Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Zimní špagety

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Nesporný král diet, vynikající syrový i vařený. Kdo to je? Fenykl. Věděli jste, že kromě běžně používaného srdíčka fenyklu se dá využít i fenyklových vousů, tvrdších listů i stonků, které obvykle vyhazujeme? Hodí se do mnoha lahodných receptů.  Svou nezaměnitelnou chutí mohou dodat mnoha klasickým pokrmům nádech navíc, který dokáže překvapit. Tohle je recept, kde spotřebujeme ostatní části této zeleniny.

Ingredience
  • špagety
  • extra panenský olivový olej
  • semena černuchy (černý kmín)
  • černá hořčičná semínka
  • piniové oříšky
  • mangold
  • zbytky fenyklu
  • cibule
  • česnek
  • kešu oříšky
  • gomasio
  • citrónová šťáva

Po prodělané cévní mozkové příhodě se moje zdraví i psychika sypaly čím dál víc. Začala jsem na sobě pracovat, už pro...

Jak připravit špagety s fenyklovo-mangoldovou omáčkou

  1. V hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli, fenyklové vousy, stonky, vnější listy bulvy fenyklu a mangold. Jemně orestujte, přidejte vodu a hrst kešu oříšků. Vařte, dokud nejtvrdší části fenyklu nezměknou. Poté rozmixujte.
  2. V hrnci opečte piniové oříšky, semínka černuchy a hořčice. Zalijte několika lžícemi extra panenského olivového oleje a olej lehce zahřejte.
  3. Pokud chcete krém použít na těstoviny, uvařte si špagety a dochuťte je krémem. Na talíři špagety pokapejte aromatickým olejem se semínky a piniovými oříšky, ozdobte fenyklovými lístečky, gomasiem a pár kapkami citronu.

Praktické

  • V obchodech se většinou bohužel prodává už fenykl očištěný, zbavený stonků i listů. Pokud si ho ale jako já pěstujete nebo někde na trhu od farmářů fenykl koupíte celý, určitě z něj nic nevyhazujte.
  • Pro servírování špagetm jako vidíte na fotkách, vložte kuchyňskou dlouhou pinzetu do pánve mezi špagety. Pohybem zápěstí špagety zabalte, až získáte jakousi spirálu, kterou přeneste na talíř.  Pro toto servírování volte větší talíř, bude to pěkně vypadat a talíř můžete pak lehce zdobit.
  • Pro verzi bez lepku použijte bezlepkové špagety.
  • Nevynechat koření, kešu a citrónovou šťávu.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv jiné těstoviny.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

36 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ľudmila
29. 1. 2024

Dobrý deň. U nás mangold nedostať bežne v obchodoch, čim zamením ho?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepkové gnocchi s fenyklovým krémem

Pokrm pro milovníky fenyklu – domácí gnocchi zcela bez lepku, ochucené skvělou omáčkou. Jídlo, které budete mít během chvilky na stole a po kterém se...

Podzimní strozzapreti s tempehem

Podzim nás vždy obdaruje krásnými barvami. Tak proč si ty barvy a chutě nepřipravit na náš talíř? Oko bude mít radost a chuťové pohárky ještě větší.

Celozrnné krémové špagety

V tomto receptu zužitkujeme postranní listy bulvy fenyklu a košťál z brokolice a vyzkoušíme si, že i ze zbytků se dá snadno vykouzlit skvělý kondiment na t...

Tempeh s pomerančovou glazurou

Vyzkoušejte tento recept na tempeh ovoněný omáčkou z pomerančové a citrónové šťávy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a v kombinaci s opečeným fenyklem bud...

Gnocchi alla romana se zimní zeleninou

Gnocchi alla romana ve veganské verzi? Ano, jde to perfektně. Vyzkoušejte.

Zelná pečínka

Neobyčejný pokrm z obyčejného zelí, který nás přímo nadchl. Kondiment je opravdu vynikající, doufám, že vyzkoušíte a pochutnáte si jako my.