Domů > Magazín > Vaše příběhy

Konečně si užívám zimu a trávení je v klidu

Od puberty mě provází autoimunitní potíže s trávením a zima byla strašákem, který mě vždycky připravil o hodně sil. Teď si ji užívám plnými doušky a nestačím se sama divit. Nemusím se dokonce vyhýbat zahřívacím kořeněným jídlům a vláknině, jak mi lékaři radili. Kde je konec doporučovanému bílému pečivu…

Zima zavítala do Polabí a já si konečně užívám

A to proto, že je mi i při teplotách znatelně pod nulou pořád dobře. Přímo krásně, příjemně, pevně. Cítím se silná a nepřestávám se divit, že dost značnou část dne nemyslím na zmrzlé části těla, únavu a třes, který vychází někde hluboko z útrob.

Proč zima trápila

Někdy od pozdní puberty mě začalo zlobit zažívání a kolem dvacítky mi doktoři potvrdili, že nejsem hypochondr a mám se připravit na život s autoimunitním onemocněním střev a jeho velmi nepříjemnými relapsy (velmi znatelné zhoršení, v mém případě ztráta sil a výrazný úbytek na váze). Že si nemoc bude dělat, co chce, a že je hromada spouštěčů a celé je to dost komplikované.

Jarní únava? Potíže s trávením?
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma

Od začátku jsem se nechtěla smířit s pouhým pojídáním prášků a složenýma rukama v klíně. V dnešní době je ale všude nepřeberné množství informací, od stravy přes psychiku až po tělesnou aktivitu. Zkoušela jsem kde co, s různými výsledky.

Jíme Jinak uzdravuje

Šťastnou shodou náhod jsem při pátrání po informacích o prvních příkrmech narazila na stránky Jíme Jinak a objevila úplně nový svět. Všechno do sebe začalo zapadat. Pomalu se měnila podoba zásob i připravovaných jídel. Byla jsem opatrná, protože lékaři doporučili nejíst vlákninu, ořechy a další tzv. zbytkovou stravu. Život na „vhodném“ bílém pečivu mi ale i díky Jíme Jinak zkrátka už úplně přestal dávat smysl.

Změn bylo hodně a střeva opravdu reagují na všelicos, chce to vnímavost a trpělivost. Dnes už ale vím, co jim dělá dobře a při ujetí někde na návštěvě nebo jinde mimo domov vím, jak to spravit. Hromádka zrní s luštěninami a pořádná porce zeleniny, polévky nebo milované zeleninové omáčky všeho druhu, to je naše.

Děti jako vzor

Obrovskou motivací a vzorem jsou moje abnormálně zdravé děti. Zima jim nikdy nevadila, běhají polonahé po zahradě, pořád jsou krásně zahřáté a i v jiných obdobích mívají o několik vrstev míň než já. Jak jsem je naučila na Jíme Jinak stravu a co děláme, když kolem nás proletí nabídnutý rohlík nebo neodolatelné perníkové srdce, to si můžete přečíst tady.

A co ten mráz? Je to jednoduché – tělo má sílu se s teplotami vypořádat a já už nemusím hnát všechny domů, abych to vůbec přežila. Skončily taky nekonečně dlouhé horké sprchy nebo choulení se pod peřinou do poslední chvilky a vyhlížení konce náročného dne už od rána.

A když si venku sundám rukavice, abych holkám upravila čepici nebo vyfotila jejich řádění, mám krásně teplé ruce a dost času na všechno, co chci udělat.

U stavění sněhuláka netrpím a koule sněhu za krkem mě spíš rozesměje.

Nemusím pořád poskakovat, dělat dřepy a vyčerpaně hýbat prsty u nohou, abych se aspoň na malou chvíli zbavila třesení a mrazivé bolesti.

