Pro dobrý hamburger je třeba i křupavá a chuťově luxusní houska. Většina kupovaných housek je ale ze zmražených polotovarů, plné éček a chuťově se s domácími nemůžou měřit! Domácí bulky si můžete udělat přesně podle toho, jak je máte rádi a jejich příprava není příliš složitá. A těsto se dá udělat i na sladko.
na 10 ks
- 150 g celozrnné žitné mouky
- 150 ml vody
- 20 g mateřského kvásku (z lednice)
- 350 g pšeničné hladké mouky
- 175 g vody
- 8 g soli
- 5 g kmínu
- sezamová semínka (nebo lněná, vločky) na posyp
Jak upéct domácí burgerové bulky
- Večer si rozmícháme odměřený mateřský kvásek s 150 ml vody, přidáme 150 g celozrnné žitné mouky a vše rozmícháme.
- Necháme 12 hodin stát zakryté utěrkou na lince.
- Do vykvašeného kvásku nalijeme 175 g vody a rozmícháme.
- Poté přidáme zbylé ingredience (mouku, sůl, kmín) a vytvoříme těsto.
- Těsto cca 10 minut hněteme.
- Mísu na kynutí lehce vytřeme olejem a vložíme do ní bochánek těsta.
- Mísu přikryjeme igelitem a utěsníme gumičkou a necháme 1-3 hodiny kynout, tak, aby těsto zdvojnásobilo objem.
- Krátce prohněteme a těsto si rozdělíme na cca 10 stejně velkých bochánků.
- Bochánky položíme na plech vystlaný pečícím papírem a vytvarujeme z nich bulky.
- Přikryjeme igelitem a necháme ještě hodinu kynout.
- Předehřejeme si troubu na 250°C a vložíme do ní na dno trouby další plech nebo starý hrnec.
- Bulky potřeme vodou nebo rostlinným mlékem a posypeme sezamovými semínky.
- Vložíme plech s bulkami do trouby a do spodního plechu nebo starého hrnce rychle nalijeme vodu (vytvoří zapářku).
- Troubu zavřeme a pečeme 5 minut při 250°C.
- Poté pečeme dalších cca 15-20 minut při 180°C.
- Necháme vychladnout na mřížce.
- Zcela vychladlé bulky můžeme krájet a plnit burgery, majonézou a oblohou.
Obměna
- Bulky můžete posypat jakýmikoliv semínky – hodí se slunečnice, dýně, mák, len nebo i třeba vlašské oříšky a ovesné vločky.
- Do těsta ve 4. kroku můžete přidat i různé další ingredience – drobná semínka, oříšky, sušená rajčata, čerstvé i sušené bylinky (např. medvědí česnek), olivy atp.
- Bulky nemusíte používat pouze na burgery, ale můžete je namazat jakoukoliv pomazánkou a dát sobě nebo dětem na svačinu.
- Bulky mohou být i ve sladké verzi – uberte soli, přidejte slad a kmín nahraďte sušeným ovocem (např. rozinky), oříšky, kokos, kousky čokolády, koření do koláčů atp.
- Zajímavým nápadem je bulky přírodně nabarvit – přidejte do těsta lžičku kurkumy pro žluté bulky, lžíci šťávy z červené řepy pro růžové bulky, lžičku matcha nebo sušeného prášku z ječmene pro zelené bulky atp.
Praktické
- Tyto bulky nemusíte používat pouze na burgery. Hodí se i k namazání pomazánkou a obložení zeleninou nebo uzeným tofu a tempehem.
PS: Začínáme Jarní očistu!
Únava, blbá nálada a
kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme
8 týdenní Jarní očistu.
Pročistíme tělo,
zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Komentáře
Bohužel, bulka dobrá, ale na burger absolutně nevhodná. Hrozně chlebovitá chuť, která všechno ostatní zabila, a až moc hutná struktura, byť nakynuly, jak měly. Obrovské zklamání.
Mnaaaaaaaam ♥️♥️♥️