Omáčka, která zahřeje. Barvou  a složením zeleniny připomíná svíčkovou, voní však po bylinkách a má říz od zázvorové šťávy. Skvělá do chladných dnů.

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 cibule
  • kus dýně
  • 1 velká mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • kousek zázvoru
  • čerstvé bylinky: tymián, rozmarýn, oregáno, estragon, saturejka
  • 1/2 l vývaru/vody
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce umeocta
  • sůl
  • olej

Jak udělat bylinkovou omáčku ze zeleniny

  1. Dýni omyjeme a pokrájíme na kostky i se slupkou. Na kostky pokrájíme i cibuli, mrkev, petržel a celer.
  2. V hrnci rozpálíme olej a na něm orestujeme cibuli spolu se solí.
  3. Přidáme zbylou zeleninu a společně za občasného míchání osmažíme.
  4. Pak podlijeme vývarem/vodou a necháme podusit cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  5. Nastrouháme kus zázvoru a vymačkáme šťávu, bylinky nasekáme nožem.
  6. Když je zelenina měkká, vypneme ji a rozmixujeme spolu se zázvorovou šťávou a bylinkami na hladkou omáčku.
  7. Chuť případně doladíme přidáním trochy umeocta a jablečného octa, ostrost zjemníme přidáním rostlinné smetany.

Praktické

  • Celeru a petržele dejte podstatně menší kus než mrkve a dýně.
    1. Čím více zázvorové šťávy, tím ostřejší jídlo, čím více smetany, tím se opět zjemní.

    Obměna

    • Nemáte-li čerstvé bylinky, můžete použít suché koření.
    • Místo rostlinné smetany (např. mandlové, ovesné) můžete použít kokosové mléko. Smetanu můžete zcela vynechat.

    Kombinujeme

    • Omáčka se hodí jako dip k zelenině nebo místo jakékoli jiné omáčky k obilí a luštěninám.
    • Pro kompletní talíř už máte „zeleninový kus“ splněný právě touto omáčkou.

    Děti

    • Dětem do 1 roku děláme stejnou omáčku bez soli, oleje, octů a zázvoru. V této podobě je vhodná cca od 1,5 roku, ale solíme mírně.

    Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

    Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

    Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

    Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

    Lucka, účastnice kurzu, nám napsala

    Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...

    Je to skvělé a jednoduché vaření (Veronika)

    Veronika: Ahoj Evi, dnes poslední den vaření kurzu Hubneme...

    2kg dole, bez hladovění a s výbornými recepty (Lidka)

    Lidka: Ahoj holky, dnes mám 14. den. Nevydržela jsem...

    Ta jídla jsou VYNIKAJÍCÍ (Ivana)

    Ivana: Hezký den, musím říct, že jsem obědy a...

    Konec nudným salátům (Jaroslav)

    Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

    Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)

    Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

    Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

    Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

    Kurz pro začátečníky

    Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

    Upravil se mi cholesterol a zhubla jsem (Hana)

    Hana: Ahoj Evi, opravdu to rychle uteklo a Jarní...

    Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

    Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

    Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

    Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

    Bez vás bych byla ztracená

    Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

    Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

    Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

    Zlepšilo se mi trávení a zhubla jsem (Zuzana)

    Zuzana: Výzvu do plaviek som skončila včera. Viem, že...

    Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekHolčičko, vy máte zánět slinivky (Nora, 58 let)
    Další článekSůl – máme ji z jídelníčku zcela vyloučit?