Tyto sušenky jsou skvělou náhradou nezdravých sušenek pro děti (i dospělé). Je v nich pyré z batátů a jablíčka a pokud vynecháte čokoládu, tak je můžete (s menšími úpravami) bez obav nabídnout i těm nejmenším dětem.
Ingredience
  • 1 střední batát
  • 1/2 jablka
  • cca 3/4-1 hrnek pohankové mouky
  • 1/2 hrnku jemných ovesných vloček
  • 1,5 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce kakaa nebo karobu (není nutné)
  • 1 lžíce oleje
  • kousek čokolády nebo čokoládové pecičky (bez cukru)
  • 2 lžíce rýžového sirupu
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů (pro malé děti vynecháme)
  • sůl

Jak připravit perníkové sušenky

  1. Na pařáčku napaříme jablíčko a batát nakrájené na kostky se špetkou soli.
  2. Do misky navážíme mouku (začneme 3/4 hrnkem), vločky, koření a přidáme špetku soli.
  3. Tyčovým mixérem rozmixujeme jablíčko a batát na pyré, anebo rozmačkáme vidličkou.
  4. Smícháme mokré a suché ingredience.
  5. Vytvoříme těsto, které má konzistenci jako plastelína, ani ne lité, ani ne ne příliš hutné (případně ještě dohustíme moukou, každé jablíčko je jinak šťavnaté a batát jinak velký).
  6. Z těsta vytvarujeme malé kulaté sušenky a položíme je na plech vyložený pečícím papírem.
  7. Do každé sušenky vmáčkneme pár malých kousíčků čokolády nebo čokoládové pecičky.
  8. Pečeme cca 20 minut na 180° C.

Praktické

  • Pokud chcete sušenky nadýchané, přidejte prášek do pečiva bez fosfátů (pro malé děti ale vynechte).
  • Místo cookies se dají dělat i sušenky bez čokolády jen se vzorem (např. vidličkou), anebo různé tvary – těsto (namočte si ruce do oleje) vmačkat do formiček např. na perníčky (srdíčka, panáčci, zvířátka, kytičky) – formičky mějte položené na naolejovaném plechu nebo na pečícím papíře, ať se vám těsto nepřilepí.
  • Jelikož je každé jablíčko jinak šťavnaté a každý batát jinak velký, možná budete muset přidat trošku více mouky. Doporučujeme začít s 3/4 hrnkem a pokud bude těsto stále hodně lepivé, přidejte ještě 1/3 hrnku mouky.

Obměna

  • Místo batátu můžete použít dýni.
  • Místo jablíčka lze použít i banán, ale není to ideální, protože se jedná o tropické ovoce, které ochlazuje.
  • Můžete přidat i bio citronovou kůru a třeba rozinky (např. namočené v mirinu/rumu).
  • Místo pohankové mouky lze použít i celozrnnou špaldovou nebo pšeničnou, anebo ovesnou.
  • Jsou výborné i s nasekanými oříšky nebo strouhaným kokosem.
  • Můžete je udělat různě barevné pomocí přírodních barviček.

Děti

  • Tyto sušenky jsou vhodné pro děti od 1 roku. Vynechejte ale olej, sůl, čokoládu, kakao, karob a koření. Sušenky budou držet a chutnat i tak 🙂

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLow-fodmap dieta – řešení na problémy s trávením
Další článekVíkend se zdravou stravou v Brdech 25.-28.10. 2019