Dušená zelenina nemusí mít nic společného s vaší vzpomínkou na školní jídelnu. V téhle jarní úpravě se jedná o dokonalou chuťovku. A skvěle při ní zužitkujete výhonky munga, kterým už rostou lístečky a za syrova už nejsou tak lahodné.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 mrkve
  • 1 tuřín
  • 4 stonky mangoldu
  • hrst naklíčeného munga a čočky
  • kousek čerstvého zázvoru (kořen)
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 hrnku vody
  • 1 lžička kuzu (škrobu)
  • umeocet
  • sůl

Jak připravit vynikající dušenou zeleninu

  1. Zázvor oloupeme a nakrájíme na maličké kostičky – co nejmenší.
  2. Mrkve a tuřín očistíme a nakrájíme na tenoučké plátky, ideálně škrabkou na zeleninu nebo na struhadle.
  3. Mangold omyjeme a nasekáme na menší kousky včetně stonku, odkrojíme pouze tuhý konec.
  4. Ve woku rozpálíme olej a vložíme na něj zázvor. Osolíme a restujeme téměř do zlatova.
  5. Přidáme mrkev, krátce orestujeme a podlijeme trochou vody. Přiklopíme a dusíme cca 5 minut.
  6. Na závěr přidáme mangold a kuzu, které rozmícháme ve zbytku vody, a přidáme za stálého míchání k podušené mrkvi. Mícháme, dokud nezhoustne.
  7. Odstavíme, přidáme výhonky munga a klíčky čočky18, promícháme a podle potřeby přidáme cca 1/2 lžičky umeocta.

Praktické

  • Čím menší kostičky a tenčí plátky, tím lépe.
  • Pokud dáte víc vody, musíte dát víc škrobu.
  • Škrobu ale nedáváme příliš mnoho, nechceme pudink ale šťavnatou zeleninu.
  • Pokud potřebujete dosolit, přidejte kapku sojové omáčky.
  • V tomto pokrmu skvěle zužitkujeme výhonky munga, kterým už raší lístečky a syrové nejsou až tak chutné. Touto krátkou tepelnou úpravou získají krásnou hráškovou barvu a lepší chuť.

Kombinujeme

  • Skvěle se hodí jako zeleninová příloha k hlavnímu jídlu nebo místo salátu.

Obměna

  • Místo mangoldu můžeme dát špenát nebo divokou zeleninu (pampelišky, kopřiva, bršlice apod.).
  • Místo tuřínu můžeme dát dýni nebo zcela vynechat.
  • Místo zázvoru můžeme dát oblíbené koření.
  • Místo kuzu můžeme dát arowrote nebo kukuřičný škrob, případně škrob zcela vynechat.
  • klíčky můžeme obměnit za jiné (cizrnové, hrachové, alfa alfa apod. viz recepty na klíčení a výhonky) .

Děti

  • Vhodné pro děti cca od 2 let kvůli zázvoru, který jim může přijít pikantní. Některé děti ale budou nadšené i v mladším věku.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Přítel zhubnul 18 kg, oba se cítíme skvěle (Paní M.)

Paní M.: Investice do klubu Jíme Jinak a Jarní...

Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo

Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...

Zhubla jsem 20 kg (Jitkanec)

Jitkanec: Ahojte všichni, začala jsem vařit podle Jíme Jinak...

Tak jednoduché a tak dobré! (Nada)

Nada: To je dobrota!!! Neměla jsem tolik kedluben, tak...

Jídlo je chutné, syté, svačiny nepotřebuji (Olga)

Olga: Dobrý den, s vařením žádný problém nemám, naopak...

Zhubla jsem 10 kg a zbavila se chuti na sladké (Eva)

Eva: Ahoj Evi. Stravuji se přes dva roky vegetariánsky...

3 kg dole a mé chuťové buňky jásají (Alexandra)

Alexandra: Všechny srdečně zdravím a dovoluji si sdílet mé...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Všímám si na sobě spousty pozitivních změn (Eva)

Eva: Váha a míry stabilní, ale kdybych ty předchozí...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Nejdřív jsem byla za exota, ale teď se ke mně přidávají další (Zuzana, 57 let)

Zuzana: Když jsem před lety přestala jíst maso, protože...

Moje telo krochkalo blahom (Ľubica)

Ľubica: Ahojte, srdečne Vás pozdravujem a želám všetko naj....

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...
  1. Jemná chuť, zázvor tomu dodává šmrnc. Zvolili jsme dnes lehké jídlo kvůli nachlazení. Kuzu přišlo vhod. Podávali jsme s kuskusem a salátem z čerstvé a kvašené zeleniny.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBršlice kozí noha – 10 tipů, jak ji využít v kuchyni
Další článekNávod na jarní polévku – chutnou a léčivou