Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Karobová pěna s kokosem bez cukru a bez vajec

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto
sezóna podzim

Tyhle lehké pěnové dezerty máme v létě moc rádi. Skvěla nahradí zmrzlinu a není po nich těžko.

Ingredience
pro 4 misky
  • 200 ml vody z vařené cizrny
  • špetka soli
  • 1 lžička jablečného octa
  • 3 lžíce karobu
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 4 lžíce rýžového sirupu
  • plátkový kokos, jedlé květy a máta na ozdobení
 

Michaela se na vysoké škole při výšce 162 cm dostala na váhu 84,7 kg a přivodila si tak krom komplexů z vlastního těl...

Jak připravit lehký dezert z aquafaby

    1. V kastrolku rozehřejte kokosový olej a smíchejte ho s karobem a sirupem. Nechte vychladnout a pusťte se do výroby pěny.
    2. Dejte do šlehače vychladlou vodu z  uvařené cizrny (přecezenou bez slupiček) a špetku soli. Šlehejte na plný výkon několik minut. Když začne vznikat pěna, přidejte jablečný ocet a nechte šlehat dál, dokud nevznikne pěna hustá jako z klasického bílku viz foto.
    3. Hotovou pěnu velmi opatrně promíchejte s vychladlým čokoládovým základem. Pěna klesne a bude se vám zdát téměř tekutá.
    4. Nelekejte se, přendejte do mističek a nechte několik hodin chladit v lednici.
    5. Když pěna ztuhne, podáváme chlazené a  zdobené plátky kokosu, jedlými květy a mátou.

Praktické

  • Na pěnu můžete použít vodu z vaření cizrny či fazolí, můžete použít i konzervovanou cizrnu.
  • Aby pěna pěkně držela, je potřeba mít vodu z cizrny či fazolí pěkně hustou, koncentrovanou, stejně jako je voda z konzervované cizrny. Nejlépe, když po vychlazení začíná rosolovatět. Můžete ji zhustit tím, že ji svaříte na poloviční objem. Pokud vaříte hrstičku cizrny ve dvou litrech vody, bude výsledná aquafaba (voda z cizrny) řídká a pěna málo hustá, po ochucení poteče. Můžete tomu pomoci i tím, že necháte luštěniny v aquafabě uskladněné v lednici, a pak použijete na pěnu jen samotnou vodu z luštěnin.
  • Čím méně ingrediencí do pěny přidáme, tím lehčí a nadýchanější zůstane. A naopak. Proto kokos dáváme až na vychlazenou a ztuhlou pěnu,  nikoli do ní.
  • Čím víc karobu, tím tmavší bude výsledná pěna. Ale nepřežeňte to, aby vám pěna nezřídla. Tmavší dojem udělá tmavý karob, ale ten je hodně aromatický, já raději používám světlý, protože má jemnější chuť.
  • Oslaďte si podle chuti, nebojte se ochutnat a podle potřeby přidat. Ale pozor opět na množství, protože čím více ingrediencí do pěny dáte, tím spíše slehne a zřídne. A pozor, před vychlazením pěna nemá moc dobrou chuť, tak se nelekněte.
  • Tip na doslazení: ztuhlou pěnu můžete na závěr polít sirupem. Skvěle se hodí datlový, javorový nebo rýžový. Hotovou pěnu už nepoškodí, zůstane navrchu.
  • Komu vadí vůně kokosového oleje, ten může nahradit klasický kokosový olej dezodorizovaným, který není citit.

Obměna

  • Místo karobu můžete dát kakao.
  • Vršek můžete posypat semínky nebo ozdobit sezónním ovocem.
  • Pro vůni můžete přidat vanilku či jiné oblíbené koření.
  • Osladit můžete jakýmkoli sirupem (pšeničný, rýžový, javorový apod.).

Děti

  • Dezert můžete dávat dětem od 1,5 roku, ale osobně doporučuji dávat dezert dětem až ve věku, kdy začnou toužit po čokoládě, do té doby bych na “hnědé dezerty” děti neučila.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Světlana
8. 6. 2023

Viděla jsem,že se začala prodávat aquafaba zvláště v tetrapacku.Doporučila by jsi ji,Evi?

A proč zrovna voda z cizrny?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kokosový pohár s tapioka perličkami

Mléčná rýže byla můj oblíbený dezert před změnou jídelníčku. Tenhle dezert ji nejen nahradí, ale dokonale předčí. Když ho v létě podáte pěkně vychlazený, u...

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...

Citrónový krém s mandlovým máslem

Máte-li rádi krémové dezerty, pak určitě vyzkoušejte tuhle osvěžující variantu. Chutná skvěle a přitom neobsahuje cukr ani mléko.
8

Kompot nebo pudink z jablek, hrušek a arónie

Arónie je přírodní zázrak. Obsahuje spoustu vitamínu C a antioxidantů. Syrová chutná málokomu, ale schovaná v kompotu nebo pudinku vám bude chutnat určitě....
7
11

Jablíčka v kuzu

Jablka uvařená s voňavým kořením a zahuštěná kuzu jsou ideálním dezertem pro chladné dny, kdy je podáváme horká. V letních měsících stačí vychladit a máte ...

Mandlový tapioka pudink s ovocem

Lehké ovocné dezerty jsou v horkých dnech skvělou svačinou. Pudinky s ovocem jsou dobré a krásné, proto se dají připravit i jako pohár na oslavy.