Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Dušená jarní zelenina s klíčky

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Dušená zelenina nemusí mít nic společného s vaší vzpomínkou na školní jídelnu. V téhle jarní úpravě se jedná o dokonalou chuťovku. A skvěle při ní zužitkujete výhonky munga, kterým už rostou lístečky a za syrova už nejsou tak lahodné.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 mrkve
  • 1 tuřín
  • 4 stonky mangoldu
  • hrst naklíčeného munga a čočky
  • kousek čerstvého zázvoru (kořen)
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 hrnku vody
  • 1 lžička kuzu (škrobu)
  • umeocet
  • sůl

Malá Emička spolkla pecku ze švestky a skončila v nemocnici na sonografii břicha, <...

Jak připravit vynikající dušenou zeleninu

  1. Zázvor oloupeme a nakrájíme na maličké kostičky – co nejmenší.
  2. Mrkve a tuřín očistíme a nakrájíme na tenoučké plátky, ideálně škrabkou na zeleninu nebo na struhadle.
  3. Mangold omyjeme a nasekáme na menší kousky včetně stonku, odkrojíme pouze tuhý konec.
  4. Ve woku rozpálíme olej a vložíme na něj zázvor. Osolíme a restujeme téměř do zlatova.
  5. Přidáme mrkev, krátce orestujeme a podlijeme trochou vody. Přiklopíme a dusíme cca 5 minut.
  6. Na závěr přidáme mangold a kuzu, které rozmícháme ve zbytku vody, a přidáme za stálého míchání k podušené mrkvi. Mícháme, dokud nezhoustne.
  7. Odstavíme, přidáme výhonky munga a klíčky čočky18, promícháme a podle potřeby přidáme cca 1/2 lžičky umeocta.

Praktické

  • Čím menší kostičky a tenčí plátky, tím lépe.
  • Pokud dáte víc vody, musíte dát víc škrobu.
  • Škrobu ale nedáváme příliš mnoho, nechceme pudink ale šťavnatou zeleninu.
  • Pokud potřebujete dosolit, přidejte kapku sojové omáčky.
  • V tomto pokrmu skvěle zužitkujeme výhonky munga, kterým už raší lístečky a syrové nejsou až tak chutné. Touto krátkou tepelnou úpravou získají krásnou hráškovou barvu a lepší chuť.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Kombinujeme

  • Skvěle se hodí jako zeleninová příloha k hlavnímu jídlu nebo místo salátu.

Obměna

  • Místo mangoldu můžeme dát špenát nebo divokou zeleninu (pampelišky, kopřiva, bršlice apod.).
  • Místo tuřínu můžeme dát dýni nebo zcela vynechat.
  • Místo zázvoru můžeme dát oblíbené koření.
  • Místo kuzu můžeme dát arowrote nebo kukuřičný škrob, případně škrob zcela vynechat.
  • klíčky můžeme obměnit za jiné (cizrnové, hrachové, alfa alfa apod. viz recepty na klíčení a výhonky) .

Děti

  • Vhodné pro děti cca od 2 let kvůli zázvoru, který jim může přijít pikantní. Některé děti ale budou nadšené i v mladším věku.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
16. 12. 2023

Mnaaaaaam ♥️ lahoda , měli jsme se spagetami s pestem a salátem s umepastou

Slavomíra
19. 3. 2021

Súhlasím so Zdeňkou,TEN zázvor nemá chybu😋,často dávam do jedál cesnek,ale po tomto recepte budem viac zaraďovať zázvor

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Čočkové kari s hráškem z jednoho hrnce

Potřebujete rychlou večeři téměř bez práce? Stačí jeden hrnec, čočka a pár ingrediencí a máte dobrotu na stole.

Karamelizovaná mrkev v hořčično-“medové” zálivce

Křehká slaďoučká restovaná mrkev v chutné hořčično-“medové” zálivce. Skvělá příloha pro celou rodinu.

Pečená glazovaná zelenina

Potěšte svoje chuťové buňky slaďoučkou zeleninou. Takto upravenou ji vezmou na milost i zarytí odpůrci zeleniny.

Rychlý salát ze dvou ingrediencí se šťavelem

Potřebujete rychle udělat salát a nemáte čas vyrábět zálivku? Tak si udělejte tento rychlý a skvělý salátek ze dvou ingrediencí doplněný o šťavel, který je...