Používání čerstvých výhonků je výbornou prevencí před jarní únavou. Olistěné výhonky červené čočky poskytují krom jiného také chlorofyl ceněný pro své detoxikační účinky. Na jaro ideální posypka.

Co výhonky obsahují

U výhonků platí to, co u klíčků. Obsahují velké množství vitaminů A, C, D, E, K a B-komplexu, dále vápník, fosfor, magnezium, železo a jiné minerály. Dále obsahují bílkoviny a velké množství exogenních enzymů, které podporují ozdravné procesy v těle a dobře působí i na úbytek váhy.

Během procesu klíčení se vzbudí spící energie, semínko začne růst a množství vitamínů a enzymů zmnohonásobí svůj objem. Budeme-li výhonky jíst, dostaneme právě tuto vitální energii, posílíme imunitu a pomůžeme tělu zbavit se škodlivých látek.

Co s výhonky

Výhonky používáme je jako zelenou posypku na pečivo, do polévky, na jídlo nebo přidáváme do salátů.  Můžeme je samozřejmě přidávat i do vaření, ale tam se chuťově ztratí a část vitamínů zbytečně zničíme, takže si čerstvé výhonky spíše šetříme na podávání v syrovém stavu.

V čem klíčit a nechat růst

Můžete si pořídit klíčící misku. Prodávají se krásné skleněné, keramické nebo plastové. Můžete mít jednovrstvou nebo s několika vrstvami pro klíčení více druhů semínek. Klíčit můžete také na sítku, které položíte na misku a přiklopíte talířkem. To je výhodná varianta tam, kde je více strávníků a velká spotřeba klíčků.

Klíčit se dá i ve skleněné lahvi překryté gázou, kterou postavíte “na hlavu”, aby odtekla přebytečná voda. Kutilové klíčí i v nápojových krabicích či plastových lahvích, do kterých dělají otvory. Tyto lahve propláchnou a vodu nechají odtéct přímo ve dřezu. Jakou nádobu zvolíte tedy necháme na vás, důležité je znát postup, který je velmi snadný.

Postup

Potup je stejný jako u klíčení, jen po vyklíčení už nepřiklápíme, ale necháme na světle vyrůst lístečky:

  1. Semena důkladně propláchneme ve studené vodě, případně probereme a ošklivé kusy odstraníme.
  2. Pak je vložíme do studené vody a necháme přes noc nabobtnat. Vody bude potřeba cca trojnásobek.
  3. Druhý den je vložíme do klíčící misky, na sítko nebo do plastové lahve s otvory pro odtok vody.
  4. Klíčky dvakrát denně propláchneme vlažnou vodou a vodu necháme okapat. Klíčky v ní nesmějí stát, zkazily by se. Misku či lahev nechte v tmavším koutě při pokojové teplotě. Pokud budou na světle, rychle vyrostou lístečky a chuť už nebude tak sladká.
  5. Během dvou až tří dnů čočka naklíčí. Část můžeme odebírat a jíst, zbytek necháme růst.
  6. Naklíčenou čočku necháme na světle, nepřiklápíme, aby lístečky mohly získat chlorofyl a zazelenaly se.
  7. Když vyrostou lístečky, stříháme natě a používáme jako zelenou posypku. Semínko a kořínek už nejíme.

Jakou čočku použít

Použít můžete všechny druhy čočky. Zelenou, hnědou, černou i červenou. Každá má svoje výhody ve vyšším obsahu určitých látek.  Červená je například bohatší na železo, vidíte ji na fotkách.

Zkuste to

Je to skutečně jednoduché, vyzkoušejte to a dejte vědět, zda se výhonky povedly a jak vám chutnaly!

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    • Keramické klíčidlo je taková keramická mistička, která se skládá z tří částí: tácek, samotná miskas otvory, víčko. Je to ta, co vidíte na obrázku v tomto článku a dvojí její využití (vnitřní i vrchní části) vidíte v tomto článku https://www.jimejinak.cz/jak-naklicit-seminka/ Mám jí roky z nějakého trhu, občas to mají v domácích potřebách. Prodávají se i plastové, ale až si přečtete článek, na který vás odkazuji, zjistíte, že ani tu misku nepotřebuejte 🙂

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZačíná mi ujídat můj muž masožrout!
Další článekPolévka s hlívou ústřičnou a sušeným daikonem