Další příjemné změny

A co ještě nově funguje: Dřív jsem se velikým obloukem vyhýbala kořeněným jídlům, bylo mi zle takřka okamžitě. Dneska nám úplně v klidu přisypu tam, kde se to hodí, trochu kari, masaly a dalších voňavých směsí – právě hlavně v zimě. Pokrmy to pozvedne o něco výš a zahřívací efekt na organismus se dostavuje – ovšem bez jakýchkoliv nepříjemností se zažíváním.

Testováno mnohokrát, potvrzeno vždycky.

A jak to máte se zimou vy? Přežíváte, užíváte? Taky jste pocítili změnu s přechodem na nový jídelníček? Přidejte prosím zkušenosti nebo triky do komentářů, určitě to bude zajímat i další zmrzlíky a třesavce.

Jana

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

targaryen25
14. 2. 2021

Já jsem sem již psala o mém synovi s HIT- problém se střevem. Jsme jako rodina dlouhodobě na stravě dle Jímejinak a letos jsme v rodinném domku zatopili ústředním topením až před pěti dny. Syn měl v pokojíčku 18 stupňů a seděl tam při online výuce v trenkách a s holýma nohama a já ho pořád nutila do ponožek. Jsem tak zvyklá od sebe, ale jemu PROSTĚ PŘECI není zima (15 let- odfoukl, hodil divný obličej a protočil oči). Dcera (18 let) chodí s holími kotníky a kabátem s výstřihem do V bez šály, rukavic a čepice. Vypadá jako blíázen :-), ale zima jí není. A já? Já která jsem celé dětství každou zimu jela antibiotika, rýmovala a byla jsem zahleněná, že jsem v zimě ve sboru nemohla ani zpívat. A teď celoročně ráno cvičím venku na zahradě polonahá a nyní si i lehám do sněhu. V noci spíme i nyní v mrazech při pootevřené ventilačce. A ano, ráno potřebuji a milujeme v zimě teplou polévku, pohanku a také ta různá podivná koření jako garam masalu, které moje máma nikdy ani neslyšela. Je to o jídle (hlavně), hlavě a dýchání. Jenže kdo to nezkusí, nepozná ten rozdíl. . :-)

Ahoj Jani, to je jako bych četla svůj příběh. Na téma střeva a zazivani bych mohla napsat celou knihu, někdy je dobře, tak se raduji, pak přijde remise jako hrom. Roční období zimu strávím vždy ve vytopenem domečku a jet na hory, to je moje noční můra, protože bych tam asi někde primrzla😀 hřeje mě na srdci tento článek, někde v dali vidím světýlko a vím, že bude lépe. Děkuji za něj.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Makové sušenky (fotopostup)

Přírodní, jednoduché sušenky bez vajec, mléka a cukru, s velmi malým množstvím sladu. Jsou záměrně málo sladké, ale pokud patříte mezi milovníky sladkého, ...

Křupavá rýže

Sypká a křupavá rýže, kde semínka hrají hlavní roli. Snadný a rychlý recept plný chutí a zdravých surovin.

Pohyb a dobré jídlo jsou mým motorem (Radmila, 76 let)

Ráda bych se podělila o svou zkušenost, aby byla inspirací i druhým ženičkám – babičkám a prababičkám. Na jaře mi bude 77 let a jsem stále čiperná, j...

Co když vás trápí stresový reflux

Jak souvisí reflux se stresem a je možné, že ho stres ovlivňuje? Vědci prokázali, že ano. Pojďte se na to podívat blíže a pomoct si od nepříjemných symptom...

Podrážděnost, rozčílení, hněv: Máte zdravá játra?

Jaký dopad má zdraví našich jater na duševní pohodu a naopak? V článku si rozebereme emoce, které vyplývají ze stavu našich jater a objevíme cesty, jak je ...

Neustálá a nevysvětlitelná únava: Proč vás trápí a jak se s ní rozloučit nadobro?

Co se skrývá za únavou, proti které nepomáhá odpočinek a mnohdy ani spánek? Co dělat a kde začít, abyste se těchto pocitů zbavili? Pokud vás dlouhodobě pro...