Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Čokoládová pěna bez cukru a bez vajec

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto
sezóna podzim

Lehoučký dezert na způsob klasického chocolete mousse je perfektním osvěžením do teplých dnů. Uspokojí chuť na sladké i touhu po čokoládě, ale nebude vám z něj těžko a nezkazíte si postavu.

Ingredience
pro 4 misky
  • 200 ml vody z vařené cizrny
  • špetka soli
  • 1 lžička jablečného octa
  • 3 lžíce kakaa
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 4 lžíce pšeničného sirupu
  • ovoce a máta na ozdobení
 

Na stránky Jíme Jinak som zablúdila prvýkrát vlani v septembri, keď som si v zdravej výžive kúpila niečo, čo som pred...

Jak připravit lehký dezert z aquafaby

    1. V kastrolku rozehřeje kokosový olej a smíchejte ho s kakaem a sirupem. Nechte vychladnout a pusťe se do výroby pěny.
    2. Dejte do šlehače vychladlou vodu z  uvařené cizrny (přecezenou bez slupiček) a špetku soli. Šlehejte na plný výkon několik minut. Když začne vznikat pěna, přidejte jablečný ocet a nechte šlehat dál, dokud nevznikne pěna hustá jako z klasického bílku viz foto.
    3. Hotovou pěnu velmi opatrně promíchejte s vychladlým čokoládovým základem. Pěna klesne a bude se vám zdát téměř tekutá.
    4. Nelekejte se, přendejte do mističek a nechte několik hodin chladit v lednici.
    5. Když pěna ztuhne, podáváme chlazené a  zdobené čerstvým ovocem, jedlými květy, mátou apod.

Praktické

  • Na pěnu můžete použít vodu z vaření cizrny či fazolí, můžete použít i konzervovanou cizrnu.
  • Aby pěna pěkně držela, je potřeba mít vodu z cizrny či fazolí pěkně hustou, koncentrovanou, stejně jako je voda z konzervované cizrny. Nejlépe, když po vychlazení začíná rosolovatět. Můžete ji zhustit tím, že ji svaříte na poloviční objem. Pokud vaříte hrstičku cizrny ve dvou litrech vody, bude výsledná aquafaba (voda z cizrny) řídká a pěna málo hustá, po ochucení poteče. Můžete tomu pomoci i tím, že necháte luštěniny v aquafabě v lednici, a pak použijete na pěnu jen samotnou vodu z luštěnin.
  • Pěna je bezlepková, protože pšeničný sirup neobsahuje lepek (vyrábí se hydrolýzou škrobu, ne bílkoviny), můžete však bez obav použít i rýžový sirup či jiná zdravá sladidla.
  • Čím méně ingrediencí do pěny přidáme, tím lehčí a nadýchanější zůstane. A naopak.
  • Čím víc kakaa, tím tmavší bude výsledná pěna. Ale víte, jak je to s kakaem – dobrého pomálu. Díky kakau bude pěna řídnout, tak to nepřežeňte.
  • Oslaďte si podle chuti, nebojte se ochutnat a podle potřeby přidat. Ale pozor, před vychlazením pěna nemá moc dobrou chuť, tak se nelekněte.
  • Tip na doslazení: ztuhlou pěnu můžete na závěr polít sirupem. Skvěle se hodí datlový, javorový nebo rýžový.
  • Komu vadí vůně kokosového oleje, ten může nahradit klasický kokosový olej dezodorizovaným, který není citit.

Obměna

  • Místo kakaa můžete dát karob.
  • Pro vůni můžete přidat vanilku či jiné oblíbené koření.

Děti

  • Dezert můžete dávat dětem od 1,5 roku, ale místo kakaa je vhodné dát karob. Osobně doporučuji dávat dezert dětem až ve věku, kdy začnou toužit po čokoládě, do té doby bych na “hnědé dezerty” děti neučila.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak jsem nalila 200ml a říkám si, že je to málo. No, udělala jsem dvojnásobek a nějak to nabylo. Hrnečku vař hadr! Ale je to výborný:-)

Tak toto je teda veliká dobrota! Úplně čučím, co z takové divné vody vznikne za poklad 😃

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

7
11

Jablíčka v kuzu

Jablka uvařená s voňavým kořením a zahuštěná kuzu jsou ideálním dezertem pro chladné dny, kdy je podáváme horká. V letních měsících stačí vychladit a máte ...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...
8

Kompot nebo pudink z jablek, hrušek a arónie

Arónie je přírodní zázrak. Obsahuje spoustu vitamínu C a antioxidantů. Syrová chutná málokomu, ale schovaná v kompotu nebo pudinku vám bude chutnat určitě....
20
98

Bezlepkové pohankové lívance

Baví mě vymýšlet recepty, kde se mouka nahradí celým zrnem. A takto vznikly bezlepkové lívance z pohanky a rýže. S povidly bez cukru a tvarohu bez tvarohu ...
14
25

Nepečený jahodový dort

Máte velkou úrodu jahod? Co si udělat luxusní krémový dortík, kde jsou jahody uvnitř i na vrchu.