Domů > Zdravé recepty > Pečivo

Kváskové burgerové housky

Uvařeno
bez sóji

Pro dobrý hamburger je třeba i křupavá a chuťově luxusní houska. Většina kupovaných housek je ale ze zmražených polotovarů, plné éček a chuťově se s domácími nemůžou měřit! Domácí bulky si můžete udělat přesně podle toho, jak je máte rádi a jejich příprava není příliš složitá. A těsto se dá udělat i na sladko.

Ingredience
na 10 ks
  • 150 g celozrnné žitné mouky
  • 150 ml vody
  • 20 g mateřského kvásku (z lednice)
  • 350 g pšeničné hladké mouky
  • 175 g vody
  • 8 g soli
  • 5 g kmínu
  • sezamová semínka (nebo lněná, vločky) na posyp

Změna jídelníčku nemusí být vždycky náročná a únavná. Renatě malou chvilku trvalo, než pochopila, al...

Jak upéct domácí burgerové bulky

  1. Večer si rozmícháme odměřený mateřský kvásek s 150 ml vody, přidáme 150 g celozrnné žitné mouky a vše rozmícháme.
  2. Necháme 12 hodin stát zakryté utěrkou na lince.
  3. Do vykvašeného kvásku nalijeme 175 g vody a rozmícháme.
  4. Poté přidáme zbylé ingredience (mouku, sůl, kmín) a vytvoříme těsto.
  5. Těsto cca 10 minut hněteme.
  6. Mísu na kynutí lehce vytřeme olejem a vložíme do ní bochánek těsta.
  7. Mísu přikryjeme igelitem a utěsníme gumičkou a necháme 1-3 hodiny kynout, tak, aby těsto zdvojnásobilo objem.
  8. Krátce prohněteme a těsto si rozdělíme na cca 10 stejně velkých bochánků.
  9. Bochánky položíme na plech vystlaný pečícím papírem a vytvarujeme z nich bulky.
  10. Přikryjeme igelitem a necháme ještě hodinu kynout.
  11. Předehřejeme si troubu na 250°C a vložíme do ní na dno trouby další plech nebo starý hrnec.
  12. Bulky potřeme vodou nebo rostlinným mlékem a posypeme sezamovými semínky.
  13. Vložíme plech s bulkami do trouby a do spodního plechu nebo starého hrnce rychle nalijeme vodu (vytvoří zapářku).
  14. Troubu zavřeme a pečeme 5 minut při 250°C.
  15. Poté pečeme dalších cca 15-20 minut při 180°C.
  16. Necháme vychladnout na mřížce.
  17. Zcela vychladlé bulky můžeme krájet a plnit burgery, majonézou a oblohou.

Obměna

  • Bulky můžete posypat jakýmikoliv semínky – hodí se slunečnice, dýně, mák, len nebo i třeba vlašské oříšky a ovesné vločky.
  • Do těsta ve 4. kroku můžete přidat i různé další ingredience – drobná semínka, oříšky, sušená rajčata, čerstvé i sušené bylinky (např. medvědí česnek), olivy atp.
  • Bulky nemusíte používat pouze na burgery, ale můžete je namazat jakoukoliv pomazánkou a dát sobě nebo dětem na svačinu.
  • Bulky mohou být i ve sladké verzi – uberte soli, přidejte slad a kmín nahraďte sušeným ovocem (např. rozinky), oříšky, kokos, kousky čokolády, koření do koláčů atp.
  • Zajímavým nápadem je bulky přírodně nabarvit – přidejte do těsta lžičku kurkumy pro žluté bulky, lžíci šťávy z červené řepy pro růžové bulky, lžičku matcha nebo sušeného prášku z ječmene pro zelené bulky atp.

Praktické

  • Tyto bulky nemusíte používat pouze na burgery. Hodí se i k namazání pomazánkou a obložení zeleninou nebo uzeným tofu a tempehem.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Bohužel, bulka dobrá, ale na burger absolutně nevhodná. Hrozně chlebovitá chuť, která všechno ostatní zabila, a až moc hutná struktura, byť nakynuly, jak měly. Obrovské zklamání.

Mila Beata
15. 3. 2022

Mnaaaaaaaam ♥️♥️♥️

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Sladké jidáše ve tvaru zajíčka

Na Velikonoce se tradiční peklo sladké kynuté pečivo tzv. Jidáše. My jsme je připravili netradičně ve tvaru roztomilých velikonočních zajíčků :-) Toto těst...

Bezlepkový chléb – kyprý i bez kvásku a kypřícího prášku

Ani bezlepkáři nepřijdou zkrátka! Šárka peče roky bez lepku a má pro vás svůj osvědčený chléb bez kvásku či kypřidel, který je krásně nadýchaný. Až ho bude...