Tyto sušenky jsou skvělou náhradou nezdravých sušenek pro děti (i dospělé). Je v nich pyré z batátů a jablíčka a pokud vynecháte čokoládu, tak je můžete (s menšími úpravami) bez obav nabídnout i těm nejmenším dětem.

Ingredience
  • 1 střední batát
  • 1/2 jablka
  • cca 3/4-1 hrnek pohankové mouky
  • 1/2 hrnku jemných ovesných vloček
  • 1,5 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce kakaa nebo karobu (není nutné)
  • 1 lžíce oleje
  • kousek čokolády nebo čokoládové pecičky (bez cukru)
  • 2 lžíce rýžového sirupu
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů (pro malé děti vynecháme)
  • sůl

Jak připravit perníkové sušenky

  1. Na pařáčku napaříme jablíčko a batát nakrájené na kostky se špetkou soli.
  2. Do misky navážíme mouku (začneme 3/4 hrnkem), vločky, koření a přidáme špetku soli.
  3. Tyčovým mixérem rozmixujeme jablíčko a batát na pyré, anebo rozmačkáme vidličkou.
  4. Smícháme mokré a suché ingredience.
  5. Vytvoříme těsto, které má konzistenci jako plastelína, ani ne lité, ani ne ne příliš hutné (případně ještě dohustíme moukou, každé jablíčko je jinak šťavnaté a batát jinak velký).
  6. Z těsta vytvarujeme malé kulaté sušenky a položíme je na plech vyložený pečícím papírem.
  7. Do každé sušenky vmáčkneme pár malých kousíčků čokolády nebo čokoládové pecičky.
  8. Pečeme cca 20 minut na 180° C.

Praktické

  • Pokud chcete sušenky nadýchané, přidejte prášek do pečiva bez fosfátů (pro malé děti ale vynechte).
  • Místo cookies se dají dělat i sušenky bez čokolády jen se vzorem (např. vidličkou), anebo různé tvary – těsto (namočte si ruce do oleje) vmačkat do formiček např. na perníčky (srdíčka, panáčci, zvířátka, kytičky) – formičky mějte položené na naolejovaném plechu nebo na pečícím papíře, ať se vám těsto nepřilepí.
  • Jelikož je každé jablíčko jinak šťavnaté a každý batát jinak velký, možná budete muset přidat trošku více mouky. Doporučujeme začít s 3/4 hrnkem a pokud bude těsto stále hodně lepivé, přidejte ještě 1/3 hrnku mouky.

Obměna

  • Místo batátu můžete použít dýni.
  • Místo jablíčka lze použít i banán, ale není to ideální, protože se jedná o tropické ovoce, které ochlazuje.
  • Můžete přidat i bio citronovou kůru a třeba rozinky (např. namočené v mirinu/rumu).
  • Místo pohankové mouky lze použít i celozrnnou špaldovou nebo pšeničnou, anebo ovesnou.
  • Jsou výborné i s nasekanými oříšky nebo strouhaným kokosem.
  • Můžete je udělat různě barevné pomocí přírodních barviček.

Děti

  • Tyto sušenky jsou vhodné pro děti od 1 roku. Vynechejte ale olej, sůl, čokoládu, kakao, karob a koření. Sušenky budou držet a chutnat i tak :-)

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Dole 2 kg a spoustu cm a pokračuji dál

Ivana L.: Mám dole 2 kg. Ale zato těch...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...
  1. Jsou bezvadné, říkám jim „zbytejčkové“, z ranní kaše batátovo-ovesné … jsou super :)

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLow-fodmap dieta – řešení na problémy s trávením
Další článekVíkend se zdravou stravou v Brdech 25.-28.10. 2019