Omáčka, která zahřeje. Barvou  a složením zeleniny připomíná svíčkovou, voní však po bylinkách a má říz od zázvorové šťávy. Skvělá do chladných dnů.

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 cibule
  • kus dýně
  • 1 velká mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • kousek zázvoru
  • čerstvé bylinky: tymián, rozmarýn, oregáno, estragon, saturejka
  • 1/2 l vývaru/vody
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce umeocta
  • sůl
  • olej

Jak udělat bylinkovou omáčku ze zeleniny

  1. Dýni omyjeme a pokrájíme na kostky i se slupkou. Na kostky pokrájíme i cibuli, mrkev, petržel a celer.
  2. V hrnci rozpálíme olej a na něm orestujeme cibuli spolu se solí.
  3. Přidáme zbylou zeleninu a společně za občasného míchání osmažíme.
  4. Pak podlijeme vývarem/vodou a necháme podusit cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  5. Nastrouháme kus zázvoru a vymačkáme šťávu, bylinky nasekáme nožem.
  6. Když je zelenina měkká, vypneme ji a rozmixujeme spolu se zázvorovou šťávou a bylinkami na hladkou omáčku.
  7. Chuť případně doladíme přidáním trochy umeocta a jablečného octa, ostrost zjemníme přidáním rostlinné smetany.

Praktické

  • Celeru a petržele dejte podstatně menší kus než mrkve a dýně.
    1. Čím více zázvorové šťávy, tím ostřejší jídlo, čím více smetany, tím se opět zjemní.

    Obměna

    • Nemáte-li čerstvé bylinky, můžete použít suché koření.
    • Místo rostlinné smetany (např. mandlové, ovesné) můžete použít kokosové mléko. Smetanu můžete zcela vynechat.

    Kombinujeme

    • Omáčka se hodí jako dip k zelenině nebo místo jakékoli jiné omáčky k obilí a luštěninám.
    • Pro kompletní talíř už máte „zeleninový kus“ splněný právě touto omáčkou.

    Děti

    • Dětem do 1 roku děláme stejnou omáčku bez soli, oleje, octů a zázvoru. V této podobě je vhodná cca od 1,5 roku, ale solíme mírně.

    Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

    Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

    Dostala jsem pochvalu za skvělý krevní obraz (díky JJ stravě)

    Hankaj: Včera jsem byla darovat krev a dostala jsem...

    Jste všichni tak milí, díky za podporu!

    Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

    JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

    Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

    Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

    Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

    Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

    Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

    Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

    Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

    Všichni pějí na vaše jídla chválu

    Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

    Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

    Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

    Dáváte mi pocit, že jsem doma

    Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

    Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

    Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

    Děkuji za to, co děláte a šíříte

    Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

    Jde to i se dvěma maličkými dětmi

    Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

    Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

    Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

    Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

    Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

    Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

    Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

    Seriál: Jak na jaro

    materiály
    • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
    • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
    • Jídelníček ke stažení!

    Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekHolčičko, vy máte zánět slinivky (Nora, 58 let)
    Další článekSůl – máme ji z jídelníčku zcela vyloučit?