Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Klíčíme semínka ředkvičky

Uvařeno
bez mléka

Naklíčená semínka ředkvičky jsou dalším chutný pokladem, který si můžete připravit doma snadno a levně. Obsahují velké množství železa a vitamínu A, podporují naši imunitu, detoxikují organismus. Jedna lžička klíčků ředkvičky prý vydá, co do obsahu živin, za 30 snědených ředkviček.

Jak řešit mikulášskou nadílku a adventní kalendář u dětí, které jsou z dětství zvyklé na sladkosti? Svoje zkušenosti ...

Proč klíčit

Klíčky jsou elixír mládí. Jsou to malé koncentrované zázraky plné minerálů, vitamínů, enzymů a dalších stopových látek. Podle některých zdrojů obsahuje naklíčená ředkvička čtyřikrát více železa než špenát a osmkrát více než červená paprika. Naklíčená ředkvička je dobrá, chutná jako jemnější verze normální ředkvičky.

Co naklíčená ředkvička obsahuje

  • chlorofyl
  • betakaroten
  • vitamíny B, C, D, E a K
  • minerální (zejména železo, vápník, dralsík a fosfor)

Účinky klíčků ředkvičky

  • detoxikuje organismus
  • posiluje imunitu
  • pomáhá zlepšit vnitřní prostředí – má zásadité účinky
  • pomáhá při onemocnění cév
  • pomáhá při anémii
  • pomáhá při léčbě cukrovky
  • snižuje cholesterol
  • podporuje metabolismus
  • usnadňuje vstřebávání bílkovin ze strav

Detoxikační účinky

Všechny výše uvedené látky léčí naše tělo a doplňují deficit vitamínů, který vzniká v zimě konzumací méně vhodných potravin, přejídáním a nedostatkem čerstvé zeleniny. Pokud chcete ještě zvýšit léčebný účinek klíčků, nechte je na světle – vyrostou vám lístečky. V nich je obsažen chlorofyl, který má detoxikační účinky, což na jaře potřebujeme víc než kdykoliv jindy v průběhu roku.

Co s klíčky

Jíst můžete klíčky i olistěné výhonky. Můžete jíst syrové nebo je v chladných měsících přidávat do horké polévky či jako posypku na pokrmy. V létě jsou výborné do salátů, na pomazánku. Můžete si je nechat jako malé občerstvení a zobat je samotné v momentě, kdy vás honí mlsná. Když to s množstvím klíčků přeženete a nestíháte je jíst, přidejte je do do rizota nebo je rozmixujte do zeleninové krémové polévky či omáčky. Rozhodně nemá význam nadělat si klíčky do foroty a dát je do mrazáku, to bychom všechnu tu čerstvost a cenné živiny pěkně umrtvili.

V čem klíčit

Můžete si pořídit klíčící misku. Prodávají se krásné skleněné, keramické nebo plastové. Můžete mít jednovrstvou nebo s několika vrstvami pro klíčení více druhů semínek. Klíčit můžete také na sítku, které položíte na misku a přiklopíte talířkem. To je výhodná varianta tam, kde je více strávníků a velká spotřeba klíčků.

Klíčit se dá i ve skleněné lahvi překryté gázou, kterou postavíte “na hlavu”, aby odtekla přebytečná voda (viz foto). Kutilové klíčí i v nápojových krabicích či plastových lahvích, do kterých dělají otvory. Tyto lahve propláchnou a vodu nechají odtéct přímo ve dřezu. Jakou nádobu zvolíte tedy necháme na vás, důležité je znát postup, který je velmi snadný.

