Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů a dobrých bakterií.
Ingrediencena 1 sklenici
Jak udělat cuketové pickles řezy
- Cuketu (případně i mrkev, pokud chcete použít) si pomocí ruční mandolíny nakrájíme na tenká kolečka (řezy).
- Papriku si nakrájíme nadrobno, česnek na plátky a cibuli na kolečka.
- Do zcela čisté sklenice začneme skládat cukety, cibuli, mrkev, papriku, koření a takto opakujeme.
- Dáme do hrnce vodu a přidáme lžičku soli.
- Vodu přivedeme do varu, minutu povaříme, pak vypneme.
- Vodou zalijeme cukety ve sklenici.
- Navrch sklenice dáme zelný nebo kapustový list a zakliňte ho tak, aby všechna zelenina byla pod vodou. Případně zatížíme pomocí kamínku.
- Přiklopíme víčkem, ale neutahujeme.
- Necháme na kuchyňské lince týden.
- Poté můžeme konzumovat a skladujeme v lednici.
Obměna
- Místo česneku můžete do cuket přidat plátky křenu.
- Mrkev můžete zcela vynechat nebo ji nahraďte jinou zeleninou – výborný je tuřín, daikon, bílá ředkev, ředkvičky aj.
Dobrý den, také jsem řezy vyzkoušela. Mně moc chutnaly, zbytek rodiny se na ně moc netvářil. Jen po týdnu byly ještě příliš kyselé a tvrdé. Nechala jsem je 3 týdny a byla to fakt ňamka. Ráda vyzkouším další kvašené recepty.
Děkujeme za info.👍 Někdy to kvasí rychleji, někdy pomaleji, chce to ochutnávat a když je to „ono“, tak přendat do chladu 😉
Dotaz k receptu na cuketove pickles: V bode 5. postupu pisete, ze vodu se soli minutu povarime a vypneme; v dalsim bode 6. ze vodou zalijeme cukety… Muzete mi, prosim, sdelit, jestli tu prevarenou vodu nechat vychladnout a pak prelit cukety, nebo je prelit hned tou horkou? Dekuji, Helena
Já osobně zalívám ještě horkým nálevem. Přijde mi, že zelenina trošku změkne, není tak tvrdá a lépe fermentuje. Ale na internetu se setkáte i se zalíváním studeným nálevem. Také to funguje. :)