Omáčka, která zahřeje. Barvou  a složením zeleniny připomíná svíčkovou, voní však po bylinkách a má říz od zázvorové šťávy. Skvělá do chladných dnů.

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 cibule
  • kus dýně
  • 1 velká mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • kousek zázvoru
  • čerstvé bylinky: tymián, rozmarýn, oregáno, estragon, saturejka
  • 1/2 l vývaru/vody
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce umeocta
  • sůl
  • olej

Jak udělat bylinkovou omáčku ze zeleniny

  1. Dýni omyjeme a pokrájíme na kostky i se slupkou. Na kostky pokrájíme i cibuli, mrkev, petržel a celer.
  2. V hrnci rozpálíme olej a na něm orestujeme cibuli spolu se solí.
  3. Přidáme zbylou zeleninu a společně za občasného míchání osmažíme.
  4. Pak podlijeme vývarem/vodou a necháme podusit cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  5. Nastrouháme kus zázvoru a vymačkáme šťávu, bylinky nasekáme nožem.
  6. Když je zelenina měkká, vypneme ji a rozmixujeme spolu se zázvorovou šťávou a bylinkami na hladkou omáčku.
  7. Chuť případně doladíme přidáním trochy umeocta a jablečného octa, ostrost zjemníme přidáním rostlinné smetany.

Praktické

  • Celeru a petržele dejte podstatně menší kus než mrkve a dýně.
    1. Čím více zázvorové šťávy, tím ostřejší jídlo, čím více smetany, tím se opět zjemní.

    Obměna

    • Nemáte-li čerstvé bylinky, můžete použít suché koření.
    • Místo rostlinné smetany (např. mandlové, ovesné) můžete použít kokosové mléko. Smetanu můžete zcela vynechat.

    Kombinujeme

    • Omáčka se hodí jako dip k zelenině nebo místo jakékoli jiné omáčky k obilí a luštěninám.
    • Pro kompletní talíř už máte “zeleninový kus” splněný právě touto omáčkou.

    Děti

    • Dětem do 1 roku děláme stejnou omáčku bez soli, oleje, octů a zázvoru. V této podobě je vhodná cca od 1,5 roku, ale solíme mírně.

    Kurz pro začátečníky

    Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

    Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

    Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

    Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

    Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

    Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

    Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

    Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

    Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

    Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

    Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

    Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

    Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

    Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

    Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

    Díky kurzu mám mnohem více času

    Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

    Jíme Jinak působí na všech úrovních

    Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

    Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

    Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

    S každým jídlem si říkám: “Tohle je TOP”

    Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

    Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

    Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

    Děkuji za celý rok v Klubu

    Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

    Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

    Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

    Velký dík za kurz

    Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

    Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

    Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

    Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

    Stáhnout ZDARMA

    Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekHolčičko, vy máte zánět slinivky (Nora, 58 let)
    Další článekSůl – máme ji z jídelníčku zcela vyloučit?