Učím se vařit jinak a zatím sklízím jen úspěchy (Marie, 42 let)

4

Po dvou nedonošených dětech jsem byla vyřízená. Ukázalo se, že mám alergii na lepek a mléko a učila jsem se vařit bez nich. A teď, když už jsem cítila, že potřebuji pohnout se svým zdravím a manžel s vysokým tlakem, jsme objevili Jíme Jinak. Byl to on, kdo navrhl, abychom šli do Jarní očisty a kdo šíří osvětu v práci mezi kolegyněmi :-)

Únava, vyčerpání, chudokrevnost a zažívací potíže

Na Vaše stránky chodím už dlouho, pro inspiraci, pro radost, pro radu. Nevím, mohu li se nazvat nadšenou kuchařkou 🙂 , ale vařím ráda, stále, denně a pořád mě to baví. Nejdřív jsem se učila vařit od mojí mámy (striktní zastánkyně české „smrtící“ klasiky), což mi úplně nevyhovovalo. Když jsem se před 16 lety vdala a a narodil se syn, učila jsem se vařit pro něj, bylo to hrozně fajn a kupodivu i manžel tehdy konstatoval, že takové zeleniny a polévek za celý život nesnědl, co tehdy.
Pak se narodila dcerka (stejně, jako syn, byla hodně nedonošená) a já se po druhém porodu začala cítit čím dál tím hůře. Přičítala jsem to permanentnímu kojení (ač mi obě děti byly přiloženy k prvnímu kojení téměř po týdnu!! obě dvě se statečně snažily a já je plně kojila 7 měsíců, částečně ještě do roka a kousek). Nakonec už se to nedalo ustát, strašná únava, vyčerpání, chudokrevnost, zažívací potíže … byla mi NAŠTĚSTÍ  diagnostikována celiakie + alergie na mléko.
Alergie nebo intolerance není na zhroucení! Spíš impuls, nový začátek. Jen prostě tělo dává hlasitý signál, že to nebo ono ho ničí a poškozuje. Moje kolegyňka v práci má trefný slogan, pro lidi, kteří nechtějí své tělo poslouchat a ač trpí mnoha neduhy a stejně se krmí „odpadem“: Co ještě se musí stát, aby si takový člověk uvědomil, že se řítí do záhuby??!“ A má pravdu.
A tak se učím vařit znovu. Bez lepku a mléka. A kupodivu jsem objevila takou řadu nových věcí, o kterých jsem neměla ani ponětí a které byly tak dobré!! A rodina to opět přijala, že se u nás vaří bez lepku a mléka.

Jdeme do Jarní očisty s vámi!

Před 4 lety manželovi diagnostikovali vysoký krevní tlak. Jenže léčba se nejeví jako úplně úspěšná …bere léky, já se snažím vařit zdravě, ale je to jak na houpačce. Někdy má tlak ok, jindy ne …. Manžel má rád maso 🙂 Sice si rád pochutná i na bezmasích jídlech, sladké nemusí vůbec, ale představa jíst zcela bez masa, bez klobásek, toho se trochu obává… Jenže!! Koukal se mnou na Prostřeno, ve kterém jste byla i Vy. V první řadě – klobouk dolů, před Vaším vařením i vystupováním. Manžel byl dost překvapen, jak jídla krásně vypadají, jak Vy vypadáte zdravě, spokojeně a vyrovnaně … a koukal se mnou na Prostřeno celý týden. No a sám přišel s návrhem, že by tu Jarní očistu zkusil. Ví, že já jsem ochotná i schopná uvařit skoro cokoli, takže jsem to s radostí odsouhlasila, že jdu do toho také.
Já sama problém s váhou nemám, při výšce 168 cm mám 56 kg, ale spíš se mi jedná o očistu jater a hlavně regeneraci střev. I přes striktní dodržování bzl. diety mám stále lehce zvýšené protilátky na lepek v krvi. Takže usuzuji, že je někde zakopaný pes – možná skrytý zánět, propustnost střev… nevím.

