Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Bylinková omáčka se zázvorem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim

Omáčka, která zahřeje. Barvou  a složením zeleniny připomíná svíčkovou, voní však po bylinkách a má říz od zázvorové šťávy. Skvělá do chladných dnů.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • kus dýně
  • 1 velká mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • kousek zázvoru
  • čerstvé bylinky: tymián, rozmarýn, oregáno, estragon, saturejka
  • 1/2 l vývaru/vody
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce umeocta
  • sůl
  • olej

Obrovské problémy s trávením mě omezovaly natolik, že jsem musela začít hledat řešení. Díky návštěvě celostní lékařky...

  • 1 cibule
  • kus dýně
  • 1 velká mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • kousek zázvoru
  • čerstvé bylinky: tymián, rozmarýn, oregáno, estragon, saturejka
  • 1/2 l vývaru/vody
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce umeocta
  • sůl
  • olej

Jak udělat bylinkovou omáčku ze zeleniny

  1. Dýni omyjeme a pokrájíme na kostky i se slupkou. Na kostky pokrájíme i cibuli, mrkev, petržel a celer.
  2. V hrnci rozpálíme olej a na něm orestujeme cibuli spolu se solí.
  3. Přidáme zbylou zeleninu a společně za občasného míchání osmažíme.
  4. Pak podlijeme vývarem/vodou a necháme podusit cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  5. Nastrouháme kus zázvoru a vymačkáme šťávu, bylinky nasekáme nožem.
  6. Když je zelenina měkká, vypneme ji a rozmixujeme spolu se zázvorovou šťávou a bylinkami na hladkou omáčku.
  7. Chuť případně doladíme přidáním trochy umeocta a jablečného octa, ostrost zjemníme přidáním rostlinné smetany.

Praktické

  • Celeru a petržele dejte podstatně menší kus než mrkve a dýně.
    1. Čím více zázvorové šťávy, tím ostřejší jídlo, čím více smetany, tím se opět zjemní.

    Obměna

    • Nemáte-li čerstvé bylinky, můžete použít suché koření.
    • Místo rostlinné smetany (např. mandlové, ovesné) můžete použít kokosové mléko. Smetanu můžete zcela vynechat.

    Kombinujeme

    • Omáčka se hodí jako dip k zelenině nebo místo jakékoli jiné omáčky k obilí a luštěninám.
    • Pro kompletní talíř už máte “zeleninový kus” splněný právě touto omáčkou.

    Děti

    • Dětem do 1 roku děláme stejnou omáčku bez soli, oleje, octů a zázvoru. V této podobě je vhodná cca od 1,5 roku, ale solíme mírně.

    PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

    My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    7 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Výborná omáčka 😊 Upřímně jsem si nedovedla představit jak takový “základ na svíčkovou” – jak tomu říkám 😀 může chutnat s bylinkami. Byla jsem velmi příjemně překvapena, jaká je to mňamka 🥰 Děkujeme 🙂

    Bylinková omáčka se zázvorem = skvostné… :-)

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Fazole černé oko na houbách

    Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...
    5

    Fazolový boršč

    Naše milovaná verze ruského boršče vám určitě zachutná.

    Arašídové stew

    Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...

    Houbové rizoto s tymiánem

    Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.