Lehoučký dezert na způsob klasického chocolete mousse je perfektním osvěžením do teplých dnů. Uspokojí chuť na sladké i touhu po čokoládě, ale nebude vám z něj těžko a nezkazíte si postavu.

Ingredience
pro 4 misky
  • 200 ml vody z vařené cizrny
  • špetka soli
  • 1 lžička jablečného octa
  • 3 lžíce kakaa
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 4 lžíce pšeničného sirupu
  • ovoce a máta na ozdobení

 

Jak připravit lehký dezert z aquafaby

    1. V kastrolku rozehřeje kokosový olej a smíchejte ho s kakaem a sirupem. Nechte vychladnout a pusťe se do výroby pěny.
    2. Dejte do šlehače vychladlou vodu z  uvařené cizrny (přecezenou bez slupiček) a špetku soli. Šlehejte na plný výkon několik minut. Když začne vznikat pěna, přidejte jablečný ocet a nechte šlehat dál, dokud nevznikne pěna hustá jako z klasického bílku viz foto.
    3. Hotovou pěnu velmi opatrně promíchejte s vychladlým čokoládovým základem. Pěna klesne a bude se vám zdát téměř tekutá.
    4. Nelekejte se, přendejte do mističek a nechte několik hodin chladit v lednici.
    5. Když pěna ztuhne, podáváme chlazené a  zdobené čerstvým ovocem, jedlými květy, mátou apod.

Praktické

  • Na pěnu můžete použít vodu z vaření cizrny či fazolí, můžete použít i konzervovanou cizrnu.
  • Aby pěna pěkně držela, je potřeba mít vodu z cizrny či fazolí pěkně hustou, koncentrovanou, stejně jako je voda z konzervované cizrny. Nejlépe, když po vychlazení začíná rosolovatět. Můžete ji zhustit tím, že ji svaříte na poloviční objem. Pokud vaříte hrstičku cizrny ve dvou litrech vody, bude výsledná aquafaba (voda z cizrny) řídká a pěna málo hustá, po ochucení poteče. Můžete tomu pomoci i tím, že necháte luštěniny v aquafabě v lednici, a pak použijete na pěnu jen samotnou vodu z luštěnin.
  • Pěna je bezlepková, protože pšeničný sirup neobsahuje lepek (vyrábí se hydrolýzou škrobu, ne bílkoviny), můžete však bez obav použít i rýžový sirup či jiná zdravá sladidla.
  • Čím méně ingrediencí do pěny přidáme, tím lehčí a nadýchanější zůstane. A naopak.
  • Čím víc kakaa, tím tmavší bude výsledná pěna. Ale víte, jak je to s kakaem – dobrého pomálu. Díky kakau bude pěna řídnout, tak to nepřežeňte.
  • Oslaďte si podle chuti, nebojte se ochutnat a podle potřeby přidat. Ale pozor, před vychlazením pěna nemá moc dobrou chuť, tak se nelekněte.
  • Tip na doslazení: ztuhlou pěnu můžete na závěr polít sirupem. Skvěle se hodí datlový, javorový nebo rýžový.
  • Komu vadí vůně kokosového oleje, ten může nahradit klasický kokosový olej dezodorizovaným, který není citit.

Obměna

  • Místo kakaa můžete dát karob.
  • Pro vůni můžete přidat vanilku či jiné oblíbené koření.

Děti

  • Dezert můžete dávat dětem od 1,5 roku, ale místo kakaa je vhodné dát karob. Osobně doporučuji dávat dezert dětem až ve věku, kdy začnou toužit po čokoládě, do té doby bych na „hnědé dezerty“ děti neučila.

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Už nevyžírám v noci ledničku a ustupují mi bolesti kloubů (Monika)

Pani Eva velmi pekne vam ďakujem! Zmenila som stravu...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...
        • Tak jsem to holky zjistila: ta aquafaba má být co nejvíc koncentrovaná, tzn. ideálně taková konzistence jako je, když se použije ta z plechovky. Ta je většinou taková rosolovitá, tak taková približně. To já jsem chtěla mít tekutiny hodně, tak jsem ji uvařila ve velkém množství vody, a proto to „pouští“. Buď tedy vyvařit, aby to zhoustlo (ale údajně to houstne špatně, tj.nestane se z toho ten jakoby rosol), takže se špatně poznává, kdy už je to dostatečně husté anebo nechat ve vývaru tu luštěninu do úplného vychladnutí. To asi známe všechny, že když necháme luštěninu vevnitř, že tekutina poněkud rosolovatí. Tak tak.
          PS
          Jinak je to pro mě opravdu převrat a jsem zvědavá, kdo první zkusí z této hmoty majonézu :-o

          • Majonézu už jsem dělala a byla skvělá, ale je pravda, že jsem vodu z cizrny zredukovala minimálně o polovinu, takže příště zredukovat i do tohoto receptu 😉😃

    • Vendy, asi se ti to oddělilo, to se může stát. Můžeš to zkusit příště delší dobu šlehat, aby byl sníh co nejpevnější.

    • Nezkoušela jsem, ale na ztužení je ocet prověřený, tak spíš bych zůstala u něj, pokud nechcete riskovat.

  1. Evi, tak tenhle dezert je fakt super!! :) Kdybych neviděla fotky, tak bych snad ani nevyzkoušela…vůbec by mě nenapadlo, že by se voda z cizrny mohla vyšlehat v tak tuhý sníh! Jinak všem moc chutnalo a hned jsem udělala druhou várku :)) Moc děkuji za skvělý recept!

  2. Jakým mixérm jste to mixovala, prosím? Tím co běžně používáte (tyčový s příslušenstvím) nebo s výkonným mixérem, který udělá z ořechů máslo či z kokosu kokosové mléko? Děkuji Jana

    • Nezkoušela jsem, ale myslím, že to nebude problém, má dokonce lehčí konzistenci než pšeničný, možná si to tolik nelehne jako pod tíhou pšeničného 😉

  3. Zobrazit všech 26 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak ráno uvařit jídlo s sebou do práce, školky či školy
Další článekZhubnout do prázdnin? V pohodě!