Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Nakládaný patizon à la kvašáky

Uvařeno
bez sóji
sezóna léto

Patizonové kvašáky jsou snadné na výrobu a je to skvělý způsob, jak zužitkovat nadúrodu nebo jak zpracovat tužší kousky. Patizon sám o sobě nemá výraznou chuť, ale kvašený chutná podobně jako kvašené okurky. Skvělá zásoba laktobacilů na zimu.

Ingredience
  • patizon
  • nálev: na 1 litr vody 1 lžíce soli
  • koření: kopr, hořčičné semínko (nemusí být)

Po přechodu jsem hodně nabrala. Zkusila jsem drahou dietu s koktejly a doplňky. Shodila jsem, ale neměla radost ze ži...

Postup

  1. V hrnci svaříme vodu se solí a necháme vychladnout. Než se voda uvaří, vymyjeme sklenice vroucí vodou.
  2. Připravíme si hořčičná semínka, kopr.
  3. Patizon důkladně očistíme kartáčkem ve studené vodě a vydlabeme jadřince. Nakrájíme na kusy viz foto a napěchujeme do sklenic. Ideálně tak na husto, aby tam pěkně držely i po zalití a neměly tendenci vyplavat.
  4. Zalijeme zchladlým nálevem, zelenina musí být potopená, nesmí k ní vzduch.
  5. Zavíčkujeme a položíme na tác nebo plech.
  6. Necháme v teplé místnosti kvasit cca 5 dní, přetékající zkvašenou vodu průběžně utíráme z tácku, aby nelákala octomilky.
  7. Po 5 dnech ochutnáme  – pokud už jsou kousky dostatečně kvašené, přendáme je do chladu, abychom zastavili kvašení. Pokud ještě jsou tuhé a neprokvašené, necháme v teple.

Praktické

  • Rychlost kvašení ovlivňuje teplota v místnosti, kde lahve stojí. V horkých dnech jsou kvašáky hotové rychleji, v chladnějších někdy až po 10 dnech.
  • Bílý zákal je v pořádku, jedná se o mléčné kvašení.
  • Typický je zápach, který je právě to ono, proč se kvašáky dělaly, nelekejte se, už na to nejsme zvyklí, ale bývala to pochoutka, co se prodávala do ruky na ulici jako dnes zmrzlina.
  • Pokud použijete na zalití teplý nálev (ne však více než 85°C!), pak bude patizon kvasit rycheji, ale rychleji taky bude měknout a rozpadat se. Ve studeném nálevu bude kvasit pomaleji ale zase déle vydrží – bude držet tvar i po měsících skladování.
  • Skladujeme v chladu.
  • Můžete takto zpracovat i patizon, který nebyl včas utržen a má tuhou slupku. Při kvašení malinko změkne a navíc ji můžete krásně oddělit od měkké části. Je to tedy i skvělý způsob, jak zužitkovat patizony, které by jinak přišli vniveč.

Obměna

  • Do lahví můžete přidat na kolečka nakrájenou mrkev či jinou zeleninu, aby byly lahve pěkné i na pohled.
  • Pěkně vypadá, když prokládáte patizony se žlutou a zelenou cuketou.
  • Pro pikantní verzi můžete vložit kousek čili papričky.
  • Místo mrkve můžete dát kolečko cibule, někdy dáváme obojí.
  • Koření můžete vynechat nebo naopak přidat česnek, vinné listy, bobkové listy, celý kmín či jinou oblíbenou součást kvašení, kterou máte rádi.
  • Někdo dává pro chuť i pro konzervaci kořen křenu.

Děti

  • Kvašenou zeleninu dáváme dětem hned, jak ji chtějí. Je dobré je na kvašenou zeleninu naučit, je zdravá.
  • Těm nejmenším můžeme zeleninu omýt, aby nebyla tak slaná nebo ji můžeme rovnou připravit s polovičním množstvím soli. Dospělým, kteří už jedí jinak to vadit nebude a pro děti to nebude zbytečně slané.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

katerbibikra
16. 10. 2023

Ahoj Evi, jak se skladuje zkvasena zelenina, kdyz ji dokvasim? Slejva se ten nálev, nebo dam nalozenou zeleninu i s nalevě do lednice? Dimy moc, Kacka

Opravdu moc dobre…pri ochutnani mi prisly malo slane a trochu mdle, i jsem prilila neco umeocta a jsou lehce pikantni, vyborne…diky! Konecne vim, co jineho s patizonem, ktery nam kazdy rok sam od sebe kdesi vyleze a zije svym zivotem;))

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Superrychlé nakládané okurky

Okurková sezona vrcholí, a tak je na čase si udělat ty nejjednodušší a nejrychlejší nakládané okurky – tzv. rychlokvašky. Během 5 minut máte se vším ...

Video návod: Jak připravit pickles z mrkve

Kvašená zelenina je velmi chutná a zároveň je to lék. Piklovaná mrkev je moje favoritka v kvašené zelenině. Návštěvy jsou většinou mile překvapené její jem...

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....

Naše nejoblíbenější pickles

Milujeme kvašenou zeleninu. Je chutná a plná vitamínů a laktobacilů, kteří se postarají o náš zdravý střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do skleni...

Listové kimči

Rychlá a snadná výroba skvělého kondimentu z přebytků listů vás mile překvapí. Využít můžete všechny listy a natě zdravé zeleniny. Nejen hlávkový a jiné sa...

Nakládané ředkvičky (pickles)

Nakládané ředkvičky jsou rychlým a skvělým slaným kondimentem, který chuťově i barevně oživí každý oběd nebo večeři.