výhonky

27
16

Čerstvé natě snadno, rychle a levně

Čerstvé natě plné vitamínů můžete mít snadno a rychle bez dalších výdajů. Stačí šikovně recyklovat zbytky zeleniny, kterou použijete při vaření. “Prd...

Nakládané modřínové výhonky

Z modřínu se dělají sirupy i tinktury. Léčí se s nimi klouby, revma, záněty horních cest dýchacích,  žlučník, játra i ledviny. Mírnější účinek má tento kon...

Nakládané smrkové výhonky

Smrkové výhonky jsou léčivé. Můžete z nich připravit sirup, med, naložit je do alkoholu. Nebo jako my do octa a udělat si takové falešné kapary ze smrkovýc...

Zelené výhonky pískavice

Věděli jste, že zmínky o léčivých účincích pískavice se objevovaly už ve starých textech a řeckých i latinských lékopisech? Dle ájurvédské medicíny je písk...
5

Výhonky vojtěšky Alfalfa

Vojtěšku můžete naklíčit a jíst mladičké výhonky s bílými stonky nebo ji můžete nechat růst v květináči a stříhat mladé rostlinky do salátů, jako posypku n...

Dušená jarní zelenina s klíčky

Dušená zelenina nemusí mít nic společného s vaší vzpomínkou na školní jídelnu. V téhle jarní úpravě se jedná o dokonalou chuťovku. A skvěle při ní zužitkuj...
2
10

Klíčíme čočku

Čočka je ideální jarní luštěnina. Nemusíme ji však jíst jen vařenou. Pojďme si část vyklíčit. Používat pak můžeme jak klíčky, tak zelené lístečky, které ná...
6
16

V čem klíčit semínka (domácí nakličovací misky)

Že klíčky jsou skvělým zdrojem vitamínů, enzymů a minerálů, to víme. Ale mnozí z vás stále nevědí, jak snadno semínka naklíčit a sháníte speciální nádoby. ...
4
4

Klíčíme cizrnu

Pokud vás na jaře klíčení chytlo a nevíte, co byste ještě naklíčili, zkuste pro změnu naklíčenou cizrnu. Chutná lehce oříškově a dá se použít za syrova i n...
20

Klíčíme semínka ředkvičky

Naklíčená semínka ředkvičky jsou dalším chutný pokladem, který si můžete připravit doma snadno a levně. Obsahují velké množství železa a vitamínu A, podpor...

Zelené výhonky čočky

Používání čerstvých výhonků je výbornou prevencí před jarní únavou. Olistěné výhonky červené čočky poskytují krom jiného také chlorofyl ceněný pro své deto...

Jak připravit zelené posypky a klíčky na cestách

Jsem zvyklá dávat na každé jídlo čerstvé zelené posypky. Na dovolených však často narážím na to, že petrželka, pórek ani jarní cibulka se na mnoha místech ...