Ředkvičkové pickles
Toto je skvělé řešení, pokud máte ředkviček skutečně tolik, že je nestíháte jíst. Naložené vydrží měsíce, v chladu i rok.
Nakládané ředkvičky jsou pak po zbytek roku skvělým zpestřením talíře, i když už mají po seózně. Ať pro svoji chuť nebo barvu. Ředkvičky můžete nakládat jako každou jinou kvašenou zeleninu. A máte hned několik možností, jak to udělat. Buď nakládat samotné nebo zkombinovat s jinou zeleninou. Můžete je nastrouhat, nakrájet na plátky, na čtvrtky či půlky nebo nechat celé. Každá lahvička může být jiná. Z ředkviček také můžete vykrájet kytičky a naloženou zeleninu tak ještě okrášlit
Můžete je naložit klasicky nastrouhané se solí (Picles – kvašená zelenina) nebo je dát do slaného nálevu (Ředkvičky ve slaném nálevu) anebo do nálevu s umeoctem (Ředkvičky v umeoctu). Bylinkám a fantazii se meze nekladou.
Pomazánky s ředkvičkou
Do hotové pomazánky nastrouhejte nebo na drobné kostičky pokrájejte čerstvou ředkvičku. Pomazánka dostane říz a bude vizuálně zajímavá. Nemá moc význam ředkvičky do pomazánky mixovat, jejich chuť i barva se tak zcela ztratí.
Polévky s ředkvičkou
Když je ředkviček skutečně dostatek, přidávám je do snídaňových i obědových polévek, kam jindy mám tendenci dávat mrkev. Ředkvička je v polévce příjemnou změnou a po uvaření ztratí štiplavost, takže to prochází i u malých dětí, které jinak syrovou nerady.
Pokud by vám rodina ředkvičky v tepelné podobě sabotovala, tak jim je bez obav namixujte do krémových polévek. Na barvě moc nepřidají, na chuti to téměř nepoznáte, zvlášť, když základ bude mrkvový, dýňový, brokolicový nebo květákový. Prostě s přebytkem ředkviček svoje oblíbené krémové polévky nastavte.
Napařené, vařené a nishime ředkvičky
Ze stejného důvodu jsem začala ředkvičku přidávat do všech vařených jídel, když jsme zrovna měli bohatou úrodu. Ředkvičku můžete přidat do nishime (video návod na nishime), můžete ji krátce napařit místo brokolice (to je nejmilenší forma ředkviček naší mladší dcery), blanšírovat do salátu nebo třeba zahustit s kuzu (jako v receptu s ředkvičkami a růžičkovou kapustou), tak to miluje celá naše rodina.
Karbanátky a placky s ředkvičkou
Pokud máte ředkviček hodně a rodina nemá ráda jejich ostrost, schovejte jim je nastrouhané do karbanátků, placek a nádivek. Tepelnou úpravou ztratí svoji barvu i pálivost, nikdo je v jídle nepozná a vy uplatníte tuhle zdravou zeleninu v každém obědu a večeři.
Saláty s ředkvičkou
Takto je nejčastěji spotřebujeme my. Prostě je přidáváme do každého salátu, dokud máme úrodu. Někdy je strouháme, jindy krájíme na plátky, jindy dáváme půlky ředkviček.
Komentáře
Mám rád poučné články Děkuji
Pickles 😉