Omáčka, která zahřeje. Barvou  a složením zeleniny připomíná svíčkovou, voní však po bylinkách a má říz od zázvorové šťávy. Skvělá do chladných dnů.

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 cibule
  • kus dýně
  • 1 velká mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • kousek zázvoru
  • čerstvé bylinky: tymián, rozmarýn, oregáno, estragon, saturejka
  • 1/2 l vývaru/vody
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce umeocta
  • sůl
  • olej

Jak udělat bylinkovou omáčku ze zeleniny

  1. Dýni omyjeme a pokrájíme na kostky i se slupkou. Na kostky pokrájíme i cibuli, mrkev, petržel a celer.
  2. V hrnci rozpálíme olej a na něm orestujeme cibuli spolu se solí.
  3. Přidáme zbylou zeleninu a společně za občasného míchání osmažíme.
  4. Pak podlijeme vývarem/vodou a necháme podusit cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  5. Nastrouháme kus zázvoru a vymačkáme šťávu, bylinky nasekáme nožem.
  6. Když je zelenina měkká, vypneme ji a rozmixujeme spolu se zázvorovou šťávou a bylinkami na hladkou omáčku.
  7. Chuť případně doladíme přidáním trochy umeocta a jablečného octa, ostrost zjemníme přidáním rostlinné smetany.

Praktické

  • Celeru a petržele dejte podstatně menší kus než mrkve a dýně.
    1. Čím více zázvorové šťávy, tím ostřejší jídlo, čím více smetany, tím se opět zjemní.

    Obměna

    • Nemáte-li čerstvé bylinky, můžete použít suché koření.
    • Místo rostlinné smetany (např. mandlové, ovesné) můžete použít kokosové mléko. Smetanu můžete zcela vynechat.

    Kombinujeme

    • Omáčka se hodí jako dip k zelenině nebo místo jakékoli jiné omáčky k obilí a luštěninám.
    • Pro kompletní talíř už máte „zeleninový kus“ splněný právě touto omáčkou.

    Děti

    • Dětem do 1 roku děláme stejnou omáčku bez soli, oleje, octů a zázvoru. V této podobě je vhodná cca od 1,5 roku, ale solíme mírně.

    Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

    Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

    materiály

    Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

    Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

    Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

    Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

    Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

    Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

    I v 67 letech lze jíst zdravě!

    Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

    Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

    Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

    Dcerka si pochvaluje a já mám za 14 dní pryč 6 cm v pase (Daša)

    Daša: Dobrý deň :-). Veľmi oceňujem prepracovanosť programu "Zhubnete...

    Nějak mi zmizelo 6 kg

    Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

    Tak jednoduché a tak dobré! (Nada)

    Nada: To je dobrota!!! Neměla jsem tolik kedluben, tak...

    Jídlo je chutné, syté, svačiny nepotřebuji (Olga)

    Olga: Dobrý den, s vařením žádný problém nemám, naopak...

    I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

    Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

    Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

    Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

    Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

    Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

    Jsem ráda, že jsem do toho šla!

    Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

    Mám ohromnou radost, že hubnu

    Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

    Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

    Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

    Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

    Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

    Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekHolčičko, vy máte zánět slinivky (Nora, 58 let)
    Další článekSůl – máme ji z jídelníčku zcela vyloučit?