- 140 g jemných vloček
- 100 g celozrnné mouky (žitné, pšeničné, špaldové aj.)
- 80 g kokosového oleje
- 60 g sladěnky nebo obilného sirupu
- 1 lžíce rozemletého lněného nebo chia semínka
- 3 lžíce vody
- 3 lžíce rozinek
- 1 lžíce citronové kůry z BIO citronu (nebo skořice)
- sůl
- marmeláda
Jak připravit rozinkové Karolínky
- Uděláme “vejce” – do hrníčku dáme rozemleté semínko (1 lžíci) a vodu (3 lžíce). Necháme 10 min nabobtnat.
- Vyšleháme sirup s olejem a “vejcem”.
- Do misky dáme všechny suché ingredience (mouku, vločky, špetku soli, nakrájené rozinky, citronovou kůru/skořici) a smícháme je.
- Přidáme mokré ingredience a zpracujeme v těsto.
- Z těsta uděláme malé kuličky.
- Kuličky zploštíme a uvnitř uděláme důlek.
- Naplníme marmeládou.
- Pečeme na 170°C cca 15-20 minut.
Praktické
- Pokud jsme zvyklí na sladkou chuť, přidáme více sirupu/sladěnky.
- Karolínky můžeme podávat nejen na Vánoce, ale i jako svačinku během celého roku.
- V případě bezlepkové diety volíme bezlepkovou mouku i vločky.
Obměna
- Místo rozinek můžeme dát i jiné sušené ovoce.
- Můžeme přidat i mleté ořechy.
- Místo marmelády můžeme dát povidla nebo čerstvé/mražené ovoce (jahody, maliny).
- Citronovou kůru můžeme vynechat, ale dodá cukroví chuť.
Děti
- Veganské cukroví je vhodné pro děti od 2 let.
Komentáře
Jsou výborné, dělám již po několikáté 🙏
Tak ještě jednou a znovu… První várka se po letošních Vánoc nedočkala 😄.