Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů a dobrých bakterií.

Ingredience
na 1 sklenici

  • 1 cuketa
  • 0,5 mrkve (není nutné)
  • 1 cibule
  • 1/4 červené papriky (kozí rohy nebo chilli)
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 10 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 1 stroužek česneku
  • (kopr)
  • 0,5 l vody
  • 1 lžička soli

Jak udělat cuketové pickles řezy

  1. Cuketu (případně i mrkev, pokud chcete použít) si pomocí ruční mandolíny nakrájíme na tenká kolečka (řezy).
  2. Papriku si nakrájíme nadrobno, česnek na plátky a cibuli na kolečka.
  3. Do zcela čisté sklenice začneme skládat cukety, cibuli, mrkev, papriku, koření a takto opakujeme.
  4. Dáme do hrnce vodu a přidáme lžičku soli.
  5. Vodu přivedeme do varu, minutu povaříme, pak vypneme.
  6. Vodou zalijeme cukety ve sklenici.
  7. Navrch sklenice dáme zelný nebo kapustový list a zakliňte ho tak, aby všechna zelenina byla pod vodou. Případně zatížíme pomocí kamínku.
  8. Přiklopíme víčkem, ale neutahujeme.
  9. Necháme na kuchyňské lince týden.
  10. Poté můžeme konzumovat a skladujeme v lednici.

Obměna

  • Místo česneku můžete do cuket přidat plátky křenu.
  • Mrkev můžete zcela vynechat nebo ji nahraďte jinou zeleninou – výborný je tuřín, daikon, bílá ředkev, ředkvičky aj.

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dotaz k receptu na cuketove pickles: V bode 5. postupu pisete, ze vodu se soli minutu povarime a vypneme; v dalsim bode 6. ze vodou zalijeme cukety… Muzete mi, prosim, sdelit, jestli tu prevarenou vodu nechat vychladnout a pak prelit cukety, nebo je prelit hned tou horkou? Dekuji, Helena

    • Já osobně zalívám ještě horkým nálevem. Přijde mi, že zelenina trošku změkne, není tak tvrdá a lépe fermentuje. Ale na internetu se setkáte i se zalíváním studeným nálevem. Také to funguje. 🙂

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCuketové “komplet” placičky
Další článekČervená čočka se sladkou zeleninou