Začala jsem vařit podle Jíme Jinak

Už několik dní si užívám vaše stránky a díky členství v Klubu i klubácké příspěvky. Je to bomba a super inspirace. Pomaličku začínám zařazovat nové recepty a chutě … a zatím sklízím jen úspěch! Už jsme zkusili těstoviny s pórkovou omáčkou s uzeným tofu, zdravou zelňačku, bramboračku s bez brambor s pohankou a dnes mám k obědu tempeh na „medu“, jáhlovo batátovou kaši a napařenou zeleninu (parní hranec mám už asi 4 roky, ale poslední dobou měl spíše funkci lapače prachu, takže už je zase v provozu).
Manžel je vděčný strávník, vždy jídlo pochválí i když je to něco obyčejného. Tohle mají děti asi odkoukané od něj, též často vychvalují a mlaskají blahem….
V posledních dnech jsem dělala podle Jíme Jinak dýňový perník, pomazánky…no a dnes držková polévka s hlívou. Manžel je nadšen a moc zdraví a vzkazuje, že tahle polévka je fakt TOP!!!

Manžel šíří osvětu v práci

Po té, co jsme se rozhodli zakoupit si členství a přidat se k Jarní očistě, si manžel o tom povídal s kolegyněmi v práci (má tam skoro samé ženské). Už dřív byly kolegyně překvapené, že si manžel denně nosí do práce uvařený oběd i polévku, že sní i bezmasé a zdravé jídlo, že se u nás denně vaří a tak podobně. Jedna z těch kolegyň sice není o mnoho starší než já, ale má dost zdravotních problémů a dokonce ho požádala, zda by někdy nemohla tohle „jiné jídlo“ ochutnat, když toho navařím víc, že by si porci třeba i koupila! Tak jsem jí v pátek poslala sklenici zdravé zelňačky. Byla mile překvapená jemnou chutí, sytostí nezahuštěné polévky a hlavně fajn pocitem v bříšku, který se po jídle dostavil. Takže šíříme osvětu dál:-)

Pomalu ale jistě se nám blíží začátek jarní očisty a už se na ni moc těšíme. Nejen já, ale oba moji kluci (myslím tím manžela a syna), dcerka se taky těší, ale u ní to asi bude víc o kompromisu. Vejce a maso miluje, ne denně, ale má je ráda, tak jsem na ni zvědavá.

Mějte se krásně, velmi Vám fandím a těším se Jarní očistu 🙂

Marie

Pozn.redakce: Foto rodiny je pouze ilustrační.

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Je super, že takhle jí celá rodina. Se mnou jí jedna dcerka a druhá už také pokukuje, protože vidí výsledky jak u mě, tak u svého dvojčete a to je jak se říká k „naštvání“:-) Takže se už začíná ptát, co, proč, jak, chce s námi začít cvičit. Bohužel moji dva kluci (manžel a syn) ač mají lupenku, stále odolávají a ač se snažím hodně působit mi tvrdí, že to co já oni rozhodně jíst nebudou…no jejich smůla…at se drbou až do aleluja

    • S dvojcatama to je vtipne, to by me fakt stvalo – mit stihlejsi bezuhratou dvojnici 😂😂👍👍 Vsak oni chlapi vymeknou, dej jim cas 😉 Mas super pristup 👍👍

  2. Tak to je super ,ze Vám tak všechno jedí.Ja a nejmladší syn -tomu nic jiného nezbuva – jedeme tak na 80%,ale ostatni čtyři chlapi jsou masožravci , takže pořad vařím dvojmo. Takže tiše závidím.

    • A co vařit jedno jídlo a k tomu maso a měli by maso a bylo by jedno vaření? To by neprošlo? 😉

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSleva na osiva u Paní Dýně
Další článekLyžovačka v Krkonoších (březen 2020) – ušetřete 3 tisíce na rodinu!