Máte nadúrodu ředkviček a nevíte, co s nimi? Velká škoda by byla nechat je zdřevnatět na záhonech. Máme pro vás 6 osvědčených tipů, jak je zpracovat.

1Ředkvičkové pickles

Toto je skvělé řešení, pokud máte ředkviček skutečně tolik, že je nestíháte jíst. Naložené vydrží měsíce, v chladu i rok.

Nakládané ředkvičky jsou pak po zbytek roku skvělým zpestřením talíře, i když už mají po seózně. Ať pro svoji chuť nebo barvu. Ředkvičky můžete nakládat jako každou jinou kvašenou zeleninu. A máte hned několik možností, jak to udělat. Buď nakládat samotné nebo zkombinovat s jinou zeleninou. Můžete je nastrouhat, nakrájet na plátky, na čtvrtky či půlky nebo nechat celé. Každá lahvička může být jiná. Z ředkviček také můžete vykrájet kytičky a naloženou zeleninu tak ještě okrášlit

Můžete je naložit klasicky nastrouhané se solí (Picles – kvašená zelenina) nebo je dát do slaného nálevu (Ředkvičky ve slaném nálevu) anebo do nálevu s umeoctem (Ředkvičky v umeoctu). Bylinkám a fantazii se meze nekladou.

2Pomazánky s ředkvičkou

Do hotové pomazánky nastrouhejte nebo na drobné kostičky pokrájejte čerstvou ředkvičku. Pomazánka dostane říz a bude vizuálně zajímavá. Nemá moc význam ředkvičky do pomazánky mixovat, jejich chuť i barva se tak zcela ztratí.

3Polévky s ředkvičkou

Když je ředkviček skutečně dostatek, přidávám je do snídaňových i obědových polévek, kam jindy mám tendenci dávat mrkev. Ředkvička je v polévce příjemnou změnou a po uvaření ztratí štiplavost, takže to prochází i u malých dětí, které jinak syrovou nerady.

Pokud by vám rodina ředkvičky v tepelné podobě sabotovala, tak jim je bez obav namixujte do krémových polévek. Na barvě moc nepřidají, na chuti to téměř nepoznáte, zvlášť, když základ bude mrkvový, dýňový, brokolicový nebo květákový. Prostě s přebytkem ředkviček svoje oblíbené krémové polévky nastavte.

4Napařené, vařené a nishime ředkvičky

Ze stejného důvodu jsem začala ředkvičku přidávat do všech vařených jídel, když jsme zrovna měli bohatou úrodu. Ředkvičku můžete přidat do nishime (video návod na nishime), můžete ji krátce napařit místo brokolice (to je nejmilenší forma ředkviček naší mladší dcery), blanšírovat do salátu nebo třeba zahustit s kuzu (jako v receptu s ředkvičkami a růžičkovou kapustou), tak to miluje celá naše rodina.

5Karbanátky a placky s ředkvičkou

Pokud máte ředkviček hodně a rodina nemá ráda jejich ostrost, schovejte jim je nastrouhané do karbanátků, placek a nádivek. Tepelnou úpravou ztratí svoji barvu i pálivost, nikdo je v jídle nepozná a vy uplatníte tuhle zdravou zeleninu v každém obědu a večeři.

6Saláty s ředkvičkou

Takto je nejčastěji spotřebujeme my. Prostě je přidáváme do každého salátu, dokud máme úrodu. Někdy je strouháme, jindy krájíme na plátky, jindy dáváme půlky ředkviček.

 

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Z Klubu čerpám informace, recepty i energii (Marie)
Marie: Evo, Vy i všichni členové Vašeho týmu jste...
Přidala se ke mně i kolegyně z práce
Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...
Fantastický program, všetko chutí a pri tom chudnem (Daniela)
Daniela: Fantastický program, všetko chutí, pôst som dala úplne...
Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec
Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...
Dala jsem sbohem cukru a mlsná už mě nehoní (Jana)
Jana: Z čoho mám najväčiu radosť je, že práve...
Nemohu se od tohoto webu odtrhnout
Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...
Bez vás bych byla ztracená
Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...
Po pár dnech v kurzu mám energie na rozdávání (Aneta)
Aneta: Ještě před Covidem jsem byli párkrát v Asii...
Díky kurzu mám řád a disciplínu
Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...
Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy
Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...
Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.
Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...
S Vámi mám pocit, že na to nejsem sama (Daniela)
Daniela: Jsem učitelka a celý svůj profesní život se...
Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma
Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...
Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!
Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...
Pomohli jste mi zachránit maminku
Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...
Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!
Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...
  1. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPečený květák se špaldou a tofu smaženicí
Další článekLuxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem