Dušená zelenina nemusí mít nic společného s vaší vzpomínkou na školní jídelnu. V téhle jarní úpravě se jedná o dokonalou chuťovku. A skvěle při ní zužitkujete výhonky munga, kterým už rostou lístečky a za syrova už nejsou tak lahodné.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 mrkve
  • 1 tuřín
  • 4 stonky mangoldu
  • hrst naklíčeného munga a čočky
  • kousek čerstvého zázvoru (kořen)
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 hrnku vody
  • 1 lžička kuzu (škrobu)
  • umeocet
  • sůl

Jak připravit vynikající dušenou zeleninu

  1. Zázvor oloupeme a nakrájíme na maličké kostičky – co nejmenší.
  2. Mrkve a tuřín očistíme a nakrájíme na tenoučké plátky, ideálně škrabkou na zeleninu nebo na struhadle.
  3. Mangold omyjeme a nasekáme na menší kousky včetně stonku, odkrojíme pouze tuhý konec.
  4. Ve woku rozpálíme olej a vložíme na něj zázvor. Osolíme a restujeme téměř do zlatova.
  5. Přidáme mrkev, krátce orestujeme a podlijeme trochou vody. Přiklopíme a dusíme cca 5 minut.
  6. Na závěr přidáme mangold a kuzu, které rozmícháme ve zbytku vody, a přidáme za stálého míchání k podušené mrkvi. Mícháme, dokud nezhoustne.
  7. Odstavíme, přidáme výhonky munga a klíčky čočky18, promícháme a podle potřeby přidáme cca 1/2 lžičky umeocta.

Praktické

  • Čím menší kostičky a tenčí plátky, tím lépe.
  • Pokud dáte víc vody, musíte dát víc škrobu.
  • Škrobu ale nedáváme příliš mnoho, nechceme pudink ale šťavnatou zeleninu.
  • Pokud potřebujete dosolit, přidejte kapku sojové omáčky.
  • V tomto pokrmu skvěle zužitkujeme výhonky munga, kterým už raší lístečky a syrové nejsou až tak chutné. Touto krátkou tepelnou úpravou získají krásnou hráškovou barvu a lepší chuť.

Kombinujeme

  • Skvěle se hodí jako zeleninová příloha k hlavnímu jídlu nebo místo salátu.

Obměna

  • Místo mangoldu můžeme dát špenát nebo divokou zeleninu (pampelišky, kopřiva, bršlice apod.).
  • Místo tuřínu můžeme dát dýni nebo zcela vynechat.
  • Místo zázvoru můžeme dát oblíbené koření.
  • Místo kuzu můžeme dát arowrote nebo kukuřičný škrob, případně škrob zcela vynechat.
  • klíčky můžeme obměnit za jiné (cizrnové, hrachové, alfa alfa apod. viz recepty na klíčení a výhonky) .

Děti

  • Vhodné pro děti cca od 2 let kvůli zázvoru, který jim může přijít pikantní. Některé děti ale budou nadšené i v mladším věku.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Zhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)

Olga: Tak už jím podle Jíme Jinak asi měsíc...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Teším sa z každého vydareného jedla (Elen)

Elen: Som už na dôchodku a k tejto super...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Zhubla jsem a nejspíš se zbavím i cukrovky (Milena, 70 let)

Milena: Ahoj Evi, když tady čtu ostatní, připadám si tady...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Trávenie sa postupne lepší a mám dolu 5 kg (Monika)

Monika: Aj ja mávam problém so zápchou a nafukovaním,...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPampeliškové kapary
Další článekJak se stravovat mezi jarem a létem