Pro dobrý hamburger je třeba i křupavá a chuťově luxusní houska. Většina kupovaných housek je ale ze zmražených polotovarů, plné éček a chuťově se s domácími nemůžou měřit! Domácí bulky si můžete udělat přesně podle toho, jak je máte rádi a jejich příprava není příliš složitá. A těsto se dá udělat i na sladko.
Ingredience
na 10 ks
- 150 g celozrnné žitné mouky
- 150 ml vody
- 20 g mateřského kvásku (z lednice)
- 350 g pšeničné hladké mouky
- 175 g vody
- 8 g soli
- 5 g kmínu
- sezamová semínka (nebo lněná, vločky) na posyp
Jak upéct domácí burgerové bulky
- Večer si rozmícháme odměřený mateřský kvásek s 150 ml vody, přidáme 150 g celozrnné žitné mouky a vše rozmícháme.
- Necháme 12 hodin stát zakryté utěrkou na lince.
- Do vykvašeného kvásku nalijeme 175 g vody a rozmícháme.
- Poté přidáme zbylé ingredience (mouku, sůl, kmín) a vytvoříme těsto.
- Těsto cca 10 minut hněteme.
- Mísu na kynutí lehce vytřeme olejem a vložíme do ní bochánek těsta.
- Mísu přikryjeme igelitem a utěsníme gumičkou a necháme 1-3 hodiny kynout, tak, aby těsto zdvojnásobilo objem.
- Krátce prohněteme a těsto si rozdělíme na cca 10 stejně velkých bochánků.
- Bochánky položíme na plech vystlaný pečícím papírem a vytvarujeme z nich bulky.
- Přikryjeme igelitem a necháme ještě hodinu kynout.
- Předehřejeme si troubu na 250°C a vložíme do ní na dno trouby další plech nebo starý hrnec.
- Bulky potřeme vodou nebo rostlinným mlékem a posypeme sezamovými semínky.
- Vložíme plech s bulkami do trouby a do spodního plechu nebo starého hrnce rychle nalijeme vodu (vytvoří zapářku).
- Troubu zavřeme a pečeme 5 minut při 250°C.
- Poté pečeme dalších cca 15-20 minut při 180°C.
- Necháme vychladnout na mřížce.
- Zcela vychladlé bulky můžeme krájet a plnit burgery, majonézou a oblohou.
Obměna
- Bulky můžete posypat jakýmikoliv semínky – hodí se slunečnice, dýně, mák, len nebo i třeba vlašské oříšky a ovesné vločky.
- Do těsta ve 4. kroku můžete přidat i různé další ingredience – drobná semínka, oříšky, sušená rajčata, čerstvé i sušené bylinky (např. medvědí česnek), olivy atp.
- Bulky nemusíte používat pouze na burgery, ale můžete je namazat jakoukoliv pomazánkou a dát sobě nebo dětem na svačinu.
- Bulky mohou být i ve sladké verzi – uberte soli, přidejte slad a kmín nahraďte sušeným ovocem (např. rozinky), oříšky, kokos, kousky čokolády, koření do koláčů atp.
- Zajímavým nápadem je bulky přírodně nabarvit – přidejte do těsta lžičku kurkumy pro žluté bulky, lžíci šťávy z červené řepy pro růžové bulky, lžičku matcha nebo sušeného prášku z ječmene pro zelené bulky atp.
Praktické
- Tyto bulky nemusíte používat pouze na burgery. Hodí se i k namazání pomazánkou a obložení zeleninou nebo uzeným tofu a tempehem.
Bohužel, bulka dobrá, ale na burger absolutně nevhodná. Hrozně chlebovitá chuť, která všechno ostatní zabila, a až moc hutná struktura, byť nakynuly, jak měly. Obrovské zklamání.
to je nám líto, zkuste vynechat tu žitnou mouku a udělejte si jen z pšeničné. Pak by měla zmizet ta chlebová chuť. Já osobně burgery nějak nevyhledávám a vlastně ani nemám žádné očekávání, jak by měla burgerová houska vypadat.
Mnaaaaaaaam ♥️♥️♥️
👍👍👍😋
MŇÁÁÁAM ♥️♥️♥️
Muj chrochtal blahem, ze chuynaji jako
Dalamanky a chce je znova ♥️♥️♥️
Chutnaji 😂😂😂
A my si zase chrochtáme blahem nad tou pochvalou 😂 Děkujeme ❤
Já jsem spokojená. Jenom, aby byly hezky hnědé (měla jsem je béžové), musela bych je píct delší dobu než 20 min. Ale zase nevím, jak by v tom případě byly tvrdé.
A ta semínka Vám tam drží? Potřela jsem bulky olejem a semínka skoro všechna opadala.
Tak již 2x upečeno. Chuťově mi připomínají chlebové bulky. A barva i po potření vodou zůstala také šedá. Na chuť to naštěstí vliv nemělo. Jinak výborné.
