Tyto sušenky jsou skvělou náhradou nezdravých sušenek pro děti (i dospělé). Je v nich pyré z batátů a jablíčka a pokud vynecháte čokoládu, tak je můžete (s menšími úpravami) bez obav nabídnout i těm nejmenším dětem.

Ingredience
  • 1 střední batát
  • 1/2 jablka
  • cca 3/4-1 hrnek pohankové mouky
  • 1/2 hrnku jemných ovesných vloček
  • 1,5 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce kakaa nebo karobu (není nutné)
  • 1 lžíce oleje
  • kousek čokolády nebo čokoládové pecičky (bez cukru)
  • 2 lžíce rýžového sirupu
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů (pro malé děti vynecháme)
  • sůl

Jak připravit perníkové sušenky

  1. Na pařáčku napaříme jablíčko a batát nakrájené na kostky se špetkou soli.
  2. Do misky navážíme mouku (začneme 3/4 hrnkem), vločky, koření a přidáme špetku soli.
  3. Tyčovým mixérem rozmixujeme jablíčko a batát na pyré, anebo rozmačkáme vidličkou.
  4. Smícháme mokré a suché ingredience.
  5. Vytvoříme těsto, které má konzistenci jako plastelína, ani ne lité, ani ne ne příliš hutné (případně ještě dohustíme moukou, každé jablíčko je jinak šťavnaté a batát jinak velký).
  6. Z těsta vytvarujeme malé kulaté sušenky a položíme je na plech vyložený pečícím papírem.
  7. Do každé sušenky vmáčkneme pár malých kousíčků čokolády nebo čokoládové pecičky.
  8. Pečeme cca 20 minut na 180° C.

Praktické

  • Pokud chcete sušenky nadýchané, přidejte prášek do pečiva bez fosfátů (pro malé děti ale vynechte).
  • Místo cookies se dají dělat i sušenky bez čokolády jen se vzorem (např. vidličkou), anebo různé tvary – těsto (namočte si ruce do oleje) vmačkat do formiček např. na perníčky (srdíčka, panáčci, zvířátka, kytičky) – formičky mějte položené na naolejovaném plechu nebo na pečícím papíře, ať se vám těsto nepřilepí.
  • Jelikož je každé jablíčko jinak šťavnaté a každý batát jinak velký, možná budete muset přidat trošku více mouky. Doporučujeme začít s 3/4 hrnkem a pokud bude těsto stále hodně lepivé, přidejte ještě 1/3 hrnku mouky.

Obměna

  • Místo batátu můžete použít dýni.
  • Místo jablíčka lze použít i banán, ale není to ideální, protože se jedná o tropické ovoce, které ochlazuje.
  • Můžete přidat i bio citronovou kůru a třeba rozinky (např. namočené v mirinu/rumu).
  • Místo pohankové mouky lze použít i celozrnnou špaldovou nebo pšeničnou, anebo ovesnou.
  • Jsou výborné i s nasekanými oříšky nebo strouhaným kokosem.
  • Můžete je udělat různě barevné pomocí přírodních barviček.

Děti

  • Tyto sušenky jsou vhodné pro děti od 1 roku. Vynechejte ale olej, sůl, čokoládu, kakao, karob a koření. Sušenky budou držet a chutnat i tak :-)

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Zhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)

Olga: Tak už jím podle Jíme Jinak asi měsíc...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Cukr téměř v normě a 5 kg dole (Milena)

Milena: Včera jsem byla na kontrole u dia lekařky,...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Cholesterol se mi snížil bez jakýchkoliv léků (Iva)

Iva: Ahoj, moc zdravím po ukončení kurzu Hubneme do...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Trávenie sa postupne lepší a mám dolu 5 kg (Monika)

Monika: Aj ja mávam problém so zápchou a nafukovaním,...

Mám první den za sebou a jsem velmi spokojená (Vlaďka)

Vlaďka: Dobrý den, dnes mám první den za sebou...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...
  1. Marně sháním v obchodech čokoládu bez cukru. Zatím jsem narazila jen na tu dia s umělým sladidlem (maltitol). Ale do té se mi moc nechce. Jakou značku čokolády bez cukru používáte vy? A čím je slazená?

    • Něčeho bylo moc nebo málo, ale těžko říct čeho, Gabrielo, tak aspoň, že chutnají. Kdyby je u vás nikdo nechtěl, u nás by byla poptávka 😉

  2. Perníčky mám rád, tak proč nezkusit nějaké jiné, než klasické. S těstem byla poměrně „sranda“, než jsem pochopil, že bez natření rukou olejem, ty sušenky prostě nevyrobím :-) Chuť je velmi příjemná, nevtíravá a hlavně to není přeslazené. Jsem opět nadšen z dalšího receptu.

  3. Jsou bezvadné, říkám jim „zbytejčkové“, z ranní kaše batátovo-ovesné … jsou super :)

  4. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLow-fodmap dieta – řešení na problémy s trávením
Další článekVíkend se zdravou stravou v Brdech 25.-28.10. 2019