rády pikantní chuť, můžeme jim trošku kimči dát k jídlu a učit je, že i pikantní chuť je součástí talíře, ale je přírodní a ne syntetická. Kimči je skvělou výživou pro nás mikrobiom, ale malé děti většinou ocení spíš jemné pickles ze zelí či mrkve než ostré kimči

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Zbavuji se zlozvyků, jím méně a přitom nemám hlad (Denča)

Denča: Ahoj všem, jsem v Jíme Jinak už nějakou...

Patní ostruha už mě netrápí (Věrka)

Věrka: I já jsem trpěla s patní ostruhou. Nic...

Dějí se věci neuvěřitelné, jeden zázrak střídá druhý (Magda)

Magda: Ahoj všichni, konečně je to tady, vau... Podzimní...

„Mami, pizzu už viac nechcem.“ (Ivajanig)

Ivajanig: Strava mi veľmi chutí. Zatiaľ varím podľa Jíme...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Už nepanikařím a s manželem si moc pochutnáváme (Marta)

Marta: Evi, musím pochválit, jako vždy, skvělý jídelníček. Byly...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Priateĺ si sám od seba dáva dni bez masa (Michaela)

Michaela: Čo na to okolie? Keď rozprávam rodičom, čo...

Ta jídla jsou VYNIKAJÍCÍ (Ivana)

Ivana: Hezký den, musím říct, že jsem obědy a...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Upravil se mi cholesterol a zhubla jsem (Hana)

Hana: Ahoj Evi, opravdu to rychle uteklo a Jarní...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Operace žíly není třeba a menstruační bolesti jsou pryč (Jana)

Jana: Milá, nejmilejší Evi, má žíla je ve velice...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...
    • Mám vyzkoušeno obojí a úplně se to v tom ztratí, takže hurá do toho ;-) Jen ať jsou listy mladé a zdravé, jinak tam mohou přijít jakékoli jedlé listy.

  1. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekStředomořské pyramidy
Další článekČaj z meduňky a čerstvých malin