Jak naklíčit semínka ředkvičky

  1. 1 lžíci semen důkladně propláchneme ve studené vodě.
  2. Pak je vložíme do studené vody a necháme přes noc nabobtnat. 
  3. Druhý den je vložíme do klíčící misky, na sítko nebo do plastové lahve s otvory pro odtok vody.
  4. Klíčky dvakrát denně propláchneme vlažnou vodou a vodu necháme okapat. Klíčky v ní nesmějí stát, zkazily by se. Misku či lahev nechte v tmavším koutě při pokojové teplotě. Pokud budou na světle, rychle vyrostou lístečky.
  5. Během tří dnů budete mít klíčky připravené ke konzumaci (viz foto). Ředkvička nabude, dostanete cca hrneček klíčků!
  6. Nelekejte se bílé vaty – chloupků na koříncích. Není to plíseň, ale jemné vlasové kořínky.
  7. Ideální je sníst je během dvou tří dnů, životnost jim prodloužíte skladováním v chladničce.

Co se dá ještě klíčit

Můžeme také klíčit semínka jiných zelenin (brokolice, řeřicha, rukola) či olejnatá semena. Pozor však na semínka lnu, řeřichy, rokety či mizuny, ta se předem nenamáčí, protože vytvoří gelovitou hmotu a měla by tendenci se kazit. Stejným způsobem můžete klíčit také vojtěškuneloupané a nepůlené luštěniny jako je mungo, čočka, hrách a cizrna. Pozor ne velké fazole, jsou špatně stravitelné!

Tipy

  • Pokud vám klíčky ztmavnou, namočte je do vody smíchanou se šťávou z půlky citronu.
  • Pokud chcete proces zpomalit a nechcete lístečky, dejte ji do ledničky, ale stále proplachujte.

Zkuste to

Je to skutečně jednoduché, vyzkoušejte to a dejte vědět, zda se povedly a jak vám chutnaly!

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

40 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Již několik měsíců si nechávám klíčit kde co všechno. Také ředkvičky. Ale ty jsou pro mne a rodinu moc pálivé a nedělají nám dobře na žaludek. Semínka ředkviček mám i ve směsích s jinými semínky.
Naštěstí jsou ty ředkvičky vždy nejvyšší, tak je vytrhávám a dávám do ranní polévky. Varem se pálivost ztratí.

Dobrý den,zajimalo by mne,jestli můžeme jíst i kořinky ředkviček,které mají ty první listky.Nadzemní část je asi 5-7cm.Četla jsem,že jsou klíčky a mikrogreens,a tam právě jsou na obrázku bez kořinků,i když je pěstují hydroponicky.Já je pěstuju na sítku a každý den měním vodu a proplachuju.Chutná je celá rostlinka.Tak,kdy můžeme a nemůžeme jíst kořínky a jaký je v tom rozdil?Děkuju a přijemný den

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

klub
105
6

Jak upravit stravu na jaře

Jaro je výborné období pro očistu našeho trávení. Máme šanci se zbavit všeho starého a nepotřebného, zároveň máme dost síly postavit se čelem k novým výzvá...

Klíčíme vojtěšku Alfalfa

Vojtěšku pojmenovali alfalfa, což znamená otec všech potravin. Považuje se za elixír života. Jako všechny klíčky, i ona obsahuje cenné a léčivé látky, kter...
32
3

To není plíseň! To jsou kořínky.

Často ve skupině na Facebooku někdo píše, že se mu nepodařilo naklíčit semínka, že se na nich udělala plíseň, tak letěla celá várka do koše. Jaká škoda!

Zelené výhonky čočky

Používání čerstvých výhonků je výbornou prevencí před jarní únavou. Olistěné výhonky červené čočky poskytují krom jiného také chlorofyl ceněný pro své deto...

Výhonky vojtěšky Alfalfa

Vojtěšku můžete naklíčit a jíst mladičké výhonky s bílými stonky nebo ji můžete nechat růst v květináči a stříhat mladé rostlinky do salátů, jako posypku n...

Klíčíme čočku

Čočka je ideální jarní luštěnina. Nemusíme ji však jíst jen vařenou. Pojďme si část vyklíčit. Používat pak můžeme jak klíčky, tak zelené lístečky, které ná...