Karolínky jsou jednoduché a rychlé šťavnaté cukroví plné sladkých rozinek a marmelády. Hodí se nejen na Vánoce, ale i kdykoliv v průběhu roku, kdy máme chuť na něco zdravého a sladkého.

Ingredience
na 1 plech
  • 140 g jemných vloček
  • 100 g celozrnné mouky (žitné, pšeničné, špaldové aj.)
  • 80 g kokosového oleje
  • 60 g sladěnky nebo obilného sirupu
  • 1 lžíce rozemletého lněného nebo chia semínka
  • 3 lžíce vody
  • 3 lžíce rozinek
  • 1 lžíce citronové kůry z BIO citronu (nebo skořice)
  • sůl
  • marmeláda

Jak připravit rozinkové Karolínky

  1. Uděláme „vejce“ – do hrníčku dáme rozemleté semínko (1 lžíci) a vodu (3 lžíce). Necháme 10 min nabobtnat.
  2. Vyšleháme sirup s olejem a „vejcem“.
  3. Do misky dáme všechny suché ingredience (mouku, vločky, špetku soli, nakrájené rozinky, citronovou kůru/skořici) a smícháme je.
  4. Přidáme mokré ingredience a zpracujeme v těsto.
  5. Z těsta uděláme malé kuličky.
  6. Kuličky zploštíme a uvnitř uděláme důlek.
  7. Naplníme marmeládou.
  8. Pečeme na 170°C cca 15-20 minut.

Praktické

  • Pokud jsme zvyklí na sladkou chuť, přidáme více sirupu/sladěnky.
  • Karolínky můžeme podávat nejen na Vánoce, ale i jako svačinku během celého roku.
  • V případě bezlepkové diety volíme bezlepkovou mouku i vločky.

Obměna

  • Místo rozinek můžeme dát i jiné sušené ovoce.
  • Můžeme přidat i mleté ořechy.
  • Místo marmelády můžeme dát povidla nebo čerstvé/mražené ovoce (jahody, maliny).
  • Citronovou kůru můžeme vynechat, ale dodá cukroví chuť.

Děti

  • Cukroví je vhodné pro děti od 2 let.

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Ani som veriť nechcela, keď som sa dnes ráno merala (Edita)

Edita: Dobrý deň, dnes mám 15. deň programu Hubneme...

Dostala jsem se do pohody a vím, co malému uvařit (Andrea)

Andrea: Dobrý den, jsem s Klubem Jíme Jinak cca...

Trávenie sa postupne lepší a mám dolu 5 kg (Monika)

Monika: Aj ja mávam problém so zápchou a nafukovaním,...

Díky Jíme Jinak se cítím rok od roku lépe (Ivana)

Ivana: Uvědomila jsem si, že si sem pro ten...

Po 12 letech mám konečně v pořádku ranní glykémii (Katerina)

Katerina: Dobrý den Evi - byť pomalu, ale přece...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Cítím se skvěle a 4 kg za 10 dní je super výsledek (Monika)

Monika: Tak mám za sebou půst. Mám sice pouze...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

S rodinou jsem to zvládla skvěle (Iveta)

Iveta: Ahoj všichni, taky přidám svůj příběh, třeba někomu...
  1. Včera odzkoušeno. Dělala jsem i jako obměnu datlovo makové. Jsou úžasné! P.S. !!!! Jen mě mate skoro u všech JJ dezertů ta kombinace obilovina + ovoce? Jak to tedy prosím je?

    • Evi, děkujeme za pochvalu a ta obměna zní opravdu moc lákavě, super nápad ;-) Co se týče kombinace obilovin a ovoce, pořád platí to, že rychlé sacharidy z ovoce zablokují trávení složitých sacharidů, vzniká potrava pro plísně a kvasinky, které se pak začnou množit. Vyjímečně v podobě malého kousku dezertu z této kombinace ale nemusíte mít obavy ;-)

    • Ahoj můžeš zkus třeba bambusové máslo, alsan, můžeš i olej ale to nemam vyzkoušené, asi to už nebude tak křehké.

  2. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak přežít Vánoce ve zdraví a bez přibírání
Další článekTest vánoček – jaké mají složení a jak chutnají