- 200 ml vody z vařené cizrny
- špetka soli
- 1 lžička jablečného octa
- 3 lžíce karobu
- 4 lžíce kokosového oleje
- 4 lžíce rýžového sirupu
- plátkový kokos, jedlé květy a máta na ozdobení
Jak připravit lehký dezert z aquafaby
-
- V kastrolku rozehřejte kokosový olej a smíchejte ho s karobem a sirupem. Nechte vychladnout a pusťte se do výroby pěny.
- Dejte do šlehače vychladlou vodu z uvařené cizrny (přecezenou bez slupiček) a špetku soli. Šlehejte na plný výkon několik minut. Když začne vznikat pěna, přidejte jablečný ocet a nechte šlehat dál, dokud nevznikne pěna hustá jako z klasického bílku viz foto.
- Hotovou pěnu velmi opatrně promíchejte s vychladlým čokoládovým základem. Pěna klesne a bude se vám zdát téměř tekutá.
- Nelekejte se, přendejte do mističek a nechte několik hodin chladit v lednici.
- Když pěna ztuhne, podáváme chlazené a zdobené plátky kokosu, jedlými květy a mátou.
Praktické
- Na pěnu můžete použít vodu z vaření cizrny či fazolí, můžete použít i konzervovanou cizrnu.
- Aby pěna pěkně držela, je potřeba mít vodu z cizrny či fazolí pěkně hustou, koncentrovanou, stejně jako je voda z konzervované cizrny. Nejlépe, když po vychlazení začíná rosolovatět. Můžete ji zhustit tím, že ji svaříte na poloviční objem. Pokud vaříte hrstičku cizrny ve dvou litrech vody, bude výsledná aquafaba (voda z cizrny) řídká a pěna málo hustá, po ochucení poteče. Můžete tomu pomoci i tím, že necháte luštěniny v aquafabě uskladněné v lednici, a pak použijete na pěnu jen samotnou vodu z luštěnin.
- Čím méně ingrediencí do pěny přidáme, tím lehčí a nadýchanější zůstane. A naopak. Proto kokos dáváme až na vychlazenou a ztuhlou pěnu, nikoli do ní.
- Čím víc karobu, tím tmavší bude výsledná pěna. Ale nepřežeňte to, aby vám pěna nezřídla. Tmavší dojem udělá tmavý karob, ale ten je hodně aromatický, já raději používám světlý, protože má jemnější chuť.
- Oslaďte si podle chuti, nebojte se ochutnat a podle potřeby přidat. Ale pozor opět na množství, protože čím více ingrediencí do pěny dáte, tím spíše slehne a zřídne. A pozor, před vychlazením pěna nemá moc dobrou chuť, tak se nelekněte.
- Tip na doslazení: ztuhlou pěnu můžete na závěr polít sirupem. Skvěle se hodí datlový, javorový nebo rýžový. Hotovou pěnu už nepoškodí, zůstane navrchu.
- Komu vadí vůně kokosového oleje, ten může nahradit klasický kokosový olej dezodorizovaným, který není citit.
Obměna
- Místo karobu můžete dát kakao.
- Vršek můžete posypat semínky nebo ozdobit sezónním ovocem.
- Pro vůni můžete přidat vanilku či jiné oblíbené koření.
- Osladit můžete jakýmkoli sirupem (pšeničný, rýžový, javorový apod.).
Děti
- Dezert můžete dávat dětem od 1,5 roku, ale osobně doporučuji dávat dezert dětem až ve věku, kdy začnou toužit po čokoládě, do té doby bych na “hnědé dezerty” děti neučila.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Viděla jsem,že se začala prodávat aquafaba zvláště v tetrapacku.Doporučila by jsi ji,Evi?
A proč zrovna voda z cizrny?