Používání čerstvých výhonků je výbornou prevencí před jarní únavou. Olistěné výhonky červené čočky poskytují krom jiného také chlorofyl ceněný pro své detoxikační účinky. Na jaro ideální posypka.
Co výhonky obsahují
U výhonků platí to, co u klíčků. Obsahují velké množství vitaminů A, C, D, E, K a B-komplexu, dále vápník, fosfor, magnezium, železo a jiné minerály. Dále obsahují bílkoviny a velké množství exogenních enzymů, které podporují ozdravné procesy v těle a dobře působí i na úbytek váhy.
Během procesu klíčení se vzbudí spící energie, semínko začne růst a množství vitamínů a enzymů zmnohonásobí svůj objem. Budeme-li výhonky jíst, dostaneme právě tuto vitální energii, posílíme imunitu a pomůžeme tělu zbavit se škodlivých látek.
Co s výhonky
Výhonky používáme je jako zelenou posypku na pečivo, do polévky, na jídlo nebo přidáváme do salátů. Můžeme je samozřejmě přidávat i do vaření, ale tam se chuťově ztratí a část vitamínů zbytečně zničíme, takže si čerstvé výhonky spíše šetříme na podávání v syrovém stavu.
V čem klíčit a nechat růst
Můžete si pořídit klíčící misku. Prodávají se krásné skleněné, keramické nebo plastové. Můžete mít jednovrstvou nebo s několika vrstvami pro klíčení více druhů semínek. Klíčit můžete také na sítku, které položíte na misku a přiklopíte talířkem. To je výhodná varianta tam, kde je více strávníků a velká spotřeba klíčků.
Klíčit se dá i ve skleněné lahvi překryté gázou, kterou postavíte „na hlavu“, aby odtekla přebytečná voda. Kutilové klíčí i v nápojových krabicích či plastových lahvích, do kterých dělají otvory. Tyto lahve propláchnou a vodu nechají odtéct přímo ve dřezu. Jakou nádobu zvolíte tedy necháme na vás, důležité je znát postup, který je velmi snadný.
Postup
Potup je stejný jako u klíčení, jen po vyklíčení už nepřiklápíme, ale necháme na světle vyrůst lístečky:
- Semena důkladně propláchneme ve studené vodě, případně probereme a ošklivé kusy odstraníme.
- Pak je vložíme do studené vody a necháme přes noc nabobtnat. Vody bude potřeba cca trojnásobek.
- Druhý den je vložíme do klíčící misky, na sítko nebo do plastové lahve s otvory pro odtok vody.
- Klíčky dvakrát denně propláchneme vlažnou vodou a vodu necháme okapat. Klíčky v ní nesmějí stát, zkazily by se. Misku či lahev nechte v tmavším koutě při pokojové teplotě. Pokud budou na světle, rychle vyrostou lístečky a chuť už nebude tak sladká.
- Během dvou až tří dnů čočka naklíčí. Část můžeme odebírat a jíst, zbytek necháme růst.
- Naklíčenou čočku necháme na světle, nepřiklápíme, aby lístečky mohly získat chlorofyl a zazelenaly se.
- Když vyrostou lístečky, stříháme natě a používáme jako zelenou posypku. Semínko a kořínek už nejíme.
Jakou čočku použít
Použít můžete všechny druhy čočky. Zelenou, hnědou, černou i červenou. Každá má svoje výhody ve vyšším obsahu určitých látek. Červená je například bohatší na železo, vidíte ji na fotkách.
Zkuste to
Je to skutečně jednoduché, vyzkoušejte to a dejte vědět, zda se výhonky povedly a jak vám chutnaly!
Dobrý den,
chci se zeptat, klíčím čočku ve sklenici a už mám klíčky,tak jsem ji vysypala na misku,ale nevím jeslti ji mám proplachovat nebo postřikovat vodou,aby mi rostly lístečky.Děkuji.
Jestli má miska dírky, tak klidně proplachovat, pokud nemá, tak zalívat nebo stříkat, aby dál rostla.
Když začnou růst výhonky, tak už je jenom zaléváte v té misce? Že jsou v ní takové uspořádané…
Celou dobu proplachuji. Uspořádá se to samo a jak to roste :-)
Ahoj Evo, klíčím čočku (vlastně většinu semínek) ve sklenici a následně pojídám lístečky semínko i kořínek. Nevadí to?
Jasně že ne, taky to jíme celé 😋
Můžu se zeptat, co to je za keramické klíčidlo? Jaký výrobce, nebo e-shop..? Díky!
Keramické klíčidlo je taková keramická mistička, která se skládá z tří částí: tácek, samotná miskas otvory, víčko. Je to ta, co vidíte na obrázku v tomto článku a dvojí její využití (vnitřní i vrchní části) vidíte v tomto článku https://www.jimejinak.cz/jak-naklicit-seminka/ Mám jí roky z nějakého trhu, občas to mají v domácích potřebách. Prodávají se i plastové, ale až si přečtete článek, na který vás odkazuji, zjistíte, že ani tu misku nepotřebuejte :-)