Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Slaný štrúdl s kysaným zelím a uzeným tofu

Uvařeno
bez mléka
bez vajec

S podzimem přichází i období štrúdlů. Sladké varianty asi známe všichni, ale co si takto udělat štrúdl naslano? Kombinace kysaného zelí a uzeného tofu nebo tempehu je opravdu výborná!

Ingredience
na 3 nohavice
těsto:
  • 500 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
  • 125 g oleje
  • 200 ml piva
  • špetka soli
náplň:
  • 2 balíčky kysaného zelí (nebo pickles)
  • 2 balíčky uzeného tofu nebo tempehu

Nějaký čas jsem nic nenapsal a přitom se toho tolik událo. Nebo spíše vše je zase troc...

Jak připravit slaný zelný štrůdl

  1. Smícháme všechny ingredience na těsto.
  2. Rukama vytvoříme kuličku těsta.
  3. Zabalíme do sáčku a dáme odpočinout na 30 minut do lednice.
  4. Těsto rozdělíme na 3 díly.
  5. Každý díl vyválíme na placku, doprostřed položíme vymačkané kysané zelí a to nahrubo nastrouhané tofu.
  6. Zavineme štrúdl a dáme na plech s pečícím papírem.
  7. Můžeme vrch štrúdlů potřít rostlinným mlékem.
  8. Pečeme na 180°C cca 20-30 minut.

Praktické

  • Štrúdl je skvělá svačinka na výlet, do školy nebo do práce.
  • Z tohoto těsta můžete dělat i slané kapsy. Z těsta vykrojíte větší kolečka, dovnitř jedné poloviny dáte náplň a druhou polovinou přiklopíte a vytvoříte kapsu. Spoje přitlačíte například vidličkou nebo prstem.
  • Štrúdl můžete udělat i nasladko.

Obměna

  • Štrúdl se dá udělat i z jemně mleté celozrnné žitné mouky (musí být ale opravdu jemná, jinak se těsto drolí). Je stejně dobrý, jako ten pšeničný.
  • Olej je nejlepší neutrální chuti – rýžový nebo slunečnicový.
  • Vrch štrúdlu můžete posypat celým kmínem nebo sezamovým či slunečnicovým semínkem.
  • Do náplně můžete dát i sladkou papriku nebo jiné oblíbené koření.
  • Jako náplň se hodí i mírně napařená brokolice, nahrubo strouhaná osmahlá zelenina, podušená dýně aj.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let. Pokud je ale dítě zvyklé na pečivo, je možné podávat i dříve.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Česneková pomazánka s pažitkou (veganská)

Může být jemná i ostrá, záleží, kolik dáte česneku. My ji máme moc rádi a děláme si ji pěkně štiplavou. Návštěvy zatím nikdy nepoznali, že tahle pomazánka ...

Sushi rolky z rýžového papíru

Nemáte rádi řasy? Pak zkuste alternativu sushi – vyměňte nori řasu za rýžový papír. Toto sushi chutná i dětem.

Pučálka z cizrny

Tradiční pučálka se u nás dělala z hrachu a bylo to typické postní jídlo. V různých krajích naší země se držely různé zvyky, kde pučálka hrála důležitou ro...

Podzimní dýňové galetky

Tyto dýňové galetky jsou výborné jako rychlé pohoštění, jsou typicky podzimní díky použití dýně. Náplň z ní je opravdu vynikající.