Naklíčená semínka ředkvičky jsou dalším chutný pokladem, který si můžete připravit doma snadno a levně. Obsahují velké množství železa a vitamínu A, podporují naši imunitu, detoxikují organismus. Jedna lžička klíčků ředkvičky prý vydá, co do obsahu živin, za 30 snědených ředkviček.

Proč klíčit

Klíčky jsou elixír mládí. Jsou to malé koncentrované zázraky plné minerálů, vitamínů, enzymů a dalších stopových látek. Podle některých zdrojů obsahuje naklíčená ředkvička čtyřikrát více železa než špenát a osmkrát více než červená paprika. Naklíčená ředkvička je dobrá, chutná jako jemnější verze normální ředkvičky.

Co naklíčená ředkvička obsahuje

  • chlorofyl
  • betakaroten
  • vitamíny B, C, D, E a K
  • minerální (zejména železo, vápník, dralsík a fosfor)

Účinky klíčků ředkvičky

  • detoxikuje organismus
  • posiluje imunitu
  • pomáhá zlepšit vnitřní prostředí – má zásadité účinky
  • pomáhá při onemocnění cév
  • pomáhá při anémii
  • pomáhá při léčbě cukrovky
  • snižuje cholesterol
  • podporuje metabolismus
  • usnadňuje vstřebávání bílkovin ze strav

Detoxikační účinky

Všechny výše uvedené látky léčí naše tělo a doplňují deficit vitamínů, který vzniká v zimě konzumací méně vhodných potravin, přejídáním a nedostatkem čerstvé zeleniny. Pokud chcete ještě zvýšit léčebný účinek klíčků, nechte je na světle – vyrostou vám lístečky. V nich je obsažen chlorofyl, který má detoxikační účinky, což na jaře potřebujeme víc než kdykoliv jindy v průběhu roku.

Co s klíčky

Jíst můžete klíčky i olistěné výhonky. Můžete jíst syrové nebo je v chladných měsících přidávat do horké polévky či jako posypku na pokrmy. V létě jsou výborné do salátů, na pomazánku. Můžete si je nechat jako malé občerstvení a zobat je samotné v momentě, kdy vás honí mlsná. Když to s množstvím klíčků přeženete a nestíháte je jíst, přidejte je do do rizota nebo je rozmixujte do zeleninové krémové polévky či omáčky. Rozhodně nemá význam nadělat si klíčky do foroty a dát je do mrazáku, to bychom všechnu tu čerstvost a cenné živiny pěkně umrtvili.

V čem klíčit

Můžete si pořídit klíčící misku. Prodávají se krásné skleněné, keramické nebo plastové. Můžete mít jednovrstvou nebo s několika vrstvami pro klíčení více druhů semínek. Klíčit můžete také na sítku, které položíte na misku a přiklopíte talířkem. To je výhodná varianta tam, kde je více strávníků a velká spotřeba klíčků.

Klíčit se dá i ve skleněné lahvi překryté gázou, kterou postavíte “na hlavu”, aby odtekla přebytečná voda (viz foto). Kutilové klíčí i v nápojových krabicích či plastových lahvích, do kterých dělají otvory. Tyto lahve propláchnou a vodu nechají odtéct přímo ve dřezu. Jakou nádobu zvolíte tedy necháme na vás, důležité je znát postup, který je velmi snadný.

Jak naklíčit semínka ředkvičky

  1. 1 lžíci semen důkladně propláchneme ve studené vodě.
  2. Pak je vložíme do studené vody a necháme přes noc nabobtnat. 
  3. Druhý den je vložíme do klíčící misky, na sítko nebo do plastové lahve s otvory pro odtok vody.
  4. Klíčky dvakrát denně propláchneme vlažnou vodou a vodu necháme okapat. Klíčky v ní nesmějí stát, zkazily by se. Misku či lahev nechte v tmavším koutě při pokojové teplotě. Pokud budou na světle, rychle vyrostou lístečky.
  5. Během tří dnů budete mít klíčky připravené ke konzumaci (viz foto). Ředkvička nabude, dostanete cca hrneček klíčků!
  6. Nelekejte se bílé vaty – chloupků na koříncích. Není to plíseň, ale jemné vlasové kořínky.
  7. Ideální je sníst je během dvou tří dnů, životnost jim prodloužíte skladováním v chladničce.

Co se dá ještě klíčit

Můžeme také klíčit semínka jiných zelenin (brokolice, řeřicha, rukola) či olejnatá semena. Pozor však na semínka lnu, řeřichy, rokety či mizuny, ta se předem nenamáčí, protože vytvoří gelovitou hmotu a měla by tendenci se kazit. Stejným způsobem můžete klíčit také vojtěškuneloupané a nepůlené luštěniny jako je mungo, čočka, hrách a cizrna. Pozor ne velké fazole, jsou špatně stravitelné!

Tipy

  • Pokud vám klíčky ztmavnou, namočte je do vody smíchanou se šťávou z půlky citronu.
  • Pokud chcete proces zpomalit a nechcete lístečky, dejte ji do ledničky, ale stále proplachujte.

Zkuste to

Je to skutečně jednoduché, vyzkoušejte to a dejte vědět, zda se povedly a jak vám chutnaly!

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

  1. Kdysi jsem si v tescu kupovala kličky kličky ředkvičky a byli pikantní nyní ziju v zahraničí a všude se přidávají jenom alfa alfa nebo mungo chtěla bych zase tyhle kličky byli vynikající do salátů nebo jentak na pečivo s rostlinnou pomazankou… nevíte jestli jsou všechny semínka takové pikantní nebo musím koupit nějaký speciální druh?? Děkuji moc za odpověď jsem začátečník

    • Lucko, pikantní jsou všechny klíčky pikantních zeleniny, tedy všechny ředkve, rukola, česnek apod. Naklíčené mungo, hrášek, alfa apod. jsou spíš sladké.

  2. Minulý týden letěla miska naklíčených ředkviček do koše, páč jsem si myslela, že to chmýří je plíseň. Ředkvičky jsem ještě neklíčila. Zase jsem o něco chytřejší. 🙂 Děkuji moc Evi za informace a nejen tyto.

  3. Ahoj Evi, do super článečku se vloudil asi malý šotek 🙂 – Čočka na bude ….. – ředkvička nabude …..

  4. Taky bych táda věděla, kdo prodává semínka ředkviček na klíčení. Ta na sázení jsou prý nějakým zplsobem ošetřená.

    • Holky, kupte ve zdravé výživě, je na nich napsáno “ke klíčení”, třeba do Sonentoru, ty jsou i v bio kvalitě.

  5. Dobrý den Evi, prosím, kde nakupujete semínka na klíčení (ředkvičku, řeřichu, vojtěšku ….? Přes internet? Děkuji za radu. Pavla

  6. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFestival Evolution 23.-25.3.
Další článekVanilkový pudink z makového mléka