Ingrediencena 1 sklenici
Jak udělat cuketové pickles řezy
- Cuketu (případně i mrkev, pokud chcete použít) si pomocí ruční mandolíny nakrájíme na tenká kolečka (řezy).
- Papriku si nakrájíme nadrobno, česnek na plátky a cibuli na kolečka.
- Do zcela čisté sklenice začneme skládat cukety, cibuli, mrkev, papriku, koření a takto opakujeme.
- Dáme do hrnce vodu a přidáme lžičku soli.
- Vodu přivedeme do varu, minutu povaříme, pak vypneme.
- Vodou zalijeme cukety ve sklenici.
- Navrch sklenice dáme zelný nebo kapustový list a zakliňte ho tak, aby všechna zelenina byla pod vodou. Případně zatížíme pomocí kamínku.
- Přiklopíme víčkem, ale neutahujeme.
- Necháme na kuchyňské lince týden.
- Poté můžeme konzumovat a skladujeme v lednici.
Obměna
- Místo česneku můžete do cuket přidat plátky křenu.
- Mrkev můžete zcela vynechat nebo ji nahraďte jinou zeleninou – výborný je tuřín, daikon, bílá ředkev, ředkvičky aj.
Dotaz k receptu na cuketove pickles: V bode 5. postupu pisete, ze vodu se soli minutu povarime a vypneme; v dalsim bode 6. ze vodou zalijeme cukety… Muzete mi, prosim, sdelit, jestli tu prevarenou vodu nechat vychladnout a pak prelit cukety, nebo je prelit hned tou horkou? Dekuji, Helena
Já osobně zalívám ještě horkým nálevem. Přijde mi, že zelenina trošku změkne, není tak tvrdá a lépe fermentuje. Ale na internetu se setkáte i se zalíváním studeným nálevem. Také to funguje. 🙂