Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

8 způsobů, jak použít sojovou omáčku, které neznáte

Sojová omáčka má mnoho způsobů využití. Kromě klasického dochucování omáček, zeleniny, luštěnin, karbanátků a nákypů ji lze využít ještě mnoha dalšími způsoby. O některých z nich jste určitě ještě neslyšeli…

Dozlatova upečené

Pokud pečete tofu, tempeh nebo seitan, potřete je před pečením sojovou omáčkou a pokud je smažíte na pánvi, tak je sójovou omáčkou zastříkněte. Díky ní budou nejen šťavnaté, chutné, ale také zlatavé. Podobně můžete potřít i slané kapsy, pirohy, slaný štrůdl a další slané pečivo.

Sladká těsta

Přidejte 1-2 lžíce sojové omáčky do těst na muffiny, brownies či další sladké dobroty. Zesílí sladkou chuť.

Pošírování

Smíchejte 0,5 litru vody s 1/2 menšího šálku sojové omáčky. Přidejte zázvor a dejte do této tekutiny vařit domácí nebo kupovaný natural seitan, natural tofu nebo tempeh. Díky vývaru přírodní formy tempehu, tofu a seitanu nasáknou chuť. Pak už jen stačí orestovat na oleji.

Marinády

Sojovka je jako dělaná na marinády. Můžete ji smíchat s jakýmikoliv dalšími oblíbenými ingrediencemi a vytvořit nespočet výborných marinád. Díky sojovce bude marináda nejen chutná, ale také slaná a další sůl již nebude potřeba. Zkuste třeba japonskou zálivku ze sojové omáčky, sladidla (slad nebo obilný sirup) a miso pasty nebo výborná je i citrusová marmeláda (džem) smíchaný se sojovou omáčkou. Hodí se například na potření tempehu nebo tofu.

Polévkový vývar

Místo soli do zeleninového vývaru nebo přímo do polévky přidejte sojovou omáčku. Díky ní bude mít vývar a polévka silnější chuť a nebude třeba solit.

Grilované ovoce

Pokud máte rádi ovoce na grilu, potřete je před grilováním směsí sladidla (sladu nebo obilného sirupu) a sojové omáčky a dejte grilovat. Vznikne výborná lahůdka. Doporučujeme třeba ananas.

Ochucené oříšky a semínka

Pražené slunečnicové semínka s umeoctem

Orestujte oblíbené oříšky (mandle, kešu, vlašské) nebo semínka (dýňová, slunečnicová) a ke konci restování je zastříkejte sojovou omáčkou. Vznikne výborná slaná dobrota na zobání, pro návštěvu, jako posyp polévek, hlavních jídel, slaných kaší, salátů atp.

Karamelová zmrzlina

Pokud si vyrábíte vlastní zmrzlinu, přidejte pár kapek sojové omáčky. Díky ní získá zmrzka karamelovou chuť.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

9
6

Sportujete? Tyto rostlinné potraviny obsahují nejvíce bílkovin

To, že na rostlinné stravě bez masa se nedají získat bílkoviny, je jeden z nejčastějších mýtů. I rostlinné potraviny jsou bohaté na bílkoviny a některé z n...

Fermentace a kvašení – chutné, tradiční, ekologické, zdravé a levné

Kvašení je společné snad všem lidským kulturám a zároveň je postupem, který nevyšel z módy několik tisíciletí. Je tradiční, zdravé, levné, chutné a ekologi...
11
2

13 tipů, jak využít zbytky potravin v kuchyni

Při vaření a přípravě zdravých pokrmů vzniká odpad, který často končí v koši, v lepším případě na kompstě. To je ale škoda, i odkrojky od zeleniny, ovoce, ...

Škola vaření: Jak na polévky v 5 krocích

Pojďte se stát expertem na polévky a překvapte rodinu a hosty. Miso polévky, krémové, obědové, zeleninové, luštěninové, tradiční i netradiční. Naučte se zá...

Co jíst před a po cvičení pro ty nejlepší výsledky

Při cvičení hraje jídlo důležitou roli. 70 % úspěchu závisí právě na stravě. Bez kvalitní výživy svaly neporostou. Jak správně a zdravě jíst před a po trén...
18
1

Návod, jak v dnešní době vybírat zdravé potraviny

Přibývá důkazů, že kvalita potravin má na nás mnohem zásadnější zdravotní dopad než poměr jednotlivých makroživin. Konzumace vysoce zpracovaných potravin v...