8 způsobů, jak použít sojovou omáčku, které neznáte

Sojová omáčka má mnoho způsobů využití. Kromě klasického dochucování omáček, zeleniny, luštěnin, karbanátků a nákypů ji lze využít ještě mnoha dalšími způsoby. O některých z nich jste určitě ještě neslyšeli...

1Dozlatova upečené

Pokud pečete tofu, tempeh nebo seitan, potřete je před pečením sojovou omáčkou a pokud je smažíte na pánvi, tak je sójovou omáčkou zastříkněte. Díky ní budou nejen šťavnaté, chutné, ale také zlatavé. Podobně můžete potřít i slané kapsy, pirohy, slaný štrůdl a další slané pečivo.

2Sladká těsta

Přidejte 1-2 lžíce sojové omáčky do těst na muffiny, brownies či další sladké dobroty. Zesílí sladkou chuť.

3Pošírování

Smíchejte 0,5 litru vody s 1/2 menšího šálku sojové omáčky. Přidejte zázvor a dejte do této tekutiny vařit domácí nebo kupovaný natural seitan, natural tofu nebo tempeh. Díky vývaru přírodní formy tempehu, tofu a seitanu nasáknou chuť. Pak už jen stačí orestovat na oleji.

4Marinády

Sojovka je jako dělaná na marinády. Můžete ji smíchat s jakýmikoliv dalšími oblíbenými ingrediencemi a vytvořit nespočet výborných marinád. Díky sojovce bude marináda nejen chutná, ale také slaná a další sůl již nebude potřeba. Zkuste třeba japonskou zálivku ze sojové omáčky, sladidla (slad nebo obilný sirup) a miso pasty nebo výborná je i citrusová marmeláda (džem) smíchaný se sojovou omáčkou. Hodí se například na potření tempehu nebo tofu.

5Polévkový vývar

Místo soli do zeleninového vývaru nebo přímo do polévky přidejte sojovou omáčku. Díky ní bude mít vývar a polévka silnější chuť a nebude třeba solit.

6Grilované ovoce

Pokud máte rádi ovoce na grilu, potřete je před grilováním směsí sladidla (sladu nebo obilného sirupu) a sojové omáčky a dejte grilovat. Vznikne výborná lahůdka. Doporučujeme třeba ananas.

Pražené slunečnicové semínka s umeoctem

7Ochucené oříšky a semínka

Orestujte oblíbené oříšky (mandle, kešu, vlašské) nebo semínka (dýňová, slunečnicová) a ke konci restování je zastříkejte sojovou omáčkou. Vznikne výborná slaná dobrota na zobání, pro návštěvu, jako posyp polévek, hlavních jídel, slaných kaší, salátů atp.

8Karamelová zmrzlina

Pokud si vyrábíte vlastní zmrzlinu, přidejte pár kapek sojové omáčky. Díky ní získá zmrzka karamelovou chuť.

 

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Čtěte na toto téma dále
Děkujeme za záchranu života!
karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...
Pochvala a prosba:)
Dobrý den oběma, psala jsem vám už 2x pochvalný...
Začíná mi ujídat můj muž masožrout!
Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...
Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl
Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...
Vlasů na dvě hlavy a ty lokny! (Kattynka)
Kattynka: Evi, díky za sdílení, jste zářný příklad, že...
Přidala se ke mně i kolegyně z práce
Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...
Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)
Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....
Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů
Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...
Z maroda jsem zase činorodá!
Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...
Po letech omylů mám v hlavě i těle jasno (Radka)
Radka: Moc děkuji za úžasný kurz, jsem šťastná, že...
S Jíme Jinak zažívám zázraky (Věra)
Věra: Milá Evičko, Romane, gratuluji k výročí a děkuji...
Óda na jara a jarní očistu (Marek)
Postit se dá i s radostí a humorem, jak...
Podzimní detox umí zázraky (Hanka)
Hanka: Musím vás pochválit a poděkovat za tento článek....
Deti sa úspešne chopili varenia, všetci sme zhodili 3-4 kg (Eva)
Eva: Chcela by som sa vám poďakovať za super...
Kontakt
Chcete spolupracovat? Ozvěte se.
Trávenie sa postupne lepší a mám dolu 5 kg (Monika)
Monika: Aj ja mávam problém so zápchou a nafukovaním,...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSeznam časů namáčení a vaření luštěnin
Další článekZáznam rozhovoru (Eva Cikrytová – Český rozhlas, Radiožurnál)