těsto:
- 500 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
- 125 g oleje
- 200 ml piva
- špetka soli
náplň:
- 2 balíčky kysaného zelí (nebo pickles)
- 2 balíčky uzeného tofu nebo tempehu
Jak připravit slaný zelný štrůdl
- Smícháme všechny ingredience na těsto.
- Rukama vytvoříme kuličku těsta.
- Zabalíme do sáčku a dáme odpočinout na 30 minut do lednice.
- Těsto rozdělíme na 3 díly.
- Každý díl vyválíme na placku, doprostřed položíme vymačkané kysané zelí a to nahrubo nastrouhané tofu.
- Zavineme štrúdl a dáme na plech s pečícím papírem.
- Můžeme vrch štrúdlů potřít rostlinným mlékem.
- Pečeme na 180°C cca 20-30 minut.
Praktické
- Štrúdl je skvělá svačinka na výlet, do školy nebo do práce.
- Z tohoto těsta můžete dělat i slané kapsy. Z těsta vykrojíte větší kolečka, dovnitř jedné poloviny dáte náplň a druhou polovinou přiklopíte a vytvoříte kapsu. Spoje přitlačíte například vidličkou nebo prstem.
- Štrúdl můžete udělat i nasladko.
Obměna
- Štrúdl se dá udělat i z jemně mleté celozrnné žitné mouky (musí být ale opravdu jemná, jinak se těsto drolí). Je stejně dobrý, jako ten pšeničný.
- Olej je nejlepší neutrální chuti – rýžový nebo slunečnicový.
- Vrch štrúdlu můžete posypat celým kmínem nebo sezamovým či slunečnicovým semínkem.
- Do náplně můžete dát i sladkou papriku nebo jiné oblíbené koření.
- Jako náplň se hodí i mírně napařená brokolice, nahrubo strouhaná osmahlá zelenina, podušená dýně aj.
Děti
- Tento recept je vhodný pro děti od 2 let. Pokud je ale dítě zvyklé na pečivo, je možné podávat i dříve.
PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!
🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Buďte první, kdo napíše komentář