Pokud vás na jaře klíčení chytlo a nevíte, co byste ještě naklíčili, zkuste pro změnu naklíčenou cizrnu. Chutná lehce oříškově a dá se použít za syrova i na vaření. Jako všechny klíčky, i naklíčená cizrna obsahuje cenné vitamíny, enzymy a minerály, které nám na jaře pomohou zahnat jarní únavu a detoxikovat organismus.

Proč klíčit cizrnu

Cizrna, stejně jako všechna dříve zmíněná semínka, se probudí k životu, když dostane vodu. V semínku se probudí život a začnou se množit cenné látky. Klíčky jsou tak laciným a přitom zcela přírodním zdrojem živin.

Ještě více minerálů a vitamínů než nenaklíčená

V naklíčených semínkách vzroste počet vitamínů (A, B, včetně B9- kyseliny listové, C, E) a minerálů (vápník, fosfor železo, hořčík a další), vznikají  mastné kyseliny a aminokyseliny. Výhonek obsahuje enzymy. Obsah bílkovin se blíží masu. Že se v klíčcích probouzí život a množství živin roste, poznáte velmi snadno –  po naklíčení dostanete zhruba čtyřnásobek cizrny!

Co s naklíčenou cizrnou v kuchyni

  • Naklíčená cizrna chutná oříškově. Něco mezi oříškem a čerstvým hráškem.
  • Naklíčenou cizrnu můžete zobat samotnou, syrovou. Ale protože nevařené luštěniny jsou hůře stravitelné, nemělo by to být více než lžíce denně. Všechny klíčky mají také ochlazující účinek, takže v zimě dáváme spíše do horké polévky, na jaře a v létě přidáváme do salátů.
  • Zrovna tak můžete naklíčenou cizrnu použít při vaření. Zacházíme s ní stejně jako s cizrnou, kterou jsme před vařením namočili, rozdíl bude v množství cenný látek, které neuvidíme a ocásku, který bude naklíčená cizrna mít.
  • Naklíčenou cizrnu můžeme přidat do polévek, do karbanátků, do zeleniny nebo do rizota, co vám jen fantazie umožní. Inspiraci najdete u nás v receptech. Všude tam, kde je uvedená cizrna, můžete použít cizrnu naklíčenou.

V čem klíčit cizrnu

Není potřeba speciální vybavení. Můžete buď klíčit na sítku nebo v lahvi překryté gázou. Podstatné je cizrnu denně proplachovat a nenechat ji ve vodě stát. Tipy na klíčící nádoby najdete zde. Žádné speciální vybavení není třeba!

Jak naklíčit cizrnu

  1. Semena důkladně propláchneme ve studené vodě, případně probereme a ošklivé kusy odstraníme.
  2. Pak je vložíme do studené vody a necháme přes noc nabobtnat. Vody bude potřeba cca dvojnásobek.
  3. Druhý den je přendáme do klíčící misky s otvory na dně, na sítko nebo do lahve s gázou.
  4. Klíčky dvakrát denně propláchneme vlažnou vodou a vodu necháme okapat. Klíčky v ní nesmějí stát, zkazily by se. Misku či lahev nechte v tmavším koutě při pokojové teplotě. Pokud budou na světle, rychle vyrostou lístečky a chuť už nebude tak sladká.
  5. Během dvou až tří dnů budete mít klíčky připravené ke konzumaci. My je jíme už od prvního dne, když začnou pukat slupky.
  6. Ideální je sníst je během dvou tří dnů, životnost jim prodloužíte skladováním v chladničce.

Co se dá ještě klíčit

  • Stejným způsobem můžete klíčit také další neloupané a nepůlené luštěniny jako je čočka, mungo nebo hrách.
  • Pozor ale na velké fazole, jsou v syrovém stavu, tedy i naklíčené, špatně stravitelné až jedovaté!
  • Můžeme také klíčit semínka zelenin (ředkvička, brokolice, řeřicha, rukola), vojtěšku či olejnatá semena.
  • Semínka lnu, řeřichy, rokety či mizuny se předem nenamáčí, protože vytvoří gelovitou hmotu a měla by tendenci se kazit.

Pučálka nebo-li pálenec z cizrny

Tradiční pučálka se u nás dělala z hrachu. Máme ale vyzkoušeno, že stejně dobře chutná pučálka z naklíčené cizrny. Však se jí také říká římský hrách, jsou si tedy s naším hrachem blízcí a chuťově podobní. Další možností je udělat cizrnu v troubě viz recept na cizrnové slané křupání.

Tipy

  • Pokud vám klíčky ztmavnou, namočte je do vody smíchanou se šťávou z půlky citronu.
  • Chcete-li malé buclaté klíčky, které jsou sladší, nedejte fazolkám moc prostoru a světla. Zvolte menší nádobu a tmavé místo pro klíčení.

Zkuste to

Je to skutečně jednoduché, vyzkoušejte to a dejte vědět, zda se povedly a jak vám chutnaly!

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo

Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

  1. Nevim kde dělám chybu….již dvakrát jsem se snažila naklíčit cizrnu a ani po pěti dnech nenaklíčila… mám špatný druh nebo bude nějak zpracovaná že neklíčí?

    • Katko, pokud jste dodržela postup, tak je buď přeschlá (přesušená) nebo příliš stará. Zkoušela jste tu stejnou vařit? Byla měkká? Od jaké značky ji máte? Byla v sáčku? Už jsem se setkala s tím, že paní chtěla klíčit cizrnu z plechovky :-))

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekEkzém je pryč, už jíme jinak celá rodina – Šárka Hosnedlová
Další článekJarní zeleninová směs s tofu a žampiony