Používání čerstvých výhonků je výbornou prevencí před jarní únavou. Olistěné výhonky červené čočky poskytují krom jiného také chlorofyl ceněný pro své detoxikační účinky. Na jaro ideální posypka.

Co výhonky obsahují

U výhonků platí to, co u klíčků. Obsahují velké množství vitaminů A, C, D, E, K a B-komplexu, dále vápník, fosfor, magnezium, železo a jiné minerály. Dále obsahují bílkoviny a velké množství exogenních enzymů, které podporují ozdravné procesy v těle a dobře působí i na úbytek váhy.

Během procesu klíčení se vzbudí spící energie, semínko začne růst a množství vitamínů a enzymů zmnohonásobí svůj objem. Budeme-li výhonky jíst, dostaneme právě tuto vitální energii, posílíme imunitu a pomůžeme tělu zbavit se škodlivých látek.

Co s výhonky

Výhonky používáme je jako zelenou posypku na pečivo, do polévky, na jídlo nebo přidáváme do salátů.  Můžeme je samozřejmě přidávat i do vaření, ale tam se chuťově ztratí a část vitamínů zbytečně zničíme, takže si čerstvé výhonky spíše šetříme na podávání v syrovém stavu.

V čem klíčit a nechat růst

Můžete si pořídit klíčící misku. Prodávají se krásné skleněné, keramické nebo plastové. Můžete mít jednovrstvou nebo s několika vrstvami pro klíčení více druhů semínek. Klíčit můžete také na sítku, které položíte na misku a přiklopíte talířkem. To je výhodná varianta tam, kde je více strávníků a velká spotřeba klíčků.

Klíčit se dá i ve skleněné lahvi překryté gázou, kterou postavíte „na hlavu“, aby odtekla přebytečná voda. Kutilové klíčí i v nápojových krabicích či plastových lahvích, do kterých dělají otvory. Tyto lahve propláchnou a vodu nechají odtéct přímo ve dřezu. Jakou nádobu zvolíte tedy necháme na vás, důležité je znát postup, který je velmi snadný.

Postup

Potup je stejný jako u klíčení, jen po vyklíčení už nepřiklápíme, ale necháme na světle vyrůst lístečky:

  1. Semena důkladně propláchneme ve studené vodě, případně probereme a ošklivé kusy odstraníme.
  2. Pak je vložíme do studené vody a necháme přes noc nabobtnat. Vody bude potřeba cca trojnásobek.
  3. Druhý den je vložíme do klíčící misky, na sítko nebo do plastové lahve s otvory pro odtok vody.
  4. Klíčky dvakrát denně propláchneme vlažnou vodou a vodu necháme okapat. Klíčky v ní nesmějí stát, zkazily by se. Misku či lahev nechte v tmavším koutě při pokojové teplotě. Pokud budou na světle, rychle vyrostou lístečky a chuť už nebude tak sladká.
  5. Během dvou až tří dnů čočka naklíčí. Část můžeme odebírat a jíst, zbytek necháme růst.
  6. Naklíčenou čočku necháme na světle, nepřiklápíme, aby lístečky mohly získat chlorofyl a zazelenaly se.
  7. Když vyrostou lístečky, stříháme natě a používáme jako zelenou posypku. Semínko a kořínek už nejíme.

Jakou čočku použít

Použít můžete všechny druhy čočky. Zelenou, hnědou, černou i červenou. Každá má svoje výhody ve vyšším obsahu určitých látek.  Červená je například bohatší na železo, vidíte ji na fotkách.

Zkuste to

Je to skutečně jednoduché, vyzkoušejte to a dejte vědět, zda se výhonky povedly a jak vám chutnaly!

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

  1. Když začnou růst výhonky, tak už je jenom zaléváte v té misce? Že jsou v ní takové uspořádané…

  2. Ahoj Evo, klíčím čočku (vlastně většinu semínek) ve sklenici a následně pojídám lístečky semínko i kořínek. Nevadí to?

    • Keramické klíčidlo je taková keramická mistička, která se skládá z tří částí: tácek, samotná miskas otvory, víčko. Je to ta, co vidíte na obrázku v tomto článku a dvojí její využití (vnitřní i vrchní části) vidíte v tomto článku https://www.jimejinak.cz/jak-naklicit-seminka/ Mám jí roky z nějakého trhu, občas to mají v domácích potřebách. Prodávají se i plastové, ale až si přečtete článek, na který vás odkazuji, zjistíte, že ani tu misku nepotřebuejte 🙂

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKnedlíky na sto způsobu: místo klasiky zkuste zdravější alternativy
Další článekDokonalost není v dokonalosti ale v celistvosti (Petr)