Omáčka, která zahřeje. Barvou  a složením zeleniny připomíná svíčkovou, voní však po bylinkách a má říz od zázvorové šťávy. Skvělá do chladných dnů.

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 cibule
  • kus dýně
  • 1 velká mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • kousek zázvoru
  • čerstvé bylinky: tymián, rozmarýn, oregáno, estragon, saturejka
  • 1/2 l vývaru/vody
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce umeocta
  • sůl
  • olej

Jak udělat bylinkovou omáčku ze zeleniny

  1. Dýni omyjeme a pokrájíme na kostky i se slupkou. Na kostky pokrájíme i cibuli, mrkev, petržel a celer.
  2. V hrnci rozpálíme olej a na něm orestujeme cibuli spolu se solí.
  3. Přidáme zbylou zeleninu a společně za občasného míchání osmažíme.
  4. Pak podlijeme vývarem/vodou a necháme podusit cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  5. Nastrouháme kus zázvoru a vymačkáme šťávu, bylinky nasekáme nožem.
  6. Když je zelenina měkká, vypneme ji a rozmixujeme spolu se zázvorovou šťávou a bylinkami na hladkou omáčku.
  7. Chuť případně doladíme přidáním trochy umeocta a jablečného octa, ostrost zjemníme přidáním rostlinné smetany.

Praktické

  • Celeru a petržele dejte podstatně menší kus než mrkve a dýně.
    1. Čím více zázvorové šťávy, tím ostřejší jídlo, čím více smetany, tím se opět zjemní.

    Obměna

    • Nemáte-li čerstvé bylinky, můžete použít suché koření.
    • Místo rostlinné smetany (např. mandlové, ovesné) můžete použít kokosové mléko. Smetanu můžete zcela vynechat.

    Kombinujeme

    • Omáčka se hodí jako dip k zelenině nebo místo jakékoli jiné omáčky k obilí a luštěninám.
    • Pro kompletní talíř už máte „zeleninový kus“ splněný právě touto omáčkou.

    Děti

    • Dětem do 1 roku děláme stejnou omáčku bez soli, oleje, octů a zázvoru. V této podobě je vhodná cca od 1,5 roku, ale solíme mírně.

    Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

    Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

    materiály

    Mám lepší a vypnutější pleť

    Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

    Nepotřebuji už kortikoidy a mám o 5 kg méně (Pavla)

    Pavla: Zdravím 😉. Od puberty mě trápí dermatitida v...

    Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

    Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

    Měníte mi život k lepšímu

    Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

    Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

    Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

    Výborné recepty

    Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

    Zdravotní problémy i kila jsou pryč, mám energie na rozdávání (Jitka)

    Jitka: Ahoj děvčata, v březnu chřipka doprovázená zahleněným kašlem,...

    Moja rodina je novou kuchyňou nadšená (Petra)

    Petra: S Jíme Jinak jem už takmer tri mesiace...

    Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

    Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

    Vlasů na dvě hlavy a ty lokny! (Kattynka)

    Kattynka: Evi, díky za sdílení, jste zářný příklad, že...

    Moc děkuji za recepty

    Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

    Podpora v kurzu byla úžasná

    Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

    Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

    L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

    Hubnutí přišlo tak nějak samo

    Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

    I v 67 letech lze jíst zdravě!

    Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

    Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

    Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

    Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekHolčičko, vy máte zánět slinivky (Nora, 58 let)
    Další článekSůl – máme ji z jídelníčku zcela vyloučit?