Prima, ze chutna, Leni 😄
Tak jsem je konečně udělala tak, aby ostatním vyhovovaly jako burger bulky – kulatá placička, dostatečně široká, aby se do tho burger vešel, to mi vyšlo na 8 kusů a pekla jsem 5 + 15 min s opačným poměrem kynutí, aby vršek nebyl křupavý a tímpádem se to dětem při kousnutí nerozlézalo všemi směry ven. Jen mne štve, že na vršku nedrží ta semínka, jako na kupovaných bulkách. Máte na to někdo někaký trik?
Dáši, zkus to trochu víc zamáčknout do těsta, případně potřít předtím olejem.
Bod 3. nalijeme 150 g vody, v surovinách je psáno 175 g vody. Která varianta je správně?
Záleží na savosti vaší mouky. Poprvé jsem dávala 150 g (liji vždy postupně a případně přidávám, když je to málo), ale při dalších pokusech mi to vycházelo na 175 g (teď používám mouky probio).
Včera jsem je zkoušela, ale když jsem je dnes ráno ochutnala, tak byly takové hodně gumové. :( Nevíte čím by to mohlo být? Napadá mě, jesli jsem je třeba nenechala kynout moc krátce, nebo jestli jsem je neměla po dopečení vyndat z trouby a ne je nechávat dojít v teple jako chleba. Nebo mohlo by to být i špatnou zapářkou? Děkuji.
Včera jsem je zkoušela, ale jsou hrozně tvrdé. Připomínají trochu staré pečivo z obchodu. Nevíte, čím by to mohlo být? Napadá mě, jestli jsem je nenechala kynout moc krátce, nebo jestli jsem je hned po upečení neměla vyndat z trouby a ne je nechávat dojít v teple, jako se to dělá s chlebem.
Krasny den Aleno, jakou jste použila mouku? Dle receptu? A jak dlouho jste nechala kynout? Zdvojnásobil se objem těsta? Propracovala jste ho dobre? Nebylo těsto moc hutne? Některé mouky víc sají a je třeba víc vody, aby bylo pružné… také mě napadá jestli jste nepekla moc dlouho? U těch pecenych veci je třeba se řídit vlastní intuici, protože každá mouka i trouba je jiná. Ještě nikdy jsem po vytažení z trouby tvrdé nebo gumové pečivo neměla, ale zkusila bych je naparit na paracku, aby zmekly nebo je udělat jako topinky. Dejte mi vedet, snad společně najdeme příčinu aby se vám příště povedly.
Použila jsem celozrnou žitnou na rozkvas, a pak jsem přidala obyčejnou žitnou a bílou mouku. Možná jsem tešto měla trochu moc tuhé, ale jinak se s ním nedalo dobře pracovat. Je pravda, že objem asi úplně nezvětšilo. Příště ho nechám déle kynout.
Pekla jsem ho trochu dýl než bylo v receptu. Nakonec jsem je napařila a chuťově byly dobré. Jen ta konzistence není nic moc. Určitě je ještě jednou zkusím. Mám je příště po dopečení vyndat z trouby? A kůrky na nich docílím tím, že udělám zapářku?
Děkuji za odpověď a omlovám se, že jsem komentář poslala dvakrát. :D (zmátko mě, že jsem ho neviděla )
Asi už vím, kde je problém. Nejspíš bude v mouce. Pokud jste zitnou mouku použila i do těsta, nesmí se moc dlouho hnist, potom prave muže způsobovat problémy s testem. Zkuste příště psenicnou nebo spaldovou. A v zimě klidně kynout déle – já ho dávám do trouby s rozsvicenou zarovkou (pokud mate takovou funkci) nebo do teple části kuchyně. Nejlepší je ho dat do skleněné nádoby abyste viděla, jestli se zvětšuje na objemu. A pokud ne, klidně nechat déle. Pečetě často z vašeho kvasku? Je silný a v dobre kondici? Po upeceni (až jsou zlatave a můžete na ne jakoby zaklepat) je vyberete z trouby a nechejte na mřížce vychladnout. Ani není třeba do trouby dávat misku s vodou, dělala jsem teď bez a byly super. Vaše bulky neměly kurku? Byly příliš světle? Možná bych potrebovala fotku a foto v řezu, pokud mate, pošlete mi prosím na eva.dudikova@jimejinak.cz dekuji.
Prosím, ingrediencie pre 2 porcie znamená že z tohoto množstva urobím len 2 bulky, či aj viac?
…už som si všimla, že rozdelíme na 10 bochánku ;)
Ano, je to na zhruba 10 bochánků :-) Upravím to v receptu. Děkuji za upozornění!
Chtělo by to video recept:) vypadají krásně, ale nějak z toho receptu mám respekt
Treba udelame ?