Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Mrkev na zázvoru

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Jestli jsem jako dítě něco nesnášela, tak to byla dušená mrkev. Ani podívat jsem se na ni nemohla. Ale tuhle mírně pikantní verzie, kterou jsem prvně ochutnala od Vaška Mervarta, tu musí milovat každý, kdo ji ochutná! Je to dokonalá zeleninová příloha a je hotová během pár minut.

Ingredience
pro 4 porce
  • 4 mrkve
  • kousek čerstvého zázvoru (kořen)
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 hrnku vody
  • 1 lžička kuzu (škrobu)
  • umeocet
  • sůl

Byla jsem obézní, měla jsem sebevražedné sklony, ničily mě psychické problémy a různé zdravotní potíže. Společně s ma...

Jak připravit vynikající dušenou mrkev

  1. Zázvor oloupeme a nakrájíme na maličké kostičky – co nejmenší.
  2. Mrkve očistíme a nakrájíme na tenoučké plátky, ideálně škrabkou na zeleninu nebo na struhadle.
  3. Ve woku rozpálíme olej a vložíme na něj zázvor. Osolíme a restujeme téměř do zlatova.
  4. Přidáme mrkev, krátce orestujeme a podlijeme trochou vody. Přiklopíme a dusíme.
  5. Ve zbytku vody rozmícháme kuzu (nebo jiný škrob) a přidáme za stálého míchání k podušené mrkvi.
  6. Micháme, dokud nezhoustne.
  7. Odstavíme a podle potřeby přidáme cca 1/2 lžičky umeocta.

Praktické

  • Čím menší kostičky a tenčí plátky, tím lépe.
  • Pokud dáte víc vody, musíte dát víc škrobu.
  • Škrobu ale nedáváme příliš mnoho, necheme pudink ale lehkou glazuru na mrkvi.
  • Pokud potřebujete dosolit, přidejte kapku sojové omáčky.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Kombinujeme

  • Skvěle se hodí jako zeleninová příloha k hlavnímu jídlu nebo místo salátu.
  • Nám tak chutná, že jsme si ji dali i ke koprové omáčce viz foto.

Obměna

  • Místo zázvoru můžeme dát oblíbené koření.
  • Místo kuzu arowrote nebo kukuřičný škrob, případně škrob zcela vynechat.

Děti

  • Vhodné pro děti cca od 2 let kvůli zázvoru, který jim může přijít pikantní. Některé děti ale budou nadšené i v mladším věku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborná úprava mrkičky. Já jsem ji přidala ke karbenátkům ze zbytku fazolí. a k tomu ještě kysané zelí s mrkví. Manžel měl dva fazolové karbenátky a dva masové. čekala jsem, co bude na talířku odsunuto, ale snědl úplně vše. Takže za mě jednička dvakrát podtržená.

Světýlko
23. 5. 2019

Výborná!!! Sladko-pikantní chuť, opět máš Evi jedničku s *. :-))

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Karamelizovaná mrkev v hořčično-“medové” zálivce

Křehká slaďoučká restovaná mrkev v chutné hořčično-“medové” zálivce. Skvělá příloha pro celou rodinu.

Pečená glazovaná zelenina

Potěšte svoje chuťové buňky slaďoučkou zeleninou. Takto upravenou ji vezmou na milost i zarytí odpůrci zeleniny.