Tento recept má každý rok velký úspěch! Zkuste tuto veganskou variantu zcela bez cukru, vajec, bílé mouky a mléka.

Ingredience
10 válečků
  • 20 dkg fíků
  • 20 dkg datlí
  • 20 dkg rozinek
  • 20 dkg mandlí
  • 20 dkg vlašských ořechů
  • 6 lžic sladěnky
  • 25 dkg špaldové mouky
  • půl deci horké vody
  • voda na potření

Jak připravit ořechový salám

  1. Fíky, datle, rozinky, mandle a ořechy nasekáme na drobné kousky.
  2. Sladěnku rozmícháme s horkou vodou.
  3. Do této směsi postupně přimícháme nasekanou směs a na závěr špaldovou mouku
  4. Vlhkýma rukama, aby se nám těsto nelepilo na prsty, důkladně zamícháme a postupně vypracujeme válečky asi 5 cm v průměru a cca 15 cm dlouhé.
  5. Dáme na vymazaný plech nebo pečící papír, potřeme vodou a pečeme v rozehřáté troubě na 170 stupňů asi 20 minut, až jsou válečky zespodu růžové.
  6. Po vychladnutí zabalíme do pečícího papíru nebo vložíme do skleněné dózy s víkem apod. a ukládáme do chladu.
  7. Před podáváním krájíme na tenké plátky.

Praktické

  • Pokud je směs stále suchá a nedrží pohromadě, přidejte ještě trošku vody.
  • Pokud je to řídká, přidejte pár lžic mouky.
  • Tyto salámky jsou výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
  • Pokud chcete salámky barevné, můžete přidat přírodní barvivo.
  • Skladujeme v lednici nebo na balkoně v papírové nebo plastové krabičce viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc.

Obměna

  • Špaldovou mouku můžete vyměnit za jakoukoliv jinou mouku – celozrnnou nebo bezlepkovou.
  • Místo sladěnky se dá dát i datlový sirup nebo sirup obilný.
  • Pro tmavou variantu můžete přidat i kakao.
  • Na ochucení se hodí rum nebo mirin.

Děti

  • Salámek je vhodný pro děti od 1 roku.

Už rok každý den nová skvělá jídla (Marta)

Marta: Nuda??? Ani omylem! Vařím podle Jíme Jinak rok......

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Oooo, já vařím a peču (Soňa)

Soňa: Oooo, já vařím a peču !! Kdybyste věděly,...

Uzdravila jsem se z těžké nemoci a energii bych mohla rozdávat (Božena)

Božena: Skončila jsem kurs Hubneme do plavek. Míry...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

I když jsem hřešila, mám 3 kilča dole (Milena)

Milena: Dobrý den, ráda bych celému týmu ze srdce...

Hodnoty cholesterolu nejlepší za posledních 10 let (Alena)

Alena: Já se chci pochlubit a poděkovat 😉 Cca...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Trávenie sa postupne lepší a mám dolu 5 kg (Monika)

Monika: Aj ja mávam problém so zápchou a nafukovaním,...

Zhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)

Olga: Tak už jím podle Jíme Jinak asi měsíc...

Věřím, že to půjde (Olga)

Olga: Zdravím a připojuji se ke všem, co děkují,...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...
  1. U tohoto receptu jsem zariskoval, protože ostatní cukroví jsem zkoušel už v létě :-) Zbytečně jsem se bál, je to vynikající záležitost. Chutě všech ingrediencí se parádně propojí a člověk má potřebu vzít si další kousek :-)

    • Nejlepší je něco nepřilnavého, utěrka ne, spíš pečící papír, případně alobal, kdo používá. Já dávám i do zavírací misky místo zabalení.

    • Já jsem dětem napařovala všechny dezerty a jim to vyhovovalo, že jsou vlhké, i já to mám ráda. Když chci kůrku nebo to trochu vysušit, tak napařuju na konci bez pokličky, ono se to zespoda dělá a nahoře už to není mokré. Případně se to dá šupnout na chvíli do trouby ;-)

  2. Uzasny recept! Diky moc!! ? Sladenku jsem nahradila ryzovym sirupem a fiky susenymi merunkami a vysla z toho opravdu skvela chut! ? Po chlebickach se jen zaprasilo.. :) Krome dcery a manzela (ktery neni! na sladke) si pochutnavalo dokonce i pribuzenstvo, ktere neji jinak a na vse zdrave se vetsinou diva s podezrenim :D

  3. Uzasny recept! Diky moc!! :) Sladenku jsem nahradila ryzovym sirupem a fiky susenymi merunkami a vysla z toho opravdu skvela chut! :) Po chlebickach se jen zaprasilo.. krome dcery a manzela (ktery neni! na sladke) si pochutnavalo dokonce i pribuzenstvo, ktere neji jinak a na zdrave veci se vetsinou diva s podezrenim :D ;)

  4. Děkuji za výborný recept! Chlebíček se mi povedl, ani jsem nemusela nic přidávat:-) musím říct, že je to opravdu originální cukroví, ještě jsem nikdy neměla takovou dobrotu:-) i manželovi to chutnalo, ale bohužel 2,5letý synek říkal, že „je to bláto a bláto se maminko nehamá:-)“. Tak uvidíme jak uspějeme u dalších členů rodiny…Přeji všem krásné Vánoce a v novém roce pevné zdraví, radost v srdci:-)

  5. Tak na tohle se fakt těším. Dnes jsem objednala sladěnku tekutou i práškovou z Bruntálu a ve středu až dorazí, tak se na to hnedle vrhnu.
    Díky

  6. Místo fíků a datlí jsem dala sušené meruňky, po pravdě jsem ingredience nijak nevážila, od oka vše dala a místo válečku jsem hmotu dala do formy na muffiny – jen nízké placičky – a i když je skoro 22 hod, nedá se vydržet neochutnat. Krásně to voní… A i chutná!!!!!!! To je tak, když ženskou večer honí mlsná. I když doma nemá vše potřebné, stačí chuť něco vyzkoušet, výsledek je zaručen. :-P

  7. Jsou opět vynikající a zítra uz se na ne těším na svacinku :-) jen je ted musím rychle někam schovat a dat vychladnout, aby mi je kluci hned nesnedli misto večeře :-O
    Ale ani jednou mi nevyšlo tolik valecku, jak uvádí recept… Ani u toho prvňiho receptu mi nevyšlo 12 a ani u tohoto 10 valecku. Cca té velikosti 5 x 15 cm jich nemám nikdy vic nez 6 ks. Ale i tak skvělá mňamka, kterou si rádi občas mlsnem :-) jak piše výše Merci, u nás se též rozhodne zabydlely. Maly ma navíc za týden 2. narozky, tak budu testovat jeden že zdravých narozeninovych dortu. Zkusím asi ten s tvatohovou vrstvou a uz se nemůžu dočkat. Jen jsem zvědavá, jak vyjde ten korpus, ryzovo-jahlový jsem ještě nikdy nezkousela :-0
    Krásne jaro všem

  8. Právě jsem dodělala. Jedna půlka jde dnes s námi na návštěvu a druhá už je snězená. Rozhodně se u nás zabydlí. Je to skvělé, sladké a všem to moc chutná. Jsem zvědavá co řekne kamarádka… Určitě přibalím do misky i recept. Takové zdravé mlsání je opravdu paráááádní.

  9. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek„Tvarohovo“ jablečný páj
Další článekTři grácie v novohradských horách