Jestli jsem jako dítě něco nesnášela, tak to byla dušená mrkev. Ani podívat jsem se na ni nemohla. Ale tuhle mírně pikantní verzie, kterou jsem prvně ochutnala od Vaška Mervarta, tu musí milovat každý, kdo ji ochutná! Je to dokonalá zeleninová příloha a je hotová během pár minut.
Ingredience
pro 4 porce
  • 4 mrkve
  • kousek čerstvého zázvoru (kořen)
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 hrnku vody
  • 1 lžička kuzu (škrobu)
  • umeocet
  • sůl

Jak připravit vynikající dušenou mrkev

  1. Zázvor oloupeme a nakrájíme na maličké kostičky – co nejmenší.
  2. Mrkve očistíme a nakrájíme na tenoučké plátky, ideálně škrabkou na zeleninu nebo na struhadle.
  3. Ve woku rozpálíme olej a vložíme na něj zázvor. Osolíme a restujeme téměř do zlatova.
  4. Přidáme mrkev, krátce orestujeme a podlijeme trochou vody. Přiklopíme a dusíme.
  5. Ve zbytku vody rozmícháme kuzu (nebo jiný škrob) a přidáme za stálého míchání k podušené mrkvi.
  6. Micháme, dokud nezhoustne.
  7. Odstavíme a podle potřeby přidáme cca 1/2 lžičky umeocta.

Praktické

  • Čím menší kostičky a tenčí plátky, tím lépe.
  • Pokud dáte víc vody, musíte dát víc škrobu.
  • Škrobu ale nedáváme příliš mnoho, necheme pudink ale lehkou glazuru na mrkvi.
  • Pokud potřebujete dosolit, přidejte kapku sojové omáčky.

Kombinujeme

  • Skvěle se hodí jako zeleninová příloha k hlavnímu jídlu nebo místo salátu.
  • Nám tak chutná, že jsme si ji dali i ke koprové omáčce viz foto.

Obměna

  • Místo zázvoru můžeme dát oblíbené koření.
  • Místo kuzu arowrote nebo kukuřičný škrob, případně škrob zcela vynechat.

Děti

  • Vhodné pro děti cca od 2 let kvůli zázvoru, který jim může přijít pikantní. Některé děti ale budou nadšené i v mladším věku.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

6 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Ahojky….zni to moc zajimave. Zeptám se-je mozne misto kousků zázvoru dat jen šťávu ze zázvoru nebo to uz neni ono? Dekuji ren

    • Klidně i jen se šťávou, to je taky dobré, ale jiné určitě, protože tam nejsou ty kostičky, ale jen zázvorová příchuť z té šťávy.

  2. Tak jsem dneska zkusila mrkev se zázvorem uvařit. Mrkev jsem nemusela už jako malá. V družině jsem ji doslova nesnášela. Tato verze je vážně mi dobrá. Dala jsem ji jako přílohu k rýži a dostala pochvalu od manžela. Moc mu to chutnalo. Díky za recept určitě budu brzy opakovat třeba s bramborem😁

    • Tak to mám radost, že je tu další žena, která už může mrkev 🙂 díky za zprávičku, Ludmilo!

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVzorový jídelníček pro sportovce
Další článek8. Newsletter – Je tu konec a my gratulujeme