Tyhle lehké pěnové dezerty máme v létě moc rádi. Skvěla nahradí zmrzlinu a není po nich těžko.

Ingredience
pro 4 misky
  • 200 ml vody z vařené cizrny
  • špetka soli
  • 1 lžička jablečného octa
  • 3 lžíce karobu
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 4 lžíce rýžového sirupu
  • plátkový kokos, jedlé květy a máta na ozdobení

 

Jak připravit lehký dezert z aquafaby

    1. V kastrolku rozehřejte kokosový olej a smíchejte ho s karobem a sirupem. Nechte vychladnout a pusťte se do výroby pěny.
    2. Dejte do šlehače vychladlou vodu z  uvařené cizrny (přecezenou bez slupiček) a špetku soli. Šlehejte na plný výkon několik minut. Když začne vznikat pěna, přidejte jablečný ocet a nechte šlehat dál, dokud nevznikne pěna hustá jako z klasického bílku viz foto.
    3. Hotovou pěnu velmi opatrně promíchejte s vychladlým čokoládovým základem. Pěna klesne a bude se vám zdát téměř tekutá.
    4. Nelekejte se, přendejte do mističek a nechte několik hodin chladit v lednici.
    5. Když pěna ztuhne, podáváme chlazené a  zdobené plátky kokosu, jedlými květy a mátou.

Praktické

  • Na pěnu můžete použít vodu z vaření cizrny či fazolí, můžete použít i konzervovanou cizrnu.
  • Aby pěna pěkně držela, je potřeba mít vodu z cizrny či fazolí pěkně hustou, koncentrovanou, stejně jako je voda z konzervované cizrny. Nejlépe, když po vychlazení začíná rosolovatět. Můžete ji zhustit tím, že ji svaříte na poloviční objem. Pokud vaříte hrstičku cizrny ve dvou litrech vody, bude výsledná aquafaba (voda z cizrny) řídká a pěna málo hustá, po ochucení poteče. Můžete tomu pomoci i tím, že necháte luštěniny v aquafabě uskladněné v lednici, a pak použijete na pěnu jen samotnou vodu z luštěnin.
  • Čím méně ingrediencí do pěny přidáme, tím lehčí a nadýchanější zůstane. A naopak. Proto kokos dáváme až na vychlazenou a ztuhlou pěnu,  nikoli do ní.
  • Čím víc karobu, tím tmavší bude výsledná pěna. Ale nepřežeňte to, aby vám pěna nezřídla. Tmavší dojem udělá tmavý karob, ale ten je hodně aromatický, já raději používám světlý, protože má jemnější chuť.
  • Oslaďte si podle chuti, nebojte se ochutnat a podle potřeby přidat. Ale pozor opět na množství, protože čím více ingrediencí do pěny dáte, tím spíše slehne a zřídne. A pozor, před vychlazením pěna nemá moc dobrou chuť, tak se nelekněte.
  • Tip na doslazení: ztuhlou pěnu můžete na závěr polít sirupem. Skvěle se hodí datlový, javorový nebo rýžový. Hotovou pěnu už nepoškodí, zůstane navrchu.
  • Komu vadí vůně kokosového oleje, ten může nahradit klasický kokosový olej dezodorizovaným, který není citit.

Obměna

  • Místo karobu můžete dát kakao.
  • Vršek můžete posypat semínky nebo ozdobit sezónním ovocem.
  • Pro vůni můžete přidat vanilku či jiné oblíbené koření.
  • Osladit můžete jakýmkoli sirupem (pšeničný, rýžový, javorový apod.).

Děti

  • Dezert můžete dávat dětem od 1,5 roku, ale osobně doporučuji dávat dezert dětem až ve věku, kdy začnou toužit po čokoládě, do té doby bych na „hnědé dezerty“ děti neučila.

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDortík z černe rýže Venere
Další článekKvěty černého bezu v kuchyni: 6 tipů, jak je využít!