Pokud vás na jaře klíčení chytlo a nevíte, co byste ještě naklíčili, zkuste pro změnu naklíčenou cizrnu. Chutná lehce oříškově a dá se použít za syrova i na vaření. Jako všechny klíčky, i naklíčená cizrna obsahuje cenné vitamíny, enzymy a minerály, které nám na jaře pomohou zahnat jarní únavu a detoxikovat organismus.

Proč klíčit cizrnu

Cizrna, stejně jako všechna dříve zmíněná semínka, se probudí k životu, když dostane vodu. V semínku se probudí život a začnou se množit cenné látky. Klíčky jsou tak laciným a přitom zcela přírodním zdrojem živin.

Ještě více minerálů a vitamínů než nenaklíčená

V naklíčených semínkách vzroste počet vitamínů (A, B, včetně B9- kyseliny listové, C, E) a minerálů (vápník, fosfor železo, hořčík a další), vznikají  mastné kyseliny a aminokyseliny. Výhonek obsahuje enzymy. Obsah bílkovin se blíží masu. Že se v klíčcích probouzí život a množství živin roste, poznáte velmi snadno –  po naklíčení dostanete zhruba čtyřnásobek cizrny!

Co s naklíčenou cizrnou v kuchyni

  • Naklíčená cizrna chutná oříškově. Něco mezi oříškem a čerstvým hráškem.
  • Naklíčenou cizrnu můžete zobat samotnou, syrovou. Ale protože nevařené luštěniny jsou hůře stravitelné, nemělo by to být více než lžíce denně. Všechny klíčky mají také ochlazující účinek, takže v zimě dáváme spíše do horké polévky, na jaře a v létě přidáváme do salátů.
  • Zrovna tak můžete naklíčenou cizrnu použít při vaření. Zacházíme s ní stejně jako s cizrnou, kterou jsme před vařením namočili, rozdíl bude v množství cenný látek, které neuvidíme a ocásku, který bude naklíčená cizrna mít.
  • Naklíčenou cizrnu můžeme přidat do polévek, do karbanátků, do zeleniny nebo do rizota, co vám jen fantazie umožní. Inspiraci najdete u nás v receptech. Všude tam, kde je uvedená cizrna, můžete použít cizrnu naklíčenou.

V čem klíčit cizrnu

Není potřeba speciální vybavení. Můžete buď klíčit na sítku nebo v lahvi překryté gázou. Podstatné je cizrnu denně proplachovat a nenechat ji ve vodě stát. Tipy na klíčící nádoby najdete zde. Žádné speciální vybavení není třeba!

Jak naklíčit cizrnu

  1. Semena důkladně propláchneme ve studené vodě, případně probereme a ošklivé kusy odstraníme.
  2. Pak je vložíme do studené vody a necháme přes noc nabobtnat. Vody bude potřeba cca dvojnásobek.
  3. Druhý den je přendáme do klíčící misky s otvory na dně, na sítko nebo do lahve s gázou.
  4. Klíčky dvakrát denně propláchneme vlažnou vodou a vodu necháme okapat. Klíčky v ní nesmějí stát, zkazily by se. Misku či lahev nechte v tmavším koutě při pokojové teplotě. Pokud budou na světle, rychle vyrostou lístečky a chuť už nebude tak sladká.
  5. Během dvou až tří dnů budete mít klíčky připravené ke konzumaci. My je jíme už od prvního dne, když začnou pukat slupky.
  6. Ideální je sníst je během dvou tří dnů, životnost jim prodloužíte skladováním v chladničce.

Co se dá ještě klíčit

  • Stejným způsobem můžete klíčit také další neloupané a nepůlené luštěniny jako je čočka, mungo nebo hrách.
  • Pozor ale na velké fazole, jsou v syrovém stavu, tedy i naklíčené, špatně stravitelné až jedovaté!
  • Můžeme také klíčit semínka zelenin (ředkvička, brokolice, řeřicha, rukola), vojtěšku či olejnatá semena.
  • Semínka lnu, řeřichy, rokety či mizuny se předem nenamáčí, protože vytvoří gelovitou hmotu a měla by tendenci se kazit.

Pučálka nebo-li pálenec z cizrny

Tradiční pučálka se u nás dělala z hrachu. Máme ale vyzkoušeno, že stejně dobře chutná pučálka z naklíčené cizrny. Však se jí také říká římský hrách, jsou si tedy s naším hrachem blízcí a chuťově podobní. Další možností je udělat cizrnu v troubě viz recept na cizrnové slané křupání.

Tipy

  • Pokud vám klíčky ztmavnou, namočte je do vody smíchanou se šťávou z půlky citronu.
  • Chcete-li malé buclaté klíčky, které jsou sladší, nedejte fazolkám moc prostoru a světla. Zvolte menší nádobu a tmavé místo pro klíčení.

Zkuste to

Je to skutečně jednoduché, vyzkoušejte to a dejte vědět, zda se povedly a jak vám chutnaly!

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Postupně se přidává celá rodina (Katarina)

Katarina: Ďakujem za tuto úžasnú skúsenosť. Páči sa mi...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Vlasů na dvě hlavy a ty lokny! (Kattynka)

Kattynka: Evi, díky za sdílení, jste zářný příklad, že...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Mám dole 3 kg a 3 cm v pase (Veve)

Veve: Evi, chci vám poděkovat za krásně připravený kurz....

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...
  1. ahojte, klíčila jsem cizrnu, tuším dokonce bio a začala mi fialovět. Nevím co to je, jestli nějaká plíseň nebo je to v pohodě ? Máte prosím někdo zkušenost ? Díky Lenka

  2. Nevim kde dělám chybu….již dvakrát jsem se snažila naklíčit cizrnu a ani po pěti dnech nenaklíčila… mám špatný druh nebo bude nějak zpracovaná že neklíčí?

    • Katko, pokud jste dodržela postup, tak je buď přeschlá (přesušená) nebo příliš stará. Zkoušela jste tu stejnou vařit? Byla měkká? Od jaké značky ji máte? Byla v sáčku? Už jsem se setkala s tím, že paní chtěla klíčit cizrnu z plechovky :-))

  3. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŠumajstr jinak
Další článekJarda Hlávka – kuchař roku 2020