Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Slaný štrúdl s kysaným zelím a uzeným tofu

Uvařeno
bez mléka
bez vajec

S podzimem přichází i období štrúdlů. Sladké varianty asi známe všichni, ale co si takto udělat štrúdl naslano? Kombinace kysaného zelí a uzeného tofu nebo tempehu je opravdu výborná!

Ingredience
na 3 nohavice
těsto:
  • 500 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
  • 125 g oleje
  • 200 ml piva
  • špetka soli
náplň:
  • 2 balíčky kysaného zelí (nebo pickles)
  • 2 balíčky uzeného tofu nebo tempehu

Kačka od začátku roku s Jíme Jinak shodila 10 kg, přestala pít kávu a sladké už jí nechutná. To ale nejsou zdaleka vš...

Jak připravit slaný zelný štrůdl

  1. Smícháme všechny ingredience na těsto.
  2. Rukama vytvoříme kuličku těsta.
  3. Zabalíme do sáčku a dáme odpočinout na 30 minut do lednice.
  4. Těsto rozdělíme na 3 díly.
  5. Každý díl vyválíme na placku, doprostřed položíme vymačkané kysané zelí a to nahrubo nastrouhané tofu.
  6. Zavineme štrúdl a dáme na plech s pečícím papírem.
  7. Můžeme vrch štrúdlů potřít rostlinným mlékem.
  8. Pečeme na 180°C cca 20-30 minut.

Praktické

  • Štrúdl je skvělá svačinka na výlet, do školy nebo do práce.
  • Z tohoto těsta můžete dělat i slané kapsy. Z těsta vykrojíte větší kolečka, dovnitř jedné poloviny dáte náplň a druhou polovinou přiklopíte a vytvoříte kapsu. Spoje přitlačíte například vidličkou nebo prstem.
  • Štrúdl můžete udělat i nasladko.

Obměna

  • Štrúdl se dá udělat i z jemně mleté celozrnné žitné mouky (musí být ale opravdu jemná, jinak se těsto drolí). Je stejně dobrý, jako ten pšeničný.
  • Olej je nejlepší neutrální chuti – rýžový nebo slunečnicový.
  • Vrch štrúdlu můžete posypat celým kmínem nebo sezamovým či slunečnicovým semínkem.
  • Do náplně můžete dát i sladkou papriku nebo jiné oblíbené koření.
  • Jako náplň se hodí i mírně napařená brokolice, nahrubo strouhaná osmahlá zelenina, podušená dýně aj.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let. Pokud je ale dítě zvyklé na pečivo, je možné podávat i dříve.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

6 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Návykové slané tyčinky ve 4 verzích (bez lepku, low-carb, paleo)

Luxusní slané tyčinky chutí podobné tyčinkám značky Damodara, které lze udělat v mnoha různých verzích. Doporučuji zdvojit dávku, jsou silně návykové!

Česneková pomazánka s pažitkou (veganská)

Může být jemná i ostrá, záleží, kolik dáte česneku. My ji máme moc rádi a děláme si ji pěkně štiplavou. Návštěvy zatím nikdy nepoznali, že tahle pomazánka ...

Sushi rolky z rýžového papíru

Nemáte rádi řasy? Pak zkuste alternativu sushi – vyměňte nori řasu za rýžový papír. Toto sushi chutná i dětem.
19
7

Pučálka z cizrny

Tradiční pučálka se u nás dělala z hrachu a bylo to typické postní jídlo. V různých krajích naší země se držely různé zvyky, kde pučálka hrála důležitou ro...

Čínská palačinka s jarní cibulkou

Čínské palačinky s jarní cibulkou patří mezi tradiční pouliční jednohubky v Číně. Skvěle se hodí jako slané pohoštění, k dipům, polévce, guláši, s tofíčky ...

Podzimní dýňové galetky

Tyto dýňové galetky jsou výborné jako rychlé pohoštění, jsou typicky podzimní díky použití dýně. Náplň z ní je opravdu vynikající.