Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Kvašená

Pikantní kvašené cuketové řezy

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů a dobrých bakterií.

Ingredience
na 1 sklenici
  • 1 cuketa
  • 0,5 mrkve (není nutné)
  • 1 cibule
  • 1/4 červené papriky (kozí rohy nebo chilli)
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 10 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 1 stroužek česneku
  • (kopr)
  • 0,5 l vody
  • 1 lžička soli

Markétu trápilo, že jsou děti pořád nemocné, tak se rozhodla změnit jídelníček. Jak to zvládl manžel? Jaké byly jejic...

  • 1 cuketa
  • 0,5 mrkve (není nutné)
  • 1 cibule
  • 1/4 červené papriky (kozí rohy nebo chilli)
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 10 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 1 stroužek česneku
  • (kopr)
  • 0,5 l vody
  • 1 lžička soli

Jak udělat cuketové pickles řezy

  1. Cuketu (případně i mrkev, pokud chcete použít) si pomocí ruční mandolíny nakrájíme na tenká kolečka (řezy).
  2. Papriku si nakrájíme nadrobno, česnek na plátky a cibuli na kolečka.
  3. Do zcela čisté sklenice začneme skládat cukety, cibuli, mrkev, papriku, koření a takto opakujeme.
  4. Dáme do hrnce vodu a přidáme lžičku soli.
  5. Vodu přivedeme do varu, minutu povaříme, pak vypneme.
  6. Vodou zalijeme cukety ve sklenici.
  7. Navrch sklenice dáme zelný nebo kapustový list a zakliňte ho tak, aby všechna zelenina byla pod vodou. Případně zatížíme pomocí kamínku.
  8. Přiklopíme víčkem, ale neutahujeme.
  9. Necháme na kuchyňské lince týden.
  10. Poté můžeme konzumovat a skladujeme v lednici.

Obměna

  • Místo česneku můžete do cuket přidat plátky křenu.
  • Mrkev můžete zcela vynechat nebo ji nahraďte jinou zeleninou – výborný je tuřín, daikon, bílá ředkev, ředkvičky aj.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Ahoj, zkoušela jsem, vypadá výborně, ale je to moc kyselé. Já mám kyselou chuť ráda, ale tohle skoro nedám. Poraďte prosím – když nechám kvasit déle, tak se to zlepší? Díky moc

Mila Beata
21. 2. 2021

Mnaaaam ♥️ Děkujeme 😇

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....

Tradiční korejské kimchi – recept přímo z korejské rodiny

Luxusní tradiční kimči, které jsem se naučila přímo z korejské rodiny. V Koreji se recepty na kimchi předávají z generace na generaci a každá rodina má ten...

Nakládané ředkvičky (pickles)

Nakládané ředkvičky jsou rychlým a skvělým slaným kondimentem, který chuťově i barevně oživí každý oběd nebo večeři.