Čočka je ideální jarní luštěnina. Nemusíme ji však jíst jen vařenou. Pojďme si část vyklíčit. Používat pak můžeme jak klíčky, tak zelené lístečky, které nám vyraší, když ji nebudeme stíhat jíst. Jako všechny čerstvé klíčky, i čočkové posilují imunitu, detoxikují organismus a nenadýmají.

Výhoda naklíčené čočky

U naklíčené čočky platí to, co u všech ostatních naklíčených semínek. Během procesu klíčení se vzbudí spící energie, semínko začne růst a množství vitamínů a enzymů zmnohonásobí svůj objem. Budeme-li klíčky jíst, dostaneme právě tuto vitální energii, posílíme imunitu a pomůžeme tělu zbavit se škodlivých látek.

Naklíčená čočka je nejen chutná, ale také bohatá na vitamíny C, E a minerály, které vznikají v novém klíčícím životě semene. Obsahují také velké množství exogenních enzymů, které podporují ozdravné procesy v těle a dobře působí i na úbytek váhy.

Kolik klíčků sníst

Protože klíčky mají osvěžující až ochlazující charakter, nejíme je na hrstě. Stačí lžíce denně. Je to ideální doplněk výživy. V chladných dnech je přidáváme do horkých pokrmů jako posypku.

Co s klíčky

Klíčky můžete jíst syrové nebo je v zimě přidávat do horké polévky či jako posypku na pokrmy. V létě jsou výborné do salátů. Můžete si je nechat jako malé občerstvení a zobat je samotné v momentě, kdy vás honí mlsná. Když to s množstvím klíčků přeženete a nestíháte je jíst, přidejte je do do rizota nebo je rozmixujte do zeleninové krémové polévky či omáčky. Rozhodně nemá význam nadělat si klíčky do foroty a dát je do mrazáku, to bychom všechnu tu čerstvost a cenné živiny pěkně umrtvili.

Naklíčenou čočku můžete používat také na vaření, bude ještě lépe stravitelná než nenaklíčená.

Co s lístečky

Pokud chcete ještě zvýšit léčebný účinek klíčků, nechte je na světle – vyrostou vám lístečky. V nich je obsažen chlorofyl, který má detoxikační účinky, což na jaře potřebujeme víc než kdykoliv jindy v průběhu roku. Když už má čočka lístečky, není semínko a kořínek příliš chutné, proto se zaměříme na čerstvou zelenou nať a použijeme ji jako posypku na polévky, obiloviny, zeleninu, do salátů či na pomazánku. Můžete si také cíleně vypěstovat olistěné výhonky čočky.

V čem klíčit

Můžete si pořídit klíčící misku. Prodávají se krásné skleněné, keramické nebo plastové. Můžete mít jednovrstvou nebo s několika vrstvami pro klíčení více druhů semínek. Klíčit můžete také na sítku, které položíte na misku a přiklopíte talířkem. To je výhodná varianta tam, kde je více strávníků a velká spotřeba klíčků.

Klíčit se dá i ve skleněné lahvi překryté gázou, kterou postavíte „na hlavu“, aby odtekla přebytečná voda. Kutilové klíčí i v nápojových krabicích či plastových lahvích, do kterých dělají otvory. Tyto lahve propláchnou a vodu nechají odtéct přímo ve dřezu. Jakou nádobu zvolíte tedy necháme na vás, důležité je znát postup, který je velmi snadný.

Jak naklíčit čočku

  1. Semena důkladně propláchneme ve studené vodě, případně probereme a ošklivé kusy odstraníme.
  2. Pak je vložíme do studené vody a necháme přes noc nabobtnat. Vody bude potřeba cca trojnásobek.
  3. Druhý den je vložíme do klíčící misky, na sítko nebo do plastové lahve s otvory pro odtok vody.
  4. Klíčky dvakrát denně propláchneme vlažnou vodou a vodu necháme okapat. Klíčky v ní nesmějí stát, zkazily by se. Misku či lahev nechte v tmavším koutě při pokojové teplotě. Pokud budou na světle, rychle vyrostou lístečky a chuť už nebude tak sladká.
  5. Během dvou až tří dnů budete mít klíčky připravené ke konzumaci. My je jíme už od prvního dne, když začnou pukat slupky.
  6. Ideální je sníst je během dvou tří dnů, životnost jim prodloužíte skladováním v chladničce.
  7. Pokud nám rostou lístečky, stříháme natě a používáme jako zelenou posypku.

Co se dá ještě klíčit

Stejným způsobem můžete klíčit také další neloupané a nepůlené luštěniny (u loupaných už klíček vypadl a není, co by vzešlo) jako je mungo, hrách a cizrna. Pozor ne velké fazole, jsou špatně stravitelné! Můžeme také klíčit semínka zelenin (ředkvička, brokolice, řeřicha, rukola), vojtěšku či olejnatá semena. Pozor však na semínka lnu, řeřichy, rokety či mizuny, ta se předem nenamáčí, protože vytvoří gelovitou hmotu a měla by tendenci se kazit.

Jakou čočku klíčit

Klíčit můžete všechny druhy čočky. Zelenou, hnědou, černou i červenou. Každá má svoje výhody ve vyšším obsahu určitých látek.  Červená je například bohatší na železo, vidíte ji na fotkách.

Zkuste to

Je to skutečně jednoduché, vyzkoušejte to a dejte vědět, zda se klíčky povedly a jak vám chutnaly!

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

  1. Dobrý den, čočka mi krásně naklíčila. Nevím jestli se jí pouze klíčky nebo i ta čočka (zrnko). Je dost tvrdá. Děkuji

    • My jíme i to zrno, časem z něj odpadne slupka a zůstane měkké jádro. Ale klidně jezte jen výhonky, pokud vám nevadí se s tím oddělovat 😉

    • Koupily jsme jí s Evou tenkrát ve zdravé výživě myslím že někde v Dejvicích. Ale je to už hodně dlouho.

  2. ahoj 🙂 Včera se ke mně dostala informac,e že luštěniny jsou silně kyselinotvorné, nevím proč, ale považovala jsem je automaticky za zásadu. Dotazovala jsem se, zda jsou kyselinotvorné i v naklíčeném stavu, odpověd zněla, že ano, až na jisté fazole, Mohu poprosit i o Váš názor? Zde bych si zase automaticky myslela, že jde o zásadu :)Zřejmě mylně, děkuji 🙂

  3. Jj, zkusila jsem klíčit. Na sítku. Jenže nějakém kovovém a mungo v místě kontaktu se sítkem zčernalo. Tak takové to běžné sítko nebrattttt.

    • To je zajímavá informace, díky! Je fakt, že tu i kovové mám, ale nějak mě nenapadlo ho použít. Ač nejsem fanda plastu, tak na ty klíčky ho beru,když je klíčící miska plná něčeho jiného. Takže kovové nebrat, ok.

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZeleninové rizotko s čerstvou kopřivou
Další článekSuperpotraviny od Naturalis s 20% slevou