Tyhle lehké pěnové dezerty máme v létě moc rádi. Skvěla nahradí zmrzlinu a není po nich těžko.

Ingredience
pro 4 misky
  • 200 ml vody z vařené cizrny
  • špetka soli
  • 1 lžička jablečného octa
  • 3 lžíce karobu
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 4 lžíce rýžového sirupu
  • plátkový kokos, jedlé květy a máta na ozdobení

 

Jak připravit lehký dezert z aquafaby

    1. V kastrolku rozehřejte kokosový olej a smíchejte ho s karobem a sirupem. Nechte vychladnout a pusťte se do výroby pěny.
    2. Dejte do šlehače vychladlou vodu z  uvařené cizrny (přecezenou bez slupiček) a špetku soli. Šlehejte na plný výkon několik minut. Když začne vznikat pěna, přidejte jablečný ocet a nechte šlehat dál, dokud nevznikne pěna hustá jako z klasického bílku viz foto.
    3. Hotovou pěnu velmi opatrně promíchejte s vychladlým čokoládovým základem. Pěna klesne a bude se vám zdát téměř tekutá.
    4. Nelekejte se, přendejte do mističek a nechte několik hodin chladit v lednici.
    5. Když pěna ztuhne, podáváme chlazené a  zdobené plátky kokosu, jedlými květy a mátou.

Praktické

  • Na pěnu můžete použít vodu z vaření cizrny či fazolí, můžete použít i konzervovanou cizrnu.
  • Aby pěna pěkně držela, je potřeba mít vodu z cizrny či fazolí pěkně hustou, koncentrovanou, stejně jako je voda z konzervované cizrny. Nejlépe, když po vychlazení začíná rosolovatět. Můžete ji zhustit tím, že ji svaříte na poloviční objem. Pokud vaříte hrstičku cizrny ve dvou litrech vody, bude výsledná aquafaba (voda z cizrny) řídká a pěna málo hustá, po ochucení poteče. Můžete tomu pomoci i tím, že necháte luštěniny v aquafabě uskladněné v lednici, a pak použijete na pěnu jen samotnou vodu z luštěnin.
  • Čím méně ingrediencí do pěny přidáme, tím lehčí a nadýchanější zůstane. A naopak. Proto kokos dáváme až na vychlazenou a ztuhlou pěnu,  nikoli do ní.
  • Čím víc karobu, tím tmavší bude výsledná pěna. Ale nepřežeňte to, aby vám pěna nezřídla. Tmavší dojem udělá tmavý karob, ale ten je hodně aromatický, já raději používám světlý, protože má jemnější chuť.
  • Oslaďte si podle chuti, nebojte se ochutnat a podle potřeby přidat. Ale pozor opět na množství, protože čím více ingrediencí do pěny dáte, tím spíše slehne a zřídne. A pozor, před vychlazením pěna nemá moc dobrou chuť, tak se nelekněte.
  • Tip na doslazení: ztuhlou pěnu můžete na závěr polít sirupem. Skvěle se hodí datlový, javorový nebo rýžový. Hotovou pěnu už nepoškodí, zůstane navrchu.
  • Komu vadí vůně kokosového oleje, ten může nahradit klasický kokosový olej dezodorizovaným, který není citit.

Obměna

  • Místo karobu můžete dát kakao.
  • Vršek můžete posypat semínky nebo ozdobit sezónním ovocem.
  • Pro vůni můžete přidat vanilku či jiné oblíbené koření.
  • Osladit můžete jakýmkoli sirupem (pšeničný, rýžový, javorový apod.).

Děti

  • Dezert můžete dávat dětem od 1,5 roku, ale osobně doporučuji dávat dezert dětem až ve věku, kdy začnou toužit po čokoládě, do té doby bych na „hnědé dezerty“ děti neučila.

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Obleču konečně věci, které jsem nenosila už 7 let (Iveta)

Iveta: Ze shozených kil mám obrovskou radost, obleču věci,...

Už nepotřebuji léky na cholesterol a ubyly mi 4 kg (Lenka)

Lenka: Kurz Jarní Očista skončil, naučil mne mnoho nového:...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Za 16 dní mám v pase o 5 cm míň (Jana)

Jana: Zdravím všechny, dnes je to 16 dní, co...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Cítím se skvěle, měla jsem začít už dávno (Pavla)

Pavla: Evi a ostatní, moc děkuji za tyto stránky...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Každé jídlo mě překvapuje svou chutí a jednoduchostí (Michaela)

Michaela: Dnešní den je 4. dnem s Jíme jinak,...

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

,,Kouzelný hrneček“

Ráda bych poděkovala za výborný nápad vytvořit a spustit...
  1. No moc šancí tomu nedávám, že by mi ztuhla, protože jsem nedocetla do konce a kokos dala i do pěny 🤔… Asi to bude chtít postupně vychytat. Ale těším se na dobrotu i tak 🌞

  2. Evi, sníh mi vychází parádně. Jen ten čokoládový základ je takový hodně tuhý a nejsem schopná ho pořádně rozmíchat s tím olejem. Ten se mi pořád odděluje. No a pak se mi to samozřejmě blbě vmíchává do toho sněhu. Vypadá to, jako kdybych tam nastrouhala čokoládu… Ale jinak už je v lednici a čeká na nás, až se holky probudí 😁. Mohla bych místo sirupu dát slad nebo ten už bude moc hutný?

    • A nemáš to moc vychladlé? Ten čokoládový základ musí být tekutý, aby se to promíchalo. Já to teda dělám obojí v robotu – jak ten sníh, tak to přimíchávání ostatních ingrediencí. Slad se mi neosvědčil, proto právě dávám sirup, že je lehčí.

  3. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČokoládová pěna bez cukru a bez vajec
Další článekPečený chřest s batátovým pyré, pepřovou omáčkou a tofu slaninou