Domů > Nepřehlédněte

Ředkvičky 6x jinak

Máte nadúrodu ředkviček a nevíte, co s nimi? Velká škoda by byla nechat je zdřevnatět na záhonech. Máme pro vás 6 osvědčených tipů, jak je zpracovat.

Ředkvičkové pickles

Toto je skvělé řešení, pokud máte ředkviček skutečně tolik, že je nestíháte jíst. Naložené vydrží měsíce, v chladu i rok.

Nakládané ředkvičky jsou pak po zbytek roku skvělým zpestřením talíře, i když už mají po seózně. Ať pro svoji chuť nebo barvu. Ředkvičky můžete nakládat jako každou jinou kvašenou zeleninu. A máte hned několik možností, jak to udělat. Buď nakládat samotné nebo zkombinovat s jinou zeleninou. Můžete je nastrouhat, nakrájet na plátky, na čtvrtky či půlky nebo nechat celé. Každá lahvička může být jiná. Z ředkviček také můžete vykrájet kytičky a naloženou zeleninu tak ještě okrášlit

Můžete je naložit klasicky nastrouhané se solí (Picles – kvašená zelenina) nebo je dát do slaného nálevu (Ředkvičky ve slaném nálevu) anebo do nálevu s umeoctem (Ředkvičky v umeoctu). Bylinkám a fantazii se meze nekladou.

Pomazánky s ředkvičkou

Do hotové pomazánky nastrouhejte nebo na drobné kostičky pokrájejte čerstvou ředkvičku. Pomazánka dostane říz a bude vizuálně zajímavá. Nemá moc význam ředkvičky do pomazánky mixovat, jejich chuť i barva se tak zcela ztratí.

Polévky s ředkvičkou

Když je ředkviček skutečně dostatek, přidávám je do snídaňových i obědových polévek, kam jindy mám tendenci dávat mrkev. Ředkvička je v polévce příjemnou změnou a po uvaření ztratí štiplavost, takže to prochází i u malých dětí, které jinak syrovou nerady.

Pokud by vám rodina ředkvičky v tepelné podobě sabotovala, tak jim je bez obav namixujte do krémových polévek. Na barvě moc nepřidají, na chuti to téměř nepoznáte, zvlášť, když základ bude mrkvový, dýňový, brokolicový nebo květákový. Prostě s přebytkem ředkviček svoje oblíbené krémové polévky nastavte.

Napařené, vařené a nishime ředkvičky

Ze stejného důvodu jsem začala ředkvičku přidávat do všech vařených jídel, když jsme zrovna měli bohatou úrodu. Ředkvičku můžete přidat do nishime (video návod na nishime), můžete ji krátce napařit místo brokolice (to je nejmilenší forma ředkviček naší mladší dcery), blanšírovat do salátu nebo třeba zahustit s kuzu (jako v receptu s ředkvičkami a růžičkovou kapustou), tak to miluje celá naše rodina.

Karbanátky a placky s ředkvičkou

Pokud máte ředkviček hodně a rodina nemá ráda jejich ostrost, schovejte jim je nastrouhané do karbanátků, placek a nádivek. Tepelnou úpravou ztratí svoji barvu i pálivost, nikdo je v jídle nepozná a vy uplatníte tuhle zdravou zeleninu v každém obědu a večeři.

Saláty s ředkvičkou

Takto je nejčastěji spotřebujeme my. Prostě je přidáváme do každého salátu, dokud máme úrodu. Někdy je strouháme, jindy krájíme na plátky, jindy dáváme půlky ředkviček.

 

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mám rád poučné články Děkuji

Pickles 😉

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

19
12

4 nechutně zdravé dobroty na Halloween

Nalaďte se na Halloween. Inspirujte se našimi dobrotami, ze kterých se vlasy ježí hrůzou. Připravte přátelům a rodině hrůzostrašné, ale na první ochutnání ...
89
17

4 vymazlené pomazánky z podzimní úrody

Podzim s sebou přináší hojnou úrodu surovin na vaření – dýně, řepy, vlašské ořechy, křen a další dobroty. Pojďte si z nich vyrobit vymazlené podzimní...
38

Teplé nápoje pro zimní dny: jde to i bez cukru!

Kazí vám náladu, že je venku chladno a nevlídno? Zahřejte své tělo a potěšte smysly popíjením horkých nápojů bez cukru. A klidně i s dětmi! Připravte si s ...

28 zdravých alternativ na Silvestra

Chcete si na Silvestra připravit zdravé a chutné občerstvení? Inspirujte se našimi tipy. Novoroční pohoštění přeci nemusí být jen o majonézových chlebíčcíc...
31

Sezónní jídelníček: Co jíst v dubnu?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...
35
5

Přebývá vám nať z ředkviček? Víme, proč ji určitě nevyhodit, ale usušit!

Opravdu se vyplatí zabývat se s přebytečnými natěmi z ředkviček? Jasně! Pojďte se s námi podívat, jak moc se můžou hodit v sušené formě.