Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Kvašená

Pikantní kvašené cuketové řezy

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů a dobrých bakterií.

Ingredience
na 1 sklenici
  • 1 cuketa
  • 0,5 mrkve (není nutné)
  • 1 cibule
  • 1/4 červené papriky (kozí rohy nebo chilli)
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 10 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 1 stroužek česneku
  • (kopr)
  • 0,5 l vody
  • 1 lžička soli

Jindra s manželem jsou velcí sportovci. Ona ráda triatlon, horské kolo, běžky, dlouhé běhy...

Jak udělat cuketové pickles řezy

  1. Cuketu (případně i mrkev, pokud chcete použít) si pomocí ruční mandolíny nakrájíme na tenká kolečka (řezy).
  2. Papriku si nakrájíme nadrobno, česnek na plátky a cibuli na kolečka.
  3. Do zcela čisté sklenice začneme skládat cukety, cibuli, mrkev, papriku, koření a takto opakujeme.
  4. Dáme do hrnce vodu a přidáme lžičku soli.
  5. Vodu přivedeme do varu, minutu povaříme, pak vypneme.
  6. Vodou zalijeme cukety ve sklenici.
  7. Navrch sklenice dáme zelný nebo kapustový list a zakliňte ho tak, aby všechna zelenina byla pod vodou. Případně zatížíme pomocí kamínku.
  8. Přiklopíme víčkem, ale neutahujeme.
  9. Necháme na kuchyňské lince týden.
  10. Poté můžeme konzumovat a skladujeme v lednici.

Obměna

  • Místo česneku můžete do cuket přidat plátky křenu.
  • Mrkev můžete zcela vynechat nebo ji nahraďte jinou zeleninou – výborný je tuřín, daikon, bílá ředkev, ředkvičky aj.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

23 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ahoj, zkoušela jsem, vypadá výborně, ale je to moc kyselé. Já mám kyselou chuť ráda, ale tohle skoro nedám. Poraďte prosím – když nechám kvasit déle, tak se to zlepší? Díky moc

Mila Beata
21. 2. 2021

Mnaaaam ♥️ Děkujeme 😇

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....

Tradiční korejské kimchi – recept přímo z korejské rodiny

Luxusní tradiční kimči, které jsem se naučila přímo z korejské rodiny. V Koreji se recepty na kimchi předávají z generace na generaci a každá rodina má ten...

Superrychlé nakládané okurky

Okurková sezona vrcholí, a tak je na čase si udělat ty nejjednodušší a nejrychlejší nakládané okurky – tzv. rychlokvašky. Během 5 minut máte se vším ...
6

Lazaňové závitky z cukety

Čekáte hosty? Udělejte jim luxusní občerstvení. Tyto rolky jsou do 5 minut hotové a můžete je udělat i v RAW verzi. A pokud je chcete jako hlavní chod, sta...

Nakládané ředkvičky (pickles)

Nakládané ředkvičky jsou rychlým a skvělým slaným kondimentem, který chuťově i barevně oživí každý oběd nebo večeři.

Listové kimči

Rychlá a snadná výroba skvělého kondimentu z přebytků listů vás mile překvapí. Využít můžete všechny listy a natě zdravé zeleniny. Nejen hlávkový a jiné sa...