Tuhle kombinaci jsme prohlásili za naprostého marmeládového šampiona. Kombinace zralých švestek a bezinek je prostě nepřekonatelná. Ani s touhle marmeládou nebudete mít moc práce, stačí vypeckovat švestky a za chvíli je marmeláda hotová. Dá se připravit i jako džem. V našem pojetí opět bez cukru, čistě přírodní.
Ingredience
Pro 4 skleničky
  • hrnec s tlustším dnem
  • zavařovací sklenice s víčkem
  • ponorný mixer
  • 1 kg obraných bezinek
  • 1 kg vyloupaných švestek
  • 2 lžičky agaru
  • 1/3 – 1/2 hrnku ovocného koncentrátu
  • 1/3 lžičky soli

Jak na švestkovo-bezinkovou marmeládu bez cukru

  1. Švestky omyjeme a vypeckujeme.
  2. Bezinky obereme z větviček, zbavíme stopiček a vložíme do hrnce.
  3. Rozmixujeme a přepasírujeme pomocí vařečky přes sítko, abychom oddělili pecičky a šťávu.
  4. Vzniklou tekutinu dáme do hrnce, přidáme švestky, osolíme a přivedeme k varu.
  5. Vaříme cca 15 minut.
  6. Přidáme ovocný koncentrát a agar, krátce povaříme a rozmixujeme.
  7. Uděláme test tuhnutí viz níže, pokud je potřeba přidáme agar.
  8. Ochutnáme, zda je pro nás marmeláda dost sladká, případně přidáme ovocný koncentrát.
  9. Hotovou marmeládu (je pořád velmi řídká) nalijte do připravených sklenic a zavíčkujte.
  10. Sklenice propláchněte vařící vodou z konvice (nebo je nechte projít myčkou na nejvyšší stupeň).
  11. Pokud nestihneme marmélády v dohledné době zkonzumovat, raději ještě sterilizujeme viz dále.

Praktické rady pro výrobu džemu z bezinek a švestek

  • Čím zralejší jsou švestky, tím sladší bude výsledek. Možná nebudete muset přislazovat nebo jen trošičku.
  • Bezinky se dobře obírají ve vrstvách – vezmeme hrozen, stáhneme kuličky, podíváme se, zda jsou na některých zbylé stopky, ty sundáme a vezmeme další hrozen. Snadno vidíme případné větvičky nebo stopky v každé vrstvě.
  • Marmeláda zhoustne až zcela vychladne, ve skleničce tedy budete mít na začátku tekutinu, to je v pořádku.
  • Pokud vám nevadí pecičky v marmeládě, ušetřete si práci s pasírováním. Na naší fotce je také marmeláda s pecičkami a chutná nám. Ovšem bez peciček je to přímo delikatesa.
  • Test hustoty marmelády: na talířek kápněte trošku tekutiny z hrnce, dejte na minutu do lednice a po vyndání uvidíte, zda se z kapky stala hmota. Pokud se roztéká, přidejte trochu agaru a znovu povařte, případně znovu otestujte.
  • Sklenice na marmeládu vybírejte podobné velikost kvůli sterilizaci.
  • Hotové marmelády skladujte běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.
  • V zimě se takto zpracované ovoce hodí na různé dezerty, dorty anebo i na vánoční cukroví.
  • Pokud chcete bezinky zavařit jen na léčebné účely, nemusíte je sladit. Pro přidání do dezertů můžete marmeládu dosladit při podávání smícháním se sladem, sirupem či ovocným koncentrátem.

Sterilizovaní marmelády

Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc) nebo v hrnci přímo na plotně, když mám skleniček jen pár.

V troubě

  • Do předehřáté trouby na 180°C dáme hrnec nebo vyšší pekáček, do kterého naskládáme naplněné a zavíčkované skleničky.
  • Hrnec naplníme teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne.
  • Dáme do trouby na 180°C a počkáme, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat. Pak sterilizujeme ještě 20 minut.

Na sporáku

  • Do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dáme sklenice s marmeládou a zalijeme je do 2/3 teplou vodou.
  • Vaříme asi 35 minut.

Po sterilizaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom zkontrolujte, zda se všechna víčka “chytla”. Pokud se některé nechytí, dejte marmeládu do lednice a snězte ji co nejdříve.

Obměna

  • Pokud byste chtěli vyrobit džem, nemixujte vůbec švestky nebo jen trošičku, aby v tekutině zůstaly patrné kousky ovoce.
  • Místo ovocného koncentrátu můžete použít jablečný mošt nebo do marmelády přidat sladká jablka či sušené hrozinky.
  • Sladit můžete i sladem či obilným sirupem.
  • Bezinky se skvěle hodí do směsi s dalším ovocem – jablky, hruškami, vínem apod.
  • Do marmelády můžete přidat pro vůni koření – skořici, badyán nebo hřebíček.

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...
  1. Měla jsem možnost ochutnat a je LUXUSNÍ!!! Doporučuji všemi 10 každému, kdo váhá. Mňam! Lepší jsem ještě nejedla 🙂

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBezinková marmeláda bez cukru
Další článekŠvestky a zdraví – to patří k sobě