S podzimem přichází i období štrúdlů. Sladké varianty asi známe všichni, ale co si takto udělat štrúdl naslano? Kombinace kysaného zelí a uzeného tofu nebo tempehu je opravdu výborná!
Ingredience
na 3 nohavice

těsto:

  • 500 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
  • 125 g oleje
  • 200 ml piva
  • špetka soli

náplň:

  • 2 balíčky kysaného zelí (nebo pickles)
  • 2 balíčky uzeného tofu nebo tempehu

Jak připravit slaný zelný štrůdl

  1. Smícháme všechny ingredience na těsto.
  2. Rukama vytvoříme kuličku těsta.
  3. Zabalíme do sáčku a dáme odpočinout na 30 minut do lednice.
  4. Těsto rozdělíme na 3 díly.
  5. Každý díl vyválíme na placku, doprostřed položíme vymačkané kysané zelí a to nahrubo nastrouhané tofu.
  6. Zavineme štrúdl a dáme na plech s pečícím papírem.
  7. Můžeme vrch štrúdlů potřít rostlinným mlékem.
  8. Pečeme na 180°C cca 20-30 minut.

Praktické

  • Štrúdl je skvělá svačinka na výlet, do školy nebo do práce.
  • Z tohoto těsta můžete dělat i slané kapsy. Z těsta vykrojíte větší kolečka, dovnitř jedné poloviny dáte náplň a druhou polovinou přiklopíte a vytvoříte kapsu. Spoje přitlačíte například vidličkou nebo prstem.
  • Štrúdl můžete udělat i nasladko.

Obměna

  • Štrúdl se dá udělat i z jemně mleté celozrnné žitné mouky (musí být ale opravdu jemná, jinak se těsto drolí). Je stejně dobrý, jako ten pšeničný.
  • Olej je nejlepší neutrální chuti – rýžový nebo slunečnicový.
  • Vrch štrúdlu můžete posypat celým kmínem nebo sezamovým či slunečnicovým semínkem.
  • Do náplně můžete dát i sladkou papriku nebo jiné oblíbené koření.
  • Jako náplň se hodí i mírně napařená brokolice, nahrubo strouhaná osmahlá zelenina, podušená dýně aj.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let. Pokud je ale dítě zvyklé na pečivo, je možné podávat i dříve.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBlíží se konec plastových brček, příborů a nedopalků?
Další článekJablíčka v kuzu