Karolínky jsou jednoduché a rychlé šťavnaté cukroví plné sladkých rozinek a marmelády. Hodí se nejen na Vánoce, ale i kdykoliv v průběhu roku, kdy máme chuť na něco zdravého a sladkého.
Ingredience
na 1 plech
- 140 g jemných vloček
- 100 g celozrnné mouky (žitné, pšeničné, špaldové aj.)
- 80 g kokosového oleje
- 60 g sladěnky nebo obilného sirupu
- 1 lžíce rozemletého lněného nebo chia semínka
- 3 lžíce vody
- 3 lžíce rozinek
- 1 lžíce citronové kůry z BIO citronu (nebo skořice)
- sůl
- marmeláda
Jak připravit rozinkové Karolínky
- Uděláme „vejce“ – do hrníčku dáme rozemleté semínko (1 lžíci) a vodu (3 lžíce). Necháme 10 min nabobtnat.
- Vyšleháme sirup s olejem a „vejcem“.
- Do misky dáme všechny suché ingredience (mouku, vločky, špetku soli, nakrájené rozinky, citronovou kůru/skořici) a smícháme je.
- Přidáme mokré ingredience a zpracujeme v těsto.
- Z těsta uděláme malé kuličky.
- Kuličky zploštíme a uvnitř uděláme důlek.
- Naplníme marmeládou.
- Pečeme na 170°C cca 15-20 minut.
Praktické
- Pokud jsme zvyklí na sladkou chuť, přidáme více sirupu/sladěnky.
- Karolínky můžeme podávat nejen na Vánoce, ale i jako svačinku během celého roku.
- V případě bezlepkové diety volíme bezlepkovou mouku i vločky.
Obměna
- Místo rozinek můžeme dát i jiné sušené ovoce.
- Můžeme přidat i mleté ořechy.
- Místo marmelády můžeme dát povidla nebo čerstvé/mražené ovoce (jahody, maliny).
- Citronovou kůru můžeme vynechat, ale dodá cukroví chuť.
Děti
- Cukroví je vhodné pro děti od 2 let.
Povedly se 💛 mňam!
Výborné! Trochu mě zmátli, že po 20 minutách vypadaly jak nedopečené, tak jsem pekla déle. Nakonec byly tedy příliš vysušené. Příště zkusím opravdu jen 20 minut a nechám na plechu vystydnout, ony dojdou :-) Pečeno pro dnešní návštěvu na poslední chvíli. Doporučuji.
Su vynikajuce – je mozne si oblubene recepty niekam odlozit?
Včera odzkoušeno. Dělala jsem i jako obměnu datlovo makové. Jsou úžasné! P.S. !!!! Jen mě mate skoro u všech JJ dezertů ta kombinace obilovina + ovoce? Jak to tedy prosím je?
Evi, děkujeme za pochvalu a ta obměna zní opravdu moc lákavě, super nápad ;-) Co se týče kombinace obilovin a ovoce, pořád platí to, že rychlé sacharidy z ovoce zablokují trávení složitých sacharidů, vzniká potrava pro plísně a kvasinky, které se pak začnou množit. Vyjímečně v podobě malého kousku dezertu z této kombinace ale nemusíte mít obavy ;-)
Vyzkoušeno se slunečnicovým olejem a povedly se skvěle :)
Chtěla bych se zeptat, jak dlouho tohle cukroví vydrží. Děkuji 😇
Dokud se nesní 😃. V chladu a suchu vydrží docela dlouho.
Dělala jsem na Silvestra a výborné! Díky za tip!
Dekujeme
Ahojky, prosím můžu kokosový olej nahradit jiným ?? Děkuji.
Ahoj můžeš zkus třeba bambusové máslo, alsan, můžeš i olej ale to nemam vyzkoušené, asi to už nebude tak křehké.