Tuhle kombinaci jsme prohlásili za naprostého marmeládového šampiona. Kombinace zralých švestek a bezinek je prostě nepřekonatelná. Ani s touhle marmeládou nebudete mít moc práce, stačí vypeckovat švestky a za chvíli je marmeláda hotová. Dá se připravit i jako džem. V našem pojetí opět bez cukru, čistě přírodní.
Ingredience
Pro 4 skleničky
  • hrnec s tlustším dnem
  • zavařovací sklenice s víčkem
  • ponorný mixer
  • 1 kg obraných bezinek
  • 1 kg vyloupaných švestek
  • 2 lžičky agaru
  • 1/3 – 1/2 hrnku ovocného koncentrátu
  • 1/3 lžičky soli

Jak na švestkovo-bezinkovou marmeládu bez cukru

  1. Švestky omyjeme a vypeckujeme.
  2. Bezinky obereme z větviček, zbavíme stopiček a vložíme do hrnce.
  3. Rozmixujeme a přepasírujeme pomocí vařečky přes sítko, abychom oddělili pecičky a šťávu.
  4. Vzniklou tekutinu dáme do hrnce, přidáme švestky, osolíme a přivedeme k varu.
  5. Vaříme cca 15 minut.
  6. Přidáme ovocný koncentrát a agar, krátce povaříme a rozmixujeme.
  7. Uděláme test tuhnutí viz níže, pokud je potřeba přidáme agar.
  8. Ochutnáme, zda je pro nás marmeláda dost sladká, případně přidáme ovocný koncentrát.
  9. Hotovou marmeládu (je pořád velmi řídká) nalijte do připravených sklenic a zavíčkujte.
  10. Sklenice propláchněte vařící vodou z konvice (nebo je nechte projít myčkou na nejvyšší stupeň).
  11. Pokud nestihneme marmélády v dohledné době zkonzumovat, raději ještě sterilizujeme viz dále.

Praktické rady pro výrobu džemu z bezinek a švestek

  • Čím zralejší jsou švestky, tím sladší bude výsledek. Možná nebudete muset přislazovat nebo jen trošičku.
  • Bezinky se dobře obírají ve vrstvách – vezmeme hrozen, stáhneme kuličky, podíváme se, zda jsou na některých zbylé stopky, ty sundáme a vezmeme další hrozen. Snadno vidíme případné větvičky nebo stopky v každé vrstvě.
  • Marmeláda zhoustne až zcela vychladne, ve skleničce tedy budete mít na začátku tekutinu, to je v pořádku.
  • Pokud vám nevadí pecičky v marmeládě, ušetřete si práci s pasírováním. Na naší fotce je také marmeláda s pecičkami a chutná nám. Ovšem bez peciček je to přímo delikatesa.
  • Test hustoty marmelády: na talířek kápněte trošku tekutiny z hrnce, dejte na minutu do lednice a po vyndání uvidíte, zda se z kapky stala hmota. Pokud se roztéká, přidejte trochu agaru a znovu povařte, případně znovu otestujte.
  • Sklenice na marmeládu vybírejte podobné velikost kvůli sterilizaci.
  • Hotové marmelády skladujte běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.
  • V zimě se takto zpracované ovoce hodí na různé dezerty, dorty anebo i na vánoční cukroví.
  • Pokud chcete bezinky zavařit jen na léčebné účely, nemusíte je sladit. Pro přidání do dezertů můžete marmeládu dosladit při podávání smícháním se sladem, sirupem či ovocným koncentrátem.

Sterilizovaní marmelády

Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc) nebo v hrnci přímo na plotně, když mám skleniček jen pár.

V troubě

  • Do předehřáté trouby na 180°C dáme hrnec nebo vyšší pekáček, do kterého naskládáme naplněné a zavíčkované skleničky.
  • Hrnec naplníme teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne.
  • Dáme do trouby na 180°C a počkáme, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat. Pak sterilizujeme ještě 20 minut.

Na sporáku

  • Do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dáme sklenice s marmeládou a zalijeme je do 2/3 teplou vodou.
  • Vaříme asi 35 minut.

Po sterilizaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom zkontrolujte, zda se všechna víčka “chytla”. Pokud se některé nechytí, dejte marmeládu do lednice a snězte ji co nejdříve.

Obměna

  • Pokud byste chtěli vyrobit džem, nemixujte vůbec švestky nebo jen trošičku, aby v tekutině zůstaly patrné kousky ovoce.
  • Místo ovocného koncentrátu můžete použít jablečný mošt nebo do marmelády přidat sladká jablka či sušené hrozinky.
  • Sladit můžete i sladem či obilným sirupem.
  • Bezinky se skvěle hodí do směsi s dalším ovocem – jablky, hruškami, vínem apod.
  • Do marmelády můžete přidat pro vůni koření – skořici, badyán nebo hřebíček.

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Měla jsem možnost ochutnat a je LUXUSNÍ!!! Doporučuji všemi 10 každému, kdo váhá. Mňam! Lepší jsem ještě nejedla 🙂

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBezinková marmeláda bez cukru
Další článekŠvestky a zdraví – to patří k sobě