Omáčka, která zahřeje. Barvou  a složením zeleniny připomíná svíčkovou, voní však po bylinkách a má říz od zázvorové šťávy. Skvělá do chladných dnů.

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 cibule
  • kus dýně
  • 1 velká mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • kousek zázvoru
  • čerstvé bylinky: tymián, rozmarýn, oregáno, estragon, saturejka
  • 1/2 l vývaru/vody
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce umeocta
  • sůl
  • olej

Jak udělat bylinkovou omáčku ze zeleniny

  1. Dýni omyjeme a pokrájíme na kostky i se slupkou. Na kostky pokrájíme i cibuli, mrkev, petržel a celer.
  2. V hrnci rozpálíme olej a na něm orestujeme cibuli spolu se solí.
  3. Přidáme zbylou zeleninu a společně za občasného míchání osmažíme.
  4. Pak podlijeme vývarem/vodou a necháme podusit cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  5. Nastrouháme kus zázvoru a vymačkáme šťávu, bylinky nasekáme nožem.
  6. Když je zelenina měkká, vypneme ji a rozmixujeme spolu se zázvorovou šťávou a bylinkami na hladkou omáčku.
  7. Chuť případně doladíme přidáním trochy umeocta a jablečného octa, ostrost zjemníme přidáním rostlinné smetany.

Praktické

  • Celeru a petržele dejte podstatně menší kus než mrkve a dýně.
    1. Čím více zázvorové šťávy, tím ostřejší jídlo, čím více smetany, tím se opět zjemní.

    Obměna

    • Nemáte-li čerstvé bylinky, můžete použít suché koření.
    • Místo rostlinné smetany (např. mandlové, ovesné) můžete použít kokosové mléko. Smetanu můžete zcela vynechat.

    Kombinujeme

    • Omáčka se hodí jako dip k zelenině nebo místo jakékoli jiné omáčky k obilí a luštěninám.
    • Pro kompletní talíř už máte “zeleninový kus” splněný právě touto omáčkou.

    Děti

    • Dětem do 1 roku děláme stejnou omáčku bez soli, oleje, octů a zázvoru. V této podobě je vhodná cca od 1,5 roku, ale solíme mírně.

    Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

    Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

    Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

    Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

    Nějak mi zmizelo 6 kg

    Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

    Hubneme, i když nedržíme dietu

    Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

    Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

    Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

    Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

    Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

    Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

    Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

    Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

    Spenito: Ahoj Ajko (a holky 🙂 ), líbí se...

    Díky JJ mám imunitu jak hrom

    Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

    Konečně mám všechny informace na jednom místě

    Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

    Konečně zdravý jídelníček

    Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

    Moc mě to baví!

    Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

    Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

    Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

    Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

    Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

    Děkuji za skvělé stránky

    Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

    Moc děkuji za recepty

    Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

    Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekHolčičko, vy máte zánět slinivky (Nora, 58 let)
    Další článekSůl – máme ji z jídelníčku zcela vyloučit?