Dušená zelenina nemusí mít nic společného s vaší vzpomínkou na školní jídelnu. V téhle jarní úpravě se jedná o dokonalou chuťovku. A skvěle při ní zužitkujete výhonky munga, kterým už rostou lístečky a za syrova už nejsou tak lahodné.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 mrkve
  • 1 tuřín
  • 4 stonky mangoldu
  • hrst naklíčeného munga a čočky
  • kousek čerstvého zázvoru (kořen)
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 hrnku vody
  • 1 lžička kuzu (škrobu)
  • umeocet
  • sůl

Jak připravit vynikající dušenou zeleninu

  1. Zázvor oloupeme a nakrájíme na maličké kostičky – co nejmenší.
  2. Mrkve a tuřín očistíme a nakrájíme na tenoučké plátky, ideálně škrabkou na zeleninu nebo na struhadle.
  3. Mangold omyjeme a nasekáme na menší kousky včetně stonku, odkrojíme pouze tuhý konec.
  4. Ve woku rozpálíme olej a vložíme na něj zázvor. Osolíme a restujeme téměř do zlatova.
  5. Přidáme mrkev, krátce orestujeme a podlijeme trochou vody. Přiklopíme a dusíme cca 5 minut.
  6. Na závěr přidáme mangold a kuzu, které rozmícháme ve zbytku vody, a přidáme za stálého míchání k podušené mrkvi. Mícháme, dokud nezhoustne.
  7. Odstavíme, přidáme výhonky munga a klíčky čočky18, promícháme a podle potřeby přidáme cca 1/2 lžičky umeocta.

Praktické

  • Čím menší kostičky a tenčí plátky, tím lépe.
  • Pokud dáte víc vody, musíte dát víc škrobu.
  • Škrobu ale nedáváme příliš mnoho, nechceme pudink ale šťavnatou zeleninu.
  • Pokud potřebujete dosolit, přidejte kapku sojové omáčky.
  • V tomto pokrmu skvěle zužitkujeme výhonky munga, kterým už raší lístečky a syrové nejsou až tak chutné. Touto krátkou tepelnou úpravou získají krásnou hráškovou barvu a lepší chuť.

Kombinujeme

  • Skvěle se hodí jako zeleninová příloha k hlavnímu jídlu nebo místo salátu.

Obměna

  • Místo mangoldu můžeme dát špenát nebo divokou zeleninu (pampelišky, kopřiva, bršlice apod.).
  • Místo tuřínu můžeme dát dýni nebo zcela vynechat.
  • Místo zázvoru můžeme dát oblíbené koření.
  • Místo kuzu můžeme dát arowrote nebo kukuřičný škrob, případně škrob zcela vynechat.
  • klíčky můžeme obměnit za jiné (cizrnové, hrachové, alfa alfa apod. viz recepty na klíčení a výhonky) .

Děti

  • Vhodné pro děti cca od 2 let kvůli zázvoru, který jim může přijít pikantní. Některé děti ale budou nadšené i v mladším věku.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Ta jídla jsou VYNIKAJÍCÍ (Ivana)

Ivana: Hezký den, musím říct, že jsem obědy a...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Deti sa úspešne chopili varenia, všetci sme zhodili 3-4 kg (Eva)

Eva: Chcela by som sa vám poďakovať za super...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Cítím se skvěle a 4 kg za 10 dní je super výsledek (Monika)

Monika: Tak mám za sebou půst. Mám sice pouze...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Konečně po všech nezdarech našla (Veronika)

Veronika: Na luštěniny jsem si zvykla téměř hned, ty...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...
  1. Jemná chuť, zázvor tomu dodává šmrnc. Zvolili jsme dnes lehké jídlo kvůli nachlazení. Kuzu přišlo vhod. Podávali jsme s kuskusem a salátem z čerstvé a kvašené zeleniny.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBršlice kozí noha – 10 tipů, jak ji využít v kuchyni
Další článekFandím svému klubu