Dozlatova upečené
Pokud pečete tofu, tempeh nebo seitan, potřete je před pečením sojovou omáčkou a pokud je smažíte na pánvi, tak je sójovou omáčkou zastříkněte. Díky ní budou nejen šťavnaté, chutné, ale také zlatavé. Podobně můžete potřít i slané kapsy, pirohy, slaný štrůdl a další slané pečivo.
Sladká těsta
Přidejte 1-2 lžíce sojové omáčky do těst na muffiny, brownies či další sladké dobroty. Zesílí sladkou chuť.
Pošírování
Smíchejte 0,5 litru vody s 1/2 menšího šálku sojové omáčky. Přidejte zázvor a dejte do této tekutiny vařit domácí nebo kupovaný natural seitan, natural tofu nebo tempeh. Díky vývaru přírodní formy tempehu, tofu a seitanu nasáknou chuť. Pak už jen stačí orestovat na oleji.
Marinády
Sojovka je jako dělaná na marinády. Můžete ji smíchat s jakýmikoliv dalšími oblíbenými ingrediencemi a vytvořit nespočet výborných marinád. Díky sojovce bude marináda nejen chutná, ale také slaná a další sůl již nebude potřeba. Zkuste třeba japonskou zálivku ze sojové omáčky, sladidla (slad nebo obilný sirup) a miso pasty nebo výborná je i citrusová marmeláda (džem) smíchaný se sojovou omáčkou. Hodí se například na potření tempehu nebo tofu.
Polévkový vývar
Místo soli do zeleninového vývaru nebo přímo do polévky přidejte sojovou omáčku. Díky ní bude mít vývar a polévka silnější chuť a nebude třeba solit.
Grilované ovoce
Pokud máte rádi ovoce na grilu, potřete je před grilováním směsí sladidla (sladu nebo obilného sirupu) a sojové omáčky a dejte grilovat. Vznikne výborná lahůdka. Doporučujeme třeba ananas.
Ochucené oříšky a semínka
Orestujte oblíbené oříšky (mandle, kešu, vlašské) nebo semínka (dýňová, slunečnicová) a ke konci restování je zastříkejte sojovou omáčkou. Vznikne výborná slaná dobrota na zobání, pro návštěvu, jako posyp polévek, hlavních jídel, slaných kaší, salátů atp.
Karamelová zmrzlina
Pokud si vyrábíte vlastní zmrzlinu, přidejte pár kapek sojové omáčky. Díky ní získá zmrzka karamelovou chuť.
Buďte první, kdo napíše komentář