Pokud vás na jaře klíčení chytlo a nevíte, co byste ještě naklíčili, zkuste pro změnu naklíčenou cizrnu. Chutná lehce oříškově a dá se použít za syrova i na vaření. Jako všechny klíčky, i naklíčená cizrna obsahuje cenné vitamíny, enzymy a minerály, které nám na jaře pomohou zahnat jarní únavu a detoxikovat organismus.

Proč klíčit cizrnu

Cizrna, stejně jako všechna dříve zmíněná semínka, se probudí k životu, když dostane vodu. V semínku se probudí život a začnou se množit cenné látky. Klíčky jsou tak laciným a přitom zcela přírodním zdrojem živin.

Ještě více minerálů a vitamínů než nenaklíčená

V naklíčených semínkách vzroste počet vitamínů (A, B, včetně B9- kyseliny listové, C, E) a minerálů (vápník, fosfor železo, hořčík a další), vznikají  mastné kyseliny a aminokyseliny. Výhonek obsahuje enzymy. Obsah bílkovin se blíží masu. Že se v klíčcích probouzí život a množství živin roste, poznáte velmi snadno –  po naklíčení dostanete zhruba čtyřnásobek cizrny!

Co s naklíčenou cizrnou v kuchyni

  • Naklíčená cizrna chutná oříškově. Něco mezi oříškem a čerstvým hráškem.
  • Naklíčenou cizrnu můžete zobat samotnou, syrovou. Ale protože nevařené luštěniny jsou hůře stravitelné, nemělo by to být více než lžíce denně. Všechny klíčky mají také ochlazující účinek, takže v zimě dáváme spíše do horké polévky, na jaře a v létě přidáváme do salátů.
  • Zrovna tak můžete naklíčenou cizrnu použít při vaření. Zacházíme s ní stejně jako s cizrnou, kterou jsme před vařením namočili, rozdíl bude v množství cenný látek, které neuvidíme a ocásku, který bude naklíčená cizrna mít.
  • Naklíčenou cizrnu můžeme přidat do polévek, do karbanátků, do zeleniny nebo do rizota, co vám jen fantazie umožní. Inspiraci najdete u nás v receptech. Všude tam, kde je uvedená cizrna, můžete použít cizrnu naklíčenou.

V čem klíčit cizrnu

Není potřeba speciální vybavení. Můžete buď klíčit na sítku nebo v lahvi překryté gázou. Podstatné je cizrnu denně proplachovat a nenechat ji ve vodě stát. Tipy na klíčící nádoby najdete zde. Žádné speciální vybavení není třeba!

Jak naklíčit cizrnu

  1. Semena důkladně propláchneme ve studené vodě, případně probereme a ošklivé kusy odstraníme.
  2. Pak je vložíme do studené vody a necháme přes noc nabobtnat. Vody bude potřeba cca dvojnásobek.
  3. Druhý den je přendáme do klíčící misky s otvory na dně, na sítko nebo do lahve s gázou.
  4. Klíčky dvakrát denně propláchneme vlažnou vodou a vodu necháme okapat. Klíčky v ní nesmějí stát, zkazily by se. Misku či lahev nechte v tmavším koutě při pokojové teplotě. Pokud budou na světle, rychle vyrostou lístečky a chuť už nebude tak sladká.
  5. Během dvou až tří dnů budete mít klíčky připravené ke konzumaci. My je jíme už od prvního dne, když začnou pukat slupky.
  6. Ideální je sníst je během dvou tří dnů, životnost jim prodloužíte skladováním v chladničce.

Co se dá ještě klíčit

  • Stejným způsobem můžete klíčit také další neloupané a nepůlené luštěniny jako je čočka, mungo nebo hrách.
  • Pozor ale na velké fazole, jsou v syrovém stavu, tedy i naklíčené, špatně stravitelné až jedovaté!
  • Můžeme také klíčit semínka zelenin (ředkvička, brokolice, řeřicha, rukola), vojtěšku či olejnatá semena.
  • Semínka lnu, řeřichy, rokety či mizuny se předem nenamáčí, protože vytvoří gelovitou hmotu a měla by tendenci se kazit.

Pučálka nebo-li pálenec z cizrny

Tradiční pučálka se u nás dělala z hrachu. Máme ale vyzkoušeno, že stejně dobře chutná pučálka z naklíčené cizrny. Však se jí také říká římský hrách, jsou si tedy s naším hrachem blízcí a chuťově podobní. Další možností je udělat cizrnu v troubě viz recept na cizrnové slané křupání.

Tipy

  • Pokud vám klíčky ztmavnou, namočte je do vody smíchanou se šťávou z půlky citronu.
  • Chcete-li malé buclaté klíčky, které jsou sladší, nedejte fazolkám moc prostoru a světla. Zvolte menší nádobu a tmavé místo pro klíčení.

Zkuste to

Je to skutečně jednoduché, vyzkoušejte to a dejte vědět, zda se povedly a jak vám chutnaly!

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Alergie a průjmy mizí (Andrea)

Andrea: Zdravím všechny a přeji krásný večer 🌞 Zahájila...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Dal jsem dolů neuvěřitelných 16 kg a nespočet centimetrů (Fany)

Fany: Děkujeme za úžasně propracovaný kurz, prošel jsem Jarní...

Zase si tančím a zpívám (Monika)

Monika: Krásná ženo Evo 🌺 Velmi Ti děkuji za...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Po měsíci mám 5 kg dole (Hana)

Hana: Milá Evičko, ani nevíš, jak jsem vděčná za...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Jídlo je perfektní, i děti uždibují (Lada)

Lada: Dneska třetí den a jídlo za mě perfektní....

Věřím, že to půjde (Olga)

Olga: Zdravím a připojuji se ke všem, co děkují,...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Cítim fantasticky, 5 cm z pasu je preč! (Katarina)

Katarina: Tak šiesty deň ráno a veĺké prekvapenie, 2...

Jak mi to jde? Parádně. (Radka)

Radka: Jak mi to jde s kurzem Vánoce jinak?...
  1. Nevim kde dělám chybu….již dvakrát jsem se snažila naklíčit cizrnu a ani po pěti dnech nenaklíčila… mám špatný druh nebo bude nějak zpracovaná že neklíčí?

    • Katko, pokud jste dodržela postup, tak je buď přeschlá (přesušená) nebo příliš stará. Zkoušela jste tu stejnou vařit? Byla měkká? Od jaké značky ji máte? Byla v sáčku? Už jsem se setkala s tím, že paní chtěla klíčit cizrnu z plechovky :-))

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekEkzém je pryč, už jíme jinak celá rodina – Šárka Hosnedlová
Další článekJarní zeleninová směs s tofu a žampiony