Patizonové kvašáky jsou snadné na výrobu a je to skvělý způsob, jak zužitkovat nadúrodu nebo jak zpracovat tužší kousky. Patizon sám o sobě nemá výraznou chuť, ale kvašený chutná podobně jako kvašené okurky. Skvělá zásoba laktobacilů na zimu.

Ingredience
  • patizon
  • nálev: na 1 litr vody 1 lžíce soli
  • koření: kopr, hořčičné semínko (nemusí být)

Postup

  1. V hrnci svaříme vodu se solí a necháme vychladnout. Než se voda uvaří, vymyjeme sklenice vroucí vodou.
  2. Připravíme si hořčičná semínka, kopr.
  3. Patizon důkladně očistíme kartáčkem ve studené vodě a vydlabeme jadřince. Nakrájíme na kusy viz foto a napěchujeme do sklenic. Ideálně tak na husto, aby tam pěkně držely i po zalití a neměly tendenci vyplavat.
  4. Zalijeme zchladlým nálevem, zelenina musí být potopená, nesmí k ní vzduch.
  5. Zavíčkujeme a položíme na tác nebo plech.
  6. Necháme v teplé místnosti kvasit cca 5 dní, přetékající zkvašenou vodu průběžně utíráme z tácku, aby nelákala octomilky.
  7. Po 5 dnech ochutnáme  – pokud už jsou kousky dostatečně kvašené, přendáme je do chladu, abychom zastavili kvašení. Pokud ještě jsou tuhé a neprokvašené, necháme v teple.

Praktické

  • Rychlost kvašení ovlivňuje teplota v místnosti, kde lahve stojí. V horkých dnech jsou kvašáky hotové rychleji, v chladnějších někdy až po 10 dnech.
  • Bílý zákal je v pořádku, jedná se o mléčné kvašení.
  • Typický je zápach, který je právě to ono, proč se kvašáky dělaly, nelekejte se, už na to nejsme zvyklí, ale bývala to pochoutka, co se prodávala do ruky na ulici jako dnes zmrzlina.
  • Pokud použijete na zalití teplý nálev (ne však více než 85°C!), pak bude patizon kvasit rycheji, ale rychleji taky bude měknout a rozpadat se. Ve studeném nálevu bude kvasit pomaleji ale zase déle vydrží – bude držet tvar i po měsících skladování.
  • Skladujeme v chladu.
  • Můžete takto zpracovat i patizon, který nebyl včas utržen a má tuhou slupku. Při kvašení malinko změkne a navíc ji můžete krásně oddělit od měkké části. Je to tedy i skvělý způsob, jak zužitkovat patizony, které by jinak přišli vniveč.

Obměna

  • Do lahví můžete přidat na kolečka nakrájenou mrkev či jinou zeleninu, aby byly lahve pěkné i na pohled.
  • Pěkně vypadá, když prokládáte patizony se žlutou a zelenou cuketou.
  • Pro pikantní verzi můžete vložit kousek čili papričky.
  • Místo mrkve můžete dát kolečko cibule, někdy dáváme obojí.
  • Koření můžete vynechat nebo naopak přidat česnek, vinné listy, bobkové listy, celý kmín či jinou oblíbenou součást kvašení, kterou máte rádi.
  • Někdo dává pro chuť i pro konzervaci kořen křenu.

Děti

  • Kvašenou zeleninu dáváme dětem hned, jak ji chtějí. Je dobré je na kvašenou zeleninu naučit, je zdravá.
  • Těm nejmenším můžeme zeleninu omýt, aby nebyla tak slaná nebo ji můžeme rovnou připravit s polovičním množstvím soli. Dospělým, kteří už jedí jinak to vadit nebude a pro děti to nebude zbytečně slané.

 

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Som plná energie (Viera)

Viera: Jedlo mi veľmi chutí, som plná energie, je...

Za 7 týdnů 10 kg dole a zmizely i chutě na sladké (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, musím se s vámi podělit o...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

10 kg dole a krevní testy v normě (Jarmila, 57 let)

Jarmila: Ahoj všem, :-) , Jíme jinak určitě sdílím...

Jíme vaše jídla s chutí celá rodina včetně mého 86 letého tatínka (Ingrid)

Ingrid: Evi, moc se mi líbil článek o nakupování....

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Hubnu i bez cvičení! (Alena)

Musím sa priznať, že počas tejto výzvy som sa...

Už žádná alergie ani pálení žáhy (Dita)

Dita: Ahoj všem, ráda bych s vámi sdílela radost...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den :) Už více než 20 let...

Teším sa z každého vydareného jedla (Elen)

Elen: Som už na dôchodku a k tejto super...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekEconea – přírodní kosmetika a eko drogerie se skvělou slevou
Další článekDýňový chléb z